ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Το ντέρμπι με τα μάτια της στατιστικής


Λίγες ώρες πριν από τη σέντρα στο ντέρμπι των "αιωνίων" στο "Γ. Καραϊσκάκης" το Contra.gr καταγράφει τα πεπραγμένα των δύο μεγάλων μονομάχων μέσα από τους αριθμούς της στατιστικής. Οι πρωτιές του Ολυμπιακού, η πολυτέλεια επιλογών του Μίτσελ, η προσπάθεια του Παναθηναϊκού να παίξει ποδόσφαιρο και η απειρία των παικτών του Αναστασίου, όλα αποτυπώνονται στα νούμερα.

Ολυμπιακός

Η βαθμολογική διαφορά του Ολυμπιακού από τους διώκτες του αποτυπώνεται ανάγλυφα σχεδόν σε όλους τους πίνακες της στατιστικής.

Οι πρωταθλητές Ελλάδας δεν έχουν απλώς τη μακράν καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος με 78 γκολ αλλά προπωρεύονται σε όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ομάδα του Μίτσελ έχει καταγράψει 376 τελικές προσπάθειες και παρά το μεγάλο αυτό αριθμό είναι η πρώτη και στην κατηγορία γκολ ανά τελική προσπάθεια. Ο Ολυμπιακός πετυχαίνει τέρμα κάθε 4,8 τελικές (φοβερό νούμερο) ενώ η αμέσως επόμενη ομάδα στην κατηγορία, ο ΠΑΟΚ, χρειάζεται 6,3 τελικές για να σκοράρει.

Οι Πειραιώτες κάνουν επίσης πολύ καλή δουλειά στην κυκλοφορία της μπάλας έχοντας καταγράψει 1995 επιτυχημένες πάσες στα παιχνίδια τους, 92 περισσότερες από το δεύτερο ΠΑΟΚ ενώ λόγω της συνήθους κυριαρχίας τους στα παιχνίδια τους κάνουν και αρκετά λάθη (είναι 5οι σ΄αυτήν την κατηγορία με 1205).

Υπάρχει, επίσης, κατηγορία στην οποία ο Ολυμπιακός είναι μακράν τελευταίος. Πρόκειται γι' αυτή των κίτρινων καρτών αφού οι παίκτες του έχουν αντικρίσει μόλις 25 φορές κίτρινη. Είνα τέλος δεύτερος στα δοκάρια (11) και τρίτος στις χαμένες ευκαιρίες με 20.






Ατομικά

Ως προς το χρόνο συμμετοχής, ο Ρομπέρτο, αναντικατάστατος κάτω από τα δοκάρια του Ολυμπιακού, έχει τον περισσότερο με 2438 λεπτά αφού δεν έχει χάσει δευτερόλεπτο.

Αν εξαιρέσουμε τον Ισπανό πορτιέρο, ο ποδοσφαιριστής που πήρε τη μερίδα του λέοντος στο χρόνο συμμετοχής ήταν ο Ανδρέας Σάμαρης με 1965 λεπτά σε 25 συμμετοχές.

Στα 1823 (αλλά με 24 ματς) έχει φτάσει ο Τζόελ Κάμπελ ενώ ένα μόλις λεπτό λιγότερο (σε 23 ματς) έχει ο Στέλιος Μανωλάς.

Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο που φανερώνει το εύρος του ρόστερ του Ολυμπιακού είναι το ακόλουθο. Ο Μίτσελ έχει χρησιμοποιήσει μέχρι στιγμής ούτε λίγο ούτε πολύ 30 (!) ποδοσφαιριστές. Σχεδόν τρεις ενδεκάδες δηλαδή. Από αυτούς οι 18 έχουν βρει δίχτυα!
Παναθηναϊκός

Ο Παναθηναϊκός διαθέτει την 4η καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος με 39 γκολ, πολύ μακριά όμως από τον Ολυμπιακό που έχει τα διπλάσια.

Οι πράσινοι πάντως δείχνουν ότι δουλεύουν πολύ στο γήπεδο και αυτό φαίνεται τόσο από τις τελικές προσπάθειες (314, 4ος στην κατάταξη) όσο και από τον αριθμό των επιτυχημένων πασών που έχουν αλλάξει οι παίκτες του (1829, 3ος στη σχετική λίστα).

Η απειρία όμως των περισσοτέρων παικτών του αποτυπώνεται στη στατιστική κατηγορία των λαθών. Ο Παναθηναϊκός είναι πρώτος σ' αυτήν με 1294 κάτι που σημαίνει ότι πάρα πολλές από τις επιθέσεις του διακόπηκαν είτε από παρέμβαση αντιπάλου είτε από αβίαστο σφάλμα.

Η ομάδα του Γιάννη Αναστασίου χρειάζεται επίσης 8,1 τελικές προσπάθειες για να σκοράρει, ποσοστό αρκετά χαμηλό για ομάδα που βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα του πρωταθλήματος. Ο Παναθηναϊκός τέλος μοιράζεται την 2η θέση με τη Βέροια στη λίστα με τις ομάδες που έχουν δεχθεί τις περισσότερες κίτρινες κάρτες (81). Μόνο ο Αρης έχει περισσότερες.






Aτομικά

Πρωταθλητής στα λεπτά συμμετοχής στον Παναθηναϊκό είναι ο Νάνο, ίσως η πιο αθόρυβη εφετινή μεταγραφή των πράσινων, ο οποίος έχει παίξει 2406 λεπτά. Το φράγμα των 2000 λεπτών έχει ξεπεράσει ήδη και ο Ζέκα ενώ είναι έτοιμοι να τον σπάσουν τόσο ο Μπεργκ όσο και ο Καπίνο.

Ο Γιάννης Αναστασίου έχει χρησιμοποιήσει 26 παίκτες (έναντι 30 του Μίτσελ όπως είδαμε πιο πάνω) κάτι που αποδεικνύει ότι στην πράξη έχει λιγότερες, σε ποσότητα, λύσεις από το συναδελφό του.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι νεαροί ποδοσφαιριστές με λίγες παραστάσεις στην κατηγορία έχουν παίξει από αρκετά έως πολύ. Ο Λαγός μετρά 1738 λεπτά, ο Τριανταφυλλόπουλος 1867, ο Ρισβάνης 1105, ο Μαρινάκης 1097, ο Καρέλης 1093 και ο Ντίνας 766.

Για λογαριασμό του Παναθηναϊκού τέλους έχουν σκοράρει μέχρι στιγμής 12 παίκτες.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code