ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Ο Ηλίας Κόζας αποκλειστικά στο «Θέμα του Σαββάτου» απαντάει σε όλα!

Το 2018 μπαίνει δυνατά, έτσι και εμείς εξασφαλίσαμε για εσάς για την αγαπημένη αυτή στήλη το «Το Θέμα του Σαββάτου», μία αποκλειστική συνέντευξη του τραγουδιστή των Koza Mostra, Ηλία Κόζα.
Ο frontman του συγκροτήματος που έχει κάνει επιτυχία όχι μόνο σε Ελλάδα αλλά και εξωτερικό δίνει τις απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που του απηύθυνε ο Παναγιώτης Καρπαθάκης. Ο παρ' ολίγον ... ποδοσφαιριστής όπως μας εξομολογείται , μιλάει για τον νέο δίσκο με τίτλο «Corrida », για τις δυσκολίες του επαγγέλματος,για την επιτυχία που έχουν στο εξωτερικό αλλά απαντά και στο γιατί δεν θα επιθυμούσε να ξαναβρεθούν στην Eurovision.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Νέος δίσκος, νέα τραγούδια, μίλησε μας λίγο για την δουλειά σας αυτή…

Είναι ένας δίσκος που ολοκληρώθηκε δεν θα έλεγα μετά κόπων και βασάνων, με άλλη έκφραση θα έπρεπε να χρησιμοποιήσω αλλά είναι ένας δίσκος όπου η παραγωγή του ξεκίνησε από το 2014 στην ουσία που κυκλοφορήσαμε κάποια κομμάτια, στην πορεία κάποια singles όπως η διασκευή του Μίκη Θεοδωράκη. Κάποια κομμάτια έγιναν για κάποιες συνεργασίες. Το θεωρήσαμε πως θα ήταν ωραίο να τα βάλουμε στον δίσκο μας και κάποια άλλα τραγούδια όπως «Η γιορτή» που έγινε σε συνεργασία με τον Γιώργο Καπουτζίδη για την Εθνική Ελλάδος , την σειρά. Υπάρχουν και άλλα κομμάτια που δεν έχουν κυκλοφορήσει και θα πάνε στον επόμενο δίσκο μάλλον.

Γιατί άργησε να κυκλοφορήσει ο δεύτερος δίσκος ;

Ήταν κάτι που θέλαμε να το κάνουμε χωρίς άγχος, να είναι κομμάτια όχι τύπου «πρέπει να βγάλουμε δίσκο, να γράψουμε οτιδήποτε», σιγά σιγά... Κομμάτια που μας εκφράζουν, τα υπόλοιπα τέσσερα ολοκληρώθηκαν το 2017 και είπαμε «τώρα πάμε να βγάλουμε δίσκο».

Πιστεύεις θα έχει ανάλογη επιτυχία με το προηγούμενο ;

Η επιτυχία είναι σχετική και υποκειμενική...Δεν μπορώ να γνωρίζω , στον πρώτο δίσκο υπήρχαν τραγούδια που σίγουρα έγιναν γνωστά. Όπως το «Alcohol is free» που χρησιμοποιήθηκε στην Eurovision, αν και δεν είχε γραφτεί για εκεί. Ήταν αναπόφευκτο να γίνει hit ένα τέτοιο κομμάτι. Είναι ένας δίσκος που έχει λίγο διαφορετικό υλικό με βάση το ότι είναι λίγο πιο ροκ.Θα δείξει η πορεία και ο χρόνος.

Έχετε μία αρκετά μεγάλη επιρροή στον  κόσμο εκτός Ελλάδος.Πόσο σημαντικό είναι αυτό για τον Έλληνα τραγουδιστή ;

Αναλόγως τι θέλει να κάνει. Όταν μιλάμε για έναν καλλιτέχνη ή ένα συγκρότημα το οποίο χρησιμοποιεί και αγγλικό στίχο ή οποιονδήποτε στίχο εκτός από τον ελληνικό, έχει σίγουρα βλέψεις  και απευθύνεται σε κοινό εκτός Ελλάδος , ειδάλλως θα χρησιμοποιούσαμε μόνο ελληνικό στίχο.


Είχατε δηλαδή στόχο να απευθυνθείτε στο εξωτερικό ...

Το πρώτο τραγούδι που είχαμε βγάλει ήταν το «Desire», με αγγλικό στίχο.Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στόχοι,από την στιγμή που χρησιμοποιείς και μη ελληνικό στίχο απευθύνεσαι σίγουρα και κάπου αλλού.

Έχετε κάνει αρκετά ταξίδια , τα πιο ωραία πού ήταν ;

Νομίζω ότι το κάθε ταξίδι σου αφήνει το κάτι διαφορετικό για πολλούς λόγους.Για λόγους συναυλίας πήγαμε πρόπερσι το καλοκαίρι στις Αζόρες Νήσους ,νομίζω ότι ήμασταν και οι πρώτοι Έλληνες εκεί ... Όχι για διακοπές αλλά ούτε στα όνειρα μας δεν θα το περιμέναμε. Μιλάμε για εξωτικό νησί στην μέση του Ατλαντικού ωκεανού.Μόνο και μόνο το ταξίδι αυτό είναι κάτι διαφορετικό για τον προορισμό.Στην Τουρκία έχουμε κάνει πολύ ωραίες συναυλίες, εκεί γυρίστηκε και το videoclip του «Don't panic , we are on Titanic».Πιο πολύ τα συνδυάζουμε με τον κόσμο, πας δηλαδή και βλέπεις κόσμο που είναι διαφορετικός και το χαίρετε διαφορετικά . Και στην Ελλάδα έχουμε κάνει κάποιες συναυλίες που ... δεν τις ξεχνάς, όπως αυτές που έχουμε κάνει στο River Party στο Νεστόριο . Υπάρχουν φεστιβάλ όπου λόγω στησίματος είναι επίσης τρομερές εμπειρίες, είναι πολύ ρομαντικά στημένα, πολύ όμορφα...


Από πού πηγάζει όλη αυτή η ένταση που βγάζετε στην σκηνή ;

(γέλια)Πηγάζει από το γεγονός πως αυτό το σχήμα το έφτιαξα με σκοπό να ικανοποιήσει την ένταση που ήθελα να βγάλω πάνω στην μουσική.Γενικά δεν ήμουν ποτέ της μπαλάντας, έχω πιο ροκ καταβολές, οπότε το ροκ έτσι είναι, φωνάζεις λίγο , βγάζεις ένταση.

Τι ακούσματα έχεις;Βαλκανικούς ήχους όπως το συγκρότημα σας ; Έχεις προτίμηση , ελληνική ή ξένη ; 

Η βαλκανική μουσική έχει να κάνει πολύ με την παραδοσιακή.Άκουγα σίγουρα αρκετά παραδοσιακή, αλλά δεν ήταν πως άκουγα αυτό ξεκάθαρα και μόνο αλλά κυρίως ροκ και ελληνική ροκ. Όπως Τρύπες που άφησαν ιστορία. Γενικά ήμουν ροκάς πάντα, αυτό ουσιαστικά που προσπαθούσα να κάνω ήταν να δέσω κάπως την ροκ με οποιοδήποτε άλλο είδος μουσικής, όχι απαραιτήτως μόνο με παραδοσιακή και βαλκανική.Αλλά η φάση είναι... ροκ ! Πέρασα όμως και από το σκληρό μέταλ ...αλλά πάντα άκουγα και άλλα πράγματα. Είχα σφαιρική εικόνα με την μουσική.

Το ξέρεις πως δεν γίνεται να μην σε ρωτήσω για την Eurovision.Σας βοήθησε αυτή η συμμετοχή σας ; Ανοιξαν οι πόρτες ξαφνικά και σας ήθελαν όλοι στα μαγαζιά τους ; 

Ανοίξανε ξαφνικά...περισσότερες πόρτες, διότι εξωτερικό παίζαμε και πριν την Eurovision αλλά σίγουρα καταλαβαίνεις πως μετά από αυτό γίναμε πολύ πιο γνωστοί και πολύ πιο γρήγορα σε χώρες του εξωτερικού . Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που αποφασίσαμε να πάμε στην Eurovision, δεν υπήρχε άλλος λόγος.

Στο εξωτερικό γίνατε ιδιαίτερα γνωστοί λόγω του ήχου σας ή λόγω της συμμετοχής σας στην Eurovision  ή μήπως ο συνδυασμός αυτών των δύο έφερε και το αποτέλεσμα αυτό;

Ναι σίγουρα...Δεν ήμασταν μία μπάντα που παίζει ποπ-ροκ, rnb ή οτιδήποτε άλλο τύπου συναντάς στην Eurovision. Ήμασταν λίγο διαφορετικοί και οπότε αυτό προκάλεσε αίσθηση. Είναι λογικό όταν βλέπεις κάτι διαφορετικό σε έναν διαγωνισμό ή οπουδήποτε αλλού,να σου τραβάει την προσοχή. Αυτό είναι που θεωρώ πως ήταν που μας έκανε να ξεχωρίσουμε. Ήμασταν λίγο σαν την μύγα μες το γάλα.

Με τον Αγάθωνα έχετε σχέσεις ή ήταν απλά μία συνεργασία που ήρθε και πέρασε;

Φυσικά και έχουμε σχέσεις. Πίνουμε και τα ούζα μας , τα τσίπουρα. Μια στο τόσο συναντιόμαστε.

Αντιθέτως με εσάς ο Αγάθωνας είχε δηλώσει πως δεν είχε προτάσεις ουσιαστικά μετά την Eurovision.

Στην Ελλάδα είμαστε λίγο περίεργοι και αγαπάμε πολύ να βάζουμε ταμπέλες πάνω σε ανθρώπους, καλλιτέχνες, στον οποιονδήποτε... Το φανατικό κοινό που ακούει ρεμπέτικη μουσική , ίσως να μην μπορεί να καταλάβει για ποιον λόγο μπορεί να έγινε μια τέτοια συνεργασία.

Πιστεύεις δηλαδή ότι η συνεργασία η δική σας επηρέασε τον Αγάθωνα;

Δεν μπορώ να σου απαντήσω σε αυτό.Ίσως να θεώρησε ο κόσμος πως ο Αγάθωνας πήγε στην Eurovision , οπότε άλλαξε. Δεν άλλαξε όμως... ήταν μία συνεργασία και είναι λυπηρό να μην καταλαβαίνουν κάποιοι τι πήγαμε να κάνουμε εκεί πέρα. Ήμασταν μία πρόταση, αυτό προσπαθούσαμε να βγάλουμε προς τα έξω. Εάν θεωρεί κάποιος ότι ως καλλιτέχνης υπηρετεί μία συγκεκριμένη μουσική κουλτούρα και με το που πάει στην Eurovision , έχει αλλάξει ο καλλιτέχνης είναι λάθος για μένα.

Θα το επιχειρούσατε να ξαναπάτε στην Eurovision ;

Όχι, αλλά ο μοναδικός λόγος είναι ότι το κάναμε, για ποιον λόγο να ξαναπάμε;

Είχες δοκιμάσει όμως ως στιχουργός και συνθέτης

Ήταν μία πρόταση που προέκυψε και γι΄αυτό δεν πήγα εγώ.Θα μπορούσα να πάω εγώ αλλά είπα πως δεν υπάρχει κανένας λόγος . Πήγαμε μία φορά, το κάναμε όσο καλύτερα γίνεται αυτό . Δεν υπάρχει λόγος να ξαναπάω εγώ και να με δει ο κόσμος εκεί.Να πάει κάποιος άλλος... ( γέλια ).

