ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Θριάμβευσε η λογική, νίκησε το μπάσκετ...

Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ: Το ανεπανάληπτο «show» του Ράις! (photos+video)

 Ο Αντώνης Παναγόπουλος βρέθηκε χθες στο ΟΑΚΑ και αναλύει από τη δική του οπτική γωνία την αναμέτρηση των ''αιωνίων'' και την νίκη του Παναθηναικού απέναντι στον Ολυμπιακό.

 Ετέθη ως θέμα μετά τη νίκη του Παναθηναικού επί της Μπασκόνια, το διατυμπανίζαμε όλη την εβδομάδα σε άρθρα, εκπομπές και αναλύσεις, και η δικαίωση ήταν πανηγυρική, όχι για εμάς, αλλά για όποιον βλέπει μπάσκετ χωρίς παρωπίδες. Ήταν τουλάχιστον έξω από τη σφαίρα της λογικής η ψευδαίσθηση για 25άρες και 30άρες του ''τριφυλλιού'' ακόμα και απέναντι στον συγκεκριμένο Ολυμπιακό. Έχουμε ζήσει ντέρμπι με πολύ μεγαλύτερη διαφορά μπάτζετ (όπως το 2015 με το κάρφωμα του Μπατίστα), όπου αυτό επιβεβαιώθηκε ακόμα μια φορά. Μιλάμε για ντέρμπι ''αιωνίων'', αναφερόμαστε για δύο ομάδες, οι οποίες ακόμα κι αν δεν είναι στο πικ τους ξεχειλίζουν ακόμα από ποιότητα και προσωπικά περίμενα τον αγώνα περίπου όπως εξελίχθηκε χθες. Υπενθυμίζω επίσης, για την οικονομία του άρθρου, για να μην χρειαστεί να γράψω άλλες υπερβολές και να πλέξω το εγκώμιο του Ολυμπιακού, ότι μια εβδομάδα νωρίτερα και οι ''ερυθρόλευκοι'', με τα προβλήματα, με τις ανορθογραφίες, με τις αναποδιές τους διέσυραν την Μιλάνο με 91-70, ενώ δύο εβδομάδες πριν περνούσαν αλώβητοι από τη Γερμανία νικώντας την Άλμπα. Δύο ομάδες δηλαδή που νίκησαν τον Παναθηναικό... Κι όμως κάποιοι μιλούσαν για διασυρμούς...

 Χθες βράδυ ο Κεμζούρα κατέθεσε τις δικές του διαπιστεύσεις, σε μια βραδιά που πολλοί περίμεναν να ανήκει στον Ρικ Πιτίνο. Με φανταστική άμυνα των Τσέρι και Μπάλντουιν σε Καλάθη και Φρεντέτ. ουσιαστικά εκμηδένισε σε μεγάλο βαθμό τη διαφορά δυναμικότητας που φαινόταν να υπάρχει στο ασόδυο. Ο Σπανούλης ήταν πλήρως εναρμονισμένος στις συνθήκες του ματς, έκανε ένα από τα πιο ώριμα ντέρμπι στο ΟΑΚΑ, σκόραρε και δημιουργούσε με αξιοπιστία, χωρίς να εκβιάζει προσπάθειες και να παίρνει σουτ τραβηγμένα...από τα μαλλιά. Ταυτόχρονα, ο Λιθουανός προπονητής τράβηξε στον πάγκο τον Πρίντεζη που δεν ήταν στο ιδανικό του βράδυ, ενέταξε καταπληκτικά τον Ριντ στο rotation, όπου ο Αμερικάνος έδωσε πολύ μεγάλες βοήθειες σε επίθεση και άμυνα, σε σημείο που οι ''ερυθρόλευκοι'' γυρνούσαν το ματς, πριν το...ξαναγυρίσουν. Με το Πολ να βάζει όλα τα μεγάλα σουτ και τους ''πράσινους'' να μην μπορούν να διαχειριστούν το σύστημα που έβγαζε ο Κεμζούρα με τον Αμερικάνο να βγαίνει ταχύτατα από τα σκριν και να εκτελεί στην κίνηση, βλέποντας μετά από ένα σημείο το καλάθι σαν βαρέλι, μπόρεσε να επιστρέφει σε όλες τις καταστάσεις, εκνευρίζοντας το ''τριφύλλι'' που προσπαθούσε απεγνωσμένα να τελειώσει το ματς, πριν αυτό οδηγηθεί στις...ειδικές καταστάσεις.

