ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Με τη σφραγίδα του μυρμηγκιού


Τον μάθαμε από το πέρασμά του στην Ελλάδα για χάρη του Ολυμπιακού. Στην τριετία του στον κόκκινο πάγκο κατάφερε κάτι σπάνιο,αν όχι μοναδικό, για τα ελληνικά δεδομένα. Πολύ γρήγορα λατρεύτηκε από τον κόσμο του Ολυμπιακού, ενώ ,το σημαντικότερο,έχαιρε της εκτίμησης όλου του φίλαθλου κόσμου, ανεξαρτήτως του ποια ομάδα υποστήριζε ο καθένας. Το ψευδώνυμο "Txingurri", που στα βάσκικα σημαίνει μυρμήγκι , αντικατοπτρίζει απόλυτα το χαρακτήρα του. Εργατικός, σεμνός και πάντα με σεβασμό προς τον αντίπαλο, ο Ερνέστο Βαλβέρδε έκανε μόνο φίλους στη χώρα μας.

Μπορεί να μην ανήκει στο star system, μπορεί να μην τραβάει ποτέ τους προβολείς όπως αρκετοί συνάδελφοί του, ωστόσο ο Βαλβέρδε αποτελεί πλέον έναν από τους κορυφαίους προπονητές στο παγκόσμιο στερέωμα. Η διαρκής ανοδική πορεία στην καριέρα του τον οδήγησε στο τεράστιο άλμα , με την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Μπαρτσελόνα. Εκεί, έχει αποδείξει ότι μπορεί να ανταποκριθεί ακόμα και στις συνθήκες της τεράστιας πίεσης που επικρατούν στους κορυφαίους συλλόγους του κόσμου.

Στη διετία του στη Βαρκελώνη, τα αποτελέσματα των blaugrana είναι εκπληκτικά. Μετά το περσινό νταμπλ, η Μπάρτσα αναμένεται σε μερικές εβδομάδες να εξασφαλίσει και μαθηματικά τη φετινή La Liga , ενώ έχει προκριθεί και στον τελικό του Copa Del Rey, όπου θα μονομαχήσει με τη Βαλένθια με φόντο τη διατήρηση όλων των σκήπτρων εντός των συνόρων. Παράλληλα, βρίσκεται στα ημιτελικά του Champions League με δύο άνετες προκρίσεις επί των Λυών και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με συνολικό σκορ 5-1 και 4-0, αντίστοιχα.

Είναι αλήθεια ότι από πλευράς θεάματος, η Μπαρτσελόνα του Βαλβέρδε δεν θυμίζει σε πολλά την ομάδα του Γκουαρδιόλα και του Λουίς Ενρίκε. Με αυτούς τους δύο, η Μπάρτσα αποτελούσε μία επιθετική μηχανή, με διαρκή κατοχή της μπάλας και συνεχή παραγωγή φάσεων. Το αμυντικό κομμάτι περνούσε αναπόφευκτα σε δεύτερη μοίρα, με αποτέλεσμα τα παιχνίδια τους να περιλαμβάνουν πολλά γκολ και θέαμα. Η τωρινή ομάδα παρουσιάζεται πιο κοντρολαρισμένη μεταξύ άμυνας και επίθεσης, με σαφώς χαμηλότερα ποσοστά κατοχής της μπάλας. Ο Βαλβέρδε δίνει μεγάλο βάρος σε όλες τις γραμμές, γνωρίζοντας πως με την επιθετική τριάδα που διαθέτει, λίγες φάσεις αρκούν για να βρει η ομάδα τα γκολ που χρειάζεται. Έτσι, έχουμε δει αρκετές φορές μια Μπάρτσα κυνική να παίρνει τα αποτελέσματα χωρίς να θέλγει με την απόδοσή της, κάτι που έχει επιφέρει αρκετή κριτική προς τον προπονητή, καθώς δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν πως το dna της ομάδας επιβάλλει άκρως επιθετικό ποδόσφαιρο. Ωστόσο, στην ιστορία του αθλήματος, αυτό που μένει είναι οι τίτλοι ανεξαρτήτως του τρόπου με τον οποίο κατακτώνται. Για τους πλέον δύσπιστους, αρκεί μια ματιά προς την αλλαγή φιλοσοφίας της Σίτι του Γκουαρδιόλα, τώρα που η σεζόν μπαίνει στην κρισιμότερη καμπή της.

Αν κάτι στοιχειώνει τη μέχρι τώρα θητεία του Βαλβέρδε, είναι αναμφίβολα η ρεβάνς με τη Ρόμα στο περσινό Champions League, όπου η Μπάρτσα δεν κατάφερε να υπερασπιστεί το υπέρ της 4-1 του πρώτου αγώνα. Το καταστροφικό αυτό αποτέλεσμα κλόνισε για τα καλά το εσωτερικό της ομάδας, με αρκετά δημοσιεύματα να κάνουν λόγο ακόμα και για απόλυση του Βαλβέρδε, παρά την -κατά τα άλλα- εκπληκτική του παρουσία. Ωστόσο, η διοίκηση αποφάσισε ότι θα ήταν άδικο να κοιτάξει το δέντρο, κρίνοντας τον προπονητή από ένα παιχνίδι, καθώς έτσι θα έχανε το δάσος μιας ολόκληρης χρονιάς. Διατήρησε λοιπόν την "ψήφο εμπιστοσύνης" προς το πρόσωπό του, καθιστώντας όμως σαφές ότι η κατάκτηση του Champions League αποτελούσε τον πρωταρχικό στόχο της φετινής σεζόν.
 
Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το αν θα τα καταφέρει. Είναι άλλωστε μια διοργάνωση, όπου τα πάντα μπορούν να κριθούν από μία φάση, μία τυχαία συγκυρία, μία λανθασμένη διαιτητική απόφαση. Το μόνο σίγουρο, είναι ότι με τον Βαλβέρδε στο τιμόνι, η Μπαρτσελόνα είναι μια ομάδα με αρχή, μέση και τέλος, που επιδεικνύει τεράστια σταθερότητα σε όλη τη διάρκεια της σεζόν. Όσο για την αδικαιολόγητη κριτική που δέχεται κατά καιρούς, ίσως αυτό να οφείλεται και στην αντι-σταρ προσωπικότητά του. Ο Βαλβέρδε δεν είναι άνθρωπος που θα βγει δημόσια να υπερασπιστεί τον εαυτό του για να τα έχει καλά με τα media. Ταπεινός αλλά και σίγουρος για τη δουλειά του, συνεχίζει αθόρυβα την πορεία του προς ένα ιστορικό treble.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code