ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Όλα κερδίζονται, τίποτα δεν χαρίζεται!

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης Σλοβενία μετά την ήττα της από την Λετονία βρίσκεται πολύ κοντά στον αποκλεισμό της από την τελική φάση του Μουντομπάσκετ (βρίσκεται 3 νίκες μακριά από τις προνομιούχες θέσεις, με 5 ματς να απομένουν) επιβεβαιώνοντας πλήρως το νέο μοντέλο της FIBA που υπερασπίζεται τα ιδανικά και πρότυπα του αθλητισμού, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους να διεκδικήσουν τις πιθανότητες τους, για να βρεθούν σε μια μεγάλη διοργάνωση. Γράφει ο Γιώργος Μπαϊράμης.


Όπως είχαμε γράψει και σε άρθρο μας για την Εθνική προ ημερών (διαβάστε εδώ), το Παγκόσμιο μπάσκετ μπήκε σε μια νέα εποχή… ταράζοντας τα νερά στον Παγκόσμιο χάρτη. Η FIBA ακολουθώντας τα… ποδοσφαιρικά μονοπάτια της FIFA και της UEFA έβαλε στο καλεντάρι της, την διεξαγωγή προκριματικών για την πρόκριση στην μεγάλη γιορτή των χωρών του κόσμου από την οποία (προκριματική φάση) δεν εξαιρείται κανείς. Με λίγα λόγια δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους να ονειρεύονται μια διάκριση, αυξάνοντας παράλληλα τις πιθανότητες για τυχόν εκπλήξεις.

Τα προηγούμενα χρόνια η έκφραση προκριματικά για το Μουντομπάσκετ δεν υπήρχε στο λεξιλόγιο του αθλήματος, στερώντας από πολλούς το δικαίωμα να αγωνιστούν. Το… τρικ για να προκριθείς ήταν μια καλή πορεία στην διοργάνωση της ηπείρου σου ή να τα… «σκάσεις» για να παίξεις (παίρνοντας wild card), ότι γίνεται στην Euroleague δηλαδή.

Πλέον τα πράγματα άλλαξαν και το πρώτο μεγάλο στοίχημα της FIBA σε εθνικό επίπεδο, κρίνεται επιτυχημένο. Είχε προηγηθεί η κίνηση να αλλάξει το πρόγραμμα των διοργανώσεων, δίνοντας περισσότερες ανάσες στους αθλητές που κάθε καλοκαίρι είχαν την «υποχρέωση» να βρεθούν σε μια διοργάνωση. Ορθώς έπραξε και εδώ(!)

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2017 λοιπόν, Σλοβενία, όπως φαίνεται έπαιξε και έχασε. Βέβαια θα μου πει κάποιος ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για επιτυχημένο μοντέλο όταν οι ομάδες εμφανίζονται αποδυναμωμένες λόγω της γνωστής κόντρας της FIBA με Euroleague και NBA που δεν επιτρέπει στους αστέρες των χωρών να βρίσκονται στα περισσότερα ματς. Εδώ η απάντηση είναι πως η Παγκόσμια ομοσπονδία δεν φέρει ευθύνη καθώς έχει καλέσει πολλάκις στο παρελθόν τα συγκεκριμένα κλιμάκια  να «κάτσουν» στο τραπέζι και να βρουν μια λύση. Ωστόσο δεν… συγκινούνται.

Η ουσία είναι πως αυτή η έκπληξη αν ολοκληρωθεί θα είναι η πρώτη από τις πολλές που ενδέχεται να γίνουν στο μέλλον όταν υπάρχει ίδια αντιμετώπιση για όλες τις χώρες. Ακόμα όμως και να μην έρθει και η Σλοβενία κάνει την αντεπίθεσή της και εν τέλει προκριθεί, θεωρώ πως δεν θα αργήσει να πραγματοποιηθεί (από άλλη χώρα) για τους λόγους που προαναφέρθηκαν.

Δεν ξέρω αν ποτέ η FIBA γιγαντωθεί όσο η FIFA και η UEFA στο ποδόσφαιρο, οι οποίες παρεμπιπτόντως παραμένουν πιστές σε αυτό το πλάνο εδώ και χρόνια, παρ’ όλα αυτά έχει ένα δυνατό χαρτί που αν παρακάμψει τα «εμπόδια» που της παρουσιάζονται θα έχει ευτυχή κατάληξη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code