ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Μονομαχίες στα ημιτελικά με ξεκάθαρα φαβορί


Ημέρα ημιτελικών Κυπέλλου η σημερινή (4/3), με τα βλέμματα να στρέφονται πρώτα στο ΟΑΚΑ για την πρώτη αναμέτρηση της ΑΕΚ με τον Άρη (18.30), ενώ ακολουθεί και το μεγάλο ντέρμπι ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός (21.30), στο ίδιο γήπεδο από όπου οι ερυθρόλευκοι, δέκα μέρες νωρίτερα, έφυγαν με το μεγάλο διπλό που τους έδωσε σημαντικό προβάδισμα στη βαθμολογία του πρωταθλήματος.

Δύο μεγάλα ματς, που για τους τρεις εκ των τεσσάρων αποτελούν μάχες που πρέπει να κερδηθούν πάση θυσία. "Ο θάνατος σου η ζωή μου που λένε". Κι ας μην κρίνεται τίποτα οριστικά μετά το πέρας των πρώτων αγώνων, αφού ακολουθούν οι επαναληπτικοί σε περίπου 1,5 μήνα, το πρώτο θετικό βήμα είναι επιτακτικής σημασίας, τουλάχιστον για ΑΕΚ, Άρη και ΠΑΟΚ. Το Κύπελλο είναι ο κύριος στόχος που επί της ουσίας διεκδικούν πλέον στη σεζόν (ίσως βέβαια στα play - off ΠΑΟΚ και ΑΕΚ να παλέψουν για τη δεύτερη θέση που δίνει εισιτήριο για το Champions League, δύσκολο να κοιτάξει προς τα πάνω ο Δικέφαλος του βορρά). Ο Ολυμπιακός αν και θεωρητικά είναι η περισσότερο επιβαρυμένη ομάδα, μπαίνει στους "4" του Κυπέλλου με τη μεγαλύτερη άνεση και την καλύτερη ψυχολογική κατάσταση από όλους. Όπως απέδειξε με τις επιτυχίες του στα συνεχόμενα κομβικά ματς για πρωτάθλημα και Europa League, ο αγωνιστικός ρυθμός μόνο καλό του κάνει. Φορμαρίστηκε στο κατάλληλο σημείο της σεζόν κι αν καταφέρει μάλιστα να φύγει με θετικό αποτέλεσμα από την Τούμπα, θα έχει κλείσει ένα δεκαπενθήμερο - φωτιά, εντός του οποίου θα έχει αγωνιστεί δύο φορές με Άρσεναλ και ΠΑΟΚ και θα έχει περάσει με άριστα τα κρίσιμα και απαιτητικά τεστ.

Κακά τα ψέματα, τόσο η απόδοση του Ολυμπιακού που κυμαίνεται σταθερά σε υψηλά επίπεδα, όσο και η αντιστρόφως ανάλογη πορεία του ΠΑΟΚ που πάει από το κακό στο χειρότερο, διαμορφώνουν μια κατάσταση που στα μάτια μου έχει μεγάλο φαβορί και ξεκάθαρο αουτσάιντερ. Ακόμα και με τις απουσίες που κατεβαίνουν οι ερυθρόλευκοι (αμφίβολος ο Σα, εκτός αποστολής και πάλι ο Φορτούνης) έχουν τον πρώτο λόγο απέναντι στους περσινούς νταμπλούχους.

Για την περίπτωση του ΠΑΟΚ χρειάζονται αναλύσεις ... ωρών για να διατυπωθούν όλα όσα προκάλεσαν τη φετινή φθίνουσα πορεία του, η οποία μάλλον δεν έχει καταλήξει ακόμα στο χαμηλότερο σημείο... Επιγραμματικά, αρκεί νομίζω να αναφερθούμε στα εξής τέσσερα κατά σειρά κομβικά σημεία: Τρίτη συνεχόμενη χρονιά που ο ΠΑΟΚ απαξιώνει την Ευρώπη και αποκλείεται νωρίς (αυτό συνεπάγεται και τα κωλύματα με το FFP), μη ορθολογικές προσθαφαιρέσεις το περασμένο καλοκαίρι και μεγάλος μ.ο. ηλικίας του ρόστερ, αδυναμία να ταιριάξει το ρόστερ και εν γένει όλος ο οργανισμός με τον Φερέιρα, υπόθεση πολυϊδιοκτησίας. Επιστρέφοντας στα του σημερινού ντέρμπι με τον ΟΣΦΠ, για τον ΠΑΟΚ η νίκη θα είναι μια μεγάλη ανάσα μετά την παταγώδη αποτυχία του στο κλείσιμο της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος, ωστόσο δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι και οι γηπεδούχοι έχουν  απουσίες (έξω ο Βαρέλα με θλάση, ο Ζίβκοβιτς για τακτικούς λόγους καθώς και οι δεδομένα απόντες Ζαμπά, Κρέσπο). Γενικότερα ο ΠΑΟΚ δεν εμπνέει αυτήν την περίοδο, οι πιθανότητες είναι με τον ανεβασμένο Ολυμπιακό ωστόσο ποτέ μη λες ποτέ...

Στον πρώτο χρονικά ημιτελικό μπορούμε να πούμε πως υπάρχει επίσης ξεκάθαρο φαβορί. Αυτή είναι η ΑΕΚ του Μάσιμο Καρέρα. Η μεταμόρφωση της στο σχεδόν τρίμηνο παρουσίας του Ιταλού προπονητή στον πάγκο της είναι ολοφάνερη και πανθομολογούμενη, σε κάθε τομέα τον παιχνιδιού η Ένωση είναι βελτιωμένη, ενώ στο πρόσφατο ματς με τον Άρη στο "Κλ. Βικελίδης" η ΑΕΚ παρουσιάστηκε διαβασμένη και με το μαχαίρι στα δόντια και κέρδισε τον σημερινό της αντίπαλο. Γενικά, η πορεία της ΑΕΚ τον τελευταίο καιρό δείχνει πως εάν είχε φέρει νωρίτερα τον Καρέρα θα ήταν πιο δυνατή διεκδικήτρια της δεύτερης θέσης και ίσως και να έβαζε άγχος στον Ολυμπιακό. Ο στόχος του Κυπέλλου είναι σημαντικός για τον σύλλογο, όπως και τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, ενώ ένα καθαρό σκορ επί του Άρη θα έδιωχνε και τα όποια σύννεφα δημιουργήθηκαν μετά την ισοπαλία με τον Πανιώνιο (αν και η ΑΕΚ αγωνίστηκε με μόλις 3/11 βασικούς και εντελώς πειραματική εντεκάδα λόγω αναγκαιότητας). Για τον αγώνα με τους Θεσσαλονικείς ο Καρέρα έχει πολλές λύσεις τις οποίες στερήθηκε στα προηγούμενα ματς, αν και δεδομένα θα του λείψουν οι Ολιβέιρα, Τσιγκρίνσκι και δευτερευόντως ο Οικονόμου (και οι τρεις είναι τραυματίες).

Για τις πιθανότητες που έχει ο Άρης να φύγει με θετικό αποτέλεσμα από την Αθήνα, ίσως αξίζει να αρκεστούμε στο θετικό κλίμα που πηγάζει από τους κύκλους της ομάδας. Άπαντες πιστεύουν στην πρόκριση στον τελικό, που άλλωστε συνιστά μεγάλη πρόκληση μετά από 10 ολόκληρα χρόνια. Ωστόσο οι Κίτρινοι της Θεσσαλονίκης φέτος είναι ή του ύψους ή του βάθους. Τρανή απόδειξη η εντός έδρας ήττα από τον Ατρόμητο την Κυριακή, σε ένα ματς που του κόστισε την πέμπτη θέση στην κανονική περίοδο της Superleague. Ο Άρης αν και έδειξε κάποια στιγμή στα μέσα της σεζόν να αποκτά δυνατό μέταλλο ως ομάδα, εμφάνισε εκ νέου δείγματα ποδοσφαιρικής αφέλειας και πραγματοποίησε μέτριες εμφανίσεις και κακά αποτελέσματα τις τελευταίες εβδομάδες (στο πρωτάθλημα έχει να κερδίσει παραπάνω από ένα μήνα, από το ματς με τον Πανιώνιο στις 2/2, ενώ η τελευταία του νίκη είναι στο Περιστέρι για το κύπελλο). Δεδομένο είναι πως στον Άρη σκέφτονται μόνο πώς θα καταφέρουν να πάρουν την πρόκριση στον τελικό και τα περασμένα αρνητικά αποτελέσματα δεν τους απασχολούν. Ωστόσο δεν αντιμετωπίζουν μια ομάδα με παρόμοια αφέλεια και διάθεση να τους δώσει τους πολυπόθητους χώρους. Οι σημερινοί φιλοξενούμενοι θα πρέπει να "ματώσουν" στο χορτάρι του ΟΑΚΑ προκειμένου να φύγουν με καλό σκορ.

Παρότι είναι και τα δύο ντέρμπι, παρόλο που πρόκειται για ματς Κυπέλλου κι εξ' ορισμού όλοι μπορούν να προχωρήσουν και να το ... σηκώσουν, πρέπει να επισημανθεί πως υπάρχουν ξεκάθαρα φαβορί. Οι ομάδες της Θεσσαλονίκης δεδομένων των συνθηκών, μπαίνουν αμφότερες στις αναμετρήσεις ως αουτσάιντερ, όμως οι συγκρίσεις του πρόσφατου αγωνιστικού βίου θα πάψουν να υφίστανται με το πρώτο σφύριγμα. Και οι 4 καλούνται να αποδείξουν πέρα από το ποιος μπορεί, κυρίως ποιος το θέλει περισσότερο. Ανέκαθεν στο Κύπελλο Ελλάδος αυτό μέτραγε!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code