ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Παναγία των Παρισίων: Και είναι ακόμα ζωντανή

Το απόγευμα της 15ης Απριλίου η είδηση πως ο ναός της Παναγίας των Παρισίων καίγεται, κάνει το γύρο των ενημερωτικών ανά την υφήλιο.
Οι Γάλλοι παρακολουθούσαν σοκαρισμένοι το μνημείο-"ορόσημο" της πρωτεύουσάς τους και της χώρας τους να παραδίδεται στις φλόγες. Ολόκληρος ο κόσμος έβλεπε με κομμένη την ανάσα το εμβληματικό κωδωνοστάσιο  της εκκλησίας να καταρρέει , παραδομένο στις φλόγες, παίρνοντας μαζί του 900 χρόνια ιστορίας. Και μπορεί η συγκεκριμένη εκκλησία να είχε βγει αλώβητη από τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, έμελλε τη Μεγάλη Δευτέρα των Καθολικών να χάσει σημαντικό τμήμα της. Μετά από 8,5 ώρες φωτιάς, διασώθηκαν πολύτιμα έργα τέχνης, μετά από αγώνα των αρχών, τα κωδωνοστάσια, όχι όμως η ξύλινη οροφή και το χαρακτηριστικό της βέλος.

Πώς ξεκίνησε η τραγωδία και η επόμενη ημέρα

 Σύμφωνα με δηλώσεις Γάλλου αξιωματούχου στο Associated Press, η πυρκαγιά οφείλεται σε ηλεκτρικό βραχυκύκλωμα, ενώ η ίδια πηγή τόνισε πως οι αρχές για λόγους ασφαλείας δεν έχουν καταφέρει να μπουν στη Νοτρ Νταμ. Στην εκκλησία γίνονταν έργα συντήρησης και οι αρμόδιες εταιρείες έχουν τοποθετήσει κάμερα στο κωδωνοστάσιο για προληπτικούς λόγους, καταγράφοντας όμως και την πρώτη σπίθα που προκάλεσε την καταστροφή. Η επόμενη μέρα της πυρκαγιάς, φέρνει τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη να σωθούν τα κειμήλια και τα ιστορικής σημασίας έργα τέχνης που φιλοξενεί η Παναγία των Παρισίων. Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι ο όγκος σκόνης και νερού που έχει αποθηκευτεί εκεί και που όταν στεγνώσει θα φέρει προβλήματα στο υπόλοιπο οικοδόμημα.

Iστορία

Η Παναγία των Παρισίων αποτελεί την μητρόπολη της γαλλικής πρωτεύουσας και είναι χτισμένη σε γοτθικούς ρυθμούς και αποτελεί μνημείο της γαλλικής και παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Η κατασκευή του ναού άρχισε το 1163 και ολοκληρώθηκε σχεδόν έναν αιώνα μετά. Ο ναός φημίζεται για την τεράστια πύλη και τον τεράστιο ρόδακα από πάνω της, τα δυο κωδωνοστάσια ύψους 68μ καθώς και για τα βιτρώ παράθυρα.

Λογοτεχνία και μεγάλη οθόνη

Τον 19ο αιώνα ο Βίκτωρ Ουγκώ γράφει το παγκοσμίου φήμης σήμερα, ομώνυμο μυθιστόρημα-δράμα και διαδραματίζεται στην εποχή του Λουδοβίκου ΙΑ'. Η υπόθεση αφορά την όμορφη τσιγγάνα Εσμεράλδα, την οποία ο δικαστής Φρόλο ερωτευέται και θέλει να την απαγάγει. Για να το καταφέρει βάζει το θετό του γιο και κωδωνοκρούστη Κουασιμόδο να το κάνει. Ο καλοκάγαθος αλλά δύσμορφος Κουασιμόδος δεν το κάνει ποτέ,διότι τρέφει αισθήματα για την γοητευτική Εσμεράλδα. Δεν καταλήγουν ποτέ μαζί,γιατί ο δικαστής εν τέλει εκτελεί την τσιγγάνα. 
 Το βιβλίο έχει μεταφερθεί πολλάκις στη μεγάλη οθόνη και το θεατρικό σανίδι. Η υπόθεση άλλαξε αρκετά όταν έγινε ταινία της  Disney,στην οποία βλέπουμε το  happy end και όχι το πραγματικό τέλος του βιβλίου.  






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code