ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Ανάλυση Μαρσέιγ: Νέα εποχή στη Μασσαλία, με τον "εμμονικό" Μαρθελίνο

    


Ο Θανάσης Μαγκλάρας, λίγες ώρες πριν το πρώτο παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τους Μασσαλούς, βάζει σε τάξη το αγωνιστικό πλάνο του Ισπανού προπονητή, τα πλην και τα υπέρ, καθώς και το τι πρέπει να αλλάξουν οι "Πράσινοι", σε σχέση με το δεύτερο παιχνίδι κόντρα στη Ντνίπρο-1.

Ο Παναθηναϊκός προσπέρασε το πρώτο εμπόδιο στο φετινό του ευρωπαϊκό ταξίδι, με την πρόκριση επί της Ντνίπρο-1 να του εξασφαλίζει ομίλους Europa League, μετά από επτά χρόνια. Η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς είχε δύο διαφορετικά πρόσωπα στα παιχνίδια με τους Ουκρανούς, με το πρώτο παιχνίδι να είναι και το κομβικό, που έκρινε επί της ουσίας την πρόκριση. Τα προβλήματα του δεύτερου αγώνα, στο Απόστολος Νικολαΐδης, πρέπει να περιοριστούν στο ελάχιστο κόντρα στην Μαρσέιγ.

ΕΝΑΣ ΓΑΛΛΙΚΟΣ ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΠΟΥ ΨΑΧΝΕΙ ΤΗ ΣΠΙΘΑ ΕΚΤΟΞΕΥΣΗΣ



Η Μαρσέιγ είναι μία ομάδα με 124 χρόνια ζωής, που μετράει 9 πρωταθλήματα, 10 κύπελλα, 1 Champions League και 3 UEFA Cup (πλέον Europa League), καθώς και ένα Ιντερτότο. Βρίσκεται μακριά από το τίτλο εδώ και 13 χρόνια, με τελευταία κατάκτηση το μακρινό 2010. Έκτοτε αναζητά τη σταθερότητα στο σύλλογο, έχοντας περάσει και οικονομικά προβλήματα, με τα τελευταία χρόνια να δεσπόζει από την 5η θέση, μέχρι τη 2η και τη 3η τη σεζόν που ολοκληρώθηκε, πίσω από τις Λανς και Παρί Σεν Ζερμέν. Η ομάδα της Μασσαλίας βρίσκεται διαρκώς κοντά στην εκτόξευση και αναζητά τη μικρή σπίθα, που θα δώσει τη φωτιά.

Ο γαλλικός σύλλογος πιστεύει, ότι αυτή τη σπίθα τη βρήκε στο πρόσωπο του Μαρθελίνο, έμπειρου τεχνικού, ο οποίος βγαίνει για πρώτη φορά να προπονήσει εκτός της πατρίδας του και θέλει να συνεχίσει την παρουσία του συλλόγου στα ευρωπαϊκά σαλόνια και δη στο Champions League. H Μαρσέιγ τα τελευταία 15 χρόνια, έχει μείνει μόλις τρεις χρονιές εκτός ομίλων, με τις δύο να μην αγωνίζεται ούτε σε προκριματική φάση, αφού είχε τερματίσει 13η και 10η αντίστοιχα στο πρωτάθλημα. Παράλληλα έχει επτά παρουσίες σε ομίλους Champions League και πέντε σε ομίλους Europa League.

ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΠΛΟΥΡΑΛΙΣΜΟ



Ο Μαρθελίνο, ζήτησε από τη διοίκηση και πήρε τους Ισμαΐλα Σαρ, Πιέρ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ, Αμίν Χαρίτ, Τζόφρι Κοντόγκμπια, οι οποίοι δίνουν ταχύτητα και ένταση στο παιχνίδι της ομάδας. Ο Μαλινόφσκι δε βρίσκεται στη λίστα λόγω των περιορισμών στη δήλωση, ενώ υπήρχε ήδη καλό υλικό, με τους Βιτίνια, Εντιαγέ, Γκεντουζί, Γκέιγ και Κλος. Ο Ισπανός προπονητής επιμένει στο 4-4-2, δημιουργώντας τη δική του εμμονή σε αυτό το κομμάτι.

Ομπαμεγιάνγκ και Εντιαγέ δείχνουν να έχουν αυτή τη στιγμή το προβάδισμα για την κορυφή της επίθεσης των Μασσαλών. Το πρόβλημα όμως το δημιουργούν άλλοι παίκτες στο κομμάτι ανάπτυξης. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να δείξει τρομερή προσοχή στη δεξιά επιθετική γραμμή των Γάλλων και να μην αφήσει χώρους στον άξονα.

Ο ΚΛΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΑΡ ΕΙΝΑΙ ΔΙΔΥΜΟ ΣΥΜΦΟΡΑΣ

Αν ένα σημείο του γηπέδου θα μαζέψει σήμερα πολλές φορές τα βλέμματα είναι το δεξί άκρο της επίθεσης της Μαρσέιγ, το αριστερό όπως αμύνεται ο Παναθηναϊκός. Τζόναθαν Κλος και Ισμαΐλα Σαρ διαθέτουν μεγάλη ταχύτητα και με και χωρίς την μπάλα στα πόδια, αλλά προσπαθούν ακόμη να βρουν τους αυτοματισμούς τους. Στα φιλικά ο Σαρ έδειχνε τη διάθεση να κρατήσει λίγο παραπάνω την μπάλα στα πόδια και αυτό εκνεύριζε τον Μαρθελίνο, καθώς καθυστερούσε την ανάπτυξη της ομάδας. 

Ο Σενεγαλέζος έδειχνε λίγο πίσω στο κομμάτι των αυτοματισμών με τους συμπαίκτες του, όμως η ταχύτητά του και η ευχαίρεια με την οποία πηγαίνει στο ένας με έναν, μαζί με το δυνατό του κορμί, θα αποτελέσουν πρόβλημα για τον Χουάνκαρ. Δε θα μου έκανε εντύπωση να δούμε και δύο αριστερά μπακ στην πλευρά από τον Γιοβάνοβιτς ή να προστεθεί μπροστά του ένα χαφ, πχ ο Τσέριν, για να κλείσει τους διαδρόμους.

Ο ΚΟΜΒΙΚΟΣ ΟΥΝΑΧΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΕΣΣ ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΦ

Ο Μαρθελίνο δείχνει διάθεση στα φιλικά να δώσει στον Μαροκινό χαφ έναν πολυσύνθετο ρόλο. Ο Ουναχί, που βρίσκεται στην Μαρσέιγ από τον περασμένο Ιανουάριο και μετά το Μουντιάλ, είναι ένας ποδοσφαιριστής που κινείται κυρίως στο «8»-«10». Ο Μαρθελίνο τον ξεκινάει μεν στα αριστερά, όμως οι εντολές είναι να γίνεται το τρίτο χαφ της ομάδας σε φάση ανάπτυξης, έχοντας ένα τρομερά ελεύθερο ρόλο, που πολλές φορές τον φέρνει κοντά στην περιοχή ή ακόμη και δεξιά και δημιουργία υπεραριθμίας. 

Ένα κομμάτι που πρέπει να προσέξει επίσης ο Παναθηναϊκός, είναι το πρέσσινγκ που κάνουν τα χαφ. Ο Κοντόγκμπια έχει σημαντικό ρόλο, καθώς είναι αυτός που ανεβαίνει ψηλά στο γήπεδο και γίνεται ο τρίτος πόλος πίεσης, μαζί με τους Ομπαμεγιάνγκ και Εντιαγέ. Αν είναι στο γήπεδο ο Ροζίερ, αναλαμβάνει αυτός το συγκεκριμένο ρόλο, ενώ θα εξαρτηθούν πολλά από το αν θα μπορέσει να αγωνιστεί ο Γκεντουζί, για να φανεί ο παρτενερ του Κοντόγκμπια, με τον Μαρθελίνο να δείχνει τη διάθεση να αγωνιστεί με δύο «8αρια». Στο τελευταίο φιλικό ξεκίνησε ο Βερετού δίπλα στον Κοντόγκμπια, στη συνέχεια μπήκε ο Ροζίερ δίπλα του, ενώ το πιο «6αρι» ο Πάπε Γκέιγ, πέρασε στη θέση του πρώην παίκτη της Ατλέτικο, δείχνοντας και τη διάθεση του Ισπανού προπονητή για δύδιμα στα χαφ.

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΛΑΤΟΣ ΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ

Η Μαρσέιγ είναι πλέον μία νέα ομάδα, έφυγε από το σφιχτό σύστημα του Ιγκόρ Τούντορ και πέρασε στο επιθετικό πλάνο του Μαρθελίνο. Αυτό τις έχει δημιουργήσει προβλήματα σε δύο κομμάτια του παιχνιδιού. Όταν σπάσει το καλό πρέσσινγκ που γίνεται ψηλά στο γήπεδο και περάσει η μπάλα από την άμυνα στο άξονα του Παναθηναϊκού, τότε υπάρχει αρκετός χώρος και ειδικά στο αριστερό άκρο της άμυνας των Μασσαλών, όπου ο Ουναχί λείπει συνεχώς. Ο Σόγλο είχε μεγάλα προβλήματα με έναν μόνο παίκτη στην πλευρά κόντρα στην Λεβερκούζεν (Οι Γερμανοί αγωνίζονται με 5-4-1), ενώ πιθανότατα κόντρα στους "Πράσινους" θα αγωνιστεί ο Λόντι.

Ο Βραζιλιάνος είναι επιθετικό μπακ και ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να ψάξει αρκετές φορές το ένας με έναν σε αυτή την πλευρά, είτε αγωνιστεί ο Παλάσιος, είτε ο Μαντσίνι, με τον Κώτσιρα να είναι προετοιμασμένος για πολλά πάνω-κάτω στο γήπεδο. Όταν η Μαρσέιγ βρίσκει απέναντί της ομάδα, που αλλάζει συνεχώς πλευρά στο παιχνίδι και απλώνει την επιθετική της ανάπτυξη, δείχνει μέχρι τώρα να μην έχει την απαραίτητη ισορροπία για άμεση αναχαίτιση και τους βάζει μέσα στην περιοχή της. Η ομάδα του Γιοβάνοβιτς πρέπει να εκμεταλλευτεί όσες τέτοιες ευκαιρίες παρουσιαστούν και το είπε και ο ίδιος στη συνέντευξη Τύπου.

Συνεπώς δύο θα είναι σήