ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Analysis: Όλο το ΡΕΑΛ-ΠΑΟ εδώ!



Ο Παναθηναϊκός έκανε το απολύτως αυτονόητο, κέρδισε χθες στο κλειστό του ΟΑΚΑ την Μπουντούσνοτς και ετοιμάζεται ήδη για την μάχη των πλέι οφς.
Χωρίς να νοιάζεται για το τι θα κάνουν οι αντίπαλοι του στα σημερινά ματς και ξέροντας το σταύρωμά του στην οχτάδα, ρίχνει όλο το βάρος στην προετοιμασία των αναμετρήσεων που έπονται. Το ότι κατάφερε να προκριθεί χωρίς να περιμένει ευνοϊκά αποτελέσματα από τα υπόλοιπα ματς το αναφέρω όχι προφανώς για να τονίσω το συγκεκριμένο επίτευγμα, απλά και μόνο για να βάλω ένα ακόμα συν στη δουλειά του coach Πιτίνο. Αγωνιστικά λοιπόν, ο Παναθηναϊκός έχει ένα πάρα πολύ δύσκολο έργο και καλείται να αφήσει εκτός συνέχειας την περσινή πρωταθλήτρια Ρεάλ, την ομάδα δηλαδή που τον άφησε εκτός διοργάνωσης την ίδια εποχή πριν ένα χρόνο. Πέρυσι μάλιστα οι συνθήκες ήταν σαφώς ευνοϊκότερες για τον Παναθηναϊκό, καθώς είχε το πλεονέκτημα της έδρας αλλά για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά δεν κατάφερε να το αξιοποιήσει.

Η Ρεάλ όπως έχω υποστηρίξει και παλαιότερα από αυτήν εδώ τη στήλη διαθέτει τα κορμιά που ο Παναθηναϊκός έπρεπε να αποφύγει. Επειδή όμως θα κοιμηθεί έτσι όπως έστρωσε, η δυνατότητα επιλογής αντιπάλου ήταν φέτος μία πολυτέλεια για τον Παναθηναϊκό, που καλείται να δώσει αυτή τη μάχη απέναντι σε ένα εκ των φαβορί για την κατάκτηση και της εφετινής Ευρωλίγκας. Το αγωνιστικό προφίλ των ομάδων μοιάζει αρκετά από την έλευση του Πιτίνο και μετά, καθώς και οι δύο ομάδες παίζουν γρήγορο και δημιουργικό μπάσκετ ενώ αρέσκονται να τρέχουν στο ανοιχτό γήπεδο, ίσως περισσότερο από όλες τις άλλες στη φετινή διοργάνωση.

Τα Ματσαρίσματα-Παπαγιάννης

Εδώ έγκειται το σημαντικότερο πρόβλημα που καλείται να λύσει ο Παναθηναϊκός, αν θέλει να παίξει στα ίσα την πρόκριση και παράλληλα ο κύριος λόγος για τον οποίο η Ρεάλ είναι ομάδα που δεν ταιριάζει καθόλου σαν ρόστερ στον Παναθηναϊκού. Ταβάρες και Αγιόν, είναι δύο ψηλά και δυνατά κορμιά που μπορούν να κάνουν μεγάλη ζημιά στη ρακέτα του Παναθηναϊκού. Το πρόβλημα στη θέση 5 είναι δεδομένο εδώ και αρκετό καιρό (χρόνια) και αυτοί οι δύο μπορούν εύκολα να το ανάγουν σε κομβικό παράγοντα που θα κρίνει την έκβαση της σειράς. Ο Παπαγιάννης θα κληθεί να αντιμετωπίσει και τους δύο, καθώς από τη μία ο Βουγιούκας αγωνίζεται συγκεκριμένα λεπτά, με συγκεκριμένο ρόλο, ενώ ο Γκίστ έχει σαφέστατο σωματικό μειονέκτημα και η λογική λέει ότι θα παίξει λιγότερο και θα χρησιμοποιηθεί και ως τεσσάρι. Ο Παπαγιάννης λοιπόν έχοντας προοδεύσει σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού του και έχοντας και την ψυχολογική ώθηση της επιστροφής του ουσιαστικά σε ενεργό ρόλο, παίρνει στις πλάτες του το βαρύτερο φορτίο. Το αν θα τα καταφέρει ή όχι θα το μάθουμε σύντομα, πάντως αν ο απολογισμός είναι θετικός, ο Παναθηναϊκός θα έχει κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα για την υπέρβαση.

