ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ:Γιώργος Σιδέρης: Ο δήμιος του ΠΑΟ! VIDEO

Τον Γιώργο Σιδέρη τον έτρεμαν στον Παναθηναικό. Κάτι ήξεραν φαίνεται που έκαναν αγώνα για να τον αποκτήσουν απο τον Ατρόμητο
Πειραιώς απο όπου ο «Φώντακας»–στην ουσία το παρατσούκλι του ήταν «Φώτακας» απο το Φώτης, το όνομα του πατέρα του–κατέληξε στον Ολυμπιακό για να αρχίσει μία ιστορία γεμάτη απο πολλά γκολ, 7 απο τα οποία μέτρησαν σε βάρος του Παναθηναικού.
Κανείς άλλος ποδοσφαιριστής δεν έχει καταφέρει να σκοράρει πιο πολλές φορές απο τον Γιώργο Σιδέρη σε αγώνες ανάμεσα στους δύο » αιώνιους αντιπάλους».
Το γεγονός είανι απόλυτα φυσιολογικό. Τέτοιος κανονιέρης δεν έχει περάσει ξανά απο τα ελληνικά γήπεδα. Είχε κλάση, πείσμα, ορμή, πάθος, δύναμη, αποτελεσματικότητα.Ο απολογισμός των 224 γκολ σε 284 συναντήσεις πρωταθλήματος είναι απόλυτα φυσιολογικός για έναν ποδοσφαιριστή σαν τον Γιώργο Σιδέρη, τον λεβέντη απο τον Απόλλωνα του Ρέντη που ήταν ο δήμιος του Παναθηναικού. Είναι ο πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα αλλά και στο Κύπελλο όπου σημείωσε 60 γκολ με τη φανέλλα των Πειραιωτών.
Η ζωή το έφερε έτσι ώστε το τελευταίο παιχνίδι του Σιδέρη, προτού αποσυρθεί απο την ενεργό δράση, ήταν με αντίπαλο τον Παναθηναικό στο 0-0 ανάμεσα στις δύο ομάδες
«Οταν έμπαινε ο Σιδέρης, έκλαιγαν μανούλες» έγραψε για αυτόν ο Λεωνίδας Ανδριανόπουλος. Δεν έχει άδικο.
Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1938 ο Γιώργος Σιδέρης. Ξεκίνησε να παίζει μπάλα στον Ατρόμητο Πειραιώς. Στις 3.12.1958 ο τότε ομοσπονδιακός προπονητής Αντώνης Μηγιάκης του εμπιστεύτηκε τη φανέλα με το Νο 9 της Εθνικής στον αγώνα με τη Γαλλία (1-1) για την προκριματική φάση του Κυπέλλου Εθνών. Εκτοτε γίνεται μεταγραφικός στόχος για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό.
Τον κέρδισαν οι »ερυθρόλευκοι» στους οποίους μεταγράφηκε το καλοκαίρι του 1959. Επί 12 συνεχή χρόνια υπήρξε η σημαία του Ολυμπιακού.
Το 1970 ο Σιδέρης ενέδωσε στην πρόταση της βελγικής Αντβέρπ και έγινε ο πρώτος Ελληνας ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε σε ομάδα του εξωτερικού, σε ηλικία 32 ετών.
Οκτώ χρόνια νωρίτερα είχε αποδεχθεί πρόταση της ιταλικής Λανερόσι και αγωνίστηκε σε φιλικά παιχνίδια της. Την περίοδο εκείνη είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτησή του η Ιντερ, η Φιορεντίνα και η Ατλέτικο Μαδρίτης.
Το 1972 επέστρεψε από το Βέλγιο στον Ολυμπιακό για να κλείσει την καριέρα του. Αποσύρθηκε απο την ενεργό δράση στις 20 Φεβρουαρίου 1972., μετά απο ένα 0-0 με τον Παναθηναικό.
Η ιστορία κάνει κύκλους. Σχεδόν 39 χρόνια μετά ο Ολυμπιακός είναι πάλι αντίπαλος του Παναθηναικού που τόσα θυμίζει στον Γιώργο Σιδέρη.
Παρ' ότι ως ποδοσφαιριστή τον χαρακτήριζε η δύναμη, υπήρξε αγαπητός με όλους και ουδέποτε αντίκρισε την κόκκινη κάρτα διαιτητή. Από τότε που κρέμασε τα ποδοσφαιρικά παπούτσια του έμεινε μακρυά απο τα γήπεδα. Επέστρεψε το 1995 ως μέλος του ΔΣ της ΠΑΕ Ολυμπιακός και υπεύθυνος του ποδοσφαιρικού τμήματος, αλλά δεν έμεινε για πολύ σε αυτό τον ρόλο.
Οι τίτλοι που κατέκτησε σαν ποδοσφαιριστής του ΘΡΥΛΟΥ είναι
2 πρωταθλήματα Ελλάδας: 1966,1967,
4 κύπελλα Ελλάδας: 1960,1963,1965,1968,
1 Κύπελλο δευτεραθλητών Βαλκανίων: 1963
Οι προσωπικές του διακρίσεις είναι 1ος σκόρερ στο Ελληνικό πρωτάθλημα :1965,1967,1969
2ος σκόρερ στο Ελληνικό πρωτάθλημα :1962,1964
2ος σκόρερ στην Ευρώπη (αργυρό παπούτσι): 1969 (35 γκολ)
Το 1969 είχε καταταγεί 17ος στο δημοψήφισμα για τον καλύτερο παίκτη της Ευρώπης, ,με πρώτο τον Μπεκενμπάουερ.
Σύμφωνα με ψηφοφορία μεταξύ των Ελλήνων φιλάθλων, που διοργάνωσε το 2010 ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, ο Σιδέρης συγκαταλέγεται στην καλύτερη ενδεκάδα της δεκαετίας του '60.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code