ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Ο αινιγματικός Μάρκο Σίλβα

Μία εβδομάδα μετά την ήττα με 2-0 από την ήδη υποβιβασμένη Φούλαμ, η εκκωφαντική επικράτηση με 4-0 επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αποτελεί ένα καλό δείγμα της περίεργης, γεμάτης σκαμπανεβάσματα σεζόν που διανύει η Έβερτον.
Με τον Μάρκο Σίλβα στο τιμόνι, η ομάδα του Λίβερπουλ δείχνει ικανή για το καλύτερο και για το χειρότερο. Και μπορεί η τυχόν κατάληψη της έβδομης θέσης, που πιθανότατα θα ισοδυναμεί με έξοδο στην Ευρώπη, να αφήσει θετικό πρόσημο στη σεζόν, όμως η ποδοσφαιρική φιλοσοφία του προπονητή της χρήζει ιδιαίτερης ανάλυσης.

 Το πετυχημένο του πέρασμα από τον Ολυμπιακό, έδωσε στον Πορτογάλο τεχνικό το εισιτήριο για το καλύτερο πρωτάθλημα στον κόσμο. Ανέλαβε τη σχεδόν υποβιβασμένη Χαλ στα μέσα της επόμενης σεζόν και παρόλο που δεν κατάφερε να την κρατήσει στην κατηγορία, η αγωνιστική μεταμόρφωση της ομάδας ανέβασε κατακόρυφα τις μετοχές του Σίλβα στο νησί. Η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας των Γουότφορντ και Έβερτον, μαρτυρά ότι το όνομα του εκτιμάται στην Αγγλία, ενώ δεν είναι λίγοι οι προπονητές,με πρώτο από όλους τον Μουρίνιο, που έχουν εκφραστεί με άκρως κολακευτικά λόγια για τη δουλειά του.

Πράγματι, ο Μάρκο Σίλβα αποτελεί μια ενδιαφέρουσα περίπτωση της νέας γενιάς προπονητών,καθώς δημιουργεί ομάδες που δεν βαριέται κανείς να παρακολουθεί. Χρησιμοποιεί γρήγορους και δυνατούς επιθετικούς δίνοντάς τους εντολή για συνεχή πίεση ψηλά, με σκοπό την εκμετάλλευση τυχόν λαθών της αντίπαλης άμυνας. Έτσι,όλες οι γραμμές αναγκαστικά ανεβαίνουν, για να υποστηρίξουν επαρκώς την πίεση των μπροστινών. Ωστόσο, με αυτό το σύστημα, ο κίνδυνος να εκτεθείς είναι μεγάλος,ιδίως όταν αντιμετωπίζεις ποιοτικούς αντιπάλους με έφεση στο σκοράρισμα. Και αυτό, διότι εφόσον μια ομάδα "σπάσει" το πρέσινγκ, τότε είναι δεδομένο ότι θα βρει πολλούς ανοιχτούς χώρους,φτάνοντας εύκολα στην αντίπαλη εστία.

Η αφέλεια που επιδείκνυαν στα παιχνίδια τους και η ευκολία με την οποία δέχονταν γκολ, άφησαν τα "ζαχαρωτά" αρκετά πίσω στη βαθμολογία, με τον Μάρκο Σίλβα να βρίσκεται μια ανάσα από την πόρτα της εξόδου μετά την ήττα από τη Γουότφορντ στην 26η αγωνιστική. Ήταν το σημείο της σεζόν όπου ο Σίλβα κατάλαβε προφανώς ότι το επιθετικό ποδόσφαιρο δεν αποτελεί πανάκεια σε κάθε περίπτωση και σίγουρα έρχεται σε δεύτερη μοίρα εφόσον δεν συνδυάζεται με τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Με εμφανή βελτίωση στην αμυντική της λειτουργία, η Έβερτον έχει κάνει ένα πολύ καλό σερί, ξαναμπαίνοντας για τα καλά στη διεκδίκηση της έβδομης θέσης, που πριν λίγο καιρό έμοιαζε χαμένη υπόθεση. Είναι ενδεικτικό ότι στα τέσσερα ντέρμπι στο Γκούντισον Παρκ με Τσέλσι, Λίβερπουλ,Άρσεναλ και Γιουνάιτεντ, μετρά τρεις νίκες και μία ισοπαλία με συνολικό σκορ 7-0 (!) , ενώ το στατιστικό γίνεται σπουδαιότερο, αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για την ίδια ομάδα που πριν λίγο καιρό γνώριζε την ήττα από την Τότεναμ με 2-6...

Το αν θα πάρει τελικά την έβδομη θέση είναι κάτι που θα φανεί τον επόμενο μήνα. Πάντως, ο Μάρκο Σίλβα,με την εμφανέστατη βελτίωση της ομάδας,κατάφερε να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη της διοίκησης. Την επόμενη σεζόν θα έχει την ευκαιρία να αποδείξει σε όλους, και κυρίως στον ίδιο του τον εαυτό,ότι είναι ένας προπονητής που μαθαίνει από τα λάθη του, δίνοντας περισσότερο βάρος στην ουσία που τόσο έλειψε ορισμένες φορές από τη φετινή ομάδα. Η Έβερτον άλλωστε, αποτελεί μεγάλο μέγεθος στο αγγλικό ποδόσφαιρο και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συμβιβαστεί με την αποτυχία, ακόμη κι αν αυτή συνοδεύεται με ωραίο θέαμα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code