ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

5 ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Μπήκε ο Ιούνιος και πλέον ολοένα και περισσότεροι ξεκινούν να σχεδιάζουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Αν ανήκετε σ’ εκείνους που δεν έχουν ακόμη αποφασίσει πού πρόκειται να παραθερίσουν φέτος, αυτή είναι η κατάλληλη περίοδος να πάρετε την τελική σας απόφαση! 

Τι καλύτερο, λοιπόν, από το να πραγματοποιήσετε τις διακοπές σας στην Ελλάδα, έναν από τους, ομολογουμένως, πιο ελκυστικούς καλοκαιρινούς προορισμούς στην Ευρώπη! Παρακάτω, ακολουθούν 5 ιδανικοί εναλλακτικοί προορισμοί, στους οποίους θα έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε τα μπάνια σας σε πεντακάθαρες παραλίες, να θαυμάσετε μοναδικά αξιοθέατα αλλά και να γευτείτε την παραδοσιακή τοπική γαστρονομία!

1) Αμοργός


Ελάχιστα δείχνουν να έχουν αλλάξει από το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, όταν η Αμοργός απέκτησε δρόμους από άσφαλτο αλλά και διασημότητα χάρη στο «Απέραντο Γαλάζιο». Η Αμοργός, το υπέροχο αυτό  κυκλαδονήσι με τα καταγάλανα νερά, τα γραφικά  καλντερίμια και το μεθυστικό ηλιοβασίλεμα, συνιστά ιδανική επιλογή εναλλακτικών διακοπών. 

Η πιο γνωστή παραλία είναι εκείνη της  Αγίας Άννας, η οποία είναι εύκολα προσβάσιμη, αφού υπάρχει λεωφορείο ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ακόμη, εξαιρετικά όμορφη και ιδιαίτερη παραλία, λόγω του σχηματισμού της, είναι εκείνη του Αγίου Παύλου. Άλλες παραλίες που αξίζει να επισκεφτείς στο νησί είναι η παραλία Μούρου στη νότια πλευρά του νησιού που δεν έχει και τόσο εύκολη πρόσβαση αλλά εκπληκτικά νερά, το Μαλτέζι που ισχύει το ίδιο αλλά και την παραλία του Λεβρωσού που βρίσκεται δίπλα από εκείνη της Αιγιάλης.

Ακόμη, για όσους λατρεύουν το camping, η Αμοργός αποτελεί  την ιδανική τοποθεσία, αφού διαθέτει τρία, με πιο δημοφιλές  εκείνο που βρίσκεται στην Αιγιάλη. Η Αιγιάλη είναι ένα χωριό που εκτείνεται κατά μήκος της παραλίας, ενώ είναι και το ένα από τα δύο λιμάνια του νησιού. Εκεί , μάλιστα, βρίσκεται το beach bar «Disco the Que». 

Το μεγαλύτερο αξιοθέατο του νησιού είναι το μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας, το οποίο προσφέρει μοναδικό  θέαμα. Βρίσκεται  ανάμεσα σε βράχια και στέκει επιβλητικό. Μπορείτε να το δείτε μόνο από τη θάλασσα (κολυμπώντας στην παραλία της Αγίας Άννας) και για να φτάσετε εκεί είναι απαραίτητο να ανέβετε 300 απότομα σκαλοπάτια. 


Άλλο αξιοσημείωτο αξιοθέατο του νησιού αποτελεί το ναυάγιο που βρίσκεται στην Κάτω Μεριά. Το καράβι αυτό δεν πρόλαβε να αρμενίσει για πολύ, αφού τον Φεβρουάριο του 1980, το έπιασε κακοκαιρία και προσπάθησε να προσαράξει στην Κάτω Μεριά στην Αμοργό. Όμως, έσπασε η άγκυρά του και έτσι ναυάγησε, δημιουργώντας ένα ασύλληπτα πανέμορφο σκηνικό. 


Εξαιρετική είναι και η Χώρα του νησιού, η οποία βρίσκεται ανάμεσα σε βουνά.  Για τη νυχτερινή σας διασκέδαση, μπορείτε να επιλέξετε  κάποιο από τα πολύ ωραία μπαράκια που διαθέτει η Χώρα, αλλά και η Αιγιάλη.

