ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

AΘΑΝΑΤΟΙ


Η Τραγωδία της Θύρας 7 ήταν περιστατικό που συνέβη στις 8 Φεβρουαρίου 1981 στο Στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης στο Νέο Φάληρο, μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής αναμέτρησης ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ. Είναι η μεγαλύτερη τραγωδία των ελληνικών γηπέδων και μία από τις χειρότερες στην ιστορία του αθλητισμού.
Συνολικά, 21 φίλαθλοι έχασαν τη ζωή τους και 54 τραυματίστηκαν καθώς προσπαθούσαν να βγουν από το γήπεδο για να γιορτάσουν τη μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού με 6-0. Το ατύχημα συνέβη στην ιστορική -πλέον- Θύρα 7.Λίγο πριν από τη λήξη του αγώνα, το σκορ ήταν 6-0 υπέρ του Ολυμπιακού. Η χαρά των 35.450 οπαδών του Θρύλου φθάνει στα ουράνια. Η Θύρα 7 είχε πάρει φωτιά. Οι ενθουσιασμένοι φίλαθλοι δεν περίμεναν το τελικό σφύριγμα του διαιτητή και άρχισαν να τρέχουν από τη Θύρα 7 προς τη Θύρα 1 για να προλάβουν να αποθεώσουν τους παίκτες, όταν θα έληγε ο αγώνας.

Τότε ξεκίνησε μια τραγωδία άνευ προηγουμένου. Οι οπαδοί για να βγουν έπρεπε να περάσουν από ένα μακρύ ημικυκλικό διάδρομο και στη συνέχεια να στρίψουν σε έναν κατηφορικό τούνελ με πολύ μικρά σκαλιά. Όλη αυτή η διαδρομή, σε σχήμα Γ, ήταν τυφλή. Δηλαδή κανείς από όσους έρχονταν από τις εξέδρες δεν είχε οπτική επαφή με την έξοδο, καθώς η θύρα ήταν στο αριστερό μέρος της σκάλας. Αποτέλεσμα, αυτοί που βρίσκονταν στο τέλος της σκάλας να ποδοπατηθούν από όσους βρίσκονταν πίσω τους και πίεζαν να βγουν χωρίς να βλέπουν ότι η έξοδος είχε μπλοκάρει. Δεκάδες άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά και πολλοί έχασαν τη ζωή τους από ασφυξία. Για τα αίτια της τραγωδίας ειπώθηκαν πολλά, αλλά κυρίως ότι οι πόρτες της θύρας κατά την έξοδο ήταν μισάνοιχτες και τα τουρνικέ δεν είχαν απομακρυνθεί.

Ξεψυχισμένα κορμιά, κραυγές απελπισίας και τραυματιοφορείς που τρέχουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Αστυνομικοί και οπαδοί που προσπαθούν να βοηθήσουν τους τραυματίες. Έξω από τη θύρα 7 του «Γεώργιος Καραϊσκάκης» επικρατεί πανικός.Η είδηση μεταδίδεται αμέσως στα ραδιόφωνα και την τηλεόραση με έκτακτο δελτίο. Μια πραγματική γιορτή για την οικογένεια του Ολυμπιακού εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη τραγωδία που γνώρισαν ποτέ τα ελληνικά γήπεδα.Η τραγωδία του Πειραιά έχει καταγραφεί ως μια από τις 20 μεγαλύτερες που έχουν συμβεί στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Κάθε χρόνο η διοίκηση του Ολυμπιακού στις 8 Φεβρουαρίου αποδίδει ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα του 1981. Τελείται κάθε χρόνο επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο της Θύρας 7 (βρίσκεται έξω από το στάδιο Καραΐσκάκη) με την παρουσία παραγόντων της ομάδας, ποδοσφαιριστών, αλλά και με παρουσία χιλιάδων φιλάθλων της ομάδας. Στη συνέχεια ακολουθεί κατάθεση στεφάνων, ενώ γίνεται και προσκλητήριο νεκρών με τα ονόματά των αδικοχαμένων παιδιών και τους παρευρισκόμενους να φωνάζουν «παρών». Επίσης μαύρα καθίσματα σχηματίζουν τον αριθμό 7 στην θύρα 7, και το μεγαλύτερο fan club του Ολυμπιακού (Gate 7) πήρε το όνομά του από εκεί.

Φέτος συμπληρώνονται  39 χρόνια  από την τραγωδία της θύρας 7. Πριν λίγα 24ωρα και συγκεκριμένα το περασμένο Σάββατο στον αγώνα με την Ξάνθη  , ο Ολυμπιακός στο ποδόσφαιρο είχε τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων της Θύρας 7 με πανό με τα θύματα  ζωγραφισμένα καθώς και ένα συγκλονιστικό βίντεο . Το ίδιο έγινε και στο βόλεϊ , το ίδιο έπραξαν και οι «ερυθρόλευκοι» στο μπάσκετ. . Όπως είναι φυσικό αυτή η τραγωδία τιμάται και από άλλες ομάδες ,ανεξάρτητου χρώματος και αντιπαλότητας διότι η ανθρωπινή ζωή είναι πάνω από γκολ, φανέλα, χρώματα ομάδων ,κύπελλα  και πρωταθλήματα  . Γιατί  κάποιες φορές η ιστορία γράφεται  με την τιμή προς τους αντιπάλους .Την Κυριακή διεξήχθη το ντέρμπι της 14ης αγωνιστικής του γυναικείου πρωταθλήματος βόλεϊ στο «Μελίνα Μερκούρη» ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό με τις πράσινες παίκτριες να τιμούν τη μνήμη των αδικοχαμένων οπαδών αφήνοντας ένα λουλούδι.  Επίσης ο επί χρόνια παίχτης του μπασκετικού Ολυμπιακού ,Ντάνιελ Χάκετ ,τίμησε την μνήμη των αδικοχαμένων οπαδών ,αφήνοντας ένα τριαντάφυλλο στο πέταλο της θύρας 7. Φυσικά και όλες οι μεγάλες ομάδες της Ελλάδος  ,αφήνουν  κάθε χρόνο στεφάνια  στο μνημείο της Θύρας  7, με το μήνυμα ΄΄ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ΄΄.

Τα ονόματα των 21 νεκρών:
1. Παναγιώτης Τουμανίδης (14 ετών),
2. Κώστας Σκλαβούνης (16 ετών),
3. Ηλίας Παναγούλης (17 ετών),
4. Γεράσιμος Αμίτσης (18 ετών-οπαδός της ΑΕΚ),
5. Γιάννης Κανελλόπουλος (18 ετών),
6. Σπύρος Λεωνιδάκης (18 ετών),
7. Γιάννης Σπηλιόπουλος (19 ετών),
8. Νίκος Φίλος (19 ετών),
9. Γιάννης Διαλυνάς (20 ετών),
10. Βασίλης Μάχας (20 ετών),
11. Ευστράτιος Πούπος (20 ετών),
12. Μιχάλης Κωστόπουλος (21 ετών),
13. Ζωγραφούλα Χαϊρατίδου (23 ετών),
14. Σπύρος Ανδριώτης (24 ετών),
15. Κώστας Καρανικόλας (26 ετών),
16. Μιχάλης Μάρκου (27 ετών),
17. Κώστας Μπίλας (28 ετών),
18. Αναστάσιος Πιτσόλης (30 ετών),
19. Αντώνης Κουρουπάκης (34 ετών),
20. Χρήστος Χατζηγεωργίου (34 ετών),
21. Δημήτριος Αδαμόπουλος (40 ετών).

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code