ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Η σημασία των play offs στην Super League

Η διεξαγωγή του πρωταθλήματος 2019-2020 στην Ελλάδα έχει ως νέο δεδομένο την εφαρμογή των play offs ανάμεσα στις ομάδες που θα τερματίσουν στην πρώτη εξάδα, για την ανάδειξη του πρωταθλητή και τις υπόλοιπες για το ποια θα υποβιβαστεί. Αυτό σημαίνει ότι οι πρώτες έξι ομάδες θα παίξουν ένα μίνι πρωτάθλημα δέκα αγωνιστικών για το ποια θα αναδειχθεί πρωταθλήτρια.
Γράφει ο Αντώνης Πακαλίδης

Η φασαρία που γίνεται σε όλη την διάρκεια του πρωταθλήματος μέχρι τώρα, προφανώς και έχει σκοπό για το άμεσο μέλλον. Όλοι ή όσοι μπορούν, πιέζουν ώστε η αρχή των play offs να τους βρει σε θέση ισχύος μιας και η βαθμολογία μεταφέρεται ως έχει από τις 24 αγωνιστικές. Αυτό σημαίνει με λίγα λόγια ότι τα play offs θα γίνουν μεταξύ των ισχυρότερων ομάδων και κάθε αγωνιστική θα έχει ντέρμπι. Η έδρα του κάθε αγώνα θα έχει μεγάλη σημασία και το κάθε αποτέλεσμα θα παίζει τον δικό του ρόλο.
Δεν είναι απλό το φετινό εγχείρημα των play offs. Από την στιγμή που ο πρωταθλητής θα βγει από αυτούς τους αγώνες κάθε παιχνίδι θα γίνεται ανάμεσα σε «εν δυνάμει» πρωταθλητές. Ισχύει βέβαια αυτό όταν η κάθε ομάδα θα πιστεύει ότι μπορεί να το διεκδικήσει. Είναι καθαρά θέμα νοοτροπίας. Όταν πιστεύεις ότι μπορεί να βγεις πρώτος , ακόμα και αν οι βαθμολογικές διαφορές δεν επιτρέπουν μεγάλη αισιοδοξία, θα παίξεις για να κερδίσεις. Θα επιδιώξεις να πας ψηλότερα. Να ορίσεις την μοίρα σου. Να παίξεις για την ιστορία σου και την αξιοπρέπεια σου. Αυτά είναι τα play offs. Μπορείς να καταφέρεις το ακατόρθωτο ή να πέσεις χαμηλότερα γιατί κάποιος άλλος το θέλει περισσότερο από σένα. Είναι καθαρά θέμα λειτουργίας και πίστης των ομάδων. Ο Ολυμπιακός που έμαθε όλα τα χρόνια να κάνει πρωταθλητισμό βλέπει ότι για να βγει πρωταθλητής έχει να περάσει απ' όλες τις δύσκολες έδρες του πρωταθλήματος. Ο ΠΑΟΚ για να γίνει πρωταθλητής πρέπει να παίξει σε έδρες που δεν έχει καταφέρει φέτος να πάρει νίκη. Η ΑΕΚ για να γίνει πρωταθλήτρια πρέπει να κάνει ένα μεγάλο σερί νικών για να μπει σφήνα. Το Ίδιο ισχύει για τον Άρη και για όποια ομάδα τερματίσει στην εξάδα. Το ζήτημα είναι να υπάρχει η δίψα για διάκριση. Να στοχεύσουν όλοι στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Να δείξουν ότι δεν βρίσκονται τυχαία σ' αυτούς τους αγώνες.
Η διάρκεια των 10 αγωνιστικών των play offs είναι μεγάλος χρόνος. Έχει όλα τα δεδομένα ενός πρωταθλήματος. Τραυματισμοί βασικών παικτών, ψυχολογία, αλλαγές παικτών ενδεκάδας κ.ο.κ.
Κανένας δεν μπορεί να προεξοφλήσει πως θα ξεκινήσει μία ομάδα και πως θα τελειώσει αυτή την διαδικασία. Έχει όλα τα γνωρίσματα του ανταγωνισμού μεταξύ πρώτων. Αρκεί να το πιστέψουν.
Μ' αρέσει να βλέπω ομάδες με υψηλούς στόχους. Ομάδες που θέλουν να αναδειχθούν. Το θέαμα είναι ενδιαφέρον, αποκτά μεγαλύτερη αίγλη ο θεσμός , λειτουργεί ως ένα κίνητρο για κάτι περισσότερο.
Σε όλα αυτά παίζει τεράστιο ρόλο και η κατεύθυνση που έχει πάρει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δυστυχώς δεν έχουμε την καλύτερη εντύπωση για την Super League. Πολλές διαμαρτυρίες, πολλές αδικίες, πολλά περίεργα παιχνίδια, παράγοντες που προκαλούν την φίλαθλη κοινή γνώμη με τις τοποθετήσεις τους, παρασκήνιο κάθε είδους. Όλα αυτά δεν προδιαθέτουν για ένα δίκαιο και καθαρό πρωτάθλημα. Η εντύπωση είναι αυτή που κάνει το δημιούργημα σαθρό. Κανένας φίλαθλος ή διατεταγμένος της πληροφόρησης δεν είναι δικαστής. Άρα αυτά που λέγονται πρέπει και να αποδεικνύονται. και αυτό είναι το σωστό.
Παρόλο που ανήκω στο ποσοστό αυτών που θέλουν να βλέπουν ποδόσφαιρο και να τελειώνει εκεί η ενασχόληση τους μ' αυτό, η όλη προβληματική κατάσταση που δημιουργείται δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για  βήματα μπροστά. Είναι τόση η παραφιλολογία που υπάρχει πέριξ του ποδοσφαίρου που κανένας δεν μπορεί να ανεχτεί να εμπαίζεται. Ακόμα και το λάθος σφύριγμα του διαιτητή , πέραν του ανθρώπινου λάθους, είναι ένας εμπαιγμός που δημιουργεί απέχθεια στο θέαμα.
Όταν με δικαιολογία το ποδόσφαιρο παρεισφρέουν διάφορες κατευθυνόμενες ομάδες «φιλάθλων» που απειλούν, σκοτώνουν, διαλύουν, τον κάθε έναν που θεωρούν αντίπαλο και η πολιτεία δεν αντιδρά , χάνεται η ποδοσφαιρική καθημερινότητα.
Πιστεύω σε κάθε τι που μπορεί να πάει μπροστά το ποδόσφαιρο. Αν τα play offs είναι πρόοδος να το στηρίξουμε. Να δούμε πως οι ομάδες μπορούν να λειτουργήσουν με μεγαλύτερη πίεση στους αγώνες. Να δούμε φιλάθλους που θα γεμίζουν τα γήπεδα γιατί θα πιστεύουν στην ομάδα τους. Να δούμε ανατροπές που θα μας κάνουν να πιστέψουμε στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Όλα είναι θέμα πίστης και νοοτροπίας. Αν πιστεύεις ότι μπορείς θα βρεις τον τρόπο να τα καταφέρεις, θα γίνεις καλύτερος.  Αυτό θα ήθελα να δω φέτος.

Υ.Γ. Κατά γενική ομολογία ο Άρης έχει το τρίτο καλύτερο ρόστερ του πρωταθλήματος. Τα play offs είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να το αποδείξει.
Υ.Γ 1. Οι δικαστικές αίθουσες θα έχουν την τιμητική τους με τις υποθέσεις του ποδοσφαίρου. Κρίμα.
Υ.Γ. 2 Οι διαιτητές μπορούν να παίξουν 50-50. Απλή διαπίστωση!!!












Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code