ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Σαν σήμερα φεύγει από την ζωή ο «Ήρωας του Τάμπερε»

Ήταν 29 Μαρτίου του 1979 όταν ο Νίκος Πεντζαρόπουλος, μόλις στα 52 του χρόνια χάνει την μάχη με τον καρκίνο , λίγους μήνες πριν δει τον Πανιώνιο να σηκώνει το Κύπελλο Ελλάδας.
Ο ίδιος έμεινε στην ιστορία ως ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες τερματοφύλακες που έχουν ποτέ περάσει από τα ελληνικά γήπεδα, χάνοντας μάλιστα μία τεράστια ευκαιρία να αγωνιστεί στην Ίντερ, αφού εμπόδιο του στάθηκε η ίδια η ομάδα του που τον ανέδειξε.

Πώς έφθασε στην...Νέα Σμύρνη

Βρισκόμαστε στην περίοδο του μεσοπολέμου, ο Νίκος Πεντζαρόπουλος γεννήθηκε το 1927 και σε ηλικία 13 ετών αγωνιζόταν με την εμφάνιση του Κεραυνού, τοπική ομάδα της Καλλιθέας. Μία μέρα ο τότε τερματοφύλακας των Νεοσμυρνιωτών, Γιώργος Ρουσσόπουλος βλέπει ένα παιδί-θαύμα κάτω από τα γκολποστ. Τον πλησιάζει και του προτείνει να κάνει το βήμα παραπάνω στην καριέρα του, μόλις από την ηλικία των 13 ετών και να υπογράψει με τον Πανιώνιο. Μοναδικό εμπόδιο για την μετακίνηση του στάθηκε η... αγάπη που είχε όλη η οικογένεια του Πεντζαρόπουλου στον Παναθηναϊκό, δεν στάθηκε όμως ικανό για να του κόψει τα φτερά, η μεταγραφή ήρθε.

Το 1946 , έρχεται η στιγμή να αρπάξει την ευκαιρία από τα μαλλιά. Οι συγκυρίες είναι τέτοιες που οδηγούν τον προπονητή της ομάδας σε μία αναμέτρηση απέναντι στον Απόλλωνα να επιλέξει στο βασικό σχήμα του Πανιωνίου να εντάξει και τον Νίκο Πεντζαρόπουλο. Από εκείνη την στιγμή και μετά ο ίδιος καθιερώνεται στην βασική 11αδα του συλλόγου.

Η αγκαλιά και το φιλί του Ανδρέα Μουράτη




Όσοι βρίσκονταν στο γήπεδο στις 22 Δεκεμβρίου του 1946 για το ματς του Πανιωνίου με τον Ολυμπιακό ήταν μάρτυρες ενός μοναδικού ενσταντανέ . Ο γνωστός σε όλους μας , Ανδρέας Μουράτης, ένας άνθρωπος που έχει γράψει την δική του ιστορία με τα χρώματα του Ολυμπιακού βοήθησε στο να δούμε μία από τις πιο όμορφες στιγμές που έχουμε ζήσει στα ελληνικά γήπεδα. Σε κάποιο χρονικό σημείο του παιχνιδιού, ο πορτιέρο του Πανιωνίου εκτελεί το ελεύθερο, όμως ο αέρας που πνέει στο γήπεδο είναι τόσο ισχυρός που αναγκάζει την μπάλα να μην περάσει το κέντρο. Εκεί βρίσκεται ο Ανδρέας Μουράτης, γνωστός για το δυνατό του σουτ, ο οποίος πιάνει έναν «κεραυνό» και αναγκάζει τον Πεντζαρόπουλο να κάνει βήματα προς τα πίσω και να γυρίσει το σώμα του 180 μοίρες προκειμένου να εκτιναχθεί και να απομακρύνει την μπάλα σε κόρνερ. Αναμφίβολα μία από τις δυσκολότερες επεμβάσεις του. Κάτι που αντιλήφθηκε και ο ίδιος ο Μουράτης, με τον παίκτη του Ολυμπιακού να σπεύδει να του δώσει το χέρι να τον σηκώσει από το έδαφος και να τον φιλήσει. Όλα αυτά υπό την αποθέωση του φίλαθλου κόσμου.

Η μέρα που δεν θα ξεχάσει ποτέ, ήρωας για την Εθνική Ελλάδος

Έτος 1952, η Εθνική μας ομάδα δίνει ματς για τα προκριματικά των Ολυμπιακών αγώνων. Αντίπαλος της η πανίσχυρη Δανία, που είχε βλέψεις μέχρι και για την κατάκτηση του τίτλου. Ο αγώνας λαμβάνει μέρος στο Τάμπερε της Φινλανδίας, ένα ματς που έληξε 2-1. Αυτό όμως που έμεινε χαραγμένο στην μνήμη όλων ήταν η εντυπωσιακή εμφάνιση του Νίκου Πεντζαρόπουλου. Ο Έλληνας τερματοφύλακας ήταν η κύρια αιτία που η Εθνική μας ομάδα δεν «ισοπεδώθηκε» από τους Δανούς. Όλοι παραμιλούσαν, με τους δημοσιογράφους από την Δανία να τον χαρακτηρίζουν «Ήρωα του Τάμπερε»

Ταξίδι στην Ιταλία και την Ίντερ και το εμπόδιο του Πανιώνιου

Στο απίστευτο αυτό παιχνίδι με την Δανία, στις κερκίδες βρίσκεται και ο προπονητής της Ίντερ, Αλμπέρτο Φόνι. Όντας ο ίδιος εντυπωσιασμένος από την εμφάνιση του Έλληνα τερματοφύλακα , του ζήτησε να τον ακολουθήσει στην Ιταλία προκειμένου να ενταχθεί στο σύνολο της μεγάλης ομάδας της χώρας. Αφορμή για το ταξίδι του ίδιου στην γείτονα χώρα ήταν ότι θα σπούδαζε στη ραδιοτεχνική σχολή της πόλης. Έτσι τον Αύγουστο του 1952 κάνει το μεγάλο ταξίδι. Για 7 ολόκληρους μήνες βρισκόταν σε κάθε προπόνηση της Ίντερ, ενώ συμμετείχε και σε αρκετά φιλικά προετοιμασίας. Όλο αυτό το διάστημα ο Πεντζαρόπουλος περίμενε το «ΟΚ» από τον Πανιώνιο, κάτι που δεν έγινε ποτέ, με τον πρόεδρο Δημήτρη Καραμπάτη να είναι κάθετος στην μη μεταγραφή του. Ο Έλληνας πορτιέρο είχε τάξει μέχρι και να δώσει 100.000 ευρώ προκειμένου να πραγματοποιηθεί αυτή η μετακίνηση, ούτε αυτό όμως στάθηκε ικανό για να συγκινήσει την διοίκηση των Νεοσμυρνιωτών.



Επέστρεψε ένα «φάντασμα»

Ο Νίκος Πεντζαρόπουλος επιστρέφει στα πάτρια εδάφη και ααγωνίζεται για δύο ακόμη χρόνια με την φανέλα του Πανιωνίου. Η πικρία όμως και η απογοήτευση που ένιωθε δεν του επέτρεψαν να θυμίζει σε τίποτα τον τερματοφύλακα που είχαμε γνωρίσει. Στα 28 του παίρνει την απόφαση να σταματήσει την ποδοσφαιρική του καριέρα και να αφοσιωθεί στην προπονητική. Υπήρξε προπονητής στα τμήματα υποδομής της ομάδας και μάλιστα κατάφερε να αναδείξει τον Αντώνη Μανίκα, που αγωνιζόταν και ο ίδιος όπως είναι γνωστό στην θέση του άσσου. Στα της προσωπικής του ζωής, είχε παντρευτεί αποκτώντας και μία κόρη, ενώ κατάφερε να ανοίξει και δύο καταστήματα στην Νέα Σμύρνη. Η συνέχεια ήδη γνωστή, σαν σήμερα 29 Μαρτίου του 1979 χάνει την ζωή του από τον καρκίνο, σε ηλικία μόλις 52 χρόνων.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code