ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

ANALYSIS: Γλυκόπικρη η γεύση, ψηλά το ανάστημα



  Πριν το χθεσινό ντέρμπι ''αιωνίων'' ακούγαμε αρκετές βαρύγδουπες ή ισοπεδωτικές προβλέψεις, υπήρχε η πεποίθηση ότι ο Παναθηναικός θα διασυρθεί (κυρίως εκ των έσω μάλιστα), και πως ο Ολυμπιακός θα περάσει ένα χαλαρό Κυριακάτικο βράδυ στο ΟΑΚΑ. Η αναμέτρηση ήρθε να διαψεύσει όλα αυτά τα σενάρια και να δικαιώσει πανηγυρικά τη λογική.

Χωρίς να θέλω να γίνω μετά Χριστόν Προφήτης, θεωρώ τουλάχιστον άτοπα όσα ακούγονταν τις προηγούμενες ημέρες. Πόσο μάλλον όταν το έχουμε ξαναδεί το έργο, όταν σε αυτή τη ''μαύρη'' εξαετία για το ''τριφύλλι'', οι νίκες είναι μοιρασμένες (4 νίκες ο Παναθηναικός, 4 ισοπαλίες και 5 νίκες ο Ολυμπιακός. συμπεριλαμβανομένου και του αγώνα που δεν ξεκίνησε το 2015 στη Λεωφόρο) και αντίστροφα όταν στα πέτρινα χρόνια του Ολυμπιακού, οι ''ερυθρόλευκοι'' πάντα δυσκόλευαν πάρα πολύ τον ανώτερο τότε Παναθηναικό. Και δεν λέω βέβαια ότι ο Ολυμπιακός αυτή τη στιγμή δεν είναι σαφώς πιο ποιοτικός από τον Παναθηναικό των χιλίων προβλημάτων, ωστόσο πάντα σε τέτοια ντέρμπι ισχύουν λίγο διαφορετικοί κώδικες. Και όπως και να το κάνουμε, είτε αρέσει είτε όχι, οι ''πράσινοι'' ακόμα και στη δυσκολότερη συγκυρία της ιστορίας τους δεν έγιναν μια ομαδούλα- σάκος του μποξ για να ξεσπάει ο ''αιώνιος''.

Στα αγωνιστικά θέλω να ξεκινήσω από τον Ολυμπιακό, που ήταν και το φαβορί της χθεσινής αναμέτρησης, τον θεωρητικά ''χαμένο'' της χθεσινής βραδιάς. Οι ''ερυθρόλευκοι'' προερχόμενοι από μια μαγική βραδιά απέναντι στην Τότεναμ, είχαν αδειάσει ψυχολογικά και πνευματικά. Όταν απέναντι στη φιναλίστ του Τσάμπιονς Λιγκ γυρνάς το 0-2 σε 2-2 σημαίνει ότι έχεις εξαντλήσει πολλά αποθέματα, έχεις ξοδέψει αρκετή από τη βενζίνη που έχεις στο ντεπόζιτο. Είναι δύσκολο μετά από μια τέτοια βραδιά, οι παίκτες να μπουν στα καλούπια ενός ντέρμπι με τόσες ιδιαιτερότητες, απέναντι σε έναν Παναθηναικό που ''καιγόταν''. Ο Μάρτινς θεωρούσε ότι η...βενζίνη που είχε απομείνει στους παίκτες που χρησιμοποίησε την Τετάρτη επαρκούσε ώστε να έρθει η πολυπόθητη νίκη απέναντι στον ''αιώνιο'' αντίπαλο και να ανοίξει το rotation στο επερχόμενο ματς με τη Λαμία στο Φάληρο. Και για να πω την αλήθεια, συμπαρατάσσομαι πλήρως με το σκεπτικό του Μαρτίνς. Πέρυσι τέτοια εποχή, πριν προλάβει ο Ολυμπιακός να ''δέσει'' σαν ομάδα άρχισε να επεκτείνει το rotation και ήρθαν...στραβοτιμονιές όπως με τον ΟΦΗ και αργότερα την Ξάνθη, που στην οικονομία του πρωταθλήματος έκαναν τεράστια ζημιά στην ομάδα. Απέναντι στην Τότεναμ είδε 11 μαχητές έτοιμους για όλα, θεώρησε ότι μπορούν να ανταποκριθούν και στο ντέρμπι, δεν το έκαναν, τελείωσε η ιστορία, οι ''ερυθρόλευκοι'' έχουν μια ολόκληρη σεζόν μπροστά τους που πρέπει να μάθουν να διαχειρίζονται αρκετά τέτοια ματς, ειδικά μετά από Ευρώπη.