 Από την άλλη ο Παναθηναικός είχε μια εμφάνιση κατώτερη των προσδοκιών. Εξαιρώντας τον διαστημικό Ράις και τον Μήτογλου που έκανε τρομερή προσπάθεια και συμμάζεψε κάπως την κατάσταση στη φρόιντ λάιν του ''τριφυλλιού'' που έμοιαζε με αεροδρόμιο, οι υπόλοιποι είχαν ''up and down'', ενώ υπήρχαν και ορισμένοι που είχαν μόνο...down, όπως ο Φρεντέτ και ο Τζόνσον που βρέθηκαν αμφότεροι σε άθλιο βράδυ. Ο πρώτος κατέστρεψε πολλές επιθέσεις του Παναθηναικού, κάνοντας κατάχρηση της τρίπλας και εκβιάζοντας προσπάθειες στο βωμό του να βρει ο ίδιος ρυθμό, κάτι που δεν συνέβη ποτέ, ενώ ο δεύτερος ήταν απλώς εκτός αγώνα, πνευματικά, σωματικά και ψυχολογικά. Ο Καλάθης ήταν τρομερά συγκεντρωμένος παρά την ασφυκτική άμυνα των Κόνιαρη και Τσέρι πάνω του, διάβαζε καλά το παιχνίδι, αλλά ταυτόχρονα ήταν απελπιστικά άστοχος στα τρίποντα, ενώ ο Παπαπέτρου, αν και έδωσε επιθετικές λύσεις ήταν αργός σε κάποιες περιστροφές και στην αντιμετώπιση του Μπράντον Πολ.

 Εκεί που έφτασε το παιχνίδι, ο Ολυμπιακός είχε χρυσή ευκαιρία να το πάρει. Έχοντας ως σύμμαχο την αρνητική ψυχολογία του Παναθηναικού, ποντάροντας στο γεγονός ότι οι ''πράσινοι'' έχουν χάσει τέσσερα ματς φέτος με αντίστοιχο φινάλε (Βιλερμπάν, Μιλάνο, Προμηθέας, Άλμπα). Ωστόσο πλήρωσε τρία συνεχόμενα λάθη του άπειρου Μπάλντουιν. Στην (προ)τελευταία επίθεση των Πειραιωτών, πήρε μια κακή επίθεση χωρίς ισορροπία και χωρίς ρεαλιστικές πιθανότητες να ευστοχήσει, ενώ στην αντίπερα όχθη του έλειψε η οξυδέρκεια να κάνει ένα απλό φάουλ στον Παπαγιάννη, ο οποίος μέχρι χθες στην Ευρωλίγκα είχε 0 στις 5 και αν έχανε μία, ο Παναθηναικός θα έχανε το ματς. Η τελευταία επίθεση των ''πρασίνων'' ήταν ορθολογική, αλλά σε κάθε περίπτωση ήταν μεγάλο ρίσκο να πάρει το τελευταίο σουτ ο Παπαγιάννης, ο οποίος χθες ήταν σε κακή βραδιά και υπέφερε ειδικά στην άμυνα, με τις αργές του επιστροφές και τα πολλά λει απ που δέχτηκε με τον ίδιο τρόπο.

 Από εκεί και έπειτα η παράταση ήταν μια άλλη ιστορία. Ο Παναθηναικός αφού γλίτωσε από του...χάρου τα δόντια αναθάρρησε, ο Ολυμπιακός γνωρίζοντας ότι έχει χάσει μια τρομερή ευκαιρία να κατακτήσει το...διπλό της χρονιάς παρουσιάστηκε νευρικός, άστοχος και σε αποσύνθεση, κυρίως στο κομμάτι της άμυνας και του αμυντικού ριμπάουντ (χαρακτηριστικά παραδείγματα το ανόητο φάουλ του Τσέρι στον Φρεντέτ για 3 βολές και τα τρια σερί χαμένα αμυντικά ριμπάουντ στο τελευταίο λεπτό) και η πλάστιγγα έγειρε οριστικά στο πλευρό των ''πρασίνων''.

- Από την ημέρα που πρωτοήρθε ο Πιτίνο στον Παναθηναικό, το χθεσινό κοουτσάρισμα ήταν με διαφορά το χειρότερό του. Αργές αντιδράσεις και αντανακλαστικά μέσα στο παιχνίδι, έχασε τρεις φορές διψήφιες διαφορές, δεν βρήκε ποτέ αντίδοτο στα τρικ του Κεμζούρα και ενώ μας έχει συνηθίσει να βασίζεται στον πλουραλισμό, χθες κέρδισε τον αγώνα από τον...οίστρο του Ράις ξεκάθαρα. Αδικαιολόγητα δεν έπαιξε σχεδόν καθόλου ο Ουάιλι, ο Παππάς καθηλώθηκε στον πάγκο από νωρίς, το rotation δεν άνοιξε και δεν χρησιμοποιήθηκε σωστά. Όπως τα λέγαμε για τον Πεδουλάκη, έτσι τα λέμε και για τον Πιτίνο και για οποιονδήποτε κάθεται σε αυτόν τον πάγκο.

- Στο τέλος της ημέρας αυτό που μένει είναι το 8-4 από τη μια, το 5-7 από την άλλη. Αν κέρδιζε ο Ολυμπιακός θα μας έμενε το 7-5 από τη μια, το 6-6 από την άλλη. Άσχετα με την πόλωση και την αντιπαλότητα που αναπτύχθηκε σχετικά με το συγκεκριμένο ντέρμπι, η Ευρωλίγκα είναι ένας μεγάλος μαραθώνιος και έχουμε να δούμε ακόμα αρκετά πράγματα.

- Απίθανη και η ατμόσφαιρα στο Ολυμπιακό Στάδιο, ίσως η πιο μπασκετική τα τελευταία χρόνια. Αν έλειπαν και τα δεκάδες καπνογόνα που θα στοιχίσουν οικονομικά στον Παναθηναικό, θα μιλούσαμε για την τέλεια εξέδρα...


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code