ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Τέλος καλό. Όλα καλά ;

Η νίκη επί της Γουότφορντ με 3-0 στην προτελευταία στροφή του πρωταθλήματος ήταν αρκετή, για να χαρίσει στην Τσέλσι ένα εισιτήριο για το Champions League της επόμενης περιόδου.

 Χωρίς πλέον κανένα άγχος, η ομάδα του Σάρι θα δώσει τη μάχη της για την κατάκτηση ενός ευρωπαικού τροπαίου,καθώς βρίσκεται κοντά στον τελικό του Europa League. O κυνικός παρατηρητής θα επισημάνει, ότι οι "μπλε" διανύουν μία πετυχημένη σεζόν,έχοντας πετύχει ήδη το ρεαλιστικό στόχο της τετράδας στο αγγλικό πρωτάθλημα. Ωστόσο, τα πράγματα δεν δείχνουν να είναι όσο ρόδινα μαρτυρά μια πρόχειρη ματιά στη βαθμολογία.


Η φετινή χρονιά βρήκε την Τσέλσι με νέο προπονητή, ύστερα από τη διετή παραμονή του Κόντε στο τιμόνι. Διάδοχος του ο Μαουρίτσιο Σάρι με το δυνατό βιογραφικό, λόγω της σπουδαίας Νάπολι των τελευταίων χρόνων. Η σεζόν απέκτησε ένα μεταβατικό χαρακτήρα, καθώς η ομάδα θα έπρεπε να προσαρμοστεί σε ένα τελείως διαφορετικό στυλ ποδοσφαίρου από αυτό που υπηρετούσε την τελευταία διετία. Το 3-5-2 (ή 3-6-1) του Κόντε έπρεπε να δώσει τη θέση του στο καθαρό 4-3-3, κάτι που ασφαλώς και θέλει χρόνο για να αφομοιωθεί. 

Παίκτες με ενεργό ρόλο στο ροτέισον της περσινής σεζόν (Ζαπακόστα - Κρίστενσεν) παροπλίστηκαν πλήρως, ο Νταβίντ Λουίζ βγήκε από τη ναφθαλίνη, ενώ Αλόνσο και Αθπιλικουέτα (φουλ μπακ και σέντερ μπακ, αντίστοιχα επί Κόντε) αγωνίστηκαν φέτος ως καθαρά πλάγια μπακ.  Οι αλλαγές που έφερε ο Σάρι δεν περιορίστηκαν μόνο στο αμυντικό κομμάτι. Ο αγαπημένος του από τη Νάπολι, Ζορζίνιο, καθιερώθηκε στη θέση του "εξαριού", κάτι που έφερε την αλλαγή στη θέση του Ενγκολό Καντέ, ο οποίος αγωνίστηκε φέτος αρκετά πιο μπροστά από ό,τι τον είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια. Παράλληλα, το 4-3-3 επανέφερε τον Αζάρ στη φυσική του θέση του αριστερού εξτρέμ, κάτι που τον βοήθησε να αναδείξει τη μεγάλη του κλάση.
 

Το απόλυτο των νικών στις πρώτες πέντε αγωνιστικές της premier league έφερε ενθουσιασμό στους φίλους της Τσέλσι, με τους πιο αισιόδοξους να τη συγκαταλέγουν στις διεκδικήτριες του τίτλου, παρέα με Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Σίτι. Ωστόσο, η κάμψη δεν άργησε να κάνει την εμφάνισή της, φέρνοντας στην επιφάνεια τις εμφανείς αδυναμίες της φετινής ομάδας. Όσο εξελισσόταν η χρονιά, το σύστημα του νέου προπονητή έδειχνε ότι δεν μπορούσε να οδηγήσει την Τσέλσι σε υψηλές πτήσεις. Το περίφημο "sari-ball", απαιτούσε έντονη και συνεχή πίεση ψηλά από τους 5 μεσοεπιθετικούς, όταν η Τσέλσι δεν είχε τη μπάλα στην κατοχή της, με τον Ζορζίνιο να παραμένει  στο κέντρο και να αναλαμβάνει τη δημιουργία παιχνιδιού, όταν η μπάλα θα βρισκόταν στην κατοχή της ομάδας του.
 
Δημιουργήθηκε έτσι μία ομάδα, η οποία μπορούσε εύκολα να επιβάλει το ρυθμό της με αντιπάλους χαμηλότερης δυναμικότητας, αλλά που πολλές φορές δεν φαινόταν καν ανταγωνιστική με τις  καλύτερες ομάδες της κατηγορίας. Γνώρισε πολλές ντροπιαστικές ήττες, απόρροια της σύγχυσης που έφερε στην ομάδα το νέο σύστημα. Και αυτό,γιατί όταν ο αντίπαλος έσπαγε την πίεση της Τσέλσι ,ο Ζορζίνιο έδειχνε ανήμπορος να αναχαιτίσει την τρομερή πίεση που δεχόταν από τα αντίπαλα χαφ, με τον Καντέ να παρουσιάζεται αρκετές φορές πελαγωμένος με το νέο του ρόλο και να μην προσφέρει αυτά που πραγματικά μπορεί. Έτσι, σε πολλά παιχνίδια η Τσέλσι δεχόταν φάσεις με μεγάλη συχνότητα, μην έχοντας κάποιο τρόπο να αλλάξει την εικόνα του παιχνιδιού. Παράλληλα, το 4-3-3 δεν έδειξε να ταιριάζει στον Μάρκος Αλόνσο, με τον Ισπανό να απέχει κατά πολύ από τα περσινά του στάνταρ.

Έπειτα από συνεχή αρνητικά αποτελέσματα,ο κόσμος της Τσέλσι εξέφρασε αρκετές φορές την αγανάκτησή του για την εικόνα της ομάδας, ενώ δεν έλειψαν και διάφορα συνθήματα στο Στάμφορντ Μπριτζ, τα οποία αμφισβητούσαν ανοιχτά τις ιδέες του προπονητή. Και επειδή η ιστορία έχει αποδείξει, ότι η υπομονή του Αμπράμοβιτς εξαντλείται γρήγορα σε ορισμένες περιπτώσεις, διάφορα δημοσιεύματα έκαναν λόγο ακόμη και για απομάκρυνση του Σάρι πριν το τέλος της φετινής σεζόν. 

Χωρίς να σημειώσει κάποια ιδιαίτερη βελτίωση, η Τσέλσι απλώς εκμεταλλεύτηκε τα δώρα των Άρσεναλ και Γιουνάιτεντ, εξασφαλίζοντας μία θέση στην τετράδα και στρέφει πλέον την προσοχή της στο Europa League. Eίτε καταφέρει να το κατακτήσει, είτε όχι, οι διοικούντες θα πρέπει να αποφασίσουν, αν πιστεύουν πραγματικά στη φιλοσοφία του Σάρι και αν βλέπουν πραγματικό μέλλον στην ομάδα υπό τις οδηγίες του. Σε ένα καλοκαίρι που η Τσέλσι είναι πολύ πιθανό να χάσει τον καλύτερό της παίκτη , οι επιλογές που πρέπει να κάνει ο σύλλογος για παίκτες και προπονητή είναι κρίσιμες. Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τον Σάρι για τη θέση της Τσέλσι στο πρωτάθλημα, όμως η εικόνα του γηπέδου αποτελεί πιο έμπιστο μάρτυρα από μια απλή παρατήρηση της βαθμολογίας. Και σίγουρα, το να αλλάξεις μια κατάσταση από νωρίς, είναι προτιμότερο από το να το κάνεις, όταν θα χει έρθει η μπόρα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code