ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

ANALYSIS: Ας δούμε λίγο ρεαλιστικά το ντέρμπι...

ΑΕΚ - ΠΑΟΚ: Για «sold out» το ματς, για νοκ άουτ ο Ολιβέιρα

Το μεγάλο ντέρμπι των δύο δικεφάλων πλησιάζει, ο Αντώνης Παναγόπουλος περνάει από...κόσκινο τους δύο μονομάχους και επιδιώκει να επαναφέρει στην πραγματικότητα ''ονειροπόλους'' και ''μίζερους''.

 Μετά από τέσσερις αγωνιστικές συμπερασμάτων και σκαμπανεβασμάτων, φτάνουμε στο πρώτο μεγάλο ντέρμπι τίτλου της χρονιάς. Καλό το ΠΑΟΚ- Άρης, σπουδαίο το Παναθηναικός- Ολυμπιακός, αλλά την ερχόμενη Κυριακή στο ΟΑΚΑ θα δούμε για πρώτη φορά να μάχονται δύο ομάδες με κοινό στόχο, το πρωτάθλημα. ''Κιτρινόμαυροι'' και ''ασπρόμαυροι'' παρουσιάζουν μια σύγκληση σε σχέση με την περσινή σεζόν, όπου οι Θεσσαλονικείς ήταν εμφανώς καλύτεροι. Και βέβαια, όπως κάθε νόμισμα, έτσι και αυτό έχει δύο όψεις. Από τη μία η ΑΕΚ, μετά τη φυγή Καρντόσο εμφανίζει εικόνα μιας φορμαρισμένης, παθιασμένης και συσπειρωμένης ομάδας, κάτι που πέρυσι δεν υπήρχε. Στην αντίποδα, ο ΠΑΟΚ από την αρχή της χρονιάς προβληματίζει, εμφανίζει κενά διαστήματα και δεν παρουσιάζει την στιβαρή εικόνα, τη σιγουριά και την αυτοπεποίθηση που ενέπνεε ο περσινός πρωταθλητής. Η ''Ένωση'' έχει μομέντουμ και ψυχολογία έναντι του αντιπάλου της, είναι σίγουρα σε καλύτερο φεγγάρι, δεν είναι όμως το...αδιαφιλονίκητο φαβορί. Και το γράφω αυτό, διότι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα από τη μία πλευρά καταλήγει σε μια υπέρμετρη αδικαιολόγητη κατ'εμέ σιγουριά για εύκολη νίκη, από την άλλη υπάρχει ''φαγούρα'', εσωστρέφεια και απαισιοδοξία.

                             Ο βαθμός εξάρτησης από τον Λιβάια και το πραγματικό crash test

Η έλευση Κωστένογλου έναντι Καρντόσο μόνο καλό έκανε στην ''Ένωση'', στην παρούσα φάση τουλάχιστον. Οι παίκτες απέκτησαν αυτοπεποίθηση, όσοι αγωνίζονται έχουν βρει ταυτότητα στο παιχνίδι τους. τα βασικά γίνονται και μάλιστα με το παραπάνω. Και το πραγματικό κέρδος της ΑΕΚ σε αυτό το διάστημα δεν είναι οι εννιά βαθμοί στα τρια ματς με τον άλλοτε παίκτη της ''Ένωσης'' στον πάγκο, αλλά το ''δέσιμο'' με τον κόσμο, η συσπείρωση και η...τρέλα για το ντέρμπι της Κυριακής. Και αυτή δεν είναι έργο Κωστένογλου, αλλά φέρει ένα ονοματεπώνυμο: Μάρκο Λιβάγια... Μιλάμε για τον πιο ποιοτικό ίσως παίκτη της λίγκας, ο οποίος διάγει το απόλυτο φορμάρισμα και έχει πάρει κυριολεκτικά από το χέρι του την ΑΕΚ. Όχι πως οι υπόλοιποι δεν παίζουν καλά, αλλά ο Κροάτης είναι ο ηγέτης στο χορτάρι, αυτός που εμπνέει τους υπόλοιπους και υπάρχει αυτή η εικόνα. Αυτός συνέδραμε τα μέγιστα για την ανατροπή στην Τρίπολη, από τα δικά του πόδια προήλθε το 1-0 κόντρα στη Λαμία, αυτός ''ξελάσπωσε'' τη φλύαρη ΑΕΚ στο Αγρίνιο όταν τα πράγμα άρχισε να ζορίζει. Η ΑΕΚ στο διάστημα της παρουσίας του Κωστένογλου λοιπόν έχει χτίσει κάτι αρκετά καλό, έχει ''πορώσει'' τον κόσμο της, αλλά κάπου εδώ μπαίνει το κομμάτι του ρεαλισμού και του κυνισμού. Με μια ψυχρή ματιά, η καλή ΑΕΚ θα έπρεπε να έχει ''καθαρίσει'' αυτά τα τρια ματς χωρίς να χρειαστεί να κάνει ''όργια'' ο Λιβάγια, οι αντίπαλοι δεν είναι ομάδες εξάδας και το πρώτο πραγματικό crash test είναι αυτό απέναντι στον ΠΑΟΚ. Το ξέρω πως ξενίζει το τελευταίο κομμάτι της ανάλυσης, ωστόσο τρεις πειστικές νίκες απέναντι σε Αστέρα, Λαμία και Παναιτωλικό δεν αποτελούν ασφαλές κριτήριο για να χαρακτηριστεί η ''Ένωση'' φαβορί απέναντι σε έναν αντίπαλο που εντός συνόρων έχει χτίσει ένα μέταλλο και είναι αήττητος ενάμιση χρόνο. Και χωρίς να θέλω να προδικάζω καταστάσεις, θεωρώ δύσκολο ο Λιβάγια να κερδίσει μόνος του τον ΠΑΟΚ.

                       Φερέιρα με συνταγή...Λουτσέσκου

Από την άλλη, ενώ στην ΑΕΚ υπάρχει ενθουσιασμός και προσμονή για το ντέρμπι, στον έτερο ''δικέφαλο'', έχουν αρχίσει να βαράνε...τα νταούλια. Η ισοπαλία με τον Άρη ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, ώστε να αρχίσει να διογκώνεται η γκρίνια και να ξετυλιχτεί το κουβάρι του αποκλεισμού από την Ευρώπη, του κακού μεταγραφικού σχεδιασμού, της προσπάθειας για αλλαγή μιας πετυχημένης συνταγής. Ο ΠΑΟΚ σε τέσσερις αγώνες πρωταθλήματος έχει πετύχει 9 γκολ (διόλου άσχημα), την ίδια στιγμή όμως έχει δεχτεί 6 τέρματα και κοντεύει να υπερκεράσει τον αριθμί των τερμάτων που δέχτηκε πέρυσι σε ολόκληρη τη σεζόν. Για τον Φερέιρα, αν και έχει έρθει με καλές περγαμηνές (άρα υπάρχει και πίστωση χρόνου), υπάρχει μουρμούρα για το γεγονός ότι έχει εμμονές με κάποιους παίκτες, για την περιθωριοποίηση ως τώρα του Στοχ και για την προσπάθεια εφαρμογής ενός μοντέλου που έρχεται σε αντίθεση με αυτό που χάρισε πέρυσι το νταμπλ στον ΠΑΟΚ. Μέσα σε όλη αυτή την εβδομάδα, υπήρξε μια...εξωτερική τόνωση για τον Πορτογάλο. Η πλουσιοπάροχη πρόταση της Σπόρτινγκ για τον τεχνικό του ΠΑΟΚ, ενίσχυσε λίγο περισσότερο το ''εγώ'' του Φερέιρα, του έδωσε μια επιπλέον ώθηση για το πως να αντιμετωπίζει και να αντιμετωπίζεται από κάποιους παίκτες και ταυτόχρονα έστρεψε αλλού το ενδιαφέρον των ΜΜΕ, κάτι ευεργετικό για τον ίδιο και την ομάδα του, αφού μετά το ντέρμπι με τον Άρη το περιβάλλον ήταν ιδιαίτερα τοξικό. Ο ΠΑΟΚ των απουσιών, ο ΠΑΟΚ με έλλειψη βασικών γραναζιών (Πέλκας, Βιειρίνια, Μάτος, Μαουρίτσιο) πηγαίνει στην Αθήνα για να υπερασπιστεί αυτό που ο ίδιος έχει χτίσει εδώ και ενάμιση χρόνο, για να κρατήσει ψηλά το γόητρο και ανάστημά του, να γυρίσει τον διακόπτη και να αλλάξει άρδην την ψυχολογία. Και αυτό θα γίνει με τον Φερέιρα απαλλαγμένο από τη δική του φιλοσοφία, με ένα πλάνο ''μπετονιαρισμένο'' στις αρχές του Λουτσέσκου. Δηλαδή, με αμυντικούς προσανατολισμούς, με σκοπό να ''εξολοθρεύσει'' τον Λιβάγια και τα υπόλοιπα επιθετικά ατού της ''Ένωσης'' και να χτυπήσει την ΑΕΚ εκμεταλλευόμενος την ποιότητα των δικών του μεσοεπιθετικών. Δεν έχει ξαναπαίξει έτσι φέτος και ακριβώς γι' αυτό έχει το προνόμιο του αιφνιδιασμού, αφού ο Κωστένογλου καλείται να ''διαβάσει'' έναν ΠΑΟΚ που θα αγωνιστεί με αυτό τον τρόπο για πρώτη φορά φέτος.

                             

                      

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code