Τόνγκα: Ξεκινά μία νέα εποχή για το γυναικείο ποδόσφαιρο


Η Τόνγκα στοχεύει στην ανάπτυξη του γυναικείου ποδοσφαίρου.
Σύμμαχος σε αυτή την κίνηση στέκεται η FIFA. "Η έναρξη του προγράμματος ήταν τεράστια" μας τονίζει η επικεφαλής και μαζί με αυτό μας υπόσχεται μια νέα εποχή για το γυναικείο ποδόσφαιρο.


Το Βασίλειο της Τόνγκα, το οποίο είναι μέρος της Πολυνησίας, βρίσκεται περίπου 5.000 χιλιόμετρα ανατολικά της Αυστραλίας, αποτελείται από περισσότερα από 170 νησιά.

Σε ένα αρχιπέλαγος όπου το ράγκμπι είναι το κορυφαίο άθλημα, η αύξηση της συμμετοχής στο ποδόσφαιρο από το λαϊκό επίπεδο είναι αξιοσημείωτη και σταθερή κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Παρόλα αυτά, το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αύξησης περιορίστηκε στο Nuku'alofa, όπου είναι η Ακαδημία TFA. Το νέο τεχνικό κέντρο στο Vava'u, μια συνοικία με πληθυσμό περίπου 15.000 ατόμων, μεταξύ των οποίων το ποδόσφαιρο είναι το δημοφιλέστερο άθλημα, αποτελεί ένα βασικό βήμα για την αλλαγή αυτού.Χάρη σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα που ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα, η εστίαση στρέφεται στο γυναικείο ποδόσφαιρο σε έξι νησιά. Τέσσερα από τα μεγαλύτερα νησιά («Eua, Tongatapu, Vava'u και Ha'apai) θα συμμετάσχουν πλήρως στο πρόγραμμα, ενώ δύο ακόμη απομακρυσμένα (Niuafo'ou και Niuatoputapu)  θα λάβουν εκπαιδευτικό εξοπλισμό, καθώς και ένα προσαρμοσμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης.
"Η έναρξη του προγράμματος σε Eua, Vava'u και Tongatapu ήταν τεράστια. Κάνουμε οτιδήποτε είναι δυνατό, από την άποψη της συνεργασίας με τους συλλόγους και τις ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες, για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα", δήλωσε η Adelaide Tuivailala, επικεφαλής του γυναικείου ποδοσφαίρου TFA."Έχουμε ήδη καθιερώσει το πρόγραμμα σπουδών που θα αποτελέσει τον οδηγό μας για τις επόμενες 16 εβδομάδες. Όλες οι ενώσεις και οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι ήταν πολύ ενθουσιασμένοι και ευχαριστημένοι που έλαβαν τον εξοπλισμό που παρείχε η FIFA", συμπληρώνει η υπεύθυνη.
Από την άλλη ο διευθυντής των μελών των σωματείων της FIFA για την Ασία και την Ωκεανία, Sanjeevan Balasingam δήλωσε "Είμαι βέβαιος ότι θα κοιτάξουμε πίσω σε λίγα χρόνια και θα δούμε αυτό ως μια κρίσιμη στιγμή στην ιστορία της ποδοσφαιρικής ανάπτυξης στην Τόνγκα. Σε ορισμένες κοινότητες ειδικότερα, ένα τεχνικό κέντρο είναι απολύτως απαραίτητο για την αξιοποίηση της δημοτικότητας του ποδοσφαίρου και τη σύγκλιση όλων των προσπαθειών για την ανάπτυξη του παιχνιδιού. Αυτό συμβαίνει σίγουρα στο Vava'u».
Την τελετή έναρξης τίμησε  ο Νιγηριανός θρύλος της FIFA Yakubu Ayegbeni.
Το κέντρο είναι πλέον ανοιχτό σε σχολεία και συλλόγους. Είναι αποτέλεσμα ενός σχεδίου 750.000 USD που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα FIFA Forward για την ποδοσφαιρική ανάπτυξη.
Το Πρόγραμμα Προώθησης είναι μια παγκόσμια αναπτυξιακή πρωτοβουλία μέσω της οποίας η FIFA επενδύει έως και 6 εκατομμύρια δολάρια σε κάθε ένωση μελών κατά τη διάρκεια του κύκλου 2019-2022. Η επένδυση αυτή καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα καθώς και ειδικά προσαρμοσμένα σχέδια ποδοσφαίρου όπως το νέο τεχνικό κέντρο στην Τόνγκα.Για να σηματοδοτήσει την ολοκλήρωση του έργου αυτό το Σαββατοκύριακο, διεξήχθη ένα τουρνουά ποδοσφαίρου μεταξύ των συμμετεχόντων νησιών.Ο μεγάλος στόχος: να συνεχιστεί η ανάπτυξη και στήριξη του ποδοσφαίρου, συμπεριλαμβανομένων των πιο απομακρυσμένων νησιών.Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια