ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Champions League Τα συμπεράσματα της 4ης αγωνιστικής

Το match-point του ΑΠΟΕΛ, ο απόγονος του Γκερντ Μίλερ, ο Γουέιν Ρούνεϊ σε ρόλο Τσάβι της Μάντσεστερ, ο τελευταίος των... Μοϊκανών στην Άρσεναλ και η βύθιση του "κίτρινου υποβρυχίου". Το Contra.gr αναλύει την 4η αγωνιστική του Champions League

Τι είδαμε
Τον απόγονο του Μίλερ. Ο κορυφαίος Γερμανός επιθετικός της ιστορίας είναι ο Γκερντ Μίλερ. Ή, στη σύγχρονη εκδοχή του, η μίξη του Μάριο Γκόμες σε συλλογικό επίπεδο με τον Μίροσλαβ Κλόζε της εθνικής Γερμανίας. Ο 26χρονος Γκόμες βρίσκεται σε οργιώδη φόρμα, η οποία έρχεται ως αποτέλεσμα του τρόπου ανάπτυξης της Μπάγερν. Με 3 εκπληκτικούς μεσοεπιθετικούς κάθε φορά να αναστατώνουν τις αντίπαλες άμυνες και με τις επελάσεις των Μπάστιαν Σβάινσταϊγκερ και Φίλιπ Λαμ να τεντώνουν την αντίπαλη ανασταλτική γραμμή, ο Γερμανός κάνει "πάρτι" στους κενούς χώρους. Το ισπανικό γονίδιο βοηθάει και σε ορισμένες ντρίμπλες που επιχειρεί και τα αποτελέσματα πλέον εντοπίζονται στα στατιστικά. Ο Γκόμες σε 29 παιχνίδια στο Champions League έφτασε τα 17 γκολ και ξεπέρασε τον Μίχαελ Μπάλακ (16) ως ο κορυφαίος Γερμανός σκόρερ του τουρνουά. Έφτασε τα 19 τέρματα σε 17 φετινούς αγώνες με τη Μπάγερν και όπως παραδέχονται οι Φραντς Μπεκενμπάουερ και Μίλερ, είναι ο μοναδικός που μπορεί να καταρρίψει το ρεκόρ 40 τερμάτων σε μία σεζόν της Bundesliga του "der bomber".
Τον τελευταίο των... Μοϊκάνων της Άρσεναλ. Ο πιο παραγωγικός επιθετικός του αγγλικού ποδοσφαίρου μιλάει ολλανδικά και απαντάει στο όνομα Ρόμπιν φαν Πέρσι. Με 28 γκολ σε 27 αγώνες της Premier League, ο εύθραυστος διεθνής κυνηγός αντιμετωπίζεται ως... μπιμπελό από τον Αρσέν Βενγκέρ φέτος. Μετά την αποχώρηση των Τσεσκ Φάμπρεγας και Σαμίρ Νασρί, ο Αλσατός δεν διαθέτει άλλο τόσο σπουδαίο στήριγμά στο ρόστερ και με δεδομένο το πλούσιο ιατρικό ιστορικό, δεν έχει τα περιθώρια να τον χάσει σε καμία χρονική στιγμή. Ακόμα και στο εντός έδρας παιχνίδι με τη Γουέστ Μπρομ που ακολουθεί στο πρόγραμμα, η συμμετοχή του κρίνεται απαραίτητη, έστω κι αν πρέπει να θυσιαστεί η παρουσία του σε ένα κρίσιμο ματς στους ομίλους του Champions League. Οι "κανονιέρηδες" είναι φαβορί για την πρόκριση, αλλά ακόμα κι αν "στράβωνε" κάτι στο ματς με τους Γάλλους, θα υπήρχαν περιθώρια να επανορθώσουν. Στο πρωτάθλημα, όμως, έχουν μείνει αρκετά πίσω κι ο θρίαμβος επί της Τσέλσι δίνει τους ίδιους βαθμούς με τη νίκη επί της Γουέστ Μπρομ. Και ο Βενγκέρ κρίνει πως δεν χρειάζεται ακόμη να κουβαλήσει... δύο καρπούζια σε μία μασχάλη.

Τι δεν είδαμε

Τη διάρκεια της Ρεάλ Μαδρίτης. Το σκαλοπάτι που χωρίζει την ομάδα του Ζοζέ Μουρίνιο με την επάνοδο την κορυφή της ποδοσφαιρικής Ευρώπης έχει χρώματα "μπλαουγκράνα". Ως εκ τούτου, η σύγκριση μπορεί να είναι πιο άμεση, αλλά και πιο σκληρή. Η εκπληκτική εικόνα των "μερέγκες" στο πρώτο ημίχρονο κόντρα στη Λιόν δεν είναι αρκετή για τους Καστιγιάνους, ώστε να κάνουν το βήμα παραπάνω. Η εντυπωσιακή ανάπτυξη σε συνδυασμό με το θεαματικό ποδόσφαιρο, διαφορετικού τύπου από αυτό της Μπαρτσελόνα, πολύ πιο άμεσο, ευθύ και με τεράστια ταχύτητα, απέφερε αρκετές ευκαιρίες. Ο Καρίμ Μπενζεμά δεν βρέθηκε σε καλή μέρα (αν και κόντρα στην πρώην ομάδα του, Λιόν, πάντα σκοράρει) και απέτυχε να μετατρέψει τις τόσες καλές στιγμές που του παρουσιάστηκαν σε γκολ απέναντι στον Ούγκο Λορίς. Εκτός των άλλων, μία Ρεάλ που προσπαθούσε, κατάφερε να περιορίσει τη Λιόν σε παθητικό ρόλο, αλλά μόλις έφτανε στη μεγάλη περιοχή των "γκον", τα "θαλάσσωνε" στην τελική προσπάθεια. Η μεγαλύτερη ένσταση, όμως, προκύπτει από το δεύτερο μέρος. Ακόμα κι αν ο "Special One" έδωσε εντολή αυτοσυντήρησης, οι παίκτες του μάλλον εισάκουσαν τα λόγια του υπέρ το δέον. Και έκαναν το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί σε ομάδα του Μουρίνιο, αψήφισαν την άμυνα. Οι γηπεδούχοι δημιούργησαν ευκαιρίες, εξέθεσαν σε ορισμένες στιγμές τους αντιπάλους τους και προκάλεσαν ερωτηματικά για το κατά πόσο ο Ίκερ Κασίγιας θα κρατούσε το μηδέν με μία πιο "φονική" επίθεση.

Βελτίωση της διαιτησίας. Γράφαμε και τις προηγούμενες αγωνιστικές, ότι το μέτρο με τους 5 διαιτητές στους αγώνες του Champions League έχει αποτύχει παταγωδώς. Σε αυτήν την αγωνιστική είδαμε διαιτητικά λάθη σε απόσταση κυριολεκτικά ολίγων εκατοστών από τους 2 πρόσθετους βοηθούς στη γραμμή του άουτ. Η φάση του Ολυμπιακού που το πέναλτι έγινε επιθετικό φάουλ και τούμπαλιν χωρίς ο διαιτητής να ακολουθήσει μία συγκεκριμένη άποψη, η απόκρουση αλά τερματοφύλακα του αμυνομένου της ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ στο παιχνίδι με τη Μίλαν και τα 2 πέναλτι στην Κύπρο, συνιστούν ακόμα μερικά στοιχεία στο ψηφιδωτό ανικανότητας που επιδεικνύουν οι παράγοντες της UEFA. Και φυσικά σε καμία από αυτές τις φάσεις η τεχνολογία που πρόκειται να εισηχθεί άμεσα στο άθλημα δεν θα μπορούσε να βοηθήσει.Την ψυχολογία του Μιλίτο. Η πώληση του Σαμουέλ Ετό και η γκάφα με την απόκτηση του Ντιέγο Φορλάν παρότι δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής στο Champions League άνοιξε διάπλατα την πόρτα της ενδεκάδας της Ίντερ στον Ντιέγο Μιλίτο. Μοναδικός αντίπαλος ο Τζιαμπάολο Πατσίνι, τον οποίο ούτε ο Τζιαν Πιέρο Γκασπερίνι, ούτε ο Κλαούντιο Ρανιέρι, θεωρούσαν βασικό και αναντικατάστατο. Ο κορυφαίος επιθετικός του 2010 για την UEFA δεν άδραξε την ευκαιρία που του παρουσιάστηκε. Από το εκτός έδρας παιχνίδι με την Αταλάντα και μία απίθανη χαμένη ευκαιρία προ κενής εστίας, όπου με το στήθος "κατάφερε" να στείλει την μπάλα πάνω από το τέρμα και σε απόσταση 2 μέτρων, είναι πρόδηλη η άσχημη ψυχολογική κατάσταση του Αργεντινού επιθετικού. Το πλασέ στο δοκάρι στο 3ο λεπτό γιγάντωσε την έλλειψη εμπιστοσύνης στις δυνατότητές του και το τετ-α-τετ του δευτέρου μέρους μετά την κεφαλιά-πάσα του Ντέγιαν Στάνκοβιτς κατέδειξε την κατάστασή του. Ακολούθησε μία φάση στην οποία εάν έδινε πάσα η Ίντερ θα είχε σκοράρει, αλλά προτίμησε να την τελειώσει μόνος και δεν τα κατάφερε ούτε τότε. Εάν δεν έβαζε το γκολ λίγο αργότερα, τότε τα πράγματα για τον 32χρονο επιθετικό θα εξελίσσονταν ακόμη χειρότερα μέσα στη σεζόν.

Τον διάδοχο του... Κακά. Ο μεγάλος "πονοκέφαλος" για κάθε συντάκτη της Μίλαν στην "Gazzetta dello Sport" είναι η αναζήτηση πιθανής σύνθεσης των "ροσονέρι". Οι περισσότεροι παίκτες που διαθέτει στη φαρέτρα του ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι δύναται να χρησιμοποιηθούν σε περισσότερες από μία θέσεις και ειδικά αυτή πίσω από τους 2 επιθετικούς αποτελεί την ερώτηση του ενός εκατομμυρίου. Κατά καιρούς έχουν βρεθεί εκεί οι Κέβιν Πρινς Μπόατεντκ, Αλμπέρτο Ακουιλάνι, Ρομπίνιο, Αντόνιο Κασάνο, Ούρμπι Εμάνουελσον, Κλάρενς Ζέεντορφ και Στεφάν ελ Σαραουί. Κάποιοι με επιτυχία, άλλοι χωρίς. Η απώλεια του "Fantantonio" για κάποιους μήνες και η αποθεραπεία του Αλεσάντρε Πάτο μπερδεύει ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Η λογική επιτάσσει την παρουσία του δυναμικού Μπόατενγκ όταν η Μίλαν αντιμετωπίζει ισχυρό αντίπαλο, ώστε εκτός των επιθετικών προσόντων του, να εκμεταλλεύεται και τις ανασταλτικές δυνατότητες του Γκανέζου. Κόντρα στην Μπαρτσελόνα, μάλιστα, μπορεί να παίξει ρόλο αντίστοιχο με αυτόν του Πέπε στη Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά στο πιο... ποδοσφαιρικό. Με αντιπάλους, όμως, όπως η Πίλζεν και η ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ όπου οι "ροσονέρι" είναι πιο επιθετικοί, απάντηση δεν έχει βρεθεί. Και κάθε αγώνας μοιάζει με ακόμη μία οντισιόν. Μέχρι την έλευση του Πάουλο Ενρίκε Γκάνσο τον Ιανουάριο; Μέχρι την προσαρμογή του Ακουιλάνι; Μέχρι την καθιέρωση του Μπόατενγκ; Οψόμεθα...

Τους κανονικούς εκτελεστές πέναλτι. Το θέατρο του παραλόγου παίχθηκε με 2 αγγλικές ομάδες που κλήθηκαν να εκτελέσουν πέναλτι σε αυτήν την αγωνιστική. Κατάσταση διόλου παράξενη, βέβαια, εάν κρίνουμε από τους πρωταγωνιστές αυτών των φάσεων. Αρχικά ήρθε το στήσιμο της μπάλας στη βούλα από τον Ντάβιντ Λουίς στην αναμέτρηση της Γκενκ με την Τσέλσι. Αν και αποδεικνύεται καλύτερος επιθετικός από αμυντικός στη θητεία του στο "Στάμφορντ Μπριτζ" και στην Μπενφίκα εκτελούσε αρκετά φάουλ από μακριά λόγω του δυνατού σουτ που κατέχει, ο Βραζιλιάνος αμυντικός θα ήταν αναπληρωματική επιλογή για εκτελέσεις πέναλτι σε μία ενδεκάδα που περιλαμβάνει τους Φερνάντο Τόρες, Νικολά Ανελκά και Ραούλ Μεϊρέλες. Αποτέλεσμα ήταν ο σπεσιαλίστας στις αποκρούσεις πέναλτι, Λάσλο Κέτελες, να κρατήσει το 1-0. Λίγες ώρες αργότερα, ο Μάριο Μπαλοτέλι άρπαζε την ευκαιρία για να σημειώνει το 7ο τέρμα του στα 7 τελευταία ματς, εκτελώντας ο ίδιος το πέναλτι που κέρδισε η Μάντσεστερ Σίτι, αντί για τους Ντάβιντ Σίλβα ή Σαμίρ Νασρί.

Τι θα δούμε

Πού το πηγαίνει ο ΑΠΟΕΛ. Η ώρα της κρίσης έφτασε. Την επόμενη αγωνιστική οι Κύπριοι θα κυνηγήσουν για πρώτη φορά το... match point, που θα τους οδηγήσει στην επίτευξη της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής διάκρισης στην ιστορία του ποδοσφαίρου της Μεγαλονήσου. Μία ισοπαλία στην Αγία Πετρούπολη είναι ικανή να δώσει την πρόκριση στους πρωταθλητές Κύπρου. Ακόμη και με 2 ήττες είναι δυνατή η εξασφάλιση του "εισιτηρίου". Ακόμα κι αν ο ενθουσιασμός και το πάθος των παικτών του Ιβάν Γιοβάνοβιτς δεν υπερτερήσει της εμπειρίας και των χρημάτων της Πόρτο και της Ζενίτ, τότε ο ΑΠΟΕΛ θα... περιοριστεί στην παρουσία του στους 32 του Europa League, μία φάση δηλαδή που επίσης δεν έχει βρεθεί άλλη κυπριακή ομάδα. Και όλα αυτά με προπονητή και παίκτες που το ελληνικό πρωτάθλημα τους έχει απεμπολήσει ελαφρά τη καρδία.

Την επόμενη γενιά του Άγιαξ. Μετά από μία περίοδο "ξηρασίας", η... σοδειά στο Άμστερνταμ φαίνεται πως ήταν καλή. Προεξάρχοντος του 19χρονου Δανού μεσοεπιθετικού Κρίστιαν Έρικσεν, ο "Αίαντας" έχει την τύχη να φιλοξενεί στην ίδια ομάδα παίκτες πρώτης γραμμής, με περίσσιο ταλέντο, φιλοδοξία και κυρίως μικρούς σε ηλικία. Το καλύτερο όλων, η ισορροπία που επικρατεί μεταξύ των γραμμών, με εξαίρεση το τέρμα μετά την (πολυαναμενόμενη) πώληση του Μάαρτεν Στέκελενμπουργκ. Από εκεί και πέρα, οι παίκτες που διαθέτει στο ρόστερ του ο πρωταθλητής Ολλανδίας μπορεί να μην πιάσουν τις τιμές που έπιασαν οι Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς, Ράφαελ φαν ντερ Φάαρτ, Γουέσλεϊ Σνάιντερ ή Κλάας Γιαν Χούντελααρ όταν μοσχοπουλήθηκαν προ ετών, ωστόσο έχουν όλα τα φόντα και να προσφέρουν διακρίσεις στην ομάδα μέχρι να αποχωρήσουν και να γεμίσουν τα ταμεία της, τα οποία έχουν πάντα ανάγκη από δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, λόγω έλλειψης άλλης αξιοπρεπούς πηγής εσόδων. Ονομαστικά, Μιραλέμ Σουλεϊμανί (22), Νίκολας Λοδέιρο (22), Γκρέγκορι φαν ντερ Βιλ (23), Λορέντζο Εμπεσίλιο (20), Τόμπι Άλντερβαϊρελντ (22), Γιαν Βέρτονγκεν (24), Ζιμ ντε Γιονγκ (22), Κολμπέιν Σίγκθορσον (21) και Νικολάι Μποϊλέσεν (19) "ψήνονται" για την επόμενη μέρα και μάλιστα από μοναδικούς γνώστες του αθλήματος, τον Γιόχαν Κρόιφ, τον Φρανκ ντε Μπουρ και τον Ντένις Μπέργκαμπ.

Το ξέσπασμα της Ζενίτ. Ο ΑΠΟΕΛ μπορεί να έχει κλέψει την παράσταση στον 7ο όμιλο, ωστόσο η κορυφαία ομάδα βάσει επίδοσης είναι η έτερη ομάδα κορυφής, η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης. Οι Ρώσοι σε αυτές τις 4 αγωνιστικές έχουν συγγράψει το εγχειρίδιο για το "πως να χάσετε ένα σίγουρο γκολ από κάθε θέση". Με μπροστάρη σε αυτήν την... προσπάθεια τον Πορτογάλο Ντάνι, θα μπορούσαν να έχουν 20 γκολ στον όμιλο, αλλά έχουν περιοριστεί στα 7. Στο ματς της πρεμιέρας κόντρα στον ΑΠΟΕΛ θα μπορούσαν να είχαν σκοράρει πάνω από 1 φορά, στο 3-1 επί της Πόρτο, το δεύτερο μέρος όφειλε να λήξει με 6-7 γκολ των γηπεδούχων και στα 2 παιχνίδια με τη Σαχτάρ οι παίκτες του Λουτσιάνο Σπαλέτι εξακολουθούν να φτάνουν με αξιώσεις στην αντίπαλη περιοχή, αλλά στην τελική προσπάθεια να αστοχούν προκλητικά. Κάποια στιγμή θα σπάσει αυτή η "κατάρα", διότι οι δυνατότητες της ομάδας είναι μεγάλες, ας ελπίσουμε όχι σε 2 εβδομάδες.

Τον Μέσι να γράφει ιστορία. Για τα απίθανα ρεκόρ του Λιονέλ Μέσι σας γράψαμε εδώ. Για να μη χαθούμε σε αυτόν τον "κυκεώνα" αριθμών, ας συγκρατήσουμε 2 στατιστικά. Απέχει 34 γκολ από το να χαρακτηριστεί τεκμηριωμένα ο μεγαλύτερος σκόρερ στην ιστορία της Μπαρτσελόνα, κάτι που εκτός απροόπτου αναμένεται να συμβεί εντός της σεζόν, προτού κλείσει τα 25 χρόνια ζωής. Όσον αφορά στην ενότητα που ανήκει το εν λόγω θέμα, το Champions League, έπιασε ήδη τον Αλεσάντρο ντελ Πιέρο και μπορεί κάλλιστα να πλασαριστεί ακόμη και 3ος σκόρερ του θεσμού μέχρι τον επόμενο Μάιο, αφήνοντας πίσω συναδέλφους του όπως ο Τιερί Ανρί, ο Αντρέι Σεφτσένκο κι ο Φίλιπο Ίντζάγκι. Αν μη τι άλλο εντυπωσιακό επίτευγμα...Το μεγάλο ξεκαθάρισμα. Η 5η αγωνιστική παραδοσιακά περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη απονομή "εισιτηρίων" για την επόμενη φάση, το Europa League ή την... επιστροφή στη χώρα κάθε ομάδας. Ήδη από αυτήν την εβδομάδα Μπαρτσελόνα, Μίλαν και Ρεάλ Μαδρίτης προκρίθηκαν στη φάση των 16, ορισμένες ομάδες όπως ο ΑΠΟΕΛ διασφάλισαν το Europa League, ωστόσο σε 2 εβδομάδες θα ξεκαθαρίσουν τα περισσότερα. Ο όμιλος του Ολυμπιακού και των πρωταθλητών Κύπρου είναι οι πιο αμφίρροποι, οπότε η 5η αγωνιστική θα δημιουργήσει τάσεις για όλες τις ομάδες, ενώ την παράσταση θα κλέψει το παιχνίδι της Νάπολι με τη Μάντσεστερ Σίτι για τον 1ο όμιλο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code