Ο Καλάθης

Το μπάσκετ βέβαια είναι άθλημα κοντών και εκεί ο Παναθηναϊκός έχοντας τον Καλάθη, ξέρει ότι έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Ξέρει ότι μπορεί να μην διαθέτει πλουσιότερο και βαθύτερο ρόστερ από τη Ρεάλ, έχει όμως τον παίκτη που είναι μακράν ο καλύτερος και μπορεί να κάνει τη διαφορά περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο στο παρκέ(σε καμία περίπτωση δεν μειώνω τον Γιουλ, απλά η αγωνιστική του κατάσταση αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να τον κατατάξει στο ίδιο επίπεδο με τον αρχηγό του Παναθηναϊκού). Ο Καλάθης λοιπόν καλείται να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά και να κάνει τα πάντα τέλεια και στις δύο πλευρές του παρκέ, έτσι ώστε Παναθηναϊκός να ευτυχήσει φτάνοντας πρώτος στις τρεις νίκες. Περιμένω το Λάσο να επιχειρήσει να παίξει πάλι με το μυαλό του, αφήνοντάς του το σουτ και προσπαθώντας να χαλάσει τη ψυχολογία του, ξέροντας ότι αν το καταφέρει έχει κάνει παραπάνω από την μισή δουλειά. Αγωνιστικά τώρα, ο Καμπάτσο θα είναι όλη την ώρα βδέλλα πάνω του, προσπαθώντας να τον κουράσει και να τον εκνευρίσει, ενώ πολύ πιθανό να χρησιμοποιηθούν και άλλα τρικ με τον Taylor η άλλον ψηλό περιφερειακό να προσπαθεί να δυσκολέψει το παιχνίδι του. Ο ίδιος, έχει δείξει ότι είναι πάντα συνεπής στα μεγάλα ραντεβού και του Παναθηναϊκού αλλά και της εθνικής ομάδας και όντας στην καλύτερη ηλικία της καριέρας του νομίζω ότι είναι ικανός να ξεπεράσει τα εμπόδια και να εκτελέσει αυτό το τεράστιο καθήκον που του αναλογεί στην ομάδα. Δεν υπάρχει άλλος παίχτης στην Ευρωλίγκα που να έχει την επιρροή του Καλάθη στην ομάδα του, αλλά μάλλον δεν υπάρχει και άλλος παίχτης με την ποιότητα του.

Η μάχη των πάγκων

Είναι δύσκολο να κρίνουμε το πώς θα κινηθούν οι δύο προπονητές, καθώς ο κόουτς Πιτίνο δεν έχει βρεθεί σε αντίστοιχη κατάσταση ποτέ ξανά, ενώ αυτή η συνθήκη, δημιουργεί ερωτηματικά και για το πώς θα κινηθεί κι ο ‘’βετεράνος’’ σε τέτοια ματς, Πάμπλο Λάσο. Το δείγμα γραφής για τον Αμερικάνο προπονητή είναι κάτι παραπάνω από θετικό, δημιουργώντας αισιοδοξία ότι  θα εκμηδενίσει το χρόνο προσαρμογής που θα χρειαστεί γι’ αυτά τα ματς ειδικών συνθηκών . Από τη μία ο Ισπανός θα πάει σε ένα μοντέλο χρησιμοποίησης πολλών παικτών, ανοίγοντας το rotation, ενώ ο Παναθηναϊκός θα στηριχθεί σε συγκεκριμένες μονάδες και με τον Καλάθη 40 λεπτά στο παρκέ. Νομίζω ότι ο Λάσο δεν θα αλλάξει κάτι στο παιχνίδι του, ενώ περιμένω με αγωνία να δω τι θα ετοιμάσει ο κόουτς του Παναθηναϊκού για τις συγκεκριμένες αναμετρήσεις. Αμυντικά, στον τομέα δηλαδή που θεωρείται μετρ, έχει πολλά περιθώρια παρέμβασης. Δεν θα εκπλαγώ καθόλου αν ο Παναθηναϊκός μπει στην διαδικασία να δοκιμάσει άμυνες ειδικών καταστάσεων ή ζώνες, ώστε να αντιμετωπίσει τα ατού της Ρεάλ και να περιορίσει τα προβλήματα που θα του παρουσιαστούν λόγω του μειονεκτήματός του στα ματσαρίσματα. Επιθετικά, το ποστάρισμα που έλειψε από τον Παναθηναϊκό στο τελευταίο ματς με τη Ρεάλ στο ΟΑΚΑ, θα επιστρέψει, με τον Καλάθη να πρέπει να βάλει την πλάτη του και να σπρώξει στην ρακέτα όποιον κοντό θα κληθεί να τον μαρκάρει.

