ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Το ελληνικό ποδόσφαιρο στο μικροσκόπιο της ΦΙΦΑ Συνέντευξη του Μάνου Σταραμόπουλου

Μετά τα όσα ευτράπελα έχουν δει το φως της δημοσιότητας από την Ε.Ε.Α. και τις εισηγήσεις της , το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα έχασε την όποια γοητεία του και την έξωθεν καλή μαρτυρία του. Οι αντιδράσεις πολλές , περί δικαίων και αδίκων, με αποτέλεσμα να μπει στο παιχνίδι και η κυβέρνηση για να σώσει ότι σώζεται.
Ο υπογράφων το κείμενο επικοινώνησε με το Μάνο Σταραμόπουλο , δημοσιογράφο που ασχολείται με τα θέματα της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ, είναι αναλύτης του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, ανταποκριτής πολλών εφημερίδων και ιστοσελίδων του εξωτερικού, με βαθιά γνώση όλων των θεμάτων του ποδοσφαίρου και παρόν πάντα σε όλα τα συνέδρια της Παγκόσμιας και Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας.
Γράφει ο Αντώνης Πακαλίδης

Η συνέντευξη δόθηκε σήμερα και ο κ. Σταραμόπουλος μοιράστηκε μαζί μας τις πληροφορίες που έρχονται από το εξωτερικό.

κ. Σταραμόπουλε ακούμε πολλά τις τελευταίες μέρες για την ενεργή ανάμειξη της ΦΙΦΑ στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Τι ισχύει και ποιες είναι οι πληροφορίες σας γι' αυτό;

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία γεγονότα τάραξαν την ισορροπία του ελληνικού πρωταθλήματος. Βρέθηκαν ομάδες να κινδυνεύουν με ποινές και άνοιξε ένα παράθυρο για να δούμε τι συμβαίνει γενικότερα. Δεν ασχολούμαι με επιτροπές , στοιχεία , νομικά θέματα που μπήκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος οπότε δεν έχω άποψη για το τι έχει πραγματική συμβεί. Σίγουρα όμως η ατμόσφαιρα βάρυνε και γι'αυτό θεωρώ ότι η παρέμβαση της κυβέρνησης είχε σκοπό να αμβλύνει τις εντυπώσεις και να δημιουργήσει κάποια δεδομένα που αφορούν μία νέα κατάσταση. Η πληροφορία που υπάρχει είναι ότι ουσιαστικά θα παραδοθούν τα κλειδιά του ελληνικού ποδοσφαίρου στη ΦΙΦΑ. Θα υπάρξουν συναντήσεις του κ. Τσεφερίν Προέδρου της ΟΥΦΑ και του κ. Ινφαντίνο Προέδρου της ΦΙΦΑ με το έλληνα πρωθυπουργό τις προσεχείς ημέρες για να δοθεί η εκκίνηση του εγχειρήματος.

Με ποιο τρόπο θα επέμβουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο;

Οι αλλαγές που θα γίνουν έχουν να κάνουν με την εφαρμογή του κανονισμού της ΦΙΦΑ στην Ελλάδα κατά γράμμα. Δεν θα υπάρχει καμία απόκλιση απ΄όσα εφαρμόζει η ΦΙΦΑ , θα αλλάξει  προφανώς η νομολογία, οι ποινές αλλά και η ταχύτητα απόδοσης δικαιοσύνης. Είναι βασικά θέματα που δεν θα σηκώνουν πλέον αμφισβήτηση και θα έχουν την υποχρεωτικότητα της εφαρμογής τους.
Όλοι θα είναι υπόλογοι ουσιαστικά απέναντι στη ΦΙΦΑ οπότε αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα.

Θα τοποθετηθούν νέα πρόσωπα σε θέσεις κλειδιά για την εφαρμογή των κανονισμών της ΦΙΦΑ ή θα παραμείνει η ΕΠΟ ως έχει;

Είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν νέα πρόσωπα γι' αυτή τη διαδικασία, αλλά δεν νομίζω ότι αυτό είναι ζήτημα του παρόντος. Αυτές οι αποφάσεις θα παρθούν ενδεχομένως με το τέλος του πρωταθλήματος. Υπάρχουν άτομα που γνωρίζουν το αντικείμενο , έχουν την εμπιστοσύνη της ΦΙΦΑ και τη ΟΥΕΦΑ, η οποία θα παίξει σημαντικό ρόλο στην όλη διαδικασία, πρέπει όμως να περιμένουμε να δούμε τις επιλογές της , όποτε γίνουν.

Για το τρέχον πρωτάθλημα τι περιμένουμε σε σχέση με την ΦΙΦΑ; Θα ασχοληθεί πιστεύεται με τα προβλήματα που έχουν προκύψει;

Είναι δύσκολο να το πω. Δεν μπορώ να ξέρω αυτή τη στιγμή πόσα γνωρίζει και πως θέλει να τα διαχειριστεί. Θεωρώ ότι θα διασφαλίσει την διεξαγωγή των αγώνων μέχρι και την τελευταία αγωνιστική , να αναδειχθεί ο πρωταθλητής και να μπει τη νέα περίοδο η εφαρμογή των νέων δεδομένων που θα προκύψουν , μετά τις συζητήσεις με τους έλληνες παράγοντες, κυβερνητικούς και ποδοσφαιρικούς.

Ουσιαστικά λοιπόν μιλάμε για ένα σβήσιμο των όσων έχουν συμβεί μέχρι τώρα για να ξεκινήσει μία καινούρια λειτουργία του ποδοσφαίρου με τους κανόνες της ΦΙΦΑ.

Ναι, νομίζω ότι κάπως έτσι θα πάμε παρακάτω. Ο σεβασμός των κανόνων θα είναι στη βάση όλοι παίζουν όπως ορίζει η ΦΙΦΑ, όποιος δεν τηρεί τους νόμους αποβάλλεται. Η τεχνοκρατική αντίληψη που θα φέρει η ΦΙΦΑ και η ΟΥΕΦΑ θα αφορά τα πάντα γύρω από το ποδόσφαιρο. Σ'αυτό χρειάζεται και η αλλαγή των δομών και υποδομών που έχει μέχρι τώρα η Ομοσπονδία κάτι που μάλλον είναι κίνηση προς τα εμπρός.

Ασχολείστε με το ποδόσφαιρο πάρα πολλά χρόνια, μια ζωή θα έλεγα. Είστε αισιόδοξος ότι η εμπλοκή της ΦΙΦΑ θα φέρει κάτι νέο στην Ελλάδα; Θα έχει αποτέλεσμα αυτή η προσπάθεια;

Κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τι θα γίνει στο μέλλον. Όλα εξαρτώνται από τους ανθρώπους του ποδοσφαίρου. Αυτοί έχουν την ευκαιρία να δείξουν ότι κατανοούν σε πόσο δύσκολη θέση έχει έρθει το ποδόσφαιρο και να αλλάξουν την πορεία του. Η ΦΙΦΑ έρχεται για να εφαρμόσει τους νόμους της. Δεν θα είναι διαλλακτική ούτε ανεκτική σε παρανομίες ή παραβάσεις. Μπορεί η κυβέρνηση να εκτίμησε ότι πρέπει να καταλαγιάσει τις αντιδράσεις, η ΦΙΦΑ όμως δεν έχει τέτοιες πολιτικές ευαισθησίες. Ο νόμος της είναι νόμος και εφαρμόζεται.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την συζήτηση που είχαμε και δώσατε τις πληροφορίες για το τι μέλλει γενέσθαι στο ελληνικό ποδόσφαιρο, στο site μας sportnewsgreece. 

Σας ευχαριστώ με τη σειρά μου και μένει να δούμε πως θα λειτουργήσει όλο αυτό το νέο σκηνικό που στήνεται για το ποδόσφαιρο. Έχουμε ανάγκη να ξεφύγουμε από πρακτικές που τραυμάτισαν την ποδοσφαιρική κοινωνία και να κάνουμε βήματα προς τα προηγμένα πρωταθλήματα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code