Σαν Κόζα Μόστρα υπάρχετε 6 χρόνια. Βλέπουμε άλλους να μην αντέχουν και να διαλύονται σε μικρό χρονικό διάστημα . Το κλειδί της επιτυχίας λοιπόν; 

Αυτό δεν έχει να κάνει με την επιτυχία αλλά με το πόσο αντέχουμε στον χρόνο.Το κλειδί για να αντέξεις στον χρόνο ξεκινάει από τις διαπροσωπικές σχέσεις και το πόσο ξεκάθαρα είναι ορισμένα πράγματα. Όσον αφορά την κατεύθυνση,υπάρχει μια στρατηγική, ένα μονοπάτι , το οποίο έχουμε διαλέξει ως συγκρότημα. Έχω κοντά μου πάντα άτομα που σέβονται τις απόψεις μου , τις ιδέες μου, την στρατηγική μου και πολλά άλλα πράγματα. Δεν σου κρύβω πως...η μπάντα έχει αλλάξει μουσικούς για τους x-y λόγους. Είναι δύσκολο πολλές φορές και για τους οικονομικούς λόγους να ζεις από ένα συγκρότημα. Μιλάμε για Θεσσαλονίκη, το βιοποριστικό θέμα λύνεται λίγο πιο εύκολα στην Αθήνα.Περισσότεροι χώροι, περισσότερα μαγαζιά, περισσότερες συνεργασίες.Δεν έχει καμία σχέση η Θεσσαλονίκη και οι ευκαιρίες για live που είχε πριν από 7 χρόνια.


Την σόλο καριέρα την έχεις σκεφθεί ; Επειδή πολλοί είναι αυτοί που ξεκινάνε από συγκρότημα και καταλήγουν μετά να κάνουν σόλο καριέρα …

Οι Κόζα Μόστρα είναι ένα σχήμα που δημιούργησα εγώ, οπότε είναι και λίγο σόλο καριέρα αυτό (γέλια).Αν με ρωτάς αν θα έβγαινα μόνος μου, μπορεί σε κάποια φάση να έβγαινα,ούτως ή άλλως γράφω τραγούδια και για άλλους καλλιτέχνες. Τι να το τραγουδήσω εγώ τι να τα δώσω σε άλλους... αλλά το να βγω εγώ να κάνω σόλο καριέρα θα ήθελα να έχω στο μυαλό μου κάτι πολύ συγκεκριμένο όσον αφορά το τι θα κάνω.Ακόμα δεν το έχω στο μυαλό μου...Εάν θα έβγαινα να κάνω σόλο καριέρα θα έκανα με κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που κάνω τώρα.

Εσύ προσωπικά φαντάζεσαι τον εαυτό σου για πάντα τραγουδιστή ; Γιατί αν ρωτήσεις τον Έλληνα , θα σου πει «θέλω κάποτε να γίνω επιχειρηματίας» . 

Όχι δεν μπλέκομαι με μαγαζιά αν και είχα προτάσεις πολλές φορές. Δεν είναι κάτι που με εκφράζει ούτε οικονομικά, ούτε συναισθηματικά. Η μουσική είναι άλλο πράγμα για μένα.Όχι δεν θα με φανταζόμουν να κάνω κάποια άλλη δουλειά, διότι θεωρώ πως έχω χαράξει μία πορεία και ακολουθώ αυτό εδώ και τόσα χρόνια.Δεν νομίζω πως θα έρθει εύκολα μία τέτοια αλλαγή στην ζωή μου.

Πλέον είσαι και πατέρας, το παιδί σου θα ήθελες να ασχοληθεί με τον χώρο ; Ιδιαίτερα οι ηθοποιοί λένε την φράση «ασχολήθηκα εγώ με αυτόν τον χώρο, μην κάνει το παιδί μου το ίδιο λάθος».

