ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Χίλσμπορο: "H Αλήθεια" της Sun, το "φιλικό" ντέρμπι και οι 96+1 του Λίβερπουλ


15/04/1989: 34 χρόνια συμπληρώθηκαν από την τραγωδία του Χίλσμπορο και το SNG καταπιάνεται με γνωστές και λιγότερο... ιστορίες που στιγμάτισαν παραπάνω από μία γενιά. 

Σχεδόν άπαντες, τουλάχιστον όσοι ασχολούνται με την "στρογγυλή θεά", γνωρίζουν τι διαδραματίστηκε εκείνη την αποφράδα ημέρα του Απριλίου στο Χίλσμπορο του Σέφιλντ. Στον τόπο του εγκλήματος, εκεί όπου στο πλαίσιο του ημιτελικού του FA Cup, του πιο ιστορικού θεσμού του αγγλικού ποδοσφαίρου, 97 φίλοι της Λίβερπουλ έχασαν την ζωή τους και ακόμη 766 τραυματίστηκαν από την συμφόρηση, την εγκληματική αμέλεια των αρχών και την κακή υποδομή του εν λόγω γηπέδου. Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στην ιστορία του παγκοσμίου αθλητισμού, την οποία δυστυχώς ακολούθησαν μερικά αρνητικά συμβάντα, αλλά δημιούργησε και την συσπείρωση μίας ολόκληρης κοινότητας.


"Η Αλήθεια" της Sun

Κοινό μυστικό αποτελεί το γεγονός ότι τα ΜΜΕ διαχρονικά, πόσο μάλλον αυτά που διαθέτουν μεγάλη απήχηση, λειτουργούν προς όφελος των ισχυρών και των μεγάλων "κέντρων". Στο όνομα της βρετανικής εφημερίδας Sun, οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται μία λαοφιλή μπράντα, ωστόσο η αλήθεια είναι λίγο διαφορετική. Πρόκειται για μία επιχείρηση η οποία πούλησε και συνέχισε να "πουλάει" με τα πρωτοσέλιδα και το περιεχόμενο της, λειτουργώντας περισσότερο στα πλαίσιο του κίτρινου τύπου.

Η στάση της ωστόσο μετά από το δυστύχημα του Χίλσμπορο ξεπέρασε κάθε όριο, καθώς σε αυτή εξαφανίστηκε κάθε ψεγάδι αξιοπρέπειας και ανθρωπιάς. Συγκεκριμένα, επιχείρησε να δημιουργήσει μία ψευδή αίσθηση πως για την απώλεια της ζωής των άτυχων "Scousers", ευθυνόταν οι ίδιοι οι συνοπαδοί τους, οι οποίοι εισήλθαν στο τμήμα της κερκίδας υπεράριρθμοι και φέρθηκαν... υποτιθέμενα με ζωώδη τρόπο. Χαρακτηριστικές αναφορές της για... παρόντες οι οποίοι "επιχείρησαν να κάνουν πλιάτσικο στους νεκρούς" και "επιτέθηκαν, κατουρώντας την αστυνομία" η οποία προσπαθούσε να διασώσει, προκάλεσαν την κοινή οργή.

Διότι οι περιγραφές των παρόντων θέλουν όχι μόνο τα σώματα ασφαλείας να παρακολουθούν αμέτοχα το ανθρώπινο ποδοπατητό, αλλά και τους υπόλοιπους φίλους των "κόκκινων" να επιχειρούν να διασώσουν ότι μπορούσε να διασωθεί. Προφανώς η εν λόγω αρθρογραφία έγινε με σκοπό την συγκάλυψη των ευθυνών οι οποίες είχαν κατεύθυνση όχι μόνο προς τις αρμόδιες αρχές της αναμέτρησης αλλά και προς την κυβέρνηση, η οποία εκείνη την περίοδο είχε αφήσει την διεξαγωγή αγώνων, αλλά και γενικότερα το ποδόσφαιρο στο έλεος του Θεού.

Με το πέρας του χρόνου, των δεκαετιών, έστω και ετεροχρονισμένα, η αλήθεια έλαμψε μέσα από έρευνες και μαρτυρίες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα των δημόσια "συγγνώμη" της αστυνομίας, ωστόσο τα γεγονότα δεν γίνεται να "ξεθωριάσουν" από την μνήμη του λαού. Μάλιστα η αντίδραση του κόσμου, με πρωτοστάτες φυσικά τους κατοίκους του Μέρσεϊσαϊντ, οδήγησε στο μποϊκοτάζ της Sun, με πληθώρα καταστημάτων να αρνούνταν εκείνη την εποχή μέχρι και την προμήθεια της εφημερίδας προς πώληση στο ευρύ κοινό...

96+1

Για πολλά, μα πάρα πολλά χρόνια, η Λίβερπουλ και το βρετανικό ποδόσφαιρο τιμούσαν τους 96 νεκρούς, οι οποίοι ωστόσο πριν από τρία χρόνια έγιναν 97! Συγκεκριμένα, ο 22χρονος τότε Άντριου Ντιβάιν, ο οποίος ήταν παρόντας με σκοπό να δει την μάχη της ομάδας του με αντίπαλο τη Νότιγχαμ Φόρεστ, επέζησε από αυτό που για τους περισσότερους θα φάνταζε με βέβαιο θάνατο.

Με συνθλιμμένο το στήθος του και χωρίς οξυγόνο στον εγκέφαλο, οι γιατροί κατόρθωσαν να τον διατηρήσουν εν ζωή, ωστόσο τίποτα δεν θα ήταν το ίδιο, καθώς για το υπόλοιπο της παρουσίας του στην γη και μέχρι τα 55 του έτη συνέχισε να ζει καθηλωμένος και με νοητικά προβλήματα. Τον Ιούλιο του 2021 λοιπόν "έφυγε" από τα έγκατα προδιδόμενος από τα ζητήματα υγείας που αντιμετώπιζε, με αποτέλεσμα να προστεθεί σε αυτή την "μαύρη" λίστα. Φυσικά ο σύλλογος της καρδιάς του δεν τον ξέχασε και η αρνητική αυτή ιστορία ξαναγράφτηκε, με τον απολογισμό σήμερα να βρίσκεται επισήμως στα 97 θύματα.


Το "φιλικό" ντέρμπι 

Ένα από τα πιο ξακουστά τοπικά ντέρμπι της υφηλίου αποτελεί το Λίβερπουλ - Έβερτον, η μάχη του Μέρσεϊσαϊντ, η οποία μέχρι και σήμερα αποτελεί την μάχη με τις περισσότερες κίτρινες κάρτες διαχρονικά στο εγχώριο πρωτάθλημα. Ωστόσο τόσο στις κερκίδες όσο και στον αγωνιστικό χώρο δεν υπήρχε πάντοτε το μεταξύ τους... μίσος. Και πως να συμβεί άλλωστε κάτι τέτοιο, από την στιγμή που οι οπαδικές και φίλαθλες βάσεις των δύο ιστορικών συλλόγων αποτελούνται από μέλη που πολλές φορές τρώνε στο ίδιο τραπέζι, όντας μέλη "διχασμένων" ποδοσφαιρικά οικογενειών.

Στον απόηχο λοιπόν του θλιβερού συμβάντος που στιγμάτισε ολόκληρη την τοπική κοινωνία και με τα όσα ακολούθησαν αναφορικά με την "υπόθεση της Sun", τα "ζαχαρωτά" στάθηκαν σθεναρά στο πλευρό των "κόκκινων". Χαρακτηριστικά την επομένη την μέρας όπου ο συντάκτης Κέλβιν ΜακΚένζι έσπειρε το μίσος με όσα προαναφέρθηκαν αναφορικά με τις ευθύνες, μία θάλασσα από κόκκινα και μπλε κασκόλ απλώθηκαν σε απόσταση ενός χιλιομέτρου και κάλυψαν την (μικρή) απόσταση μεταξύ του Άνφιλντ και του Γκούντισον Παρκ.

Πέντε εβδομάδες μετά η μοίρα έμελλε να βγάλει στον τελικό του FA Cup τους δύο συμπολίτες, των οποίων οι φίλοι ταξίδεψαν στο Λονδίνο και το Γουέμπλεϊ με σκοπό να παρακολουθήσουν την σπουδαία μάχη. Ρίγη διαπέρασε άπαντες όσοι βρέθηκαν παρόντες στο θρυλικό γήπεδο της αγγλικής πρωτεύουσας όταν η κερκίδα της Έβερτον ξεκίνησε να τραγουδά το χαρακτηριστικό τραγούδι των αντιπάλων τους, "You'' ll never Walk Alone". Ακόμη και σήμερα ο σύλλογος τιμά την μνήμη όσων έφυγαν από την ζωή, ενώ έχει δημιουργήσει μία επιγραφή στο γήπεδο του, με μία πολύ όμορφη φωτογραφία αφιερωμένη στο συμβάν. Διότι εν τέλει το ποδόσφαιρο είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο, το οποίο πέρα από τα διαφορετικά χρώματα, ενώνει και αποτελεί μία από τις πιο δυνατές μορφές έκφρασης και δράσης.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code