ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Ποινικές διώξεις σε 6 άτομα για τα γεγονότα του Hillsborough!


Ο πρώην Επικεφαλής Διοικητής David Duckenfield αντιμετωπίζει 95 κατηγορίες για ανθρωποκτονία και πέντε άλλα ανώτερα στελέχη έχουν δεχθεί επίσης ποινική δίωξη για την τραγωδία του Hillsborough το 1989.

Ο Duckenfield ήταν ο διοικητής υπεύθυνος του ημιτελικού του FA Cup, όταν 96 οπαδοί της Liverpool τραυματίστηκαν θανάσιμα.

Ο πρώην Επικεφαλής Επιθεωρητής της Αστυνομίας του Νότιου Γιορκσάιρ Norman Bettison, δύο αξιωματικοί, ένας δικηγόρος και ένας γραμματέας του συλλόγου της Sheffield Wednesday αντιμετωπίζουν επίσης κατηγορίες.

Η πρωθυπουργός είπε ότι θα είναι μια μέρα “μικτών συναισθημάτων” για τις οικογένειες.

Πέρυσι, οι νέες έρευνες για την τραγωδία του 1989 στον ημιτελικό του FA Cup ανάμεσα της Liverpool και της Nottingham Forrest στο Sheffield κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι οπαδοί είχαν σκοτωθεί παράνομα.

Για νομικούς λόγους, ο Duckenfield δεν μπορεί να κατηγορηθεί για το θάνατο του 96ου θύματος, Tony Bland, καθώς πέθανε τέσσερα χρόνια μετά την τραγωδία, ανέφεραν οι εισαγγελείς.

Η Εισαγγελία της Βασιλείας πρέπει να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για να αφαιρέσει την ποινή που του επιβλήθηκε μετά από ιδιωτική δίωξη του το 1999, η οποία πρέπει να αφαιρεθεί πριν να μπορέσει να κατηγορηθεί εκ νέου.

Ο πλήρης κατάλογος των ατόμων και των διώξεων είναι ο εξής:

·      Ο Duckenfield αντιμετωπίζει ανθρωποκτονία 95 ανδρών, γυναικών και παιδιών.

·      Ο Sir Norman αντιμετωπίζει τέσσερις κατηγορίες για απρεπές συμπεριφορά σε δημόσιο αξίωμα που σχετίζεται με υποτιθέμενα ψέματα που είπε στο παρελθόν για το φταίξιμο των οπαδών

·      Ο Graham Mackrell, πρώην γραμματέας του συλλόγου της Sheffield Wednesday, θα κατηγορηθεί ότι παραβίασε την την απαιτούμενη ασφάλεια που έπρεπε να έχει το γήπεδο.

·      Ο Peter Metcalf, ο οποίος ήταν δικηγόρος για την Αστυνομία του Νοτίου Γιορκσάιρ, είναι υπεύθυνος για την εκτροπή της δικαιοσύνης, σχετικά με τις αλλαγές στις καταθέσεις μαρτύρων.

·      Ο πρώην Επικεφαλής Διοικητής Donald Denton και ο πρώην Επικεφαλής Επιθεωρητής Alan Foster κατηγορούνται για εκτροπή της δικαιοσύνης.

Οι κατηγορούμενοι, εκτός από τον Duckenfield, θα εμφανιστούν στο Δικαστήριο του Warrington στις 9 Αυγούστου.

Καμία εταιρεία δεν θα αντιμετωπίσει διώξεις. Κανείς από την υπηρεσία ασθενοφόρων δεν θα αντιμετωπίσει κατηγορίες, είπε η Sue Hemming, επικεφαλής του ειδικού εγκλήματος και αντιτρομοκρατίας της Εισαγγελίας της Βασιλείας.

Η Hemming είπε ότι η Sheffield Wednesday, η ομάδα που φιλοξένησε τον αγώνα, είναι σήμερα μια "διαφορετική εταιρεία" και, καθώς δεν είναι ένας σύλλογος που διαδέχθηκε την Wednesday εκείνης της εποχής, δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν αδικήματα που ενδεχομένως διαπράχθηκαν.

Η Hemming έκανε την ανακοίνωση της στις οικογένειες των θυμάτων σε μια ιδιωτική συνάντηση τους στο Warrington νωρίτερα.

