ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Grand Prix Γαλλίας_Επιστροφή σε έναν ιστορικό αγώνα!


Επιστροφή σε γνωστά λημέρια κάνει η F1 αφού παρότι το τελευταίο γαλλικό GP είχε διεξαχθεί το 2008, η Γαλλία έχει μεγάλη παράδοση στα μηχανοκίνητα σπορ με επτά(!) πίστες να έχουν φιλοξενήσει αγώνα της Formula 1.

Από το 1950 και το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα της F1 υπήρξε αγώνας σε γαλλικό έδαφος, με το Grand Prix να διεξάγεται στην πίστα Reims. Πίστες όπως η Rouen, η Clermont-Ferrand, η ιστορική πίστα των αγώνων αντοχής, Le Mans, η Dijon-Prenois, η φετινή πίστα Paul Ricard, αλλά και η πίστα Nevers στο Magnycours, που φιλοξένησε τα τελευταία 18 Grand Prix(1991-2008) όπου και σταμάτησε η κορωνίδα των μηχανοκίνητων σπορ να επισκέπτεται την χώρα της.. σαμπάνιας, ο γαλλικός αγώνας αν μη τι άλλο είναι ένας από τους ιστορικότερους.

Ας μεταφερθούμε στο χωριό Le Castelet όμως, στη νότια Γαλλία και στην πίστα Paul Ricard, αφού εκεί επικεντρώνεται το ενδιαφέρον, το τριήμερο 22-24 Ιουνίου. Η συγκεκριμένη πίστα έχει φιλοξενήσει πρώτη φορά αγώνα το 1971. Έκτοτε, έως το 1990 φιλοξένησε συνολικά 14 φορές αγώνα της F1, με κάποιες χρονιές να διεξάγεται στην Dijon-Prenois.
Η πίστα επανήλθε τα τελευταία χρόνια στο προσκήνιο αφού είναι η πίστα δοκιμών της Pirelli, με τον απαραίτητο εκσυγχρονισμό βεβαίως.

Πρόκειται για μια πίστα η οποία αποτελείται από μεγάλες ευθείες και καμπές στα δύο πρώτα τμήματα της, ενώ το τρίτο, είναι το πιο τεχνικό με συνεχόμενα ‘S’ και κλειστές στροφές. Το Paul Ricard είναι ένα σιρκουί μήκους 5,842 μέτρων, και ο αγώνας ολοκληρώνεται μετά τη συμπλήρωση 53 γύρων. Οι ζώνες DRS είναι δύο.

Η Pirelli για αυτό τον αγώνα έφερε την Ultrasoft, τη Supersoft και τη Soft γόμα, σε ένα Grand Prix που η φθορά που αναμένει η Ιταλική φίρμα  είναι παρόμοια με αυτή της Ισπανικής πίστας(η Mercedes έκανε περίπατο σε αυτό τον αγώνα..). Στις επιλογές των πιλότων κυρίαρχη επιλογή αποτέλεσε η Ultrasoft.


Σε αυτό το ιστορικό Grand Prix, o πολυνίκης οδηγός είναι ο M. Schumacher με 8 νίκες, που αποτελεί και ρεκόρ. Στους κατασκευαστές η Ferrari έχει τα πρωτεία με 17 νίκες. Στο συγκεκριμένο σιρκουί, τις περισσότερες νίκες έχει ένας Γάλλος. Ο Alain Prost έχει κερδίσει 4 φορές εδώ με 3 διαφορετικές ομάδες(Renault το 1983, Mclaren το 1988 και 89, και με τη Ferrari το 1990)ενώ Mclaren και Williams έχουν κερδίσει 3 από φορές στο Paul Ricard.

Από τη στιγμή που Ferrari έφερε το update του κινητήρα της στον Καναδά, ο Vettel το εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο προσπερνώντας για ένα βαθμό στην κούρσα των οδηγών, τον Lewis Hamilton. Αυτό το τριήμερο οι Γερμανοί θα έχουν με τη σειρά τους τη δική τους αναβάθμιση κινητήρα, οπότε εδώ θα δούμε και πάλι αν υπάρχει διαφορά δυναμικότητας ανάμεσα στους κορυφαίους. Ενδιαφέρον θα έχει η απόδοση της Renault μέσα στην έδρα της, αλλά και η Red Bull μετά την αλλαγή που προχωρά από το 2019, αφήνοντας τη Renault για τη Honda. Την τιμητική τους θα έχουν και οι Γάλλοι οδηγοί, αφού οι Grosjean, Ocon, Gasly αλλά και ο νεόφερτος Μονεγάσκος Leclerc, ελπίζουν για το καλύτερο αποτέλεσμα στην πρώτη τους συμμετοχή σε αγώνα της πατρίδας τους, πίσω από το τιμόνι ενός μονοθέσιου της F1.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code