ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

To πρότζεκτ λέει...αναγέννηση!



Ο Αντώνης Παναγόπουλος γράφει για την πραγματική ευκαιρία που χτίζεται σιγά- σιγά στον Παναθηναικό με αφετηρία την Ολλανδία, τη νοοτροπία που πρέπει να ακολουθήσει το ''τριφύλλι'', καθώς και το αναπάντεχο αποτέλεσμα κόντρα στη Φέγενορντ που εξέπληξε πολλούς...

Το ότι τα φιλικά είναι μόνο για τους προπονητές και για να βγάζουν αυτοί συμπεράσματα νομίζω είναι αυτονόητο και αναφέρεται απλά για να κρατήσουμε τους τύπους. Εξάλλου, για τους ''Πρωταθλητές Αυγούστου'', καθρέπτης είναι πάντα τα επίσημα, και αυτός ο καθρέπτης πολλές φορές είναι σκληρός. Εξάλλου οι πραγματικοί πρωταθλητές είναι αυτοί που δουλεύουν σκληρά χωρίς βαρύγδουπες δηλώσεις και όταν γίνει το τελικό ταμείο κανείς δε θα θυμάται καν ποιους αντιμετώπισες στα φιλικά. Ωστόσο αυτό δε σημαίνει πως η τριάρα του Παναθηναικού στην έδρα της Φέγενορντ μπροστά στο κοινό της περνάει απαρατήρητη σε καμία περίπτωση. Συμπτωματικό το αποτέλεσμα βάση της εικόνας; Mάλλον. Πόσα πράγματα μπορεί να μαρτυρήσει για την σεζόν που έρχεται; Ελάχιστα. Δελεαστικό; Σίγουρα. Δεν μπορεί να μην εξιτάρει το 0-3 μέσα στο Ρότερνταμ απέναντι στην 3η του Ολλανδικού πρωταθλήματος, η οποία θα παίξει Ευρώπη, το πρωτάθλημα της ξεκινάει 20 ημέρες νωρίτερα από το ελληνικό και επομένως θεωρητικά είναι πιο έτοιμη. Ίσως σε άλλες εποχές ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα έφερνε αποθεωτικά και διθυραμβικά πρωτοσέλιδα, την ίδια ώρα που αν το σκορ ήταν αντίστροφο οι ίδιοι θα χλεύαζαν, ασχέτως του ποια θα ήταν η εικόνα στον αγωνιστικό χώρο. Φέτος τα...κουκιά δε βγαίνουν, το μπάτζετ είναι αρκετά χαμηλό ώστε ένα τόσο καλό αποτέλεσμα σε ένα φιλικό να μπορέσει να δημιουργήσει τις προσδοκίες που ενδεχομένως θα δημιουργούσε σε άλλες εποχές. Και ίσως αυτό είναι και από μόνο του κέρδος για τους ''πράσινους''. Στο άκουσμα του αποτελέσματος, όσοι απαξιώνουν αυτή την ομάδα - και δεν είναι λίγοι- θα μπουν στον πειρασμό να στηρίξουν, ακόμα και οι πιο δύσπιστοι θα πάρουν το θέμα λίγο πιο ζεστά. Αυτό είναι ίσως και το πραγματικό όφελος του 0-3. Για να μην παρεξηγηθώ: Θα πει κανείς ''Εμείς στηρίζουμε και στα εύκολα και στα δύσκολα, αν κάποιος γυρνάει την πλάτη στην ομάδα στα δύσκολα και γυρίζει μόνο όταν βλέπει...φως, τι να το κάνεις;''. Τη συμμερίζομαι απόλυτα αυτή την άποψη, ωστόσο πρέπει να μπαίνει στο μυαλό όλων ότι ο απλός φίλαθλος που βλέπει μια αρρωστημένη κατάσταση, μια διοίκηση ανύπαρκτη, αποτελέσματα απογοητευτικά για τόσα χρόνια, ναι μεν στην αρχή θα στηρίξει και θα βάλει πλάτη, ωστόσο κάποια στιγμή κυριαρχεί το συναίσθημα της απογοήτευσης και της ξενέρας. Κλείνω αυτή τη μίνι παρένθεση, άλλωστε αυτή είναι μια άλλη συζήτηση, που δεν χωράει να αναλυθεί στο περιεχόμενο αυτού του άρθρου...

Πάμε τώρα στην πραγματική δουλειά που γίνεται, τόσο από τον Δώνη στην Ολλανδία, όσο και από τον Νταμπίζα εξωαγωνιστικά. Αν το ''τριφύλλι'' πέρυσι ξεκινούσε από το μηδέν, από το...πάτωμα που λέμε, φέτος έχει σηκωθεί από αυτό, είναι μερικά σκαλοπάτια πιο πάνω. Έχει να ανέβει πολλά ακόμα, αλλά πλέον ορθοποδεί σε μια κανονικότητα και βλέπει μπροστά του το δρόμο της αναγέννησης. Και αυτό οφείλεται ξεκάθαρα στους Δώνη και Νταμπίζα. Ο πρώτος στην πρώτη του χρονιά πήρε μια ομάδα ''αίνιγμα'', ξεκίνησε με -6, είχε περιορισμό μεταγραφών και με πολύ κόπο κατάφερε να την κρατήσει ζωντανή, να μην κινδυνεύσει και κυρίως να τη διατηρήσει ''ενωμένη''. Μια ομάδα με πολλούς πιτσιρικάδες, με ευμετάβλητη ψυχολογία, οι οποίοι όχι απλά βρίσκονταν στο ρόστερ, αλλά ήταν υποχρεωμένοι να...τραβήξουν αυτοί μεγάλο κουπί, σε μια από τις δυσκολότερες και πιο παράξενες σεζόν στην ιστορία του Παναθηναικού. Ο δεύτερος κατάφερε να τους πείσει να παραμείνουν, με τη βοήθεια βέβαια του Μακεδόνα τεχνικού, ωστόσο κακά τα ψέμματα ο Νταμπίζας, όσα κι αν έχει ακούσει, είναι αυτός που διαπραγματεύεται ακόμα και με ψίχουλα και αυτό που έχει δείξει η ιστορία είναι πως διαπραγματεύεται καλά. Ξέρω πως κάποιοι ''ρομαντικοί'' θα...ξινίσουν, ωστόσο ναι, σε αυτή την εποχή είναι πολυτέλεια για το ''τριφύλλι'' να κρατάει τον Μπουζούκη όταν αυτός ακούγεται για ΠΑΟΚ και εξωτερικό, είναι θετικότατο να έχει στο ρόστερ του παίκτες σαν τον Κουρμπέλη, κι ας λένε οι νοσταλγοί του παρελθόντος πως τέτοιοι παίκτες δε θα περνούσαν...ούτε έξω από την Παιανία. Αυτή είναι η πραγματικότητα και καλό θα ήταν να γίνει αποδεκτή. Οι πιτσιρικάδες έχοντας ήδη την εμπειρία μιας δύσκολης σεζόν, φέτος θα έχουν την φρεσκάδα, αλλά και λίγη παραπάνω ωριμότητα, θα ξεκινήσουν με τους ίδιους βαθμούς με όλο το υπόλοιπο πρωτάθλημα και όχι με μια διαστρεβλωμένη προπαίδεια, ενώ φέτος δεν υπάρχει περιορισμός μεταγραφών, υπάρχει μεν περιορισμένο μπάτζετ, ωστόσο το ''τριφύλλι'' μπορεί να κινηθεί με μεγαλύτερη ευχέρεια στο μεταγραφικό παζάρι, προκειμένου οι ελπιδοφόροι νεαροί να πλαισιωθούν σωστά και να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερες τρύπες στο ρόστερ. Ο τεχνικός του ''τριφυλλιού'' λοιπόν, μην αντιμετωπίζοντας πλέον την θέση του ως ένα ''ταξίδι στο άγνωστο'' όπως πέρυσι στην προετοιμασία, βλέποντας απέναντί του οικεία πρόσωπα, με τα οποία δούλευε όλη τη χρονιά, έχει την ευκαιρία να στήσει την ομάδα όπως αυτός θέλει, να δημιουργήσει ένα σύνολο αντάξιο της ιστορίας του Παναθηναικού. Και βέβαια πλέον ο ανταγωνισμός είναι πιο μεγάλος και οι παίκτες πρέπει να δουλέψουν πολύ σκληρά.

