ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Πως θα εξελιχθεί το VAR; Μια φανταστική ιστορία στα όρια του αληθινού.

Να λοιπόν που μετά από χρόνια πειραμάτων και τροποποιήσεων φτάσαμε στην χρήση του V.A.R. στους ποδοσφαιρικούς αγώνες, ως απόλυτο κριτή των αμφισβητούμενων φάσεων σε έναν αγώνα.
Σημαντική προσθήκη και απαραίτητη για να λύνονται άμεσα οι όποιες διαφωνίες για τις αποφάσεις των διαιτητών κατά την διάρκεια ενός παιχνιδιού.
Γράφει ο Αντώνης Πακαλίδης
Είναι γεγονός ότι από τότε που οι διαιτητές βρήκαν έναν τεχνολογικό σύμμαχο για τις αμφισβητούμενες φάσεις, νιώθουν απελευθερωμένοι στο να διαιτητεύσουν έναν αγώνα. Η κρισιμότητα του παιχνιδιού περνάει σε δεύτερη μοίρα γιατί ξέρουν εκ των προτέρων ότι ότι και αν αποφασίσουν θα επαληθευτεί σε πρώτο χρόνο. Έτσι αποφεύγουν τα λάθη και έχουν την δυνατότητα να διορθώσουν άμεσα μια φάση που δεν την αξιολόγησαν σωστά.
Πολλοί θα θυμούνται την αποβολή του Ζιντάν στον τελικό με την Ιταλία για το Μουντιάλ  του 2006 στην Γερμανία, όπου η ιστορία λέει ότι την φάση την ο τέταρτος σε ριπλέι της τηλεόρασης και ενημέρωσε τον διαιτητή ότι χτύπησε με τον κεφάλι τον Ματεράτσι εκτός φάσης με επακόλουθο να αποβληθεί από το παιχνίδι. Λογικά είναι η πρώτη εφαρμογή της τεχνολογίας στο ποδόσφαιρο για να πάρει απόφαση ο διαιτητής , σε μια φάση που προφανώς δεν είδε την στιγμή που έγινε στον αγωνιστικό χώρο.
Στην Ιταλία και την Αγγλία εφαρμόστηκε η τεχνολογία του goal/no goal με την κάμερα να δείχνει αν η μπάλα πέρασε την γραμμή του τέρματος. Σ' αυτή την περίπτωση όντως είναι απαραίτητη η τεχνολογία γιατί είναι αδύνατο να μπορεί να δει ή να κρίνει ο επόπτης που ελέγχει την ευθεία του τέρματος αν πέρασε ολόκληρη η μπάλα ή όχι ειδικά με την ταχύτητα που παίζεται η φάση.
Σήμερα έχουμε την πλήρη εφαρμογή του VAR στα πρωταθλήματα της Ευρώπης (τουλάχιστον στα προηγμένα) και γινόμαστε μάρτυρες διαφόρων καταστάσεων που δημιουργούνται εξαιτίας του.
Πλέον ο επόπτης δεν σηκώνει σημαία σε αμφισβητούμενη φάση οφσάιντ , αφήνει το παιχνίδι να εξελιχθεί και στο τέλος την λύση την δίνει το VAR. Ο διαιτητής δεν διακόπτει το παιχνίδι όταν θεωρεί ότι όλα έγιναν σωστά και συμβουλεύεται το VAR μετά το τέλος της φάσης. Το ίδιο με τα πέναλτι, με τα φάουλ εκτός φάσης κ.ο.κ.
Έχει σχέση αυτό το ποδόσφαιρο με το ποδόσφαιρο που είχαμε συνηθίσει; Σίγουρα όχι. Αλλά τώρα τουλάχιστον υπάρχουν κριτές εκτός αγωνιστικού χώρου που βλέπουν από πολλές οπτικές γωνίες μία φάση και έχουν καλύτερη άποψη από τον διαιτητή. Το μόνο που μένει είναι να την δείξουν και στον άρχοντα του αγώνα για να πειστεί και αυτός για την απόφαση τους.
Λύθηκαν έτσι όλα τα προβλήματα; Ούτε αυτό συμβαίνει μέχρι στιγμής. Ο διαιτητής είναι ο τελικός κριτής και αυτός αποφασίζει τι θα συμβεί μέσα στο γήπεδο. Ακόμα και αν το VAR δείχνει μία παράβαση , αυτός θα κρίνει αν όντως θα την δεχτεί ή θα συνεχίσει μ΄αυτό που αποφάσισε.
 Οι διαμαρτυρίες των ομάδων πολλές και πάντα με αιτιολογία. Πόσο δίκαιες δεν μπορούμε να κρίνουμε. Είπαμε ο διαιτητής αποφασίζει.
Κάπου εδώ αρχίζει η σκέψη για την εξέλιξη του VAR. Φανταστική μεν αλλά όχι και τόσο μακρινή δε.
Αφού βρήκαμε πως μπορούμε να διορθώνουμε τα λάθη των διαιτητών γιατί να τα αφήσουμε να γίνονται; Είναι πιο εύκολο να σταματάει το παιχνίδι ακριβώς την στιγμή που γίνεται μία παράβαση από το να αφήνουμε να εξελίσσεται και μετά να γυρνάμε την φάση πίσω. Πως μπορούμε να το κάνουμε αυτό; Η τεχνολογία επιτρέπει πλέον να υπάρχει συνολική εικόνα του αγωνιστικού χώρου και να φαίνονται τα πάντα την ώρα που παίζεται το παιχνίδι. Με κάποιες προσαρμογές που θα γίνουν εφόσον θα εξελιχθεί το σύστημα , θα έχουμε μάτια που θα τα βλέπουν όλα.
Σ' αυτή την περίπτωση γιατί να θέλουμε διαιτητή μέσα στο γήπεδο; Ναι είναι αλήθεια ότι η ανθρώπινη κρίση , από την στιγμή που υπάρχουν κανόνες και πρέπει να τηρούνται, ο διαιτητής δεν θα έχει ρόλο. Όλα θα φαίνονται από τις κάμερες, οι διαιτητές θα μπορούν να κάθονται στο δωμάτιο του VAR και θα σταματάνε τον αγώνα με τρόπο που θα έχει ανακαλυφθεί και θα είναι όπως το σημερινό σφύριγμα. Έτσι όλα θα είναι by the book και καμία διαμαρτυρία δεν θα έχει χώρο. Η αντικατάσταση του διαιτητή από κάμερες δεν είναι τόσο φοβερό, αν θέλουμε να το δούμε από την μεριά της διαφθοράς που καταγγέλλεται συνεχώς. Θα εκλείψουν πολλές φωνές που μιλάνε για την διαιτησία. Μόνο που τότε θα πρέπει να τα βάλουν την τεχνολογία. Και η τεχνολογία είναι απρόσωπη. Ούτε ορισμοί διαιτητών, ούτε ανθρώπινα λάθη, ούτε επηρεασμοί σε εκλογές , ούτε κολλητοί ούτε γνωστοί και άγνωστοι, ούτε κοριοί για να καταγράφουν συνομιλίες, ούτε κλεψίματα. Διαιτητής - ρομπότ στην εξυπηρέτηση του ποδοσφαίρου.
Είναι όμως αυτό το ποδόσφαιρο που θέλουμε; Αυτό το ποδόσφαιρο αγαπήσαμε;
Για εμάς που έχουμε δει την ραγδαία εξέλιξη του ποδοσφαίρου τις δεκαετίες του '70, '80, 90' δεν θα έχει καμία σχέση. Παίκτες που έγιναν παγκτηςοσμίως γνωστοί με τον τρόπο παιχνιδιού τους αν τους έβαζες σε ένα καλούπι κανόνων λόγω τεχνολογίας, μπορεί να μην έφταναν τόσο ψηλά. Φάσεις που σημάδεψαν το παγκόσμιο ποδόσφαιρο , όπως το χέρι του Μαραντόνα στον αγώνα με την Αγγλία στο Μουντιάλ του Μεξικό, δεν θα ήταν ποτέ σημεία αναφοράς.
Από την άλλη υπάρχει ο κανόνας της ισονομίας απέναντι στον νόμο.
Ο καθένας μπορεί να αναλογιστεί τι θα ήθελε να βλέπει για το υπάρχουν πολλά που θα γίνουν όχι σε ένα μακρινό μέλλον...λίγο συντομότερα!!!!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code