Το καταραμένο το τρίποντο

Το δεύτερο μεγάλο μειονέκτημα της φετινής, τραγικά σχεδιασμένης ομάδας του Παναθηναϊκού, είναι το τρίποντο. Η στελέχωση του ρόστερ έχει διαμορφωθεί από παίχτες που δεν έχουν (ας το πούμε) σταθερό σουτ. Αυτό, σε συνδυασμό με τον Καλάθη, δημιουργεί εκτεταμένο πρόβλημα στο σουτ και μετ΄ έπειτα στην συνολική χημεία της ομάδας. Ο Ντεσόν είναι ο μόνος σταθερά καλός σουτέρ του ΠΑΟ, ενώ ο σπεσιαλίστας Λοτζέσκι είναι φοβικός και δεν επιχειρεί καν πολλές προσπάθειες. Η έλευση του Πιτίνο έχει περιορίσει την δεύτερη συνέπεια του κακού τριπόντου και μειώνοντας και τις εκτελέσεις  έξω από τα 6.75 προσπαθεί να καταπολεμήσει περαιτέρω την πληγή του τριπόντου. Για να επιβιώσει όμως από μια σειρά με την Ρεάλ, και με μειονέκτημα έδρας, ο Παναθηναϊκός πρέπει να ελπίσει να βρει το καλό του ΄΄τρίποντο’’ βράδυ σε μια μέρα που θα είναι απόλυτα ανταγωνιστικός σε όλους τους τομείς, για να πραγματώσει την υπέρβαση.


Ο Παναθηναϊκός καλείται να δώσει μία μάχη που αυτή τη στιγμή φαντάζει άνιση, όμως υπό προϋποθέσεις μπορεί να γίνει μία μεγάλη πρόκριση σε ένα  φάιναλ-φορ που τόσο καιρό έχει λείψει από την ομάδα. Όσο βελτιωμένη κι αν είναι η εικόνα του Παναθηναϊκού, μία μάχη τριών νικών με τη Ρεάλ Μαδρίτης και μάλιστα με μειονέκτημα έδρας είναι δύσκολη, ακόμα και για εποχές που από Παναθηναϊκός διέθετε αδιαμφισβήτητα μία από τις καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη. Το γεγονός όμως ότι έχει ανατρέψει την πρότερη κατάσταση κι αυτή τη στιγμή πάει στη Μαδρίτη για να παλέψει και να διεκδικήσει όσες πιθανότητες του αναλογούν, είναι ενθαρρυντικό και σίγουρα αναπάντεχο, αν σκεφτεί κανείς πως είχε εξελιχθεί η σεζόν μέχρι πριν λίγο καιρό. Σε καμία περίπτωση ο Παναθηναϊκός δεν είναι ήδη χαμένος και αν πιάσει το απόλυτο της απόδοσής του έχει τις πιθανότητές του. Σαφέστατα αυτές είναι εναντίον του, αλλά η ομάδα του 2019 έχει αποδείξει ότι δεν μπορείς να την απαξίωσης και να την υποτιμήσεις γιατί θα σε τιμωρήσει.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code