ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Grand Prix Βραζιλίας_Το ενδιαφέρον στρέφεται στο πρωτάθλημα Κατασκευαστών


Η Formula 1 ταξιδεύει στη Ν. Αμερική αυτό το Σαββατοκύριακο, στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, και την προτελευταία στάση του φετινού πρωταθλήματος.

Ο Λιούις Χάμιλτον έχει στεφθεί και μαθηματικά  πρωταθλητής, πανηγυρίζοντας τον πέμπτο του τίτλο στο Μεξικό. Έτσι μοιραία, το ενδιαφέρον μεταφέρεται στους κατασκευαστές όπου Mercedes και Ferrari έχουν διαφορά 55 βαθμών(585 έναντι 530). Η ιταλική ομάδα θα πρέπει να συγκεντρώσει 13 βαθμούς παραπάνω τουλάχιστον για να παρατείνει τη μάχη μέχρι το Αμπού Ντάμπι. Στους οδηγούς η 3η θέση είναι ανοιχτή και θα παιχτεί ανάμεσα στους Ραϊκόνεν(236), Μπότας(227) και Φερστάπεν(216).


Η Βραζιλία και το Autodromo Josè Carlos Pace ή Interlagos φιλοξενούν αγώνα της Formula 1 και 36η φορά ενώ άλλες 10 έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν η πίστα Jacarepagua. Πρόκειται για μια από τις μικρότερες πίστες του πρωταθλήματος με μήκος 4,309 μ, είναι αριστερόστροφη με έντονες υψομετρικές διαφορές. Ο αγώνας διαρκεί για 71 γύρους.
Το οδόστρωμα της πίστας έχει ‘στρωθεί’ εδώ και δύο χρόνια περίπου, κάνοντας έτσι μια μικρή βελτίωση σε κάποιες από τις περιβόητες ανωμαλίες της πίστας που βλέπαμε στο Interlagos κατά το παρελθόν.

Ο πιλότος με τις περισσότερες νίκες στη Βραζιλία είναι ο Γάλλος Alain Prost(ειρωνεία αφού όταν έτρεχε ο Άιρτον Σένα ήταν ορκισμένος εχθρός του)με 6, οι 5 εκ των οποίων στην Jacarepagua. O M. Schumacher έχει τέσσερις νίκες στο Interlagos, ενώ από τους εν ενεργεία πιλότους ο Φέτελ έχει κερδίσει 3 φορές(2010,2013 και 2017) ενώ από μια νίκη έχουν οι Ραϊκόνεν(2007) και Χάμιλτον(2016). Η Mclaren έχει τις περισσότερες “βραζιλιάνικες” νίκες με 12. Τελευταία ήταν το 2012, όπου είναι και η πιο πρόσφατη στην ιστορία της. Η Ferrari έχει 11, με την περσινή να έρχεται μετά από 10 ολόκληρα χρόνια.

Η Pirelli για το Βραζιλιάνικο GP επέλεξε να φέρει τη μέση(medium), τη μαλακή(soft) και την πολύ μαλακή γόμα(supersoft).
Στη συγκεκριμένη διαδρομή περισσότερο καταπονείται το πίσω δεξιά ελαστικό ενώ η αλληλουχία γρήγορων στροφών και τα υψηλά ενεργειακά φορτία θέτουν σχετικά μεγάλες απαιτήσεις στα ελαστικά.

Η Βραζιλία έχει μεγάλη παράδοση στην Formula 1, έχει κρίνει πρωταθλήματα, εδώ έγιναν παγκόσμιοι πρωταθλητές οι Ραϊκόνεν(2007), Χάμιλτον(2008-με το “is that Glock” να μένει στην ιστορία), Φέτελ(2012), ο Αλόνσο πανηγύρισε και τους δυο τίτλους του εδώ(2005-06), και ο Μπάτον το 2009. Παλαιότερα το Grand Prix διεξάγεται στην αρχή του πρωταθλήματος, αλλά και πάλι άξιοι αναφοράς αγώνες υπήρξαν όπως αυτός του 2003 ή του 1991 που η νίκη εντός έδρας είχε γίνει πιο σημαντική και από πρωτάθλημα για τον μεγάλο βραζιλιάνο Σένα. (Αξέχαστες οι ιαχές του μέσα στο κοκπιτ μόλις πέρασε τη γραμμή του τερματισμού).
Το τροπικό κλίμα, η υγρασία καθόσον η πίστα βρίσκεται ανάμεσα από δύο λίμνες, κάνουν ακόμη πιο απρόβλεπτο το σκηνικό, με την πρόγνωση του καιρού το ερχόμενο τριήμερο της αγωνιστικής δράσης να περιλαμβάνει αρκετή συννεφιά...

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code