ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Η επιστροφή του Μπαϊράμι



Το άρθρο είναι από το contra.gr

Ο Δημήτρης Κριτής αναλύει την εσωτερική μεταγραφή του Εμίρ Μπαϊράμι και το πώς ο Σουηδός μπορεί να προσφέρει ποιοτικά λεπτά στον Γιάννη Αναστασίου.

Ανήκει στον Παναθηναϊκό από τον Ιούνιο του 2013 (4 Ιουνίου η επίσημη παρουσίασή του), αλλά μετράει μόλις 10 συμμετοχές με την πράσινη φανέλα, οκτώ στη Superleague και δύο στο κύπελλο Ελλάδας. Ο Εμίρ Μπαϊράμι δεν είναι βέβαια αυτό που λέμε "παγκίτης" ή εναλλακτική λύση στο έμψυχο δυναμικό των "πρασίνων", αλλά ταλαιπωρήθηκε από αρκετά προβλήματα, κυρίως στη μέση του, που δεν του επέτρεψαν να προσφέρει στη διάρκεια του πρώτου χρόνου της θητείας του.

Η αλήθεια είναι ότι στον Παναθηναϊκό γνώριζαν το πρόβλημα που είχε, πριν υπογράψουν συμβόλαιο συνεργασίας μαζί του, ωστόσο εκτιμήθηκε ότι δεν είναι "απαγορευτικό" για την υλοποίηση της μεταγραφής, ούτε συνιστά ρίσκο η αποκατάστασή του (τριετές το συμβόλαιο).

Εσφαλμένη απόφαση
Αποδείχθηκε ωστόσο -εκ του αποτελέσματος- εσφαλμένη η συν-απόφαση (και των δύο πλευρών) να επιχειρήσουν μία συντηρητική διαχείριση της κατάστασης και το χειρουργείο αναδείχθηκε ως αναπόφευκτο πλέον.

Ως τότε ο Σουηδός μεσοεπιθετικός είχε προλάβει να κάνει 4 παιχνίδια (90', 85', 75' και 32'), ενώ είχε και μία "φιλική συμμετοχή" ενός λεπτού στο παιχνίδι με τον Αστέρα Τρίπολης, όταν και αντικατέστησε τον Μπεργκ στις καθυστερήσεις του αγώνα.

Την 1η Νοεμβρίου 2013, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός εξέδωσε ανακοίνωσh σύμφωνα με την οποία "ο Εμίρ Μπαϊράμι υποβλήθηκε επιτυχώς σε μικροχειρουργική δισκεκτομή από τον νευροχειρουργό, κ. Παναγιώτη Νομικό σε συνεργασία με τον επικεφαλής του ιατρικού επιτελείου της ομάδας, κ. Παναγιώτη Κουλουμέντα. Αύριο αναμένεται να πάρει εξιτήριο και να ξεκινήσει το πρόγραμμα αποκατάστασης με εκτιμώμενο χρόνο επιστροφής του σε αγωνιστική δραστηριότητα τις 4-6 εβδομάδες".

Ο Μπαϊράμι πράγματι επέστρεψε και έπαιξε άλλα πέντε παιχνίδια από τις 15 Ιανουαρίου έως και την 1η Φεβρουαρίου, τρία πρωταθλήματος (23', 33' και 28') και δύο κυπέλλου (57' και 69') μεταξύ των οποίων και το 4-0 επί του Ολυμπιακού Βόλου, στο οποίο σκόραρε και το μοναδικό του γκολ με το "τριφύλλι".

Τα group therapy και η δεύτερη ευκαιρία
Από κει και πέρα, τα ίχνη του χάνονται και πάλι μέχρι το τέλος της αγωνιστικής περιόδου. Ο ίδιος σποραδικά επικαλείται ενοχλήσεις και μάλιστα στο σημείο όπου είχε γίνει η επέμβαση και οι απαντήσεις που λαμβάνει είναι ότι "το πρόβλημα είναι ψυχολογικό και όχι οργανικό". Μεσολάβησαν κάμποσα group therapy, ώστε να πειστούν άπαντες, ότι πρώτον, δεν μπορούν να υπολογίζουν στον Μπαϊράμι για το υπόλοιπο της σεζόν και δεύτερον, απαιτείται επισταμένη δουλειά, χωρίς χρονική πίεση, ώστε να έχει μια δεύτερη ευκαιρία την αγωνιστική περίοδο 2014-'15.

Ο 26χρονος μεσοεπιθετικός (γεννημένος στις 7 Μαρτίου του 1988 στην Πρίστινα) επανήλθε φέτος δειλά δειλά στο προπονητικό πρόγραμμα και στο φιλικό παιχνίδι με τη ρουμανική Βιτορούλ έδειξε τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης. Έτρεχε, με συχνές αλλαγές κατεύθυνσης, έμπαινε δυνατά στις φάσεις συμμετέχοντας χωρίς αναστολές στο ανασταλτικό παιχνίδι των "πρασίνων", έπαιξε στις πτέρυγες και τελείωσε τη συμμετοχή του, μετά από 59 λεπτά παιχνιδιού, ως "ελεύθερος" πίσω από τον φορ κορυφής που ήταν ο Μπερίσα.



Ήταν μαζί με τον Θανάση Ντίνα τα κέρδη του συγκεκριμένου φιλικού και στον Παναθηναϊκό δεν κρύβουν πλέον τη αισιοδοξία τους ότι θα είναι "μεταγραφή" για την εφετινή ομάδα. Ήδη, ο Γιάννης Αναστασίου, με την κίνησή του να τον δοκιμάσει στο τελευταίο τέταρτο του πρώτου μέρους και στα 14 λεπτά που αγωνίστηκε στην επανάληψη, πίσω από τον επιθετικό, φανερώνει ότι θα είναι ο πέμπτος ποδοσφαιριστής του "τριφυλλιού" που θα δοκιμαστεί ως "ελεύθερος", μετά τους Ατζαγκούν, Ντίνα, Κλωναρίδη και Πέτριτς.

Το θα δοκιμαστεί είναι βεβαίως "σχήμα λόγου", αφού στην Έλφσμποργκ, έχει αγωνιστεί και σ' αυτή τη θέση, εκτός της βασικής του που είναι δεξί εξτρέμ. Σε ποια κατάσταση είναι αυτή τη στιγμή; Από τον Παναθηναϊκό λένε ότι δεν είναι ακόμη έτοιμος για 90 λεπτά και συνεχόμενα παιχνίδια (Πέμπτη-Κυριακή), αλλά θα βοηθήσει στον πρώτο κύκλο των αλλεπάλληλων αγώνων, που αρχίζει την Κυριακή στην Μυτιλήνη και ολοκληρώνεται στις 5 Οκτωβρίου, στο Αγρίνιο.

Εκτός εξαιρετικού πια απροόπτου, όμως, θα είναι 100% έτοιμος για τον δεύτερο κύκλο, που αρχίζει αμέσως μετά την διακοπή του Οκτωβρίου για τις εθνικές ομάδες (19/10 με ΟΦΗ) και κλείνει στις 9 Νοεμβρίου στην Τούμπα.

Ποτέ παίκτης 90λεπτου
Υπάρχει βεβαίως κι ένα ερωτηματικό, ως προς το τι περιμένει κανείς από τον Μπαϊράμι. Ο Γιάννης Αναστασίου περιμένει ενεργή συμμετοχή στο δημιουργικό κομμάτι και προϋποθέσεις γκολ. Αυτό δεν είναι κατ' ανάγκην αποτέλεσμα 90λεπτης συμμετοχής. Φτάνουν και 5 και 10 λεπτά.

Άλλωστε ο Μπαϊράμι δεν ήταν ποτέ παίκτης ενενηντάλεπτου. Μϊα προσεκτική ματιά στην στατιστική του, δείχνει ότι ακόμη και τις πολύ καλές χρονιές του στην Έλφσμποργκ, γινόταν συχνά αλλαγή, όντας και σκόρερ, ακόμη και MVP στην εξέλιξή τους.

Για του λόγου το αληθές το 2009 έπαιξε σε 27 παιχνίδια, εκ των οποίων τα 26 ξεκίνησε ως βασικός και στα 15 αντικαταστάθηκε. Το πρώτο εξάμηνο του 2010, τελευταία του περίοδος στην Έλφσμποργκ, έπαιξε σε 13 παιχνίδια και τα 13 ως βασικός και αντικαταστάθηκε στα 5.

Το δεύτερο μισό της σεζόν 2010-2011 είναι στην Τβέντε και θα παίξει σε 21 παιχνίδια. Τα 11 ως βασικός και θα αντικατασταθεί στα 10.

Τη σεζόν 2011-2012 και πάλι στη Τβέντε, θα παίξει σε 22 παιχνίδια. Θα ξεκινήσει ως βασικός σε 13 και θα αντικατασταθεί στα 11.



Η σεζόν 2012-'13 θα τον βρει δανεικό στη Μονακό, που παίζει στη δεύτερη κατηγορία και μαζί της θα παίξει στο πρώτο μισό της σεζόν 10 παιχνίδια. Θα ξεκινήσει βασικός στα 4 από αυτά και θα αντικατασταθεί και στα 4. Το δεύτερο μισό θα τον βρει στη δεύτερη ομάδα της Μονακό, όπου θα κάνει 5 παιχνίδια και τα 5 ως βασικός και θα αντικατασταθεί στα 4.

Την περσινή χρονιά, με τον Παναθηναϊκό,  έκανε τρία παιχνίδια ως βασικός και αντικαταστάθηκε στα δύο (90λεπτο στην εντός έδρας πρεμιέρα με τον Παναιτωλικό).

Το ζητούμενο λοιπόν δεν είναι το 90λεπτο, αλλά ο ποιοτικός χρόνος παιχνιδιού. Προφανώς βέβαια, αν είναι έτοιμος για 90λεπτο, θα είναι σε θέση να προσφέρει ένα ποιοτικό 45λεπτο ή μια ώρα. Αυτό όμως δεν θα συμβεί το επόμενο εικοσαήμερο. Το σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχουν πλέον ενοχλήσεις, αν και γυμνάζεται σε φουλ πρόγραμμα (ήταν εντελώς προληπτική η συμμετοχή του σε ατομικό πρόγραμμα την Πέμπτη) και δηλώνει με χαρά ότι δεν έχει κάνει χρήση καταπραϋντικού ή μυοχαλαρωτικού τους τελευταίους δύο μήνες.

"Μπορώ πλέον να ελέγχω το κορμί μου. Πέρσι δεν ήξερα αν οι στιγμές ηρεμίας οφείλονταν σε κάποια πρόοδο της κατάστασής μου ή στα φάρμακα...", έλεγε μετά το παιχνίδι με τους Ρουμάνους και είναι απόλυτα ενδεικτικό της ψυχολογικής του κατάστασης.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code