ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

ΑΡΗΣ: Η επικοινωνία είναι επιστήμη

«Επικοινωνία είναι η διαδικασία με την οποία οι άνθρωποι ανταλλάσσουν πληροφορίες,ιδέες και νοήματα. Διακρίνεται σε λεκτική και μη λεκτική και χωρίς αυτήν δεν μπορεί να επιτευχθεί συνεργασία και συντονισμός των μελών οποιασδήποτε κοινότητας,ομάδας ή οργάνωσης.
Η λεκτική επικοινωνία λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο ενός γλωσσικού κώδικα που στηρίζεται σε έννοιες, οι οποίες είναι αποτέλεσμα μιας κοινώς αποδεκτής ονοματοθεσίας αντικειμένων του περιβάλλοντος,σε καταστάσεις,ενέργειες κ.α». Αυτός είναι ένας από τους πολλούς ορισμούς που μπορεί να βρει κανείς αναζητώντας τι είναι η επικοινωνία.
Γράφει ο Αντώνης Πακαλίδης

Για να μπορείς να καταλάβεις τι είναι ο ΑΡΗΣ και οι φίλαθλοι που τον υποστηρίζουν, θα πρέπει να βιώσεις , να ακούσεις, να δεις πολλά απ' αυτά που συμβαίνουν σ' αυτή την ομάδα. Χωρίς τίτλο εδώ και 50 χρόνια, τελευταίος το μακρινό 1970, ένα κύπελλο κόντρα στον ΠΑΟΚ στο Καυτατζόγλειο, θα έπρεπε να ανακαλύπτονται νέες προκλήσεις για να τονώνεται το ηθικό του κόσμου που τον ακολουθεί και να αποτελεί παράδειγμα πίστης παρά της αποτυχίες. Είναι πολύ δύσκολο να αντιληφθεί κάποιος μη οπαδός του, τι είναι αυτό που αποτελεί συνδετικό κρίκο γενεών ώστε να μην απομακρύνονται από το Χαριλάου, σήμερα «Κλ. Βικελίδης» περιμένοντας ένα μικρό , αλλά σημαντικό γι' αυτούς επίτευγμα ώστε να βροντοφωνάξουν για την ύπαρξη τους.
Θα μπορούσε αυτό το άρθρο να είναι μια ανοικτή επιστολή στην ΠΑΕ και τον Πρόεδρο του ΑΡΗ για να ρίξουν περισσότερο την ματιά τους στα ενδοοικογενειακά της ομάδας. Όχι για να μπουν στην διαδικασία της εσωστρέφειας, αλλά για να ξανά ανακαλύψουν τις αξίες και τις αρχές που διέπουν την ιδέα των φίλων της ομάδας. 
Δεν υπάρχει αυτή η διάθεση. Δεν είμαστε αυτοί που θα κουνήσουμε το δάχτυλο σε κανέναν για πράξεις του. Δεν γράφουμε για να βρούμε κακώς κείμενα. Αποτυπώνουμε γεγονότα με ματιά προσωπικής κρίσης και ως εκεί. Όταν κάτι θεωρούμε ότι είναι λάθος το λέμε. Όταν υπάρχει πρόοδος πάλι είμαστε εδώ για να την τονίσουμε. 
Η τοποθέτηση του Προέδρου του ΑΡΗ περί στόχευσης και αδικιών που υφίσταται η ομάδα του και ο Ολυμπιακός, σήκωσε πολύ σκόνη. Ένας πανίσχυρος επιχειρηματίας , ιδιοκτήτης μίας ομάδας, που στην συνείδηση των φιλάθλων είναι η αιτία πολλών δεινών για το ελληνικό ποδόσφαιρο, άσχετα αν ισχύει ή όχι, αναφέρεται ως αδύναμος κρίκος σε ένα παιχνίδι όπου συμμετέχουν κάποιοι από τους πλουσιότερους έλληνες,ιδιοκτήτες άλλων ομάδων. Και η αναφορά γίνεται από έναν μικρού βεληνεκούς σε σχέση με τους υπόλοιπους δυνατούς, επιχειρηματία ο οποίος δεν έχει κανένα λόγο να το κάνει. 
Όπως όλοι γνωρίζουν τα επιχειρηματικά παιχνίδια και οι όροι τους είναι πολύ σκληροί και πολλές φορές φτάνουν σε ακραίες μορφές. Πόσο μάλλον σε έναν τομέα που είναι τόσο λαοφιλής.
Το κίνητρο του Προέδρου του ΑΡΗ δεν το ξέρει κανείς. Σίγουρα το ότι έχει δηλώσει ότι είναι φίλος του Ολυμπιακού να κακοφάνηκε στους αρειανούς αλλά ξεπεράστηκε εύκολα , τα προηγούμενα χρόνια. Δεν ξεπερνιέται όμως η συσχέτιση που προκύπτει ότι ο ΑΡΗΣ και ο Ολυμπιακός αδικούνται ως ένα και το αυτό. 
Ο ΑΡΗΣ κάθε χρόνο βρίσκει πολλές αδικίες στους αγώνες που δίνει και μέσα σ'αυτές είναι από τον Ολυμπιακό. Πως μπορεί τώρα ο Πρόεδρος του ΑΡΗ να αναιρεί τις εικασίες των φιλάθλων; 
Εδώ μπαίνει το κομμάτι της επικοινωνιακής πολιτικής που έχει κάθε οργανισμός. Ο Πρόεδρος του ΑΡΗ δεν φαίνεται να έχει ανεπτυγμένο το ταλέντο της άμεσης επαφής και της κοινωνικής αμεσότητας ώστε να περνάει εύκολα τις ιδέες του ή τις απόψεις του στους φιλάθλους. Η μπλούζα με τον Ιντέγε στην Τούμπα ήταν μία επιπόλαια και χωρίς φαντασία προσπάθεια να αναδείξει ένα «επίτευγμα», το οποίο είχε μικρή επιτυχία. Το DNA των φιλάθλων είναι σφυρηλατημένο από πολλές - πολλές δύσκολες καταστάσεις που έχουν ζήσει ή ακούσει. Από τα δέκα χρόνια αήττητος από τον ΠΑΟΚ την δεκαετία του 60΄-70΄, από το μπαράζ του Βόλου με αντίπαλο τον Ολυμπιακό, από τους υποβιβασμούς, από τις μεγάλες νίκες όπως με την Αθλέτικο Μαδρίτης και άλλες πολλές μικρές ή μεγάλες στιγμές. Μέσα σ' αυτό δεν υπήρχε ποτέ η σκέψη ότι μπορεί ο ΑΡΗΣ μέσω επίσημων δηλώσεων , να σκαρφαλώσει στο άρμα ή να το πούμε αλλιώς λαϊκά, να μπει κάτω από την προστασία μίας άλλης ομάδας. Διαλύεται έτσι κάθε σκέψη και κάθε διάθεση για την επίτευξη του στόχου: της κατάκτησης ενός τίτλου με την δύναμη που παίρνει η ομάδα μέσα από τον κόσμο της.
Θα μου πείτε τώρα ότι αυτό συμβαίνει πρώτη φορά; Δεν υπάρχουν παραδείγματα και παραδείγματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο που ανεβοκατέβαιναν σε άρματα ομάδες ανάλογα με τις περιστάσεις; Υπάρχουν και όλοι έχουμε τις υποψίες μας. Κανένας όμως δεν βγήκε να το κάνει τόσο φανερά. Γιατί στο τέλος της ημέρας τι μένει; Μία δήλωση που μπορεί να χρησιμοποιείται χρόνια για να αντιπαραβάλει την όποια επιτυχία , που θα έχει γίνει με δεκανίκια. Αυτό είναι που δεν αντέχει ο αρειανός.
Αυτό είναι που η επικοινωνία έχει τον ρόλο της. Για να περνάει τα μηνύματα με τρόπο που να δείχνει το πρόβλημα και να κρατάει αποστάσεις. 
Οι αρειανοί αγαπάνε την ομάδα. Την ιστορία της. Την ιδέα του ότι είναι ψηλά. Αγαπάνε την ανεξαρτησία τους. Νιώθουν πως όποιος ακολουθεί λάθος δρόμο είναι άξιος της μοίρας του. Δεν θα ενδιαφερθούν ποτέ για έναν τίτλο που κατακτά μία ομάδα  αν στην συνείδησή τους υπάρχει το άτιμο. Η περηφάνια των οπαδών για την ομάδα τους είναι ότι μπορούν να πετύχουν με τον πιο δύσκολο τρόπο γι' αυτό και δεν τα παρατάνε ποτέ. Γ' αυτό το πιστεύω τους σ' αυτή την ομάδα είναι τόσο δυνατό που δεν βάζουν ποτέ όριο στα όνειρα τους. 
Αυτό πρέπει να νιώθει όποιος θελήσει να πλησιάσει τον ΑΡΗ. Να νιώθει σημαντικός κι ας μην το βλέπουν οι άλλοι. Είναι δύσκολο να είσαι ΑΡΗΣ.
 Όλα τα μονοπάτια οδηγούν στον ίδιο στόχο: Να εκφράσουμε στους άλλους αυτό που είμαστε – Πάμπλο Νερούντα

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code