ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

A'Όμιλος Παγκοσμίου: Ισορροπία και...χαμηλή δυναμική!

Οι παίκτες της Βενεζουέλας αποφάσισαν να απεργήσουν!

 To Sportsnewsgreece ξεκινάει την περιήγηση του στους οκτώ ομίλους του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Κίνας με τον πρώτο όμιλο.  

 Αν μπορούμε να πούμε για κάποιον όμιλο ότι είναι ο ευκολότερος και ο πιο αντί- εμπορικός των τελευταίων Μουντομπάσκετ,  τότε σίγουρα αναφερόμαστε στο εν λόγω πρώτο γκρουπ της διοργάνωσης, όπου κάνει ''μπαμ'' η παρουσία ενός ισχυρού ονόματος, μιας ομάδας που να έχει υψηλές βλέψεις και προσδοκίες από τη διοργάνωση. Όλα αυτά στα χαρτιά... Γιατί το γήπεδο είναι πάντα ο καθρέπτης των ομάδων και πολλές φορές τα προγνωστικά και οι πεποιθήσεις πολλών πηγαίνουν περίπατο μόλις οι ομάδες κάνουν την εμφάνισή τους στο παρκέ. Στον όμιλο όπου συμμετέχει η διοργανώτρια Κίνα, υπάρχουν ακόμη η Πολωνία, η Βενεζουέλα και η Ακτή Ελεφαντοστού, συνεπώς θα δούμε ομάδες από τέσσερις διαφορετικές Ηπείρους. Πλην των Κινέζων, οι υπόλοιπες ομάδες είναι εξαιρετικά άπειρες από αντίστοιχες διοργανώσεις, αφού συνολικά και οι τρεις μαζί μετρούν 7 συμμετοχές σε Μουντομπάσκετ. Συν τοις άλλοις υπάρχουν ελάχιστοι παίκτες αναγνωρισμένοι, τους περισσότερους θα τους δούμε για πρώτη φορά και όλοι ανεξαιρέτως βλέπουν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ως μια ευκαιρία να ανέβουν οι μπασκετικές τους μετοχές και να διεκδικήσουν ένα συμβόλαιο στην μπασκετική αφρόκρεμα. Τα δύο φαβορί θεωρητικά είναι οι Κινέζοι και οι Πολωνοί, ωστόσο σε έναν όμιλο με τόσα αινίγματα και τόσα ερωτηματικά, τα προγνωστικά δεν έχουν και τόσο μεγάλη βάση... Πάμε να δούμε αναλυτικά τις ομάδες:

                        ΚΙΝΑ: Με σύμμαχο την έδρα για τη διάκριση

 Είναι η πιο έμπειρη ομάδα του ομίλου από συμμετοχές σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, ενώ είναι και η διοργανώτρια χώρα, οπότε γρήγορα γρήγορα αποκτά δύο ισχυρά ατού έναντι των αντιπάλων της. Από την άλλη δεν πρέπει να παραγνωριστεί το γεγονός ότι την τελευταία δέκα χρόνια βρίσκεται σε κάθετη πτώση, έχει χάσει τη μόνιμη πρώτη θέση που έπαιρνε στα Ασιατικά Κύπελλα και αυτό το τουρνουά το αντιμετωπίζει ως ευκαιρία να επιστρέψει στα θετικά αποτελέσματα, και μεγάλος στόχος της είναι να βρεθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020. Οι περισσότεροι παίκτες της Κίνας αγωνίζονται στο εγχώριο πρωτάθλημα, ωστόσο το εντυπωσιακό με τους Ασιάτες είναι πως μαζί με Ιορδανία και Βενεζουέλα αποτελούν τις μοναδικές ομάδες ως τώρα που ακόμα δεν έχουν ανακοινώσει την προεπιλογή τους, οπότε κανείς δεν είναι θέση να προβλέψει με ακρίβεια την δυναμική τους. Αν πάντως αναλογιστεί κανείς το περσινό τους ρόστερ στους Πανασιατικούς Αγώνες, ξεχωρίζουν οι δύο τους NBAers, ο Ζου Κι των Ρόκετς και ο Γι Γιανιχουάνγκ των Μάβερικς, ενώ μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί το αν τελικά θα παίξει ο Τζέρεμι Λιν, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία του να αγωνιστεί στο Παγκόσμιο και αν το κάνει θα είναι αναμφίβολα ένα πολύ σημαντικό όπλο στη φαρέτρα του Λι Ναν.

 Στόχος: Για την Κίνα τα βατά σταυρώματα και η έδρα δίνουν δικαιώματα για βλέψεις μέχρι και την οχτάδα και αυτός είναι και ο μεγάλος τους στόχος, καθώς γνωρίζουν πολύ καλά ότι παρακάτω είναι σχεδόν αδύνατον να πάνε. Ο όμιλος τους δεν φοβίζει και λογικά θα προχωρήσουν, από εκεί και πέρα θα είναι όλα ρευστά για το συγκρότημα του Λι Ναν...

