ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Πανιώνιος : "Ιστορική" πορεία προς την κορυφή !


Ο Πανιώνιος είναι εδώ και έχει παρόν και μέλλον ! Έπειτα από μια συγκλονιστική χρονιά, ήρθε η ώρα για όλους στο σύλλογο να γευτούν την επιτυχία που με πολύ κόπο κατόρθωσαν :
Έξοδος στην Ευρώπη μετά το 2008 και μεγάλα αγωνιστικά, ψυχολογικά αλλά και οικονομικά οφέλη. Ο ισχυρός ελληνικός κορμός της ομάδας, η πλαισίωσή του με μαχητικούς και ποιοτικούς ξένους, το "οικογενειακό" κλίμα εντός των αποδυτηρίων αλλά και με τον κόσμο που αγκάλιασε την προσπάθεια και φυσικά το μαεστρικό "κοουτσάρισμα" του Βλάνταν Μιλόγεβιτς αποτέλεσαν τα "κλειδιά" της αγωνιστικής εκτόξευσης του Πανιωνίου.

Δυσοίωνο καλοκαίρι για τους κυανέρυθρους 

Ποιος θα το περίμενε όμως ότι η χρονιά θα εξελισσόταν κατά τέτοιον τρόπο στις αρχές Αυγούστου, όταν η ομάδα βρέθηκε ξαφνικά χωρίς προπονητή ! Ο Μαρίνος Ουζουνίδης, παρά την πολύ καλή πορεία στην οποία είχε οδηγήσει τον Πανιώνιο την περασμένη χρονιά, αποτέλεσε παρελθόν έπειτα από απόφαση της διοίκησης της ομάδας, με τον Έλληνα τεχνικό να πληρώνει το γεγονός πως ήρθε στη δημοσιότητα η επαφή που είχε με τον Βαγγέλη Μαρινάκη και η φημολογία ότι έχει συμφωνήσει με τον Ολυμπιακό να αντικαταστήσει τον Βίκτορ Σάντσες. Δικαιολογημένα έως ένα σημείο οι οπαδοί αντέδρασαν με άσχημο τρόπο, απαιτώντας την αποπομπή του Ουζουνίδη και μάλιστα διέκοψαν προπόνηση της ομάδας για να εκφράσουν την οργή τους στο πρόσωπό του. Δυσαρέσκεια επικράτησε και στους διοικούντες, οι οποίοι επιθυμώντας να αποφύγουν περαιτέρω εσωτερικούς τριγμούς έλυσαν τη συνεργασία τους με τον Ουζουνίδη και στις 11 Αυγούστου ανακοίνωσαν τον Βλάνταν Μιλόγεβιτς ως το νέο τεχνικό της ομάδας.



Το καλοκαίρι δεν άφηνε πολλά περιθώρια για μεγαλεπήβολες φιλοδοξίες, με την ομάδα να μην εξασφαλίζει αδειοδότητση για συμμετοχή στο Europa League, ενώ υπήρξαν και σημαντικές αποχωρήσεις από το ρόστερ. Αρκετοί από τους πρωταγωνιστές της προηγούμενης χρονιάς αποτέλεσαν παρελθόν. Ενδεικτικά, οι Μπακασέτας ( ΑΕΚ ), Καραμάνος ( Ολυμπιακός ), Μπαργκάν ( Άρης ), Βιγιάλμπα ( Βελέζ ), Ντουρμισάι ( Λαμία ) και Διούδης ( Μπριζ ) αποχαιρέτισαν την Πλατεία, με τη διοίκηση να μη διαθέτει και πολλά χρήματα για να τους αντικαταστήσει. Προβαίνοντας σε μεθοδικές κινήσεις όμως κατάφερε να κλείσει τις τρύπες στο ρόστερ, φέρνοντας παίκτες που στην πορεία αποδείχθηκαν ακόμα πιο αποδοτικοί από τους προκατόχους τους. Ήρθαν δανεικοί από τον Ολυμπιακό οι Γιαννιώτης και Μπεν και από τον ΠΑΟΚ ο Σαββίδης. Επίσης, ο Πανιώνιος απέκτησε τους Φούντα, Μασούντ, Θεοδωρόπουλο και Αντωνιάδη. Η μεγάλη καλοκαιρινή μεταγραφή ήταν αυτή του Νταβίντ Ενγκόγκ, με τον Γάλλο στράικερ να προορίζεται για να πλαισιώνει τον Ανσαριφάρντ. Το σημείο - "κλειδί" ωστόσο ήταν η διατήρηση του υπάρχοντος κορμού που αποτελούνταν από ποδοσφαιριστές που είχαν δώσει τα διαπιστευτήρια τους τη σεζόν 2015 - 2016 : Ρισβάνης, Βλάχος, Τασουλής στην άμυνα, Κόρμπος και Σιώπης το ασυναγώνιστο δίδυμο στον κέντρο και φυσικά το "βαρύ πυροβολικό", Καρίμ Ανσαριφάρντ.

Δυνατό ξεκίνημα στη Superleague 

Η χρονιά ξεκινάει λοιπόν με τον "Ιστορικό" να βρίσκεται κατά κύριο λόγο σε μια κατάσταση προσαρμογής. Ο Μιλόγεβιτς παρέλαβε ουσιαστικά μια έτοιμη ομάδα από τον προκάτοχό του, δουλεμένη με συγκεκριμένο τρόπο και γαλουχημένη σύμφωνα με τις αρχές του Ουζουνίδη. Ο Σέρβος τεχνικός δεν θέλησε να προβεί σε κάποια ιδιαίτερη διαφοροποίηση, δίνοντας τον απαιτούμενο χρόνο στην ομάδα να τον γνωρίσει αλλά και στον ίδιο του τον εαυτό να μάθει τους παίκτες του. Οι επίσημες αγωνιστικές υποχρεώσεις ξεκινούν με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα να μην είναι απολύτως ενθουσιασμένη με την επιλογή του Μιλόγεβιτς για τον πάγκο, παρά τις πολύ καλές εντυπώσεις που είχε αφήσει εκείνος στον πάγκο της Παρτίζαν και της Ομόνοιας. Ο Σέρβος όμως με χαμηλά το κεφάλι και ατελείωτη δουλειά κέρδισε πολύ γρήγορα άπαντες εντός ομάδας. Σε αυτό φυσικά συνηγόρησε και η πολύ καλή αρχή του Πανιωνίου στο πρωτάθλημα. Η ομάδα σημείωσε τρεις νίκες στα πρώτα τέσσερα παιχνίδια και συνέχισε την καλή βαθμολογική συγκομιδή κόντρα στους μικρομεσαίους αντιπάλους, ενώ δεν έλειψαν και οι επιτυχίες απένταντι στους "μεγάλους" : 0-0 με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ στις 22 Οκτωβρίου, 1-0 τον ΠΑΟΚ στη Νέα Σμύρνη στις 6 Νοεμβρίου και 1-1 με τον Παναθηναϊκό εντός έδρας στις 27 Νοεμβρίου. Χαρακτηριστικό της πολύ καλής πορείας στον πρώτο γύρο είναι η βαθμολογική κατάταξη του Πανιωνίου, ο οποίος βρέθηκε για μια μόλις εβδομάδα στην έβδομη θέση, στην αρχή, και έπειτα συνεχώς ανέβαινε καταλαμβάνοντας ακόμα και τη δεύτερη θέση ! Το τέλος μάλιστα του πρώτου γύρου βρίσκει τους Νεοσμυρνιώτες δεύτερους με συγκομιδή 28 βαθμών, έχοντας εξασφαλίσει προ πολλού την παραμονή στην κατηγορία ( κάτι το οποίο μόνο δεδομένο δεν θεωρούνταν στο ξεκίνημα ) και ατενίζοντας το μέλλον δίχως άγχος.

Η εξαιρετική πορεία τον Πανιωνίου φυσικά είχε ονοματεπώνυμα. Κατ΄αρχάς, αυτό του Βλάνταν Μιλόγεβιτς. Ο κόουτς διατήρησε το σχηματισμό 4-2-3-1 με τον οποίον αγωνιζόταν και την περασμένη σεζόν ο Πανιώνιος, δούλεψε όμως εντατικά στον τρόπο άμυνας και πρέσινγκ, καθώς και στις φάσεις τρανζίσιον και μετέτρεψε τους κυανέρυθρους σε ένα συμπαγές σύνολο που όμως ήξερε πως να αναπτύσσει ταχύτατες αντεπιθέσεις και να τις εκμεταλλεύεται στο έπακρο. Αγωνιστικά ξεχώρισαν οι Ρισβάνης, Οικονόμου στο κέντρο της άμυνας, οι Σιώπης, Κόρμπος στα χαφ και οι Μασούρας, Φούντας, Μπεν και Μασούντ στη μεσοεπιθετική γραμμή. Ιδιαίτερα ο Ιρανός ήταν απολαυστικός και αναδεικνύοντας το ταλέντο του σε κρίσιμες στιγμές, αποτέλεσε το βαρόμετρο του Πανιωνίου. Αντιθέτως, η πιο ηχηρή καλοκαιρινή προσθήκη του "Ιστορικού", ο Ενγκόγκ, δε δικαίωσε τις προσδοκίες εξ' άιτιας και των τραυματισμών που τον ταλαιπώρησαν

Το μόνο αρνητικό για τον Πανιώνιο ήταν ο αποκλεισμός από το Κύπελλο Ελλάδος. Στον 8ο όμιλο της φάσης των 32 μαζί με Κισσαμικό, Λεβαδειακό και Πανσερραϊκό, οι κυναέρυθροι δεν κατόρθωσαν να πάρουν την πρόκριση. Κανείς όμως δεν έψεξε τους παίκτες ή το προπονητικό τιμ για την αποτυχία στο Κύπελλο, αφού η πορεία στο πρωτάθλημα και το καλό ποδόσφαιρο που απέδιδε η ομάδα άφηνε μόνο χαμόγελα.

Χειμερινές ανακατατάξεις στο ρόστερ, σημαντική μεταγραφική ενίσχυση


Η μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου ξεκινάει με τους κυανέρυθρους να δίνουν τον Ανσαριφάρντ στον Ολυμπιακό, ο οποίος κάλυψε τη ρήτρα των 400.000 ευρώ. Ο Πανιώνιος έχασε τον βασικό του επιθετικό ( μετρούσε 5 γκολ στη χρονια σε 14 εμφανίσεις ) και έτσι αναζήτησε τον αντικαταστάτη του στην ελεύθερη αγορά. Συμφώνησε εν τέλει με τον 22χρονο Γερμανό Σαμέντ Γεσίλ, ο οποίος είχε περάσει και από τη Λίβερπουλ. Επιπλέον, οι ιθύνοντες του Πανιωνίου δεν έμειναν εφησυχασμένοι από την πολύ καλή πορεία της ομάδας. Σε συνεργασία με τον Μιλόγεβιτς και ακούγοντας τις εισηγήσεις του, δυνάμωσαν έτι παραπάνω το σύνολο, με τις προσθήκες των Μαχμούτοβιτς, Ταπόκο, Μπαντή και Λάμπρου.

Εκτόξευση στο δεύτερο γύρο !

Ο Πανιώνιος παράλληλα με τις προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ συνέχισε να πηγαίνει "τραίνο" στο πρωτάθλημα. Διατήρησε τη δέυτερη θέση για πολύ μεγάλο διάστημα της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος και συνέχισε να αποδίδει καλό ποδόσφαιρο. Ο Φεβρουάριος βρήκε τους Νεοσμυρνιώτες σε απίστευτη φόρμα, καθώς τον έκλεισαν με 4 νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια! Η τελευταία μάλιστα εξ' αυτών ήταν κόντρα στον Ολυμπιακό στο Στάδιο Καραϊσκάκης, με σκορ 0-1 ( το γκολ σημείωσε ο Μασούρας ), χωρίς μάλιστα τους Γιαννιώτη, Ρισβάνη και Μασούντ. Με αυτό το αποτέλεσμα ο "Ιστορικός" υποχρέωσε τους ερυθρόλευκους στην πρώτη εντός έδρας ήττα τους μετά απο 16 παιχνίδια, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μείωσε τη διαφορά του από την πρώτη θέση στους 7 βαθμούς ! 


Όπως ήταν αναμενόμενο η νίκη αυτή πανηγυρίστηκε έξαλλα από τον κόσμο του Πανιωνίου, ο οποίος κατέκλυσε τη Νέα Σμύρνη στην υποδοχή του πούλμαν της ομάδας μετά τη θριαμβευτική επικράτηση. Ακούστηκαν μεταξύ άλλων συνθήματα που επευφημούσαν του ποδοσφαιριστές του Πανιωνίου ως πρωταθλητές, με τους οπαδούς να ζητούν με πάθος το πρωτάθλημα, δείχνοντας ότι το πιστεύουν !



Εν τέλει πέμπτη θέση και πλέι οφφ

Η ομάδα του Μιλόγεβιτς έφτασε στο "πικ" της με την επικράτηση κόντρα στον Ολυμπιακό και στη συνέχεια εξασφάλισε από νωρίς τη συμμετοχή στα πλέυ οφ, που συνεπάγεται με έξοδο στην Ευρώπη ( οι υπεύθυνοι της ομάδας έκαναν τις απαραίτητες κινήσεις για την εξασφάλιση της άδειας και ο Πανιώνιος θα αγωνιστεί στα προκριματικά ). Αγωνιστικά επήλθε μια "κοιλιά" προς το τέλος της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος, κάτι το οποίο είναι φυσιολογικό και ως τέτοιο αντιμετωπίστηκε. Η ομάδα κατέλαβε τελικά την πέμπτη θέση, σε ισοβαθμία με την ΑΕΚ, στους 52 βαθμούς, και αμφότερες οι ομάδες ξεκίνησαν τη διαδικασία των πλέυ οφ με 0 βαθμούς, ενώ ο ΠΑΟ είχε 1 και ο ΠΑΟΚ 2. Άπαντες στο σύλλογο δήλωναν έτοιμοι να παλέψουν για το καλύτερο πλασάρισμα και ένα καλό ευρωπαϊκό εισιτήριο.


Στους αγώνες κατάταξης ο Πανιώνιος ξεκίνησε με ισοπαλία 1-1 στη Νέα Σμύρνη με τον Παναθηναϊκό, με τον σκόρερ Μασούρα να αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι είναι ο άνθρωπος των μεγάλων ματς. Ακολούθησε η νίκη - έκπληξη με σκορ 0-1 στο ΟΑΚΑ απέναντι στην ΑΕΚ, με τον Γεσίλ να πετυχαίνει το πρώτο του γκολ με τα κυανέρυθρα χρώματα. Στις διαδοχικές αναμετρήσεις με τον ΠΑΟΚ ο Πανιώνιος γνώρισε δυο ήττες , με ίδιο σκορ ( 1-0 ). Η προσπάθεια για την αποφυγή της τελευταίας θέσης κορυφώθηκε στις δυο τελευταίες αγωνιστικές, όμως οι κυναέρυθροι ηττήθηκαν από Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο και ΑΕΚ στη Νέα Σμύρνη και κατετάγησαν εν τέλει πέμπτοι με συγκομιδή τεσσάρων βαθμών. Έτσι, ο Πανιώνιος θα ξεκινήσει τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις από το δεύτερο προκριματικό γύρο του UEFA Europa League, στις 13 και 20 Ιουλίου.


Προπονητής και αγωνιστικές εκκρεμότητες

Στην Πλατεία γνώριζαν πρίν την έναρξη των πλέυ οφ πως ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς θα αποχωρήσει από τον πάγκο μετά το πέρας της σεζόν και αναζήτησαν άμεσα αντικαταστάτη. Πριν λίγες εβδομάδες ανακοίνωσαν τον τέως προπονητή της Κέρκυρας, Μιχάλη Γρηγορίου, ο οποίος τα βρήκε σε όλα με τον Πανιώνιο και θα βρεθεί του χρόνου στο τιμόνι της ομάδας.

Παράλληλα, στον Πανιώνιο καλούνται από νωρίς να τακτοποιήσουν τα αγωνιστικά ζητήματα, καθώς η προετοιμασία ξεκινάει νωρίς και αρκετοι παίκτες αποχωρούν. Γιαννιώτης, Ρισβάνης, Σιώπης, Μπεν πηγαίνουν στον Ολυμπιακό, ενώ αμφίβολο είναι το μέλλον του Μασούντ στην Πλατεία, παρά την προσπάθεια των ανθρώπων της διοίκησης να τον πείσουν να ανανεώσει. Έχει ήδη ανακοινωθεί η προσθήκη του Γεωργιανού ανασταλτικού μέσου Ιράκλι Μαϊσουράτζε, ενώ σε προχωρημένες συζητήσεις βρίσκονται με τους Μπανανά, Σαραμαντά και Ασίγκμπα. Για τη θέση του τερματοφύλακα κοιτάνε έντονα στον Πανιώνιο προς Σλοβενία, με τους Ζάλοκαρ και Κότνικ να είναι οι πρώτοι στόχοι για τον "άσσο".

Ο Πανιώνιος ολοκλήρωσε μια καταπληκτική χρονιά, την καλύτερη μάλιστα επί εποχής Superleague (από το 2006 και έπειτα), έχοντας απολογισμό 15 νίκες 7 ισοπαλίες και 8 ήττες στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος, αλλά και 1 νίκη, 1 ισοπαλία και 4 ήττες στο θεσμό των πλέυ οφ. Παρά τις σημαντικές αλλαγές σε προπονητικό τιμ και έμψυχο δυναμικό, ο σύλλογος διοικείται πλέον από ανθρώπους έμπειρους, ρεαλιστές και γνώστες του χώρου. Είναι δεδομένο ότι στον Πανιώνιο έχουν κατανοήσει τι πήγε σωστά τις προηγούμενες δύο χρονιές, έχουν δηλαδή στο μυαλό τους τη "συνταγή" της επιτυχίας. Προσωπική μου άποψη είναι πως οι κυανέρυθροι , πέρα από τα αγωνιστικά επιτεύγματα, αξίζουν να είναι υπερήφανοι για τον σεβασμό και την αναγνώριση που εισέπραξαν από ολόκληρη την ποδοσφαιρική κοινότητα της χώρας. Ενώ δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο πως στην τελευταία κλήση του ομοσπονδιακού τεχνικού της Εθνικής μας συμπεριλήφθηκαν δύο παίκτες του Πανιωνίου ( Γιαννιώτης, Σιώπης )

Τη δεδομένη στιγμή ο Πανιώνιος έχει κατορθώσει να ανέβει επίπεδο στο Ελληνικό ποδόσφαιρο, κάτι το οποίο φαντάζει ακόμα πιο σημαντικό γιατί επετεύχθη σε μια περίοδο οικονομικής λιτότητας για το σύλλογο. Επειδή η επερχόμενη χρονιά θα είναι πολύ μεγαλύτερη σε διάρκεια ( προκριματικά Europa League και ενδεχόμενη παρουσία στους ομίλους, πρωτάθλημα, κύπελλο και προοπτική συμμετοχής στα πλευ οφ ανάδειξης πρωταθλητή) και αρκετά πιο απαιτητική, πρέπει άπαντες να συνεχίσουν να δίνουν το 100% και τα καινούρια μέλη να ενσωματωθούν σε αυτό που αποτέλεσε τη μεγαλύτερη δύναμη του φετινού Πανιωνίου : το σύνολο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code