ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Οι νικηφόρες πρεμιέρες των δύο και η κούραση του ενός!


Ο Θανάσης Μαγκλάρας αναλύει τις πρεμιέρες των Ολυμπιακού και ΑΕΚ στο ελληνικό πρωτάθλημα, τα συν και τα πλην που αποκόμισαν, καθώς και τη δικαιολογημένη κούραση που έβγαλε ο ΠΑΟΚ, ενώ έχει και υστερόγραφα.


Πρεμιέρα λοιπόν στο πρωτάθλημα για τους δύο από τους τρεις διεκδικητές του. Νικηφόρα τα παιχνίδια για Ολυμπιακό με Αστέρα Τρίπολης εντός και ΑΕΚ με Παναιτωλικό στο Αγρίνιο. Να θυμίσω ότι νικηφόρα πρεμιέρα είχε κάνει και ο ΠΑΟΚ με τη Λάρισα στην Τούμπα. Στο υποθετικό σενάριο πως γινόταν το παιχνίδι της πρώτης αγωνιστικής ανάμεσα σε ΑΕΚ και Ολυμπιακό και όχι ο τελικός και οι δυο τους κατέγραφαν μια ισοπαλία, τότε θα μιλούσαμε για την απόλυτη ισορροπία αυτή τη στιγμή. Το μόνο σίγουρο είναι πως το φετινό πρωτάθλημα έχει πολύ δρόμο, καθώς τώρα άρχισε, και πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα χρονικά, όπως συνέβησαν.

Η ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ ΚΟΥΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΕΡΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ  ΜΕ ΤΗΝ ΜΠΕΝΦΙΚΑ:



Από την ώρα που τελείωσε το παιχνίδι του ΠΑΟΚ μέχρι τώρα που γράφω το άρθρο έχω ακούσει και διαβάσει πολλά για την εικόνα του Δικεφάλου του Βορρά με τον Ατρόμητο στην Τούμπα. Βγαίνουν δεδομένα δύο συμπεράσματα από τη συγκεκριμένη αναμέτρηση. Το ένα έχει να κάνει με τη (δικαιολογημένη) κούραση που έβγαλε ο ΠΑΟΚ στον αγώνα της Παρασκευής και το δεύτερο έχει να κάνει με αυτό που φωνάζει και ο ίδιος ο Φερέιρα εδώ και μέρες, την ανάγκη για μεταγραφική ενίσχυση.

Ο Αμπέλ παρέταξε αναγκαστικά μια ενδεκάδα με αλλαγές. Ο Πορτογάλος σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να μην έχει σε αυτό το παιχνίδι τους Άκπομ, Ελ Καντουρί, που για μένα ήταν οι μεγαλύτερες απώλειες. Όμως ο Άγγλος ήθελε να επιστρέψει στην πατρίδα του και πίεσε για αυτή τη μεταγραφή και ο Μαροκινός έπρεπε να πάρει ανάσες ενόψει του παιχνιδιού με την Κράσνονταρ. Είδαμε το ίδιο πρόβλημα που αντιμετώπισε ο ΠΑΟΚ και στον αγώνα με τη Λάρισα. Η ομάδα του Αμπέλ Φερέιρα, ο οποίος θεωρώ ότι σε αυτά τα πρώτα παιχνίδια στην Ελλάδα αναγκάζεται να επιλέξει την τριάδα στην άμυνα, δεν είχε ορθολογική μετάβαση στην ανάπτυξή της. Τα στόπερ έψαχναν με βαθιές μπαλιές τους Τζόλη, Ζίβκοβιτς και Σβιντέρσκι, αλλά τις περισσότερες φορές οι αμυντικοί του Ατρόμητου «καθάριζαν» αυτές τις μπαλιές. Αυτό γινόταν για έναν απλούστατο λόγο. Δεν υπήρχαν χαφ για να πάρουν τη μπάλα από την άμυνα και να κάνουν μέτρα μέχρι την επίθεση με αυτή στα πόδια. Ο Εσίτι είναι ξεκάθαρο ένα αμυντικό χαφ που καλύπτει χώρους και κάνει μέτρα στο γήπεδο (αμυντικά), ενώ και ο Σβαμπ είναι ένα χαφ με πολύ ωραία πάσα, που βλέπει γήπεδο, αλλά δεν έχει τη ταχύτητα για να μπει στο ρόλο που προαναφέραμε.

Στις δύο φάσεις που ο Αυστριακός βρέθηκε πάνω από τη μεσαία γραμμή με χώρο μπροστά του είχε δύο καταπληκτικές κάθετες που ξεκίνησαν φάσεις για γκολ. Η μία όταν έβγαλε τον Σβιντέρσκι τετ-α-τετ και η άλλη όταν ξεκίνησε το γκολ του ΠΑΟΚ. Είναι επιδραστικός ο Αυστριακός στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ και θα βοηθήσει σίγουρα. Όμως τη δεδομένη χρονική στιγμή ο ΠΑΟΚ αναγκάζεται να επιλέξει τις βαθιές μπαλιές στην ανάπτυξή του, για αυτό παίζουν και ταχύτατοι παίκτες μπροστά, γιατί οι απουσίες του στα χαφ είναι πολύ κομβικές. Οι Μίσιτς και Ντόουγκλας Αουγκούστο έβγαλαν πέρυσι το μεγαλύτερο κομμάτι της σεζόν αγωνιζόμενοι οι δυο τους στον άξονα. Αυτοί οι δύο παίκτες προσφέρουν τρεξίματα, ταχύτητα σκέψης και απειλή από μακρινή απόσταση, που δεν το έχει τώρα ο ΠΑΟΚ, ενώ ο Κροάτης «πατάει» και πολύ περιοχή. 

Πολύ καλός ο Ζίβκοβιτς (Αντρίγια) για ένα ακόμη ματς, αλλά η άμυνα του ΠΑΟΚ δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και ο Ατρόμητος βγήκε πολλές φορές στην πλάτη της άμυνας του Δικεφάλου του Βορρά και κυρίως από τα αριστερά, ενώ όλοι περιμέναμε να «χτυπήσει» την πλευρά του Μπίσεσβαρ. Αυτός που είναι η σκιά του περσινού εαυτού του είναι ο Σβιντέρσκι. Ο Πολωνός δεν θυμίζει σε τίποτα τον στράικερ της περσινής σεζόν που τη μισή φάση, εντός κουτιού, την έκανε γκολ. Χρειάζονται γρήγορα τον καλό Σβιντέρσκι στον ΠΑΟΚ και κυρίως για τα παιχνίδια με την Κράσνονταρ. Φαίνεται ότι κλείνει και η τρύπα στο δεξί άκρο της άμυνας με τον Μούσα Βαγκέ, που έρχεται δανεικός από την Μπαρτσελόνα. Χρειάζεται σίγουρα επιθετικό άμεσα ο ΠΑΟΚ και στα μάτια μου και ένα ακόμη χαφ.

Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΝΣ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΕΡΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΦΟΡΤΟΥΝΗ ΚΑΙ ΜΑΣΟΥΡΑ:



Ο Ολυμπιακός μπήκε και φέτος στη διαδικασία διεκδίκησης του πρωταθλήματος νικηφόρα απέναντι στον Αστέρα Τρίπολης. Πέρυσι κέρδισε με 1-0, φέτος πιο εύκολα με 3-0. Το παιχνίδι αυτό όμως ο Πέδρο Μαρτίνς το είχε στο μυαλό του ως ένα ακόμα παιχνίδι για να ετοιμάσει σωστά την ομάδα του ενόψει των παιχνιδιών με την Ομόνοια για τα play-offs του Champions League. Μερικά συμπεράσματα όμως μπορούμε να τα βγάλουμε για τον φετινό Ολυμπιακό.

 Ο Μαρτίνς και φέτος στα σημαντικά παιχνίδια σε Ελλάδα και Ευρώπη θα ακολουθήσει την πεπατημένη του 4-3-3. Με αμυντικά (κυρίως) χαφ. Δείχνει ο Πορτογάλος πως σε αυτό το σύστημα δεν έχει θέση για τον Κώστα Φορτούνη στον άξονα. Ίσως το σύστημα του πρώτου μέρους ήταν και μία πρόβα τζενεράλε για αυτό που θα δούμε με την Ομόνοια. Θεωρώ αρκετά πιθανή τη διάταξη με τα τρία χαφ. Οι Εμβιλά, Καμαρά και Μπουχαλάκης σίγουρα δεν έχουν προλάβει να «δέσουν» μεταξύ τους. Όμως έχουν κάποια εμπειρία και κυρίως έχουν την ποιότητα για να κυριαρχήσουν στο χώρο της μεσαίας γραμμής. Το στοίχημα είναι αν θα μπορέσει ο Εμβιλά να ακολουθήσει σε ρυθμό τους άλλους δύο, που παίζουν και τόσο καιρό μαζί, και να «μπει» στα παπούτσια του Γκιγιέρμε. Ο Βραζιλιάνος αυτό που έκανε ήταν να περιορίζει τα μέτρα που έκαναν στο πίσω κομμάτι του γηπέδου οι Μπουχαλάκης και Καμαρά και κατανάλωναν τις δυνάμεις τους στο επιθετικό κομμάτι. Ο Γάλλος πρέπει να αναλάβει άμεσα αυτό το ρόλο.

Ενθαρρυντικό το ντεμπούτο και για τον Ραφίνια (που είχε ασίστ) και για τον Χολέβας (που τον γνωρίζουμε άλλωστε) κυρίως θα έλεγα αμυντικά. Δεν δέχθηκε φάσεις ο Ολυμπιακός από άκρα του και κυρίως ότι ξεκίνησε από εκεί ήταν σέντρες μέσα στην περιοχή, που άλλοτε τις καθάρισαν οι Σεμέδο και Μπα και άλλοτε έκαναν λάθος και έδωσαν στους Αρκάδες τη δυνατότητα να απειλήσουν. Ο Ελ Αραμπί ψάχνει εναγωνίως το γκολ και αυτό ίσως κοστίσει στον Ολυμπιακό. Είναι ένας παίκτης που ζει από τα γκολ το δέχομαι αυτό, όμως αφού μαζεύει όλη την άμυνα πάνω του πρέπει να εξετάζει τις επιλογές του. Για να μη τον αδικώ όμως στο 100%, όταν το έκανε ο Ραντζέλοβιτς δεν κατάφερε σε δύο περιπτώσεις να βρει στόχο.

Αυτό όμως στο οποίο αξίζει να σταθούμε είναι η ποιότητα που έχει σε βάθος ρόστερ ο Ολυμπιακός. Ο Πέδρο Μαρτίνς θέλησε στο ημίχρονο να αλλάξει πράγματα και αφού γύρισε στον πάγκο πέρασε στον αγωνιστικό χώρο τους Φορτούνη και Μασούρα. Οι δύο Έλληνες μεσοεπιθετικοί, με προεξάρχοντος του πρώτου, άλλαξαν κατά κόρον την εικόνα του Ολυμπιακού. Μόνο απλά με την είσοδό του ο Φορτούνης ανάγκασε την άμυνα του Αστέρα να οπισθοχωρήσει στο γήπεδο και να ξεκινάει από το αμυντικό τρίτο, όταν στο πρώτο μέρος ο Αστέρας πίεζε πολύ ψηλά μέχρι τα στόπερ των ερυθρολεύκων. Οι Φορτούνης και Μασούρας (ο δεύτερος με εντολή Μαρτίνς μέχρι να ανοίξει το σκορ ο Ολυμπιακός έπαιζε δεύτερο σέντερ φορ) έδωσαν κίνηση στην επίθεση του Ολυμπιακού και ο Φορτούνης έδωσε και το απρόβλεπτο. Δεν μπορεί ένας προπονητής στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή να είναι πιο ευτυχισμένος από τον Μαρτίνς. Πρέπει να εξετάσει όμως πως θα μπει ο Φορτούνης στη βασική ενδεκάδα του Ολυμπιακού άμεσα.

ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΕΙ, ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΑΞΟΝΑ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΝΟΥΝ ΠΟΛΥ:



Η ΑΕΚ ξεκίνησε νικηφόρα στο Αγρίνιο, σε αντίθεση με την περσινή της ήττα στην πρώτη αγωνιστική από την Ξάνθη στο ΟΑΚΑ και τη φυγή Καρντόσο. Παράλληλα πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι η ομάδα του Καρέρα δεν έπεισε σε αυτή της την πρεμιέρα. Ήταν κακή επιθετικά στο πρώτο μέρος, ενώ και τα ζητήματα στην άμυνα, όταν η ομάδα παίρνει κεφάλι στο σκορ και χαλαρώνει, έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους.

Ο Μάσιμο Καρέρα είχε χθες ένα ελαφρυντικό. Παρουσίασε μια, αποστολή αρχικά, και ενδεκάδα κατά συνέχεια έχοντας ΜΟΝΟ δύο χαφ διαθέσιμα και έναν που δεν τον πιστεύει (Σαμπανάτζοβιτς). Με επικείμενο παιχνίδι την Πέμπτη δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει και τον Μάνταλο και τον Σιμόες μαζί. Ένας να τραυματιζόταν θα υπήρχε τεράστιο πρόβλημα ενόψει της Πέμπτης. Η ΑΕΚ δεν είχε διαθέσιμους να θυμίσω για το χθεσινό παιχνίδι στον άξονα τους τραυματίες Κρίστισιτς, Σιμάνσκι και Γαλανόπουλο, ενώ και ο Σακχόφ υπέγραψε μόλις χθες και όπως είναι φυσικό δεν θα μπορούσε να είναι στην αποστολή. Αυτό που είχε στο μυαλό του ο Καρέρα είναι να θωρακίσει πρωτίστως την άμυνα και να μη δεχθεί γκολ, για αυτό και τα τρία στόπερ και τα δύο αμυντικά χαφ. Το σύστημα μάλιστα πολλές φορές έμοιαζε με 5-2-3 και όχι 3-5-2, και ο Ιταλός πίστευε πως μη δεχόμενος γκολ με την ποιότητα των μπροστινών (Λιβάια, Ολιβέιρα και Καρίμ) θα έβρισκε ένα τέρμα.

Καλός ο Βασιλαντωνόπουλος στο μεγαλύτερο κομμάτι του παιχνιδιού και ειδικά από τότε που μπήκε ο Μάνταλος, όπου ξεκαθάρισε ότι απλά έπρεπε να καλύπτει χώρους. Ο αρχηγός της ΑΕΚ ήταν ο απόλυτος game changer, όπως έγινε και με τον Φορτούνη στον Ολυμπιακό. Η ποιότητά του έκανε τη διαφορά και έδειξε πόσο σημαντικός είναι για το παιχνίδι της ΑΕΚ, από τη στιγμή που δεν υπάρχει άλλος παίκτης για αυτό το ρόλο. Ο Μάνταλος μπήκε στο γήπεδο, κουβάλησε μπάλα, πέρασε κάθετες, άνοιξε χώρους με τις κινήσεις του, ενώ είχε και την ασίστ στο πρώτο γκολ του Λιβάια από το κόρνερ, που ο ίδιος κέρδισε, και σκόραρε και το δεύτερο τέρμα με πολύ ωραία προσποίηση.

Θεωρώ πάντως πως ο Καρέρα δεν θα δοκιμάσει ξανά να έχει τους τρεις μπροστά μαζί, εκτός αν πρόκειται για παιχνίδι ειδικών συνθήκων. Η έλευση του Γκαρσία του λύνει τα χέρια και θα διατηρεί τους Καρίμ η Ολιβέιρα στο κουτί, εκεί που ανήκουν κατά κύριο λόγο. Η άμυνα παρουσίασε προβλήματα, κυρίως από τη στιγμή που προηγήθηκε η ΑΕΚ. Η κάθετη που «τρώει» ο Παουλίνιο στην πλάτη του, ενώ δεν παίζει σωστά και το τεχνικό οφσάιντ, είναι ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΗ να συμβεί σε ευρωπαϊκό παιχνίδι ή σε παιχνίδι με έναν πιο ποιοτικά αντίπαλο στην Ελλάδα, με κάθε σεβασμό στον Παναιτωλικό. Ο Χνιντ από την ώρα που πήρε την κάρτα (υπερβολική) ήταν πιο σταθερός και σοβαρός στα μαρκαρίσματα, όμως βγήκε αναγκαστικά για να περάσει ο Μάνταλος. MVP μαζί με τον Μάνταλο ο Τσιντώντας για την απόκρισή του σε δεύτερο συνεχόμενο πέναλντι. Έχει ανάγκη η ΑΕΚ τον καλό Τσιντώτα, από τη στιγμή μάλιστα που αποφάσισε να επενδύσει πάνω του.

Υ.Γ. 1) Στα μάτια μου η υπερφόρτωση της ενδεκάδας από τον Αμπέλ με παιδιά από της ακαδημίες, είχε ως στόχο να τονίσει τη μεταγραφική ενίσχυση που χρειάζεται ο ΠΑΟΚ και μάλιστα άμεσα.

Υ.Γ. 2) Θεωρώ πως μια προσέγγιση με δύο αμυντικά χαφ και τον Φορτούνη στην ενδεκάδα στον αγώνα με την Ομόνοια, ειδικά τον πρώτο στο Καραϊσκάκης, θα δώσει στον Ολυμπιακό τη δυνατότητα να καθαρίσει την πρόκριση από το πρώτο ματς. Ίδωμεν.

Υ.Γ. 3) Αν η ΑΕΚ δεν έχει διαθέσιμα περισσότερα χαφ για τον αγώνα με την Σεντ Γκάλεν, θεωρώ πως το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει θα είναι τεράστιο, με τους Ελβετούς να διαθέτουν χαφ που κυκλοφορούν καλά τη μπάλα και βγάζουν την ομάδα μπροστά με επιθετικότητα.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code