Κλείνω με δυο κουβέντες για τις μεταγραφές. Και αυτό που θα πω μπορεί να ξενίσει πολλούς, ωστόσο στην παρούσα φάση ο Δημήτρης Κολοβός είναι μια εξαιρετική και άκρως χρήσιμη μεταγραφή. Πρόκειται για έναν παίκτη διεθνή, ο οποίος βελτιώθηκε πολύ στην Ομόνοια, έχει στοιχεία που έλειπαν από το ρόστερ πέρυσι και βρίσκεται στην ιδανική ηλικία των 26, όπου έχει και δίψα για καθιέρωση, αλλά διαθέτει και εμπειρία. Άλλωστε άφησε πολύ καλές εντυπώσεις και στις αναμετρήσεις που αγωνίστηκε με την Εθνική ομάδα και προσωπικά μου κάνει εντύπωση ότι έκλεισε στο ''τριφύλλι'' με τις υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες. Για τον Ζαχίντ, επειδή έχω μια εικόνα γενικότερα από την Κύπρο και το ΑΠΟΕΛ, αυτό που έχω να πω είναι πως άξιζε η αναμονή και το μίνι σίριαλ ''έρχεται- δεν έρχεται'', πρόκειται για μια εξαιρετική λύση για τα χαφ. Από εκεί και πέρα, αναμένουμε 3-4 ακόμα για να κλείσει το ρόστερ, με αναγκαία την απόκτηση ενός στόπερ- βράχου, εικάζω πως στο τέλος θα υπάρξει επιλογή με το κασέ του Σίλντερφελντ και με χαρακτηριστικά ανάλογα με αυτά που είχε ο Κροάτης όταν αποκτήθηκε το 2013. Εξάλλου και τον σχεδόν βετεράνο στόπερ ο Νταμπίζας τον είχε φέρει στο ''τριφύλλι'' και δεν είναι κρυφό πως αυτή την περίοδο ''ξεψαχνίζει'' την αγορά για να βρει κάτι το εξαιρετικό. Για τα υπόλοιπα ονόματα που ακούγονται πάντως δεν έχω κάποια εικόνα προς το παρόν, περιμένουμε να δούμε ποιοι θα έρθουν και τι στοιχεία θα δείξουν στα πρώτα τους ματς, είτε επίσημα, είτε φιλικά.

- Το Σάββατο υπάρχει φιλικό με τη Beerchots στο Βέλγιο, θα υπάρξουν περαιτέρω αναλύσεις και στο τέλος της προετοιμασίας θα έχετε όλα τα συν και τα πλην της ομάδας.

- Η ανταπόκριση στο Pao Alive, πέραν της αγάπης για την ομάδα, δείχνει και την δίψα που υπάρχει για επιστροφή στις ''glory days'' και τη δημιουργία ενός Παναθηναικού ισχυρού, ενιαίου και αδιαίρετου. Οι εποχές είναι δύσκολες για να βάλει κανείς λεφτά ''εκβιαστικά'', ωστόσο όσοι δεν έχουν τόσο άμεση ανάγκη τα 8-10 ευρώ που καλείται να βάλει στο κίνημα αυτό, καλό θα ήταν να το πράξουν, καθώς ουσιαστικά μιλάμε για την πρώτη αξιόλογη κίνηση που γίνεται μετά από πάρα πολλά χρόνια, ώστε το ''τριφύλλι'' να πρωταγωνιστεί ξανά και ο κόσμος να γίνει...μέτοχος σε αυτό!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code