ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Βάσια Γιαννακά: "Η αντιμετώπιση του ποδοσφαίρου γυναικών πρέπει να αλλάξει"


Ήταν 28 Νοεμβρίου του 2023. Ξαφνικά, έλαβα μια ειδοποίηση στο κινητό μου από έναν φίλο. Όταν άνοιξα να δω το μήνυμα, εντυπωσιάστηκα, βλέποντας σε μία δημοσίευση, ότι μία μέρα πριν η Βάσια Γιαννακά βραβεύθηκε ως η καλύτερη ποδοσφαιρίστρια στην Ελλάδα για τη σεζόν 2022-2023. Η πρώτη μου αντίδραση ήταν ακριβώς αυτή: «Τι λες τώρα; Απίστευτο!»

Με την Βάσια ήμασταν συμμαθητές στο ίδιο σχολείο. Δεν είχε τύχει – δυστυχώς – να συστηθούμε τότε. Και όμως. Την νιώθαμε, τόσο εγώ όσο και ο συγκεκριμένος φίλος (βέβαια εκείνος τη γνώριζε από παλιά) δικό μας άνθρωπο. Πραγματικά, η χαρά μου εκείνη την στιγμή ήταν πολύ μεγάλη. Σαν να είχα καταφέρει κάτι σημαντικό εγώ ο ίδιος.

Έτσι, σκέφτηκα την ιδέα της συνέντευξης. Πέρα από τη σημαντικότητα της βράβευσής της, η οποία δεν προβλήθηκε ιδιαίτερα είναι η αλήθεια, ήταν και μια καλή ευκαιρία να γνωρίσω την συγκεκριμένη κοπέλα μέσω της κουβέντας μας και να καταλάβω πώς σκέφτεται ένα άτομο που από τόσο νεαρή ηλικία έχει καταφέρει τόσα πολλά. Κάλλιο αργά, παρά ποτέ που λένε.

Η Βάσια μάς μίλησε για όλα. Για τα συναισθήματά της, για την βράβευσή της, για το ποδόσφαιρο γυναικών στην Ελλάδα, τα παιδικά της χρόνια (όταν εκείνη προτιμούσε να παίξει ποδόσφαιρο), για τους προσωπικούς της στόχους, τα κίνητρα που έχει και για πολλά άλλα.

Και όλα αυτά, πάντα με την θετική της ενέργεια και το χαμόγελό της. Με έναν ιδιαίτερα ώριμο και ταπεινό τρόπο για το σχετικά νεαρό της ηλικίας της. Ένα άτομο που πραγματικά χαίρεσαι να το ακούς.

"Πολύ χαρούμενη που το ζω σε τόσο μικρή ηλικία - Στόχος μου να αγωνιστώ στο υψηλότερο επίπεδο του εξωτερικού"

 - Βάσια καλησπέρα. Αρχικά, συγχαρητήρια για την βράβευσή σου. Ποια ήταν τα πρώτα συναισθήματα που ένιωσες όταν αναδείχθηκες η καλύτερη Ελληνίδα ποδοσφαιρίστρια για τη σεζόν που μας πέρασε, πόσο μάλλον σε τόσο νεαρή ηλικία; Το έχεις συνειδητοποιήσει;

- "Καλησπέρα. Φυσικά είμαι πολύ χαρούμενη που το ζω αυτό σε τόσο μικρή ηλικία. Είμαι ευλογημένη από το Θεό. Τα συναισθήματά μου ήταν απερίγραπτα. Νομίζω, έτσι ανταμείβονται οι κόποι μου με αυτό το βραβείο, αναγνωρίζεται η προσπάθειά μου. Με την ευκαιρία, θέλω να ευχαριστήσω τις παίκτριες από τις αντίπαλες ομάδες που με τίμησαν με την ψήφο τους".

- Ποιοι είναι οι στόχοι που θέτεις από εδώ και πέρα; Τόσο ομαδικοί, με τον ΠΑΟΚ και την Εθνική, όσο και ατομικοί;

- "Στόχος μου είναι να αγωνιστώ στο υψηλότερο επίπεδο του εξωτερικού, να φτάσω όσο πιο ψηλά γίνεται και θα προσπαθήσω να τον υλοποιήσω. Αυτή τη στιγμή, βρίσκομαι στον ΠΑΟΚ και για όσο διάστημα βρίσκομαι εδώ, θέλω να προσφέρω και να βοηθάω την ομάδα μου".

- Το κομμάτι του εξωτερικού το έχεις ως άμεσο στόχο ή απλά το έχεις στο μυαλό σου για όποτε κρίνεις ότι είναι η σωστή στιγμή;

- "Θα σου πω. Θέλω να θέσω στον εαυτό μου σαν στόχο σε πέντε χρόνια από τώρα να παίζω στο καλύτερο πρωτάθλημα της Ευρώπης. Είτε στο αγγλικό είτε στο γερμανικό".

- Αν και δεν το γνώριζα, είδα στο βιογραφικό σου ότι σπουδάζεις παράλληλα. Πώς είναι αυτός ο συνδυασμός αθλητισμού και σπουδών;

- "Σίγουρα, ο συνδυασμός είναι δύσκολος. Υπάρχει κούραση και ταλαιπωρία. Ωστόσο, με το σωστό πρόγραμμα τα καταφέρνω. Η μέρα μου είναι αρκετά «φορτωμένη», αλλά στο τέλος, νομίζω ότι υπάρχει αυτή η… γλυκιά ανακούφιση, οπότε συνδυάζονται".

 

"Ξεκίνησα να παίζω ποδόσφαιρο στη γειτονιά μου - Θαυμάζω τον Λιονέλ Μέσι και την Άλεξ Μόργκαν"

- Ποια ήταν η πρώτη φορά που θυμάσαι τον εαυτό σου να παίζει ποδόσφαιρο;

- "Αρχικά, ξεκίνησα από τη γειτονιά μου με τ' αγόρια, καθώς ήμουν το μοναδικό κορίτσι που έπαιζε και αναγκαστικά μπήκα κι εγώ στην παρέα με τα αγόρια. Τα αδέρφια μου με βοήθησαν να ενταχθώ στο ποδόσφαιρο και να ασχοληθώ με αυτό".

- Τα πράγματα στο σχολείο σου πώς ήταν; Με την έννοια ότι εσύ είχες μία «εξάρτηση», μία αγάπη για την μπάλα του ποδοσφαίρου. Τα μεν αγόρια σε έβλεπαν σαν διαφορετική, σαν κορίτσι που έπαιζε ποδόσφαιρο, τα δε κορίτσια καταλάβαιναν ότι προτιμάς να παίζεις ποδόσφαιρο από το να παίζεις με εκείνα. Ποια ήταν η αντιμετώπιση που είχες συνολικά;


- "Σίγουρα, τους φαινόταν περίεργο ότι δεν έπαιζα με τα κορίτσια, ενώ από την άλλη έπαιζα συνεχώς ποδόσφαιρο με τα αγόρια. Ωστόσο η αντιμετώπιση που είχα ήταν καλή. Δεν είχα κάποιο πρόβλημα. Φυσικά, σε κάποιους φάνταζε αδύνατο ένα κορίτσι να παίζει ποδόσφαιρο. Με την πάροδο του χρόνου όμως, με τις ικανότητές μου, αυτά τα στερεότυπα εξαλείφθηκαν. Η αντιμετώπιση από τις νεαρότερες γενιές ήταν πάρα πολύ καλή".

- Ποια είναι τα προσωπικά σου πρότυπα, οι παίκτες και οι παίκτριες που θαυμάζεις από το εξωτερικό;

- "Το πρότυπό μου, από τους άντρες, είναι ο Λιονέλ Μέσι, διότι συνδυάζει ασίστ και γκολ και παράλληλα είναι εκείνος που οργανώνει το παιχνίδι της ομάδας του. Από γυναίκες θαυμάζω την Άλεξ Μόργκαν, καθώς εκτός από ποδοσφαιρίστρια, είναι ταυτόχρονα και μητέρα, πράγμα που είναι πάρα πολύ δύσκολο. Εννοείται φυσικά ότι την θαυμάζω και στον αγωνιστικό χώρο".

"Καλύτερες στιγμές μου τα δύο πρωταθλήματα με τον ΠΑΟΚ και η πρώτη κλήση μου στην Εθνική Γυναικών"

- Ποια είναι η καλύτερη και ποια η χειρότερη στιγμή έως τώρα στην καριέρα σου; Αν σου έδιναν τη δυνατότητα να αλλάξεις κάτι στην μέχρι στιγμής πορεία σου, τι θα ήταν αυτό;

- "Στον αθλητισμό γενικά υπάρχουν και καλές και κακές στιγμές. Κρατάω μόνο τα θετικά. Από τις καλύτερές μου στιγμές είναι τα δύο πρωταθλήματα που έχουμε πάρει με τον ΠΑΟΚ. Επιπλέον, μια άλλη είναι όταν κλήθηκα για πρώτη φορά στην Εθνική Γυναικών. Η χειρότερη στιγμή για εμένα ήταν όταν τραυματίστηκα στον αστράγαλό μου πριν λίγους μήνες. Όμως, όπως προανέφερα, πρέπει να βλέπουμε τα θετικά στην όλη υπόθεση. Στο δεύτερο σκέλος της ερώτησης, δε θα άλλαζα κάτι στην έως τώρα πορεία μου, γιατί όλα αυτά που έχω κάνει και μου έχουν συμβεί, είτε οι νίκες είτε οι ήττες είτε ακόμα και οι τραυματισμοί, νομίζω μ' έχουν φτάσει σε αυτό το επίπεδο που είμαι αυτή τη στιγμή. Οπότε, δε μετανιώνω για κάτι".

- Προφανώς, σημαντική στιγμή ήταν και η βράβευσή σου; Αναφέρομαι σε ατομικό επίπεδο φυσικά.

- "Ναι, σωστά. Έχεις δίκιο".

- Όπως έχω δει, στον ΠΑΟΚ φοράς το νούμερο «8» και στην Εθνική το «14». Σημαίνουν κάτι για σένα;

- "Το «8» το φορούσα από την προηγούμενη ομάδα μου, από όταν ξεκίνησα στο Μεσολόγγι. Οπότε το έχω από τότε, είναι το τυχερό μου νούμερο. Στην Εθνική, επειδή υπήρχαν και άλλες κοπέλες πριν από εμένα – εννοείται τα νούμερα δεν έχουν σημασία – το «14» ήταν τυχαίο. Τυχαία το διάλεξα και με αυτό συνεχίζω να αγωνίζομαι".

"Το κλειδί στην επιτυχία είναι να κρατήσεις τον εαυτό σου εκεί που είναι και να ανεβάσεις ακόμα περισσότερο το επίπεδό σου - Προσαρμόστηκα εύκολα, με τη βοήθεια των συμπαικτριών μου, στη Θεσσαλονίκη"

- Γυρίζουμε στα πιο επίκαιρα τώρα. Είσαι μια αθλήτρια που μόλις στην ηλικία των 19 ετών, βγήκες η καλύτερη ποδοσφαιρίστρια στη χώρα μας. Δεδομένου πως όταν ήσουν μικρότερη, ήθελες απλώς να γίνεις ποδοσφαιρίστρια και κατάφερες από τόσο μικρή ηλικία να παίζεις στον ΠΑΟΚ, την κατά τεκμήριο καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα στο ποδόσφαιρο γυναικών και να είσαι βασικό στέλεχος της Εθνικής, τι κίνητρο έχεις από εδώ και πέρα; Σε ρωτάω γιατί βλέπουμε συχνά αθλητές, οι οποίοι όταν βάζουν κάποιους στόχους και τους πετυχαίνουν, είναι σαν να νιώθουν «γεμάτοι» από κάποιες επιτυχίες τους και να μην το «κυνηγούν» τόσο. Σίγουρα, εσύ είσαι ακόμα νέα και έχεις πολύ δρόμο μπροστά σου. Αλλάζεις όμως τίποτα στο mindset σου ή η νοοτροπία και οι σκέψεις σου παραμένουν ως είχαν;

- "Η αλήθεια είναι ότι δεν μου έχουν ξανακάνει αυτή την ερώτηση. Φυσικά, όταν κάνεις κάποια επιτυχία, σίγουρα ανακουφίζεσαι. Ωστόσο, νομίζω ότι το κλειδί σε αυτό είναι να συνεχίσεις δουλεύεις με το ίδιο mindset, που ανέφερες κι εσύ, με το ίδιο κίνητρο και τον ίδιο τρόπο, όπως έκανες τα προηγούμενα χρόνια. Νομίζω ότι αυτή είναι η στιγμή που πρέπει να κρατήσεις τον εαυτό σου εκεί που είναι. Να τον ισορροπήσεις και να μην κατέβει επίπεδο. Ίσα ίσα, να μείνει στο ίδιο επίπεδο που είναι, αν όχι να βάλει ακόμα πιο υψηλά στάνταρς, προκλήσεις και κίνητρα, τα οποία να μπορέσει να πετύχει. Πιστεύω ότι αυτό είναι το κλειδί. Να ισορροπήσεις τα πράγματα και να ανέβεις ακόμα πιο πολύ".

- Πηγαίνουμε εκ νέου λίγο στο παρελθόν. Πώς ήταν που το καλοκαίρι του 2021 πριν καν ενηλικιωθείς πήγες στον ΠΑΟΚ (σ.σ η Βάσια είχε μόλις τελειώσει την Β’ Λυκείου). Μία νέα κοπέλα, σε νέα πόλη, νέες καταστάσεις. Πώς ήταν τα πράγματα τότε;

- "Σίγουρα, κάθε αρχή και δύσκολη. Προσαρμόστηκα πολύ εύκολα, όμως. Οι συμπαίκτριές μου με βοήθησαν να το κάνω αυτό πολύ γρήγορα. Το γεγονός ότι πήγα σε τόσο μικρή ηλικία δε με φόβισε. Το αντίθετο μάλιστα, αφού ήθελα να κάνω αυτό που ονειρευόμουν πάντα, να παίζω ποδόσφαιρο. Πήγα σε ένα καινούριο σχολείο, μια καινούρια ομάδα. Ήταν όλα καινούρια για εμένα. Αλλά εντάχθηκα πάρα πολύ γρήγορα με τη βοήθεια των ανθρώπων που ήταν δίπλα μου. Φυσικά πάντως, τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά σε σχέση με το πώς ήταν στην πόλη μου, το Αγρίνιο".

"Η μόνη συμβουλή που θα έδινα στον 9χρονο εαυτό μου θα ήταν να απολαμβάνει αυτό που κάνει - Να μην τα παρατούν ποτέ οι νεαρές κοπέλες που επιθυμούν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό"

- Αν μπορούσες να γυρίσεις το χρόνο πίσω, ας πούμε δέκα χρόνια και να είχες μπροστά σου τη Βάσια του 2013, που ήταν 9 χρονών. Τότε, εκείνη ήθελε να παίξει ποδόσφαιρο, ονειρευόταν να παίζει αυτό το άθλημα. Εσύ, σαν 19χρονη πλέον κοπέλα, που έχει διαγράψει μια αξιοσημείωτη πορεία, με κατακτήσεις τροπαίων, με την πρόσφατη βράβευσή σου, τι συμβουλή θα της έδινες; Τι θα της απαντούσες σε διάφορες σκέψεις που έκανε τότε, είτε θετικές είτε αρνητικές, με την εμπειρία που έχεις τώρα;

- "Η μόνη συμβουλή που θα της έδινα, νομίζω, είναι να απολαμβάνει αυτό που κάνει και να το αγαπάει με την ψυχή της. Αυτό θα της έλεγα και θα την συμβούλευα με την εμπειρία μου, την πολύ λίγη μέχρι στιγμής".

- Κατ’ επέκταση λοιπόν, στο πρόσωπο της 9χρονης Βάσιας, δες άλλες κοπέλες 9-10 χρονών, που τους αρέσει το ποδόσφαιρο και σκέφτονται να ασχοληθούν με αυτό. Είναι προφανές ότι έχοντας ζήσει τα πράγματα πλέον, έχεις κάτι να πεις και σε αυτές. Είναι η ίδια απάντηση με την προηγούμενη ερώτηση;

- "Σίγουρα. Αυτό που θα τους έλεγα, είναι ότι εφόσον αγαπούν αυτό που κάνουν και δουλεύουν για αυτό, προφανώς το να ενταχθούν στον αθλητισμό είναι πάρα πολύ καλό και ειδικότερα στο ποδόσφαιρο, είναι ακόμα καλύτερο. Φυσικά, ο κόπος τους αργά ή γρήγορα θα ανταμειφθεί. Αυτό που θέλω επίσης να πω, είναι να μην τα παρατούν σε οποιαδήποτε δυσκολία, που μπορεί να προκύψει. Πιστεύω γενικά ότι μία κοπέλα κερδισμένη θα βγει, είτε ασχοληθεί επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο είτε το έχει ως χόμπι. Τα οφέλη είναι τεράστια και πολύ χρήσιμα για την ζωή της κάθε κοπέλας ξεχωριστά".

"Είναι αρκετά δύσκολο για μία κοπέλα να έχει ως αποκλειστικό εισόδημα από το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα - Η αντιμετώπιση του κόσμου πρέπει να αλλάξει, το ποδόσφαιρο γυναικών είναι σημαντικό να προβληθεί"

- Γενικεύοντας, το ποδόσφαιρο γυναικών στην Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο σε σχέση με άλλες χώρες, καθώς είναι ακόμα ημιεπαγγελματικό. Είναι εφικτό στη χώρα μας μία κοπέλα να τα βγάλει πέρα, έχοντας σαν μοναδικό εισόδημα από το ποδόσφαιρο;

- "Αυτή τη στιγμή, πιστεύω ότι είναι αρκετά δύσκολο για μία κοπέλα να βιοποριστεί από το ποδόσφαιρο. Έτσι, αναγκάζεται να κάνει και δεύτερη δουλειά, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στην καθημερινότητα. Είναι ημιεπαγγελματικό και η γνώμη μου είναι ότι χρειάζεται να γίνουν πάρα πολλά βήματα, έτσι ώστε το ποδόσφαιρο γυναικών στην Ελλάδα να πλησιάσει τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Στο εξωτερικό είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα και πλέον μία ποδοσφαιρίστρια μπορεί να βιοπορίζεται αποκλειστικά από το άθλημα".

- Από αυτά που έχεις δει σε άλλες χώρες, κυρίως από τις μάχες της Εθνικής με αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα άλλων χωρών, έχεις δει προφανώς, κάποιες διαφορές. Βλέπεις κάποια πράγματα που λογικά πιστεύεις ότι θέλουν αλλαγή στο ποδόσφαιρο γυναικών στην Ελλάδα, σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί στο εξωτερικό. Πιστεύεις ότι ένα από αυτά που χρειάζεται να διαφοροποιηθούν, είναι η αντιμετώπιση του κόσμου;

- "Η αντιμετώπιση του κόσμου πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να αγκαλιάσει το ποδόσφαιρο γυναικών. Φυσικά, αυτό δεν μπορεί να γίνει από την μία στιγμή στην άλλη. Νομίζω ότι η προβολή του ποδοσφαίρου γυναικών είναι πολύ σημαντική και χρήσιμη, ώστε να αναδειχθεί και να αναπτυχθεί και να φτάσει εκεί που του αρμόζει, εκεί που του αξίζει. Βέβαια, χρειάζονται πολλές αλλαγές σε πολλούς τομείς, είτε εγκαταστάσεις είτε υποδομές είτε σε θέματα υγείας. Νομίζω η αντιμετώπιση του κόσμου στο εξωτερικό διαφέρει πάρα πολύ από την Ελλάδα".

- Μου έδωσες αφορμή να κάνω μια ερώτηση που δεν είχα στο μυαλό μου. Αναφέρθηκες σε θέματα υγείας. Δηλαδή;

- "Στην χώρα μας, ένα ιατρικό team μιας μεσαίας ομάδας απαρτίζεται από έναν γιατρό και έναν φυσικοθεραπευτή. Μερικές φορές, αυτοί μπορεί να είναι και ανύπαρκτοι στο ποδόσφαιρο γυναικών, πράγμα αρκετά σύνηθες στην Ελλάδα. Αντίθετα, στο εξωτερικό μια ομάδα μεσαίου βεληνεκούς μπορεί να έχει δύο, ακόμα και τρεις φυσικοθεραπευτές και δύο γιατρούς. Αυτόματα, η αντιμετώπιση των προβλημάτων της κάθε τραυματισμένης κοπέλας γίνεται ευκολότερη. Η αποκατάστασή της γίνεται πολύ πιο γρήγορη".

"Δυσκολότερη αντίπαλος που έχω παίξει η Γαλλία - Δυστυχώς, το κύριο μέλημα των ακαδημιών στην Ελλάδα είναι τα χρήματα"

- Μιας και αναφερθήκαμε στο εξωτερικό, ποια είναι η δυσκολότερη αντίπαλος που έχεις αντιμετωπίσει; Αναφέρομαι και στην δυσκολότερη ομάδα και στην πιο δύσκολη παίκτρια που έχεις παίξει απέναντι.

- "Η αντίπαλος που μας έκανε περισσότερο τη ζωή δύσκολη, ήταν η Γαλλία, που αντιμετωπίσαμε πέρυσι και πρόπερσι (σ.σ στα προκριματικά του Mundial γυναικών). Είναι από τις καλύτερες ομάδες αυτή τη στιγμή της Ευρώπης και του κόσμου. Η Μαζρί, η οποία αγωνίζεται στην Λυών και την είχα αντίπαλο, είναι πάρα πολύ καλή. Γενικά όμως, με την ομαδικότητά τους μπορούσαν να παίξουν πολύ καλά. Αυτή είναι η δυσκολότερη αντίπαλος που έχω παίξει μέχρι στιγμής".

- Σκέφτομαι τώρα ότι η Ισπανία, η Γαλλία είναι χώρες που σε πολλά αθλήματα κάνουν πρωταθλητισμό. Έχουν ομάδες που διεκδικούν πρωτιές. Θεωρείς ότι είναι τυχαίο αυτό; Γιατί, η Ελλάδα αν εξαιρέσεις τις καλές γενιές του 2004 στο ποδόσφαιρο και μετά του 2005 και του 2006 στο μπάσκετ, δεν έχει διεκδικήσει κάποιο άλλο τρόπαιο από εκεί και έπειτα στα αθλήματα αυτά.

- "Αυτό πιστεύω ότι ξεκινάει από τις μικρές ηλικίες. Από εκείνους που «τρέχουν» τις ακαδημίες, που τους ενδιαφέρει μόνο το προσωπικό τους όφελος και το κέρδος. Έτσι γίνεται στην Ελλάδα. Δυστυχώς, το κύριο μέλημα είναι τα χρήματα".

"Δεν έχω κάποιο μότο - Ο Θεός ξέρει καλύτερα που θα βγει όλο αυτό"

- Πηγαίνουμε στην τελευταία ερώτηση. Έχεις κάποιο μότο, κάποια ατάκα, που έχεις σαν βάση και με την οποία δουλεύεις και λειτουργείς καθημερινά;

- "Δεν έχω κάτι συγκεκριμένο. Βασικά, κάνω τον σταυρό μου και ο Θεός ξέρει καλύτερα που θα βγει όλο αυτό. Αν αξίζω να πάω σε κάποια καλύτερη ομάδα, ή αν αξίζω να πάω σε κάποια μεγάλη ομάδα. Αυτό μου δίνει δύναμη και έτσι προχωράω στη ζωή μου".

- Βάσια, σε ευχαριστώ πολύ. Καλές γιορτές με υγεία. Ο νέος χρόνος να σου φέρει όσα επιθυμείς!

- "Να είσαι καλά. Ευχαριστώ πολύ. Καλές γιορτές!". 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code