ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Σαν σήμερα η σπουδαία πρόκριση της ΑΕΚ στους «4» της Ευρώπης

Σαν σήμερα στις 16 Μαρτίου το 1977, η ΑΕΚ γράφει τη σπουδαιότερη της ιστορία, στο «ημερολόγιο» των ευρωπαϊκών της προκρίσεων.


Οι επιτυχίες συνήθως, έρχονται δύσκολα και δεν συνδυάζονται πάντα και με τον καλύτερο τρόπο. Όταν όμως τα καταφέρνεις και ιδιαίτερα μέσα από «δραματικές» συνθήκες, η ευτυχία είναι ακόμα μεγαλύτερη και το επίτευγμα σπουδαιότερο.

Παρόμοια ήταν και η επιτυχία της ΑΕΚ σαν σήμερα πριν από 43 χρόνια, όταν κατάφερε να περάσει στα προημιτελικά του κυπέλλου UEFA και μάλιστα με σπουδαία ανατροπή, κόντρα στην Κουίνς Πάρκ Ρέιντζερς.

Στην πρώτη μεταξύ τους αναμέτρηση στην Αγγλία, η «Ένωση» ηττήθηκε με 3-0, επομένως δεν υπήρχαν και πολλές ελπίδες για την πρόκριση. Στη  ρεβάνς στη Νέα Φιλαδέλφια, οι ,«κιτρινόμαυροι» κατάφεραν να ισοφαρίσουν με τα δύο πρώτα γκολ να είναι του τραυματία τότε μάλιστα, Θεωμά Μαύρου ενώ το τρίτο γκολ σκόραρε ο Μίμης Παπαϊωάνου.

Το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση με τον Φράντισεκ Φάντροκ να αντικαθιστά τον Λάκη Στεργιούδα, με τον «εξπέρτ» στα πέναλντι Νίκο Χριστίδη στο 115΄, μία αλλαγή που όπως απεδείχθη τελικά ήταν σωστή κίνηση.

Η εκτέλεση του πρώτου πέναλντι από τον Νικολούδη ήταν ανεπιτυχής, ο Χριστίδης απέκρουσε δύο των Ίστοου και Γουέμπ. Η ΑΕΚ πήρε μία ιστορική πρόκριση με 7-6,  με τους Τάσο Θεοδωρίδη, Ραβούση, Βάνγκερ, Ιντζόγκλου, Ζαρζόπουλο και Παπαϊωάννου.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η «Ένωση» πιο πριν είχε αποκλείσει την Ντιναμό Μόσχας, την Ντέρμπι Κάουντι και τον Ερυθρό Αστέρα.

Δυστυχώς όμως δεν κατάφεραν στον ημιτελικό να νικήσουν την «δυνατή» τότε Γιουβέντους, η οποία τους απέκλεισε με δύο ήττες (1-0) και (4-1). Αυτό φυσικά δεν είχε καμία σημασία αφού η ΑΕΚ τότε κατέγραψε την πιο επική της στιγμή, στην Ευρωπαϊκή της ιστορία.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code