ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Ποδόσφαιρο του θεάματος ή του στοιχήματος;

Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που μπήκε το στοίχημα στην ζωή μας.
Κάτι άγνωστο για τους παλαιότερους φιλάθλους , κάτι πονηρό για εκείνους που τα βλέπουν όλα καχύποπτα , όρισε την πορεία των ομάδων , λόγω χορηγιών των εταιρειών στοιχηματισμού, σε πολλές χώρες. Η διάθεση των παλιοτέρων για το νέο παιχνίδι ήταν μια προσμονή κερδών γιατί ήξεραν από μπάλα.
Γράφει ο Αντώνης Πακαλίδης

Η λογική ήταν ότι είναι εύκολο να πετύχουμε κέρδη γιατί ξέρουμε τις ομάδες, είμαστε γνώστες του ποδοσφαίρου, έχουμε πληροφόρηση από την τηλεόραση, ξέρουμε τις ομάδες κ.ο.κ. Με τις πρώτες αποτυχίες στις προβλέψεις, άρχισε η μουρμούρα. Τα σενάρια έπεφταν βροχή, όλοι ήταν μιλημένοι, όλοι ήταν πονηροί, όλοι είχαν να κερδίσουν , χάνοντας, αφού τα αποτελέσματα ήταν εκτός λογικής των παικτών του στοιχήματος.
Έπρεπε να περάσει χρόνος για να γίνει αντιληπτό ότι δεν υπάρχει η λογική του θεατή στο παιχνίδι. Χρειαζόταν προσέγγιση στο παιχνίδι του στοιχήματος και όχι στον ποδοσφαιρικό αγώνα. Ανακάλυψαν όλοι ότι πλέον κάθε συνθήκη που αλλάζει, δημιουργεί νέα δεδομένα και πιθανή αλλαγή του αποτελέσματος. Έγινε αντιληπτό ότι κάθε ποντάρισμα έχει τζογαδόρικη λογική και τα κέρδη δεν είναι κάτι δεδομένο.
Γιατί αναφέρομαι στους παλαιότερους θα μου πει κάποιος. Είναι φυσιολογικό η αρχή του στοιχήματος να δημιουργήσει απορίες και ερωτήματα για αυτούς το έπαιζαν πρώτη φορά. Δεν υπήρχε η εξοικίωση στον τρόπο παιχνιδιού. Όλα γινόταν από την αρχή και κάθε σκέψη τους κάθε παίκτη ήταν προς συζήτηση. Δεν υπήρχαν οι χιλιάδες αναλύσεις που δημοσιεύονται στις εφημερίδες ή τα site για να δημιουργείται η εικόνα των ομάδων. Τότε λοιπόν υπήρξε και η αμφισβήτηση για το ποδόσφαιρο ως θεσμός. Ήταν αδιανόητο να χάσει ο φαβορί. Ήταν εξωπραγματικό να υπάρχουν μικρές ομάδες που κερδίζουν μεγάλες. Ήταν περίεργο που ο καλός παίκτης τραυματίστηκε στον δύκολο αγώνα. Αυτά δεν συνέβαιναν και παλαιότερα; Φυσικά και συνέβαιναν. Μόνο που τότε ήταν μέσα στο παιχνίδι του ποδοσφαίρου. Όχι του στοιχήματος.
Σήμερα όλοι γνωρίζουν τους κανόνες του στοιχήματος. Όλοι όσοι ασχολούνται ξέρουν ότι το παιχνίδι είναι έξω από το ποδόσφαιρο που βλέπουν ως θεατές. Η καχυποψία υπάρχει, έχει αποδειχτεί σε πολλές περιπτώσεις άλλωστε, έγινε όμως μέρος του παιχνιδιού. Στο ποντάρισμα υπάρχει και το ποσοστό της.
Πόσο όμως όλο αυτό άλλαξε τον τρόπο που βλέπουμε το ποδόσφαιρο; Πως νιώθει ο φίλαθλος όταν υπάρχει το δίλημμα η ομάδα μου ή το κέρδος; Έχουν αλλάξει τα συναισθήματα για την νίκη του μικρού απέναντι στον μεγάλο όταν αυτό συνοδεύεται από χασούρα; Υπάρχει αυτό που ονόμαζαν παλιά αγνή αγάπη για το άθλημα ή όλα έγιναν οικονομική συναλλαγή;
Όσα ερωτήματα και να βάλω θα υπάρχει πάντα η δεύτερη σκέψη. Είναι αδύνατο να ξεκολλήσει το μυαλό από συνδυασμούς πιθανών καταστάσεων που μπορεί να του αποφέρουν χρήμα και ας μην ευχαριστηθεί το θέαμα. Αρκεί να κάτσει το σημείο. Αρκεί να πετύχει το δελτίο.

Δεν παίζω στοίχημα και ούτε μπορώ να δω αγώνα με βάση τις στοιχηματικές αποδόσεις. Ρομαντισμός; Μπορεί. Αγαθοσύνη; Ίσως. Το ποδόσφαιρο το έμαθα όταν όλα αυτά δεν υπήρχαν. Τα ακούγαμε αλλά δεν τα ξέραμε. Δεν τα ζούσαμε. Ήταν άγνωστα στην εφαρμογή τους.
Νιώθω πιο ξέγνοιαστος να βλέπω το ποδόσφαιρο ως παιχνίδι παρά το στοίχημα ως παιχνίδι. Περιμένω ακόμα να γίνει η ανατροπή σε έναν αγώνα γιατί μια ομάδα το θέλει πολύ παρά για να πάω ταμείο επειδή έκατσε η φάση σο τέλος. Μ' αρέσει να δω πως θα παίξει μια ομάδα , πιο σύστημα θα προτιμήσει ο προπονητής, πια τακτική ακολουθεί στην διάρκεια , παρά να νομίζω ότι όλα γίνονται γιατί αποβλέπουν σε κάτι. Η ζωή του ποδοσφαιριστή είναι δύσκολη και απαιτεί πειθαρχία και σεβασμό σ' αυτό που κάνει. Αυτοί που δεν τα τηρούν είναι οι ίδιοι που πιάνονται να έχουν παρανομήσει εις βάρος του αθλήματος, της ομάδας τους, των φιλάθλων.

Θα μείνω πιστός φίλαθλος του αθλήματος και του παιχνιδιού. Είναι ότι λιγότερο μπορώ να κάνω για ένα θέαμα που έχει κλείσει 100 και πλέον χρόνια ύπαρξης. Οι ήρωες μου από τα παιδικά χρόνια είναι ανεξίτηλα χαραγμένοι στην μνήμη μου σαν τέτοιοι και δεν μπορώ για ένα παιχνίδι απλά να τους αμφισβητήσω.
Κατά τα λοιπά καλά κέρδη στους συμμετέχοντες του παιχνιδιού του στοιχήματος.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code