Πρόβλεψη: Η πρόκριση στον δεύτερο χιαστί όμιλο λογικά θα επιτευχθεί, ωστόσο η Κίνα δεν έχει ομάδα για να χτυπήσει την Αργεντινή, ούτε και τη Ρωσία ή τη Νιγηρία και η έδρα ίσως να μη φτάσει για να γίνει η υπέρβαση.

Ρόστερ: Η προεπιλογή δεν έχει γνωστοποιηθεί ακόμη

Το Αστέρι: Ο Τζέρεμι Λιν εάν κατέβει τελικά θα είναι ο πιο ποιοτικός παίκτης, όχι μόνο της Κίνας, αλλά και γενικά του ομίλου!

             ΠΟΛΩΝΙΑ: Επιστρέφει μετά από 52 χρόνια!

 Η Πολωνία ήταν μια από τις ευνοημένες ομάδες του συστήματος με τα ''παράθυρα'' της FIBA, καθώς οι περισσότεροι διεθνείς της δεν έπαιζαν στην Ευρωλίγκα και έτσι έκαναν τη μεγάλη έκπληξη, αφήνοντας εκτός συνέχειας την Κροατία. Έχουν αγωνιστεί μόλις μια φορά σε Μουντομπάσκετ, το μακρινό 1967 στην Ουρουγουάη όπου κατετάγησαν 5οι και έκτοτε δεν έχουν να επιδείξουν κάποια αξιοσημείωτη επιτυχία, μόνο συμμετοχές σε Ευρωμπάσκετ, αλλά μακριά από κάποια διάκριση. Φέτος, ο βατός όμιλος τους δίνει την ευκαιρία να συνεχίσουν την πορεία προς το όνειρο, ωστόσο το ρόστερ τους δεν εμπνέει με τη σειρά του φόβο για τους αντιπάλους. Οι περισσότεροι παίκτες που θα έχει στη διάθεσή του ο Μάικ Τέιλορ προέρχονται από το εγχώριο πρωτάθλημα, με τον Ματέους Πονίτκα της Λοκομοτίβ Κουμπάν, τον Άνταμ Βασίνσκι της Μάλαγα και τον A.J Σλότερ της Βιλερμπάν να αποτελούν τους πιο αξιοσημείωτους πυλώνες, μιας γενικά μέτριας ομάδας για τα ευρωπαικά δεδομένα, η οποία όμως έχει σοβαρές πιθανότητες να προχωρήσει τουλάχιστον έναν γύρο...

Στόχος: Η πρόκριση στους '''16'' είναι ο αρχικός στόχος της Πολωνίας, από εκεί και πέρα όλα είναι ανοιχτά σε έναν χιαστί όμιλο που ναι μεν δε θα τρομάζει, αλλά και πάλι το συγκρότημα του Μάικ Τέιλορ θα αποτελεί αουτσάιντερ.

Πρόβλεψη: Μοιάζει αρκετά πιθανό να περάσουν τον όμιλο οι Πολωνοί, το αν θα το κάνουν ως πρώτοι ή ως δεύτεροι θα οριοθετήσει σε μεγάλο βαθμό και τις πιθανότητές τους για πρόκριση στην οχτάδα, μετά και τον χιαστί όμιλο. Πάντως πολύ δύσκολα θα συνεχίσουν μετά τη φάση των ''16''.

Ρόστερ: Κολέντα, Κόζαρεκ, Λαζίνσκι, Σνεκ, Σλότερ, Γκρουσέτσκι, Πονίτκα, Σοκολόφσκι, Βαζίνσκι, Βοϊτσιεχόφσκι, Σελ, Γκιέλο, Βίκα, Κούλιγκ, Χρίτσανιουκ, Λάμπε, Ολένιτσακ, Σούλιμα

Το αστέρι: Ο Ματέουζ Πονίτκα είναι αναμφισβήτητα ο πιο ποιοτικός παίκτης της Πολωνικής ομάδας. Στα 25 του ο περιφερειακός της Κουμπάν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ηγέτης για την ομάδα του Μάικ Τέιλορ, κάτι που μένει να αποδειχτεί βέβαια και στο παρκέ.