Από την άλλη, ο διαλυμένος ψυχολογικά Παναθηναικός όρθωσε ανάστημα απέναντι στην πιο φορμαρισμένη ομάδα της Ελλάδος, ωστόσο αυτό όπως πολύ σωστά επισήμανε ο Δώνης, δεν πρέπει επ ουδενί να δώσει έναυσμα για πανηγύρια και επευφημίες. Και αυτό γιατί πολύ απλά, αν κάποια ομάδα δικαιούταν τη νίκη χθες στο Ολυμπιακό Στάδιο, αυτή ήταν ο Παναθηναικός. Όχι ότι έπαιξε μπάλα, αλλά κυριάρχησε, έβγαλε πολύ πάθος, αντέδρασε όταν βρέθηκε πίσω στο σκορ, δεν πτοήθηκε στο χαμένο πέναλτι του Μακέντα και στο τέλος δικαιώθηκε εν μέρη με το πέναλτι- γκολ του Μολό στο 89'. Υπό άλλες συνθήκες, τον συγκεκριμένο Ολυμπιακό, έτσι όπως παρουσιάστηκε χθες στο χορτάρι, ένας φυσιολογικός Παναθηναικός θα τον έκανε...μια χαψιά, γι' αυτό κιόλας δεν θεωρώ καν ότι η ισοπαλία αυτή αποτελεί επιστροφή στην κανονικότητα.

                                 Πρέπει να χτίσει την ψυχολογία του

 Στην χθεσινή αναμέτρηση, οι ''πράσινοι'' παρότι κυριάρχησαν, υπήρχε η αίσθηση ότι μπορούσε να δημιουργήσει πολύ περισσότερες φάσεις μπροστά στα καρέ του Σα, ωστόσο υπήρχε διστακτικότητα στην τελική πάσα και τρομερό άγχος όταν οι παίκτες του Δώνη έφταναν έξω από την περιοχή του Ολυμπιακού. Το έχω επισημάνει, πριν την έναρξη της σεζόν όμως ότι το ''τριφύλλι'' διαθέτει πολύ καλύτερο ρόστερ από πέρυσι και εάν βρεθεί η κατάλληλη ψυχολογία τώρα που είναι ακόμα νωρίς, θα δούμε ωραία πράγματα στην πορεία της σεζόν. Πάντως χθες έφυγε ένα πολύ μεγάλο φορτίο από τις πλάτες των παικτών και γενικότερα του τεχνικού επιτελείου. Τώρα αυτοσκοπός είναι το διπλό στη Νέα Σμύρνη.

- Για τη γενικότερη λειτουργία της ομάδας, θα υπάρξει αναλυτικό άρθρο στη συνέχεια. Το μόνο που θέλω να επισημάνω και με κάνει να αισιοδοξώ είναι η αρχοντική παρουσία του Σένκεφελντ στο κέντρο της άμυνας. Για τον Περέα δε θα πω εγώ, το έχουν πει όλοι...

- Τα ντέρμπι πρέπει να αρχίζουν και να τελειώνουν και να μη γίνονται αφορμή να ξεσπάσει ο κάθε μπαχαλάκιας, το κάθε απόβλητο της κοινωνίας που πηγαίνει στο γήπεδο για να διαταράξει το σύνολο και να προκαλέσει προβλήματα στην ομάδα. Χθες το γήπεδο δεν ήταν γεμάτο, ωστόσο στο ΟΑΚΑ υπήρχε το αγνό κομμάτι των οπαδών των ''πρασίνων''.

- Για το ΠΑΟΚ- Άρης δεν είχα εικόνα, ωστόσο θα υπάρξει αναλυτικό αφιέρωμα στο επικείμενο μεγάλο ντέρμπι ΑΕΚ-ΠΑΟΚ την Κυριακή...

                               

                    

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code