ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Το RNA δίνει ελπίδες στη μάχη κατά των ουσιών στον αθλητισμό

Ριβονουκλεϊκό Οξύ, ή RNA: Το βασικότατο αυτό συστατικό του ανθρώπινου οργανισμού, μαζί με το DNA και τις πρωτεΐνες, ίσως δώσει μια και καλή τη λύση στο πρόβλημα της ανίχνευσης της χρήσης απαγορευμένων ουσιών από αθλητές.
Ενας Ελληνοαυστραλός, ο Γιάννης Πιτσιλαδής, ηγείται της επιστημονικής ομάδας η οποία εντυπωσίασε τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή με τη σχετική της έρευνα.

Η ΔΟΕ έστειλε τους επικεφαλής του επιστημονικού της προσωπικού στην Αγγλία για να παρακολουθήσουν ειδική παρουσίαση της ομάδας Πιτσιλαδή στο Πανεπιστήμιο του Μπράιτον προ ολίγων ημερών και φαίνεται να εξετάζει σοβαρά την υιοθέτηση της μεθόδου εν ευθέτω χρόνω, όταν δηλαδή είναι εφαρμόσιμη σε ελέγχους.

Η βάση της έρευνας -που χρηματοδοτείται και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό κατά του Ντόπινγκ (WADA)- εντοπίζεται στην ανακάλυψη του ελληνικής καταγωγής καθηγητή Αθλητικών Επιστημών ότι τα αναβολικά αφήνουν άσβεστο ίχνος στο RNA του ανθρώπου, πράγμα που ξεπερνά σε χρηστική αξία τους απλούς ελέγχους ούρων και αίματος για συγκεκριμένες κάθε φορά ουσίες. Ο κ. Πιτσιλαδής μάλιστα έχει αναπτύξει και πρώιμη μέθοδο ελέγχου των ουσιών στους αθλητές, καθώς επί χρόνια ασχολείται με την ανίχνευση ερυθροποιητίνης και αυξητικών ορμονών σε αθλητές.

Ο ίδιος εξηγεί ότι οι αναβολικές ουσίες αφήνουν ανεξίτηλα μοριακά ίχνη στον οργανισμό τα οποία μπορούν να εντοπιστούν στο RNA. Αυτό προφανώς ισχύει τουλάχιστον μέχρι να βρεθεί και ένας επιστημονικός τρόπος απόκρυψης των ιχνών αυτών.

Το RNA εφάπτεται του DNA και εκτελεί τις εντολές τού κώδικά του για παραγωγή των πρωτεϊνών που χρειάζεται ο οργανισμός για να λειτουργήσει και να μεγαλώσει. Εάν όμως ο ανθρώπινος οργανισμός υποβάλλεται εξωτερικά στη δημιουργία επιπλέον αιμοσφαιρίων, όπως συμβαίνει με μορφές ντοπαρίσματος, τότε το RNA το καταγράφει και το αποκαλύπτει. Μάλιστα, η πλέον προχωρημένη μορφή ντοπαρίσματος, γνωστή ως γενετικό ντόπινγκ, αφορά μεταξύ άλλων στην αλλοίωση του RNA.

Ο κ. Πιτσιλαδής, που είναι μέλος της Ιατρικής και Επιστημονικής Επιτροπής της ΔΟΕ, χαρακτηρίζει τη μέθοδο ελέγχου του RNA ως «αλεξίσφαιρη» μέθοδο εντοπισμού χρήσης απαγορευμένων ουσιών, τονίζοντας ότι είναι πολύ πιο αποτελεσματική από τις αναλύσεις ούρων και αίματος για ανίχνευση ουσιών.

«Στο RNA βρίσκεται η μεγαλύτερη ευαισθησία, καθώς αυτό που αναζητούμε στην περίπτωσή μας είναι οι εντολές λειτουργίας και παύσης των γονιδίων οι οποίες προέρχονται από τη λήψη συγκεκριμένων ουσιών» είχε εξηγήσει σε παλαιότερη συνέντευξή του ο κ. Πιτσιλαδής. Η ερευνητική ομάδα αναπτύσσει ένα γενετικό προφίλ, ή «υπογραφή» μιας ουσίας στο RNA, παρέχοντας σε αθλητές (που έχουν πάψει να αγωνίζονται) την ουσία σε ελεγχόμενο περιβάλλον. Κατόπιν ελέγχουν ποια γονίδια επηρεάζονται από την ουσία για να τυποποιήσουν το γενετικό χνάρι της στο RNA και να το εντοπίζουν στο μέλλον.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρωτοπόρος έρευνα εντυπωσίασε την αντιπροσωπεία της ΔΟΕ, που αποτελείτο από τον πρόεδρο της ιατρικής και επιστημονικής επιτροπής της ΔΟΕ, Ουγούρ Ερντενέρ, που είναι κι ένας εκ των λεγόμενων «αθανάτων», τον ιατρικό και επιστημονικό διευθυντή της ΔΟΕ Ρίτσαρντ Μπάτζετ και τον επικεφαλής των ιατρικών υπηρεσιών της ΔΟΕ, Λαρς Ενγκεμπρετσεν.

«Η επίσκεψη της ΔΟΕ και ορισμένων εκ των χορηγών μας ήταν για εμάς η ιδανική ευκαιρία να επιδείξουμε τη σπουδαία μας έρευνα και τις εγκαταστάσεις μας» δήλωσε μετά την παρουσίαση ο κ. Πιτσιλαδής. «Η ημέρα ήταν μια μεγάλη επιτυχία και θα πρέπει να χτίσουμε πάνω σε αυτή την υπόσχεση για το μέλλον» πρόσθεσε ο Ελληνοαυστραλός καθηγητής, κατά πληροφορίες από το Πανεπιστήμιο του Μπράιτον, το εργαστήριο του οποίου στο Ιστμπουρν του Μπράιτον εμφανώς επιθυμεί να αναδειχθεί σε κέντρο πρωτοποριακής έρευνας κατά του ντόπινγκ, έχοντας εξασφαλίσει και χορηγίες εταιρειών.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code