                Βενεζουέλα: Θέλει να καθιερωθεί

 Για τους Βενεζουελάνους αυτή είναι η τέταρτη συμμετοχή τους σε Μουντομπάσκετ, με τελευταία αυτή του 2006, όπου κατετάγησαν 23οι μεταξύ 24 ομάδων στα γήπεδα της Ιαπωνίας. Η χώρα της Νότιας Αμερικής έχει πολύ μεγάλη λατρεία για το μπάσκετ και αυτό φαίνεται και από τις επιτυχίες που τη συνοδεύουν στα εγχώρια τουρνουά της Λατινικής Αμερικής, οι οποίες έχουν πάρει σάρκα και οστά την τελευταία πενταετία με τις back to back κατακτήσεις του πρωταθλήματος της Νότιας Αμερικής και βέβαια την πρόκριση στα γήπεδα της Κίνας μέσω των ''παραθύρων'' της FIBA. Οι παίκτες της είναι παντελώς άγνωστοι στο ευρύ κοινό, καθώς αγωνίζονται στο εγχώριο πρωτάθλημα και στις όχι και τόσο διαδεδομένες λίγκες της Βραζιλίας και της Αργεντινής, με μοναδική εξαίρεση τον Τζον Κοξ, ο οποίος είναι και ο μοναδικός εκπρόσωπος της Βενεζουέλας στην Ευρώπη, αφού αγωνίζεται με τη φανέλα της Μπαιρόιτ. Για την ομάδα του Φερνάντο Ντούρο μεγάλος στόχος είναι η πρόκριση στην επόμενη φάση, ωστόσο πέραν τούτου θέλει να καθιερωθεί μέσα στην ελίτ του παγκοσμίου μπάσκετ και οι παίκτες της να γίνουν γνωστοί στην Ευρώπη και στο NBA, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να φύγουν, από τα όχι και τόσο κερδοφόρα πρωταθλήματα της Νότιας Αμερικής.

 Στόχος: Η πρόκριση στους ''16'' είναι ο μεγάλος στόχος της Βενεζουέλας. Με λίγα λόγια να μπει σφήνα ανάμεσα στην Κίνα και την Πολωνία που θεωρούνται τα δύο μεγάλα φαβορί και βέβαια να ξεπεράσουν την θεωρητικά πιο αδύναμη Ακτή Ελεφαντοστού.

Πρόβλεψη: Θα δώσουν μάχες οι Βενεζουελάνοι και ο Λατινοαμερικάνικος τσαμπουκάς που διαθέτουν θα τους ωθήσει να πουλήσουν...πολύ ακριβά το τομάρι τους στο παρκέ. Ίσως έχουν κι αυτοί πιθανότητες για να προχωρήσουν έναν ακόμα γύρο...

Προεπιλογή: Δεν έχει ανακοινωθεί

           Ακτή Ελεφαντοστού: Η πιο άγνωστη μεταξύ των...αγνώστων!

 Για την Ακτή Ελεφαντοστού η φήμη που την συνοδεύει έγκειται σχετικά με το ποδόσφαιρο. Ντρογκμπά, Τουρέ, Καλού και πάει λέγοντας... Στο μπάσκετ ελάχιστοι τη θυμούνται, ίσως από την αναμέτρηση απέναντι στην Ελλάδα το 2010 στο Μουντομπάσκετ της Τουρκίας, όπου τους είχαμε κερδίσει πανεύκολα. Οι Ιβοριανοί έχουν τρεις παρουσίες σε τελικές φάσεις, με καλύτερη θέση την 13η το 1982. Σκεφτείτε πως ακόμα και στην Αφρική, όπου το επίπεδο δεν είναι πολύ υψηλό, το μοναδικό τους μετάλλιο ήταν το ασημένιο το 2009 τα τελευταία 30 χρόνια και πέραν τούτου ουδέν. Παρ'όλα αυτά ευτύχησαν να προκριθούν στο Μουντομπάσκετ και έρχονται με άγνοια κινδύνου, προ κειμένου να συστηθούν κι αυτοί στο ευρύ κοινό. Η αποστολή τους δεν θα είναι εύκολη, ωστόσο το γεγονός ότι είναι μια εντελώς άγνωστη ομάδα ίσως δημιουργήσει και προβλήματα στους αντιπάλους της, αφού θα συναντήσουν ένα σύνολο που παίζει παράξενο μπάσκετ και βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην ενέργεια, την αθλητικότητα και τα αλτικά προσόντα και δεν συμβαδίζει και ιδιαίτερα με το σκεπτόμενο μπάσκετ. Οι περισσότεροι παίκτες της είναι άγνωστοι, αυτός που ενδέχεται να μας απασχολήσει είναι ο 19χρονος Σέντερ ύψους 2,13 Μοχάμεντ Μπαμπά, ο οποίος έγινε ντραφτ από τους Ορλάντο Μάτζικ!

Στόχος: Ακόμα και η μια νίκη για την Αφρικανική ομάδα θα είναι ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα, ίσως θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα για να προκριθεί στο προολυμπιακό τουρνουά...

Πρόβλεψη: Είναι ομάδα που αν τη διαβάσεις σωστά θα της ρίξεις 30άρα στο κεφάλι, αν σε αιφνιδιάσει μπορεί και να σε κερδίσει, κάτι που είναι κανόνας για τις Αφρικανικές ομάδες. Δύσκολο να γίνει πρόβλεψη, προσωπικά θεωρώ πως όλο και κάποια ζημιά μπορεί να κάνει!

Το Ρόστερ: Αμπούο, Τζιμπρίλα Σισέ, Λάντρι Γκάι, Λαμιζάνα, Τραορέ, Αντζέχι, Κουλιμπαλί, Φοφανά, Παμπά, Ζερμπό, Μπαχ, Σιρίλε, Κονέ, Σιντίμπε, Ζουζουά, Μπαμπά, Ντιαμπάτε, Κουασί, Τόμπσον.

Το Αστέρι: Ο Μοχάμεντ Μπαμπά


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code