ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Ο θρίαμβος της λογικής


Η είσοδος του Ολυμπιακού στους ομίλους του Champions League σφραγίστηκε χθες το βράδυ στο Κράσνονταρ, όμως οι βάσεις για αυτή την υπέρβαση είχαν μπει από πολύ νωρίτερα.
Η διοίκηση του Ολυμπιακού και το καθαρό μυαλό των ανθρώπων του την περσινή σεζόν ήταν το Α και το Ω της μεγάλης αυτής επιτυχίας.

Όταν στις 28 Φεβρουαρίου η Λαμία απέκλειε μέσα στο σπίτι του τον Ολυμπιακό από τη συνέχεια του Κυπέλλου Ελλάδας και τον άφηνε μακριά από τους τίτλους για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο σύλλογος περνούσε μια γερή δοκιμασία. 

Η καλή εικόνα της ομάδας στους περισσότερους αγώνες της είχε γκρεμιστεί μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα και οι συζητήσεις για το μέλλον του Μαρτίνς μονοπωλούσαν το ερυθρόλευκο ρεπορτάζ. 

Η Λαμία ήταν το κερασάκι στην τούρτα ενός τραγικού διαστήματος που περιελάμβανε την ήττα με κάτω τα χέρια στο ματς- τίτλος της Τούμπας και τον αποκλεισμό από την Ντιναμό Κιέβου στους 32 του Europa League.

Η διοίκηση του Ολυμπιακού, με πρωτοφανή για τα δεδομένα της ψυχραιμία, αποφάσισε να αλλάξει τακτική και στήριξε εξαρχής τον προπονητή της. Ο Πέδρο Μαρτίνς , πέρα από την καλή δουλειά που είχε εμφανίσει στους πρώτους του μήνες στον πάγκο της ομάδας, είχε και την τύχη να αναλάβει τον Ολυμπιακό αμέσως μετά τη χειρότερη σεζόν της σύγχρονης ιστορίας του. Παρέλαβε μια ομάδα διαλυμένη, με παίκτες που δεν μπήκαν ποτέ στο κλίμα του club και τους προπονητές να αλλάζουν σε χρόνο dt , κάτι που είχε κουράσει ακόμα και τον πλέον αυστηρό με τους προπονητές, κόσμο του Ολυμπιακού.

Έτσι, οι άνθρωποι της ομάδας έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στον άτιτλο Μαρτίνς και για την επόμενη σεζόν. Συνειδητοποίησαν ότι στην Ελλάδα πλέον ο Ολυμπιακός δεν παίζει μόνος του (οι 26 νίκες σε 30 ματς και το αήττητο πρωτάθλημα του ΠΑΟΚ δεν άφηναν περιθώρια αμφισβήτησης), πίστεψαν στο ρόστερ της ομάδας και ετοίμασαν με σωστό ποδοσφαιρικό πλάνο την επόμενη σεζόν.

Δεν πούλησαν κανένα βασικό παίκτη, ανανέωσαν το συμβόλαιο του Φορτούνη, έπενδυσαν 4.5 εκατομμύρια ευρώ στη θέση που έκαιγε περισσότερο από κάθε άλλη και έκαναν δικό τους τον, μέχρι πρότινος δανεικό από την Πόρτο, Ζοσέ Σα. Παράλληλα, η προσθήκη του ελεύθερου Βαλμπουενά ήταν μια ένεση ποιότητας και εμπειρίας για την ομάδα και έχει ήδη διαψεύσει πανηγυρικά όσους την αμφισβητούσαν, εμμένοντας στην προχωρημένη (ποδοσφαιρικά) ηλικία του.

Μπορεί να βρισκόμαστε μόλις στα τέλη Αυγούστου, όμως ο Μαρτίνς έχει ήδη δικαιώσει και με το παραπάνω την εμπιστοσύνη της ομάδας στο πρόσωπό του. Εμφάνισε ένα σύνολο που δεν σταματούσε να τρέχει παρά το πρώιμο στάδιο της σεζόν, με συνεχείς αλληλοκαλύψεις μεταξύ των παικτών του και με στρωτό ποδόσφαιρο από την άμυνα έως την επίθεση.

Το παθητικό του ενός γκολ στα πρώτα 6 ευρωπαϊκά παιχνίδια, μπορεί να είχε πρωταγωνιστές τον Σα και τον Σεμέδο, όμως κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει το συνεχές pressing που ξεκινούσε από τη μεσοεπιθετική γραμμή,με κυριότερους εκφραστές του τους Μασούρα και Γκερέρο. 

Παράλληλα , ο Ολυμπιακός βελτιώθηκε αισθητά στην αποτελεσματικότητα των τελικών προσπαθειών του, κάτι που έλειψε πολύ πέρσι, όταν η ομάδα πέταξε πολλούς βαθμούς λόγω της αδυναμίας να μετουσιώσει σε γκολ τις ευκαιρίες που δημιουργούσε.  Σε αυτό έχει παίξει καθοριστικό ρόλο ο 35χρονος Βαλμπουενά, καθώς συμμετείχε με γκολ ή ασίστ στα 6 από τα 13 γκολ των προκριματικών.

Τη δεδομένη στιγμή , ο Ολυμπιακός πατάει καλά στα πόδια του και δείχνει ικανός να παλέψει για κάτι καλό και στους ομίλους. Ασφαλώς και η κλήρωση θα παίξει σημαντικό ρόλο, όπως άλλωστε και η υγεία των κομβικών ποδοσφαιριστών του ρόστερ. Μπορεί η ομάδα να ξεπέρασε σε πρώτο χρόνο το σοκ από το σοβαρό τραυματισμό του καλύτερου παίκτη της, όμως η έκδηλη αγωνία όλων όταν είδαν τον Σεμέδο να πιάνει το γόνατό του, μαρτυρά ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για νέες απώλειες.
 
Οι αναλύσεις για το ευρωπαϊκό μέλλον της ομάδας θα είναι ασφαλέστερες όταν μπει ο Σεπτέμβρης, οπότε και θα έχουν γίνει γνωστοί οι αντίπαλοι, αλλά και θα έχει ολοκληρωθεί η στελέχωση του ρόστερ (αναμένονται τουλάχιστον δύο προσθήκες). Το μόνο σίγουρο είναι ότι η διοίκηση του Ολυμπιακού έχει κάθε λόγο να αισθάνεται δικαιωμένη για τις αποφάσεις του φετινού καλοκαιριού, που δείχνουν το δρόμο της επιτυχίας και για αντίστοιχες περιπτώσεις που θα προκύψουν στο μέλλον.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code