Είπε: "Μετά από την προσεκτική εξέταση των αποδεικτικών στοιχείων, σύμφωνα με τον Κώδικα Εισαγγελέων της Βασιλείας, αποφάσισα ότι υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για την καταδίκη έξι ατόμων με ποινικά αδικήματα.”

"Έχουν αρχίσει ποινικές διαδικασίες και οι κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα σε δίκαιη δίκη".

Ο Barry Devonside, του οποίου ο γιος Christopher, 18 ετών, σκοτώθηκε στην τραγωδία, δήλωσε: “Όλοι χειροκρότησαν όταν ανακοινώθηκε ότι ο ανώτερος αστυνομικός εκείνη τη συγκεκριμένη ημέρα θα έχει κατηγορίες εναντίον του.”

Η Evelyn McDonnell Mills, της οποίας ο αδερφός Peter McDonnell, 21 ετών, πέθανε, δήλωσε ότι ήταν "πραγματικά χαρούμενη", αλλά πρόσθεσε ότι ήταν λυπηρό το γεγονός ότι ο άλλος αδερφός της, που αγωνίστηκε για χρόνια να φέρει δικαιοσύνη στα θύματα της τραγωδίας, πέθανε κατά το πρώτο έτος των νέων ερευνών και δεν κατάφερε ποτέ να δει το τέλος της προσπάθειας του.

Ο Pete Weatherby, ο οποίος εκπροσωπεί 22 οικογένειες των θυμάτων, δήλωσε ότι "γνώριζαν πάντα ότι η ευθύνη ήταν των αστυνομικών και η απόδειξη του ήταν ο πιο δύσκολος στόχος να επιτευχθεί".

"Εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για τη σωστή επιδίωξη της εγκληματικής διαδικασίας για τους κατηγορούμενους και δεδομένου ότι πρέπει να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των κατηγορούμενων.”

"Ωστόσο, ελπίζουν ότι οι μνήμες των αγαπημένων τους θα γίνει σεβαστή κατά τη διάρκεια της διαδικασίας".

Κατά την διάρκεια των Prime Minister’s Questions, η Theresa May είπε: “Γνωρίζω από τη στενή συνεργασία που είχα με τις οικογένειες όταν ήμουν Υπουργός Εσωτερικών ότι αυτή θα είναι μια ημέρα μικτών συναισθημάτων γι’ αυτούς.”

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Jeremy Corbyn, δήλωσε: “Νομίζω ότι πρέπει να αποτίσουμε φόρο τιμής σε όλους εκείνους που ξόδεψαν πολύ χρόνο προσπαθώντας να εξασφαλίσουν δικαιοσύνη για όσους πέθαναν στο Hillsborough.”

Ο επικεφαλής αστυνομικός της Αστυνομίας του Νότιου Γιορκσάιρ, Stephen Watson δήλωσε: "Οι αποφάσεις σχετικά με την άσκηση ποινικής δίωξης είναι σωστές.”

"Δεδομένου ότι οι ποινικές διαδικασίες έχουν πλέον αρχήσει, θα ήταν ανάρμοστο να σχολιάσω περαιτέρω για το φόβο μήπως θέσω σε κίνδυνο την εν λόγω σημαντική διαδικασία με οποιονδήποτε τρόπο".

Ο Alan Billings, Διοικητής της Αστυνομίας του Νότιου Γιορκσάιρ, δήλωσε: "Η έναρξη των ποινικών διαδικασιών εναντίον αυτών των ατόμων θα οδηγήσει ελπίζω σε κάποια αισθήματα ικανοποίησης για τα μέλη των οικογενειών που έχουν βιώσει μια μακρά και τραυματική διαδικασία".

Ένας εκπρόσωπος της Sheffield Wednesday την Τετάρτη είπε ότι η ομάδα δεν είχε κανένα σχόλιο να κάνει.

Ο Duckenfield και ο νομικός εκπρόσωπος του Denton Ian Lewis, από την JMW Solicitors, δήλωσαν: "Λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση της Εισαγγελίας της Βασιλείας να κινήσει ποινική δίωξη κατά του David Duckenfield και του Donald Denton, θα ήταν ανάρμοστο για μένα ως δικηγόρος ή για τους ίδιους τους πελάτες μου, να σχολιάσουν πάνω στο θέμα. "

Ο Metcalf αρνήθηκε να σχολιάσει.

Πηγή: BBC News

Επιμέλεια: Δημήτρης Κουϊμτσίδης

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code