ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Οι γυναίκες διαιτητές ποδοσφαίρου της Ισπανίας στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορονοϊού


Μαδρίτη (AFP) - "Είμαι απλά για να κάνω το καθήκον μου", λέει η Iragartze Fernandez, η διαιτητής μερικής απασχόλησης που μετατράπηκε σε νοσοκόμα πλήρους απασχόλησης η οποία έχει αλλάξει τη σφυρίχτρα για την μάσκα προσώπου με την ελπίδα να βοηθήσει την Ισπανία να καταπολεμήσει τον θανατηφόρο κοροναϊό.
Η 26χρονη, η οποία επιβλέπει αγώνες στην La Liga Iberdrola, η κορυφαία βαθμίδα του γυναικείου παιχνιδιού, και η Segunda B, η τρίτη βαθμίδα των ανδρών, δουλεύει εδώ και πέντε χρόνια στο Νοσοκομείο Rekalde στο Μπιλμπάο .
Όμως, καθώς η απροσδόκητη εξάπλωση του ιού έχει τεντώσει τα ισπανικά νοσοκομεία στο σημείο θραύσης, η Iragartze Fernandez έχει κάνει τον ιατρικό της ρόλο πλήρους απασχόλησης για να βοηθήσει στη διαχείριση των ασθενών.
"Όταν κάποιος φτάνει με βήχα και πυρετό, η δουλειά μου είναι να αναλύσω τα συμπτώματά τους, ενώ φορά πλήρη προστατευτικό εξοπλισμό", δήλωσε στην AFP.
"Ο κίνδυνος να μεταδοθεί η ασθένεια είναι υψηλός επειδή ζούμε συνεχώς δίπλα τους. Αυτή είναι μια πολύ αγχωτική εμπειρία επειδή αγωνιζόμαστε πάντα ενάντια σε κάτι που δεν μπορούμε να δούμε. Πάντα παίζουμε σε μειονεκτική θέση."
"Δεν είμαι Superwoman" 
Η Ισπανία έχει τώρα το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό θανάτων οποιασδήποτε χώρας στον κόσμο, πίσω από την Ιταλία, με περισσότερους από 4.000 χαμούς από την πανδημία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Πέμπτης. 
Το ποδόσφαιρο έχει προχωρήσει προς τα εμπρός, καθώς οι προπονητές, οι παίκτες και οι οπαδοί έχουν συγκεντρώσει εκατομμύρια για να ενισχύσουν την προσπάθεια, ενώ οι σύλλογοι έχουν προσφέρει τις εγκαταστάσεις πρώτης κατηγορίας σε προσπάθεια να μειώσουν την πίεση.
Ωστόσο, η Iragartze Fernandez είναι μεταξύ των λίγων από το άθλημα για να πάρει τη θέση της στην πρώτη γραμμή του αγώνα.
"Δεν είμαι Superwoman ή κάτι τέτοιο," λέει ο Iragartze Fernandez. "Είμαι απλά για να κάνω το καθήκον μου, όπως όλοι οι άλλοι."
Η Ισπανία είναι τώρα 11 ημέρες σε lockdown, με τουλάχιστον άλλες δύο εβδομάδες μετά την επέκταση της κατάστασης συναγερμού νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Με τους ενδιαφερόμενους, φοβισμένους και απογοητευμένους, η Iragartze Fernandez λέει ότι οι συναντήσεις της στο νοσοκομείο μπορεί να γίνουν άσχημες, κάτι που παραδέχεται ότι είναι συνηθισμένο από το έργο της στο γήπεδο ποδοσφαίρου. 
"Ίσως στο ποδόσφαιρο, μιλάμε για περισσότερα", λέει. "Όμως, ως νοσοκόμα, πρέπει να εκμεταλλευτώ και πολλούς ανθρώπους που ίσως δεν θέλουν να περιμένουν στην ουρά τους ή που θέλουν να εξεταστούν πρώτα επειδή πιστεύουν ότι η κατάστασή τους είναι πιο σοβαρή από ότι το άτομο δίπλα τους".
Ωστόσο, η Ισπανία έχει δείξει αλληλεγγύη επίσης από τότε που ο πληθυσμός πήγε σε συλλογικό περιορισμό. Κάθε βράδυ στις 8μμ, οι κάτοικοι σε όλη τη χώρα βγαίνουν στα μπαλκόνια τους και χειροκροτούν για να χαιρετίσουν το έργο εκείνων που εργάζονται στον τομέα της υγείας, όπως η Iragartze Fernandez.
"Όλα αυτά τα χειροκροτήματα κάθε βράδυ, είναι απίστευτα", λέει. «Εργάζομαι στο ίδιο ιατρικό κέντρο για δύο χρόνια και για να είμαι ειλικρινής, κανείς δεν έχει πει ποτέ σας ευχαριστώ μέχρι τώρα. Νιώθω πραγματικά ζεστασιά από το ότι η δουλειά μας αναγνωρίζεται. "
"Αθλητισμός 'μια απόδραση'"
Το ισπανικό ποδόσφαιρο έχει ανασταλεί μέχρι νεωτέρας και έχει χάσει όχι μόνο το παιχνίδι αλλά και την απόσπαση της προσοχής από μια δουλειά, η οποία είναι πλέον περιεκτική. 
"Το αθλητικό παιχνίδι είναι συνήθως η διαφυγή μου. Στην εργασία, ζούμε με τον κοροναϊό, τρίβουμε τους ώμους μαζί του. Έρχομαι σπίτι, γυρίζω την τηλεόραση και μιλάνε μόνο γι 'αυτό", είπε. 
"Το μόνο πράγμα που πραγματικά με χαλαρώνει είναι ο αθλητισμός. Με βοηθά να ξεχάσω τα πάντα." 
Η Iragartze Fernandez δεν είναι η μόνη, με την Judit Romano, βοηθό διαιτητή στο Segunda, το δεύτερο επίπεδο ποδοσφαίρου ανδρών, που τώρα εργάζεται ως αναισθησιολόγος στο τμήμα ανάνηψης του κεντρικού πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Αστούριας του Οβιέδο.  
Η Έλενα Πλαϊέζ, διαιτητής της La Liga Iberdrola, εργάζεται ως μαία στο νοσοκομείο Rio Carrion στο Palencia.
Ωστόσο, παρά τα έντονα χρονοδιαγράμματα, η Iragartze Fernandez είπε ότι η ισπανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου είναι πρόθυμη να εξασφαλίσει ότι όλοι θα παραμείνουν όσο πιο δυνατοί.  
"Μας στέλνουν βίντεο και δοκιμές με αποφάσεις", είπε. "Έχουμε επίσης φυσικές εξετάσεις για να περάσουμε, με προτάσεις σύμφωνα με τον εξοπλισμό που έχουμε στο σπίτι, σαν να μην έχουμε ελαστικές ζώνες ή ποδήλατα γυμναστικής. Εμείς προσαρμοζόμαστε."
Και ανυπομονεί να σφυρίξει για να ξεκινήσει το πρώτο της παιχνίδι πάλι. "Όταν σκέφτομαι το ποδόσφαιρο στο μικρό ελεύθερο χρόνο που έχω αφήσει, μου λείπει", είπε. "Μου λείπουν οι αγώνες, μου λείπει ο ανταγωνισμός και φυσικά, πάνω απ 'όλα, η διαιτησία. Μου λείπουν όλα."

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code