ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Ο Ποκετίνο πλήρωσε το τίμημα της αποτυχίας

Όπως σε όλο τον κόσμο έτσι και στην Αγγλία ο προπονητής είναι αυτός που φέρει την μεγαλύτερη ευθύνη για την ομάδα που προπονεί και κάθεται στον πάγκο της. Η Τότεναμ επέλεξε να απολύσει τον Μαουρίτσιο Ποκετίνο , εν μέσω συνεχών υποχρεώσεων, θεωρώντας τον υπεύθυνο για την κακή αγωνιστική παρουσία των «πετεινών» στη φετινή Premier League.

Γράφει ο Αντώνης Πακαλίδης

Η ιστορία προπονητών στη νέα χιλιετία για την Τότεναμ , είχε νέους , έμπειρους, γνώστες αλλά κανέναν ιδιαίτερα πετυχημένο. Από τον Glenn Hoddle και τον Martin Jol, στον Juande Ramos και τον André Villas-Boas φτάσαμε στον μέχρι χθες προπονητής της Mauricio Pochettino. Απ' όλους μόνο ο Ramos κατάφερε να κερδίσει τρόπαιο , από το  και μετά 2000, το League Cup to 2007-2008.
Ο Ποκετίνο είναι ο μακροβιότερος μέχρι στιγμής απ' όλους όσους ανέλαβαν την ομάδα από το 2000 , φτάνοντας τις 2002 ημέρες και 293 ματς και ακολουθεί ο Harry Redknapp με 1327 ημέρες και 198 αγώνες.
Το κατά πόσο είναι πετυχημένος σαν προπονητής ο Ποκετίνο το ξέρουμε όλοι, με την φοβερή χρονιά που έκανε πέρυσι στο  Champions League, φτάνοντας στον τελικό. Έχασε από μια Λίβερπουλ που ήταν καλύτερα προετοιμασμένη και διψασμένη για τον τίτλο.
Το ότι έχασε στον τελικό δεν μειώνει καθόλου την δουλειά του στην ομάδα. Από την 6η θέση την χρονιά 2013-2014 , βρέθηκε στην 5η την περίοδο 2014-2015 και από την επόμενη σεζόν έως και την σεζόν 2018-2019 ήταν μέσα στην πρώτη τετράδα. Μάλιστα το '16-'17 έφτασε κοντά στην κατάκτηση του τίτλου βγαίνοντας δεύτερη πίσω από την  Τσέλσι.
Η δουλειά του εξυπηρέτησε τα μέγιστα την διοίκηση της ομάδας γιατί παρουσίασαν μια ομάδα έτοιμη για πολλά σε ένα νέο στάδιο στην θέση του παλιού White Hart Lane.
Δυστυχώς γι' αυτόν ο τελικός της Μαδρίτης είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα του στην Τότεναμ. Η απόλυση του είναι  φυσιολογική συνέπεια της φετινής βαθμολογικής θέσης και τις γενικότερης παρουσίας της στα παιχνίδια που δίνει. Παρότι προπονητής που έπαιξε χρονιά χωρίς μεταγραφές για να τηρηθεί το οικονομικό πλάνο της ομάδας, κατάφερε να κρατήσει το επίπεδο υψηλό και να ανταγωνίζεται τις μεγάλες αντιπάλους της.
Χρειαζόταν βοήθεια φέτος για να γεμίσει το ρόστερ και να έχει περισσότερες ποιοτικές λύσεις. Τα παιχνίδια πολλά , οι απαιτήσεις μεγάλες ήταν δεδομένο ότι οι ίδιοι παίκτες θα ήταν πιεσμένοι χωρίς σοβαρό πάγκο. Κι αν η νίκη στο Βελιγράδι με 0-4 ήρθε εύκολα, δεν σημαίνει ότι στο νησί υπάρχουν νίκες με εύκολο τρόπο. Ο τραυματισμός του Λιορίς σίγουρα έπαιξε ρόλο στην απόδοση της ομάδας, ενώ η διαμάχη με τον Έρικσεν δεν έβγαλε κανέναν κερδισμένο.
Οι οιωνοί , από το καλοκαίρι ακόμα, απ' αυτά που δημοσιοποιούνταν, έδειχναν αρνητικοί για τους Spurs. Υπήρχε πολύ συζήτηση για το παραμικρό, η επιτυχία φάνηκε να τους βρήκε όλους απροετοίμαστους, η διαχείριση ήταν αναιμική, προσδοκώμενο  μόνο η οικονομική απόσβεση της επένδυσης του γηπέδου/  Όλα αυτά είναι δουλειά του προπονητή; Στην Αγγλία έχει κι αυτός μερίδιο ευθύνης για κάποια απ' αυτά τα θέματα. Ο Ποκετίνο όμως κρίθηκε για την συνολική δουλειά του.
Θεωρώ ότι η Τότεναμ είναι κερδισμένη από την συνεργασία μαζί του. Της έδωσε όλα τα στοιχεία  που απαιτεί το σύγχρονο ποδόσφαιρο, μεγάλωσε το brand name ,  ανέδειξε το αστέρι της και αρχηγό της Χάρι Κέιν, γενικά αφήνει έργο πίσω του. Είναι από τους προπονητές που με έκανε να τον προσέξω , με τον τρόπο παιχνιδιού της, να ασχοληθώ περισσότερο για το ήθελε να παρουσιάσει και να χαρώ για την επική πρόκριση εναντίον του Άγιαξ στον περσινό ημιτελικό.
Η πόρτα του δεν ξέρω πότε θα χτυπήσει για να αναλάβει κάποια ομάδα, είμαι όμως σίγουρος ότι το επόμενο βήμα του θα είναι σε ομάδα υψηλότατου επιπέδου. Ίσως τότε να του δοθεί η ευκαιρία να κερδίσει έναν τελικό.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code