2) Ιθάκη


Ένα ιδιαίτερο νησί σπάνιας φυσικής ομορφιάς, είναι η Ιθάκη. Είναι ένα νησί αντιθέσεων, βραχώδες και ορεινό αλλά και με γόνιμες και καταπράσινες κοιλάδες. Η φυσική γοητεία του νησιού τοποθετεί την Ιθάκη στους πιο ειδυλλιακούς προορισμούς για θερινές διακοπές.  Γνωστή, παγκοσμίως, ως η γενέτειρα του ομηρικού βασιλιά Οδυσσέα, αποτελεί, διεθνώς, σύμβολο αγάπης για την Ελλάδα.

Η ξεχωριστή Ιθάκη που αξίζει κανείς να ανακαλύψει, είναι γεμάτη όμορφες παραλίες, μοναστήρια, εκκλησίες και αξιοθέατα και όλα αυτά μαζί συνθέτουν το τοπίο του μικρού αυτού καταπράσινου νησιού του Ιονίου. Οι παραλίες δεν είναι αμμώδεις, αλλά αποτελούνται από λεία, λευκά κυρίως, βότσαλα, ενώ τα δέντρα φθάνουν σχεδόν έως τη θάλασσα.

Στη νότια πλευρά του νησιού, εκεί που βρίσκεται και η πρωτεύουσα, το Βαθύ, η πιο δημοφιλής παραλία είναι, αδιαμφισβήτητα, το Φιλιατρό. Είναι οργανωμένη παραλία, με αρκετό ελεύθερο χώρο και διαθέτει beachbar, όπου εκτός από καφέ και φαγητό, μπορείτε να απολαύσετε το ποτό ή κοκτέιλ σας. Μάλιστα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, στο χώρο πίσω από την παραλία, διοργανώνονται διάφορα φεστιβάλ αλλά και beach party. Αυτό που θα σας κερδίσει στο Φιλιατρό, πάντως, είναι τα γαλαζοπράσινα διαφανή νερά του κόλπου, τα οποία είναι πάντοτε καθαρά και ήσυχα! 


παραλία Φιλιατρό 

Ακόμη μια παραλία στο νότιο τμήμα του νησιού που δεν πρέπει να παραλείψετε είναι το Γιδάκι, στο οποίο θα φτάσετε με καΐκι από την πλατεία της Ιθάκης, ή και από το μονοπάτι. Η διαδρομή είναι σύντομη αφού το «ταξίδι» διαρκεί περίπου είκοσι λεπτά. Το μονοπάτι ξεκινά από την παραλία του Σκίνου, είναι σύντομο αλλά ανηφορικό, ωστόσο, η απίστευτα εντυπωσιακή θέα του κόλπου αξίζει τον κόπο. Το Γιδάκι είναι βοτσαλωτή παραλία με τιρκουάζ νερά, ιδανικά για κολύμπι. Άλλες παραλίες στο νότιο τμήμα του νησιού είναι τα Καμίνια, ο Σκίνος, τα Μνήματα, ο Μπροστά και ο Πίσω Αετός, τα Δεξά και η Λούτσα.

Εκτός από τη βόλτα σας στην πλατεία στο Βαθύ και στα σοκάκια της γραφικής πόλης, όπου θα βρείτε καταστήματα κι εστιατόρια με ιδιαίτερο γούστο και καλαισθησία, μην παραλείψετε να πάτε για το ποτό σας «απέναντι». Έτσι είναι γνωστή στους ντόπιους η άκρη του λιμανιού με τα μπαράκια που συγκεντρώνει τη νυχτερινή ζωή του νησιού.  Η απόσταση είναι περίπου ένα τέταρτο από την πλατεία, περπατώντας πλάι στη θάλασσα.  Εκεί θα πιείτε το  ποτό σας πλάι στο κύμα, απολαμβάνοντας παράλληλα,  την πανοραμική θέα του λιμανιού.

3) Κεφαλονιά


Νησί καταπράσινο και παραλίες απίστευτης φυσικής ομορφιάς με σμαραγδένια νερά. Είναι η Κεφαλονιά, το μεγαλύτερο από τα Ιόνια νησιά και ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς. Ο πλούτος του θαλάσσιου βυθού της είναι εκπληκτικός. Εκεί βρίσκουν καταφύγιο οι χελώνες καρέτα-καρέτα, καθώς επίσης και οι φώκιες μονάχους-μονάχους. 

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της Κεφαλονιάς είναι το λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης, ένα παραδεισένιο σκηνικό που σαγηνεύει. Βρίσκεται στον Καραβόμυλο, πολύ κοντά στη Σάμη. 
Το κοσμοπολίτικο Αργοστόλι είναι η πρωτεύουσα, ιδιαίτερα δραστήρια. Υπάρχουν, όμως, και αρκετοί γραφικοί οικισμοί, γεμάτοι ιστορία, μνημεία και παράδοση, αλλά και καλαίσθητες εστίες διασκέδασης, από κομψά μπαράκια μέχρι ταβερνάκια, όπου ευωδιάζει η νόστιμη κεφαλλονίτικη κουζίνα. 

Αν και το Αργοστόλι καταστράφηκε ολοκληρωτικά από τον σεισμό του 1953, εξακολουθούν να υπάρχουν σημεία που θυμίζουν την παλιά βενετσιάνικη αρχιτεκτονική. Δείτε την αρχαία πόλη Κράνη με τα Κυκλώπεια Τείχη, περπατήστε στο Λιθόστρωτο, όπου μπορείτε να συναντήσετε την τοπική φιλαρμονική ορχήστρα να παίζει παραδοσιακά επτανήσια τραγούδια και ολοκληρώστε τη βόλτα σας διαβαίνοντας κατά μήκος την προκυμαία. 

Η κουζίνα της Κεφαλονιάς, οικεία αλλά και πρωτότυπη. Το νησί παράγει αγνές ύλες, όπως κίτρινα τυριά, φέτα, λάδι, μέλι, κρέατα και αλλαντικά. Δοκιμάστε αυθεντική κρεατόπιτα, λαγώτο με λαγό και γίδα σωφιγάδο. Γευτείτε μπακαλιαρόπιτα με παστό μπακαλιάρο και σκορδαλιά με πατάτα βρασμένη σε ζωμό από μπακαλιάρο. Δοκιμάστε γευστικότατα παραδοσιακά γλυκά, μάντολες και παστοκύδωνο. Και, φυσικά, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το ξακουστό κρασί της Κεφαλονιάς, τη Ρομπόλα.


Κλείνοντας, αν σας αρέσει η πεζοπορία, ο Αίνος, το υψηλότερο βουνό του νησιού, είναι αναμφισβήτητα, ένα από τα μέρη που θα σας γοητεύσουν. Αν είστε τυχεροί, θα συναντήσετε τα ημιάγρια άλογα του Αίνου, κοντά στην περιοχή του μοναστηριού της Ζωοδόχου Πηγής, στις ΝΑ πλευρές του “μαύρου βουνού”. Οι πλαγιές του Αίνου καλύπτονται από τη σπάνια Κεφαλληνιακή Ελάτη, της οποίας το σκουρόχρωμο πράσινο και η πυκνότητα βλάστησης έκαναν τους Ενετούς να ονομάσουν το βουνό “Monte nero”. 


4) Κουφονήσια


Ένα κομμάτι του επίγειου παραδείσου βρίσκεται καλά «κρυμμένο» στα Κουφονήσια. Οι αγχώδεις ρυθμοί και ο θόρυβος του έξω κόσμου δεν φτάνουν σ' αυτή τη μικρή γωνιά του Αιγαίου, που έχει γίνει αγαπημένος προορισμός για Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Το Πάνω Κουφονήσι δεν έχει πολυτέλειες, αλλά έχει ανέσεις και σας χαρίζει απλόχερα τις φυσικές του ομορφιές. Γι' αυτό, αν και είναι το μικρότερο σε έκταση κατοικημένο νησί των Κυκλάδων, εδώ και 20 χρόνια αποτελεί  αγαπημένο «εναλλακτικό» προορισμό. 

Η Χώρα του Κουφονησίου είναι ένα κυκλαδίτικο ψαροχώρι με γραφικά δρομάκια, ασβεστωμένα σπιτάκια και τον χαρακτηριστικό λευκό ανεμόμυλο στα αριστερά της προκυμαίας, ενώ στο κέντρο του οικισμού δεσπόζει ο ναός του προστάτη του νησιού, Αγίου Γεωργίου. Από τη Χώρα υπάρχουν καΐκια που εκτελούν τακτικά δρομολόγια για τις απομακρυσμένες  παραλίες του νησιού και τα κοντινά νησάκια. Ο βυθός είναι μαγευτικός, ενώ το Κουφονήσι μαζί με τα γύρω νησιά περιλαμβάνεται στο δίκτυο Natura 2000, όπου αναπτύσσεται μια σπάνια χλωρίδα με πολλά ενδημικά φυτά των Κυκλάδων.

Στα προϊόντα του νησιού, την πρώτη θέση έχουν τα φρέσκα ψάρια και τα θαλασσινά, ενώ ακολουθούν το αγριοκάτσικο και η ξινομυζήθρα. Κλείνοντας, τα Κουφονήσια είναι κατάλληλο μέρος για πεζοπορία, καθώς όλες οι αποστάσεις μπορούν πολύ εύκολα να καλυφθούν με τα πόδια. Αρκούν περίπου δύο ώρες για να περπατήσετε όλο το νησί και να επιστρέψετε, γεγονός που καθιστά περιττό το αυτοκίνητο.


5) Σκόπελος


Καλώς ορίσατε στον επίγειο παράδεισο! Γαλαζοπράσινο παράδεισο για την ακρίβεια, καθώς η θάλασσα στις ακτές παίρνει αυτό το χρώμα που μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν κολυμπάμε σε πισίνα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το 1997 η Σκόπελος ανακηρύχθηκε επίσημα ως "πράσινο και γαλάζιο νησί" από τον διεθνή οργανισμό Βιοπολιτικής. 

Δαντελωτές ακτές, επιβλητικά καταπράσινα βουνά, βιότοποι εξαιρετικής ομορφιάς και μοναδικά οικοσυστήματα «προικίζουν» τη γη της Σκοπέλου με εντυπωσιακά τοπία, τα οποία σε συνδυασμό με το ήπιο κλίμα, καθιστούν το νησί ιδανικό προορισμό για διακοπές. Με πυκνά δάση που καλύπτουν σχεδόν το 80% της έκτασής της, θεωρείται το πιο πράσινο νησί του Αιγαίου, με καλή τουριστική υποδομή, αλλά και με αναλλοίωτο τον παραδοσιακό της χαρακτήρα.

Η Χώρα της Σκοπέλου, στα βόρεια του νησιού, είναι μια παραδοσιακή νησιώτικη πόλη, με χαρακτηριστική αρχιτεκτονική και όμορφα καλντερίμια, η οποία μάλιστα έχει κηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός. Η Χώρα αλλά και ολόκληρο το νησί είναι γεμάτο από παλιές παραδοσιακές εκκλησίες, ξωκλήσια και μοναστήρια. Ανεβείτε στην Παναγίτσα του Πύργου, στην άκρη του λιμανιού στο κάστρο και θαυμάστε τις υπέροχες εκκλησιές, τα γραφικά δρομάκια, τα απότομα βράχια και τη θέα του απέραντου Αιγαίου.

Στη βόρεια πλευρά του νησιού, βρίσκεται ο Άϊ Γιάννης, ένα εκκλησάκι χτισμένο στο βράχο (όπου γυρίστηκε το Mamma Mia). Οι τολμηροί, μπορούν να ανέβουν τα 112 σκαλοπάτια  και να απολαύσουν τη συγκλονιστική θέα στη βόρεια, απόκρημνη πλευρά του νησιού. 


Το πευκόδασος, το οποίο σχεδόν ακουμπά τα γαλαζοπράσινα νερά, επελέγη ως το ιδανικό σκηνικό για την ταινία «Mamma Mia». Οι πεντακάθαρες παραλίες και τα κρυστάλλινα νερά εντυπωσιάζουν, ενώ το δάσος προσφέρεται για περιπάτους, πεζοπορία και ποδηλασία. 

Οι περισσότερες παραλίες είναι ήρεμες και χωρίς πολύ κόσμο, ωστόσο υπάρχουν και αρκετές οργανωμένες, με εγκαταστάσεις . Επίσης, όλες οι οργανωμένες ακτές διαθέτουν ναυαγοσώστες, που εξασφαλίζουν την ασφαλή κολύμβηση στην περιοχή.

 Ακόμη, η Σκόπελος καλύπτει όλα τα γούστα προσφέροντας μέρες και νύχτες διασκέδασης για όλες τις ηλικίες. Προσεγμένα μπαράκια με  καλοφτιαγμένα κοκτέιλ και καλόγουστη μουσική,  αλλά και ταβέρνες με  ρεμπέτικη μουσική,  beach bars και  clubs είναι στη διάθεσή σας.

Τέλος, είναι άξιο να σημειωθεί πως η Σκόπελος είναι ενταγμένη στο θαλάσσιο πάρκο βορείων Σποράδων και αποτελεί καταφύγιο για φώκιες. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, σε κάποιο από τα μπάνια σας να κολυμπήσετε δίπλα σε κάποια φιλική φώκια.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code