ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

ΑΡΗΣ - ΠΑΟΚ: Τα ψυχολογικά τραύματα μιας ήττας

Η σκόνη που έχει σηκωθεί από το ντέρμπι του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη δεν έχει καταλαγιάσει ακόμα. Θες ότι η νίκη ήταν εμφατική, θες ότι έσπασε το αήττητο σε μια έδρα που δεν έπρεπε, θες ότι δεν υπάρχουν δικαιολογίες για τον ηττημένο; Μπορεί όλα μαζί, μπορεί  ακόμα περισσότερα.
Γράφει ο Αντώνης Πακαλίδης

Στο ποδόσφαιρο η ψυχολογία είναι το μεγαλύτερο κομμάτι προετοιμασίας μιας ομάδας για ένα αγώνα. Οι σκέψεις, ο τρόπος που θα πρέπει να εφαρμοστούν όσα γίνονται στην προπόνηση, η αντίδραση που πρέπει να έχουν οι παίκτες σε κάθε κατάσταση που θα δημιουργηθεί μέσα στο γήπεδο είναι βασικές προτεραιότητες προετοιμασίας για κάθε ομάδα. Είναι και ο λόγος μιας νίκης ή ήττας σε έναν αγώνα. Είναι η στιγμή που αλλάζει δεδομένα ένας παίκτης αν συμπεριφερθεί σωστά ή λάθος σε μία φάση. Η ψυχολογική κατάσταση του πρέπει να είναι στο ανώτατο επίπεδο για να μπορεί να αντεπεξέλθει στις εκάστοτε συνθήκες.
Στο παιχνίδι του Σαββάτου γίναμε μάρτυρες μιας κατάρρευσης ενός ποδοσφαιρικού οργανισμού. Μία ανεπαρκέστατα ψυχολογικά προετοιμασμένη ομάδα , βασισμένη στις περικοκλάδες των προηγούμενων αποτελεσμάτων, μπήκε να παίξει ένα ντέρμπι σαν να ήταν μία μέρα στο γραφείο. Τίποτα διαφορετικό, τίποτα καινούριο. Χωρίς σχέδιο, χωρίς τσαγανό ήθελε να κερδίσει γιατί το λέγανε οι δημοσιογράφοι, τα κανάλια, τα στοιχήματα, το ίντερνετ και δεν ξέρω ποιος άλλος.
Είναι δυνατόν;
Απέναντι σε ένα αντίπαλο και σε μία έδρα που η λέξη ήττα είχε ξεγραφτεί από το λεξιλόγιο του. Με έναν Άρη που έπρεπε να κερδίσει για να συνεχίσει να κυνηγάει τους στόχους του.
Με παίκτες που ήταν έτοιμοι για να κάνουν τα πάντα να κερδίσουν. Με έναν προπονητή που εφάρμοσε ποδοσφαιρική λογική χωρίς να ξεφύγει από τα δεδομένα της ομάδας. Με ψυχολογία  στα ύψη αφού ο κόσμος είχε φροντίσει να ενθαρρύνει την προσαρμογή τους σ' αυτό το παιχνίδι.
Ο ΠΑΟΚ δεν ήξερε που πήγε να παίξει, δεν ήξερε τι ήθελε να κάνει, δεν έβλεπε αυτό που ερχόταν. Μία ομάδα για φωτογραφίες, μία ομάδα χωρίς ουσία, χωρίς να έχει να προσφέρει τίποτα ποδοσφαιρικό, μία ομάδα που περηφανευόταν για ένα σερί αγώνων χωρίς ήττα αλλά προσγειώθηκε ανώμαλα.
Για όσους γνωρίζουν ποδόσφαιρο τέτοιες ήττες έχουν πολλές παράπλευρες συνέπειες. Διαλύθηκε ο μύθος της ανίκητης ομάδας. Οι παίκτες αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι ότι πλησιέστερο του Μέσι στην Ελλάδα, ο προπονητής έδειξε να είναι εκτός τόπου , χρόνου, κλίματος, ότι η υπερτίμηση της ομάδας τους δεν έχει υπόβαθρο.
Η δουλειά όσων είναι τριγύρω από τον ποδοσφαιρικό οργανισμό είναι να την σηκώνουν όσο πιο ψηλά μπορούν και να πείθουν τον κόσμο πόσο φοβερή και σημαντική είναι στο πρωτάθλημα.
Τα επιχειρήματα τις περισσότερες φορές είναι κατασκευασμένα αλλά έτσι πρέπει να κάνουν.
Όταν έρχεται η κατραπακιά στο κεφάλι όλα εξαφανίζονται και πρέπει να βρεθούν νέοι μύθοι. Ο χρόνος της αποθεραπείας όμως είναι μεγάλος. Η συνέχεια αυτής της ομάδας , μετά την ήττα από τον Άρη , προβλέπω ότι θα είναι κατηφορική. Τα αντανακλαστικά της φάνηκαν αδρανοποιημένα. Καμία αντίδραση , πέρα ίσως από την αλλαγή τερματοφύλακα στο επόμενο παιχνίδι. Παίκτες που δεν θέλουν να αποδείξουν κάτι γιατί θεωρούν ότι ήδη το έχουν κάνει.
Στον φανταστικό κόσμο που βάζουν την ομάδα να ζει και τον κόσμο να πιστεύει ότι μόνο η νίκη είναι το φυσιολογικό αποτέλεσμα, οι παρατρεχάμενοι καταφέρνουν να ρίχνουν σε κατάθλιψη όλους τους συμμετέχοντες σ' αυτή. Πέφτουν και οι ίδιοι στην ίδια κατάσταση. Πιστεύουν το ψέμα και δεν μπορούν να απεμπλακούν.
Ο Άρης έκανε το καθήκον του. Πέτυχε με τον πιο εύκολο τρόπο να κερδίσει. Χωρίς καν να έχει κάποιον παίκτη που έπαιξε υπερβολικά καλά, μπήκε στο γήπεδο, έβαλε τέσσερα τέρματα και έφυγε για να συνεχίσει παρακάτω. Για την υπερβολική ευστοχία του τα λόγια περισσεύουν. Παράσημο στους παίκτες που το κατάφεραν απέναντι σε μια απούσα άμυνα. Όταν οι άλλοι δεν είναι στις θέσεις τους λογικό να μην χάσεις ευκαιρία.
Θα χρειαστεί χρόνο να επουλώσει τα ψυχολογικά τραύματα του ο ΠΑΟΚ. Δεν είναι εύκολο, ούτε ξεπερνιέται έτσι απλά. Άλλωστε φέτος , μέχρι τώρα, δεν έχει κερδίσει σε κανένα ντέρμπι. Γιατί να το έκανε στο «Κλεάνθης Βικελίδης»;
Υ.Γ. Το περιστατικό με τον νεκρό οπαδό είναι δουλειά της Αστυνομίας να βρει τους ενόχους. Καταδικαστέα κάθε τέτοια πράξη , μακριά από το ποδόσφαιρο που αγαπάμε και θέλουμε να ζούμε. Ελπίζω πολύ σύντομα να βρεθούν οι δράστες.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code