Νομίζω πως χαριτολογώντας το λένε αυτό και καθ' υπερβολήν.Είναι τα επαγγέλματα αυτά που είναι καλλιτεχνικά και σε γεμίζουν πολύ σαν άνθρωπο.Είναι δύσκολα μεν αλλά είναι πραγματικά πολύ ξεχωριστά τα συναισθήματα που δημιουργούνται μέσα από αυτά τα επαγγέλματα. Νομίζω πως το λένε για πλάκα αυτό, το να μην ασχοληθεί δηλαδή γιατί είναι δύσκολα τα πράγματα. Ε πού δεν είναι δύσκολα ; Οποιαδήποτε δουλειά και εάν κάνεις έχει τις δυσκολίες της. Δεν είναι πολύ διαφορετική η δική μου δουλειά από τις δουλειές άλλων. Κάθε επάγγελμα έχει τα καλά και τα κακά.Σίγουρα οι μουσικοί και το θέατρο έχουν να κάνουν με το φαίνεσθαι και πολλοί απ' έξω απ΄τον χορό βλέπουν αυτό το πράγμα και νομίζουν ότι είναι ωραία δουλειά, φώτα,προβολή...ε δεν είναι έτσι όμως. Σίγουρα η προβολή τραβάει, είμαστε γενικά σαν λαός και σαν κουλτούρα της προβολής.Οπότε σίγουρα αυτό τραβάει. Όπως και με το θέμα «αθλητής», δημιουργούνται συναισθήματα που είναι ξεχωριστά, λίγο διαφορετικά από άλλες δουλειές , απ' αυτήν του δημοσίου υπαλλήλου για παράδειγμα...


Το καλοκαίρι να περιμένουμε κάποια περιοδεία όπως συνηθίζετε να κάνετε ;

Σίγουρα, ήδη έχουμε αρχίσει να κλείνουμε Lives του καλοκαιρινού tour σε Ελλάδα και εξωτερικό.Υπάρχουν κάποια μέρη που έχουμε κλείσει όπως είναι στην Ρουμανία στο κάστρο του Κόμη Δράκουλα (γέλια). Αυτό και αν είναι εμπειρία. Είναι ένα φεστιβάλ μεσαιωνικού τύπου και προσπαθούμε να πάμε τρία χρόνια εκεί αλλά δεν τα είχαμε καταφέρει με τις ημερομηνίες και τις διαδρομές. Φέτος μας έκαναν ξανά την πρόταση και τα καταφέραμε.Ουγγαρία θα είναι άλλο ένα Live , σε ένα πολύ μεγάλο πάλι φεστιβάλ επίσης.Γενικά ανά την Ευρώπη δημιουργούμε το πρόγραμμα, οπότε θα το ξέρουμε σιγά σιγά.

Και επειδή είμαστε αθλητικό site, θα ήθελα να κλείσουμε έτσι . Παρακολουθείς ή έστω ασχολείσαι με τον αθλητισμό ;  Υποστηρίζεις κάποια ομάδα ;

Υποστήριζα κάποια ομάδα. Πλέον έχω σταματήσει, να πω την αλήθεια έχω κουραστεί και σιχαθεί αν θες τα οπαδιλίκια και τους φανατισμούς, οπότε έχω γυρίσει στην άλλη μεριά του «αγαπάω το άθλημα».Παρακολουθώ όποτε έχω χρόνο. Έπαιζα γενικότερα ποδόσφαιρο. Εάν δεν ασχολούμουν με την μουσική, θα γινόμουν ποδοσφαιριστής μάλλον. Έπαιζα επαγγελματικά και εγώ μέχρι που έσπασα το πόδι μου και έβαλα μυαλό (γέλια).Ασχολήθηκα και με άλλα αθλήματα όπως το τένις όπου έπαιζα χρόνια, εντελώς άλλο άθλημα.Γενικότερα αγαπάω τον αθλητισμό και παρακολουθώ και έχω καταφέρει πλέον να είμαι αντικειμενικός εντελώς και νομίζω ότι αυτό είναι πάρα πολύ καλό, διότι βλέπω με άλλο μάτι τα αθλητικά δρώμενα .

Για να μην χάνετε τα νέα των Koza Mostra ακολουθήστε τους στα Social Media :

Facebook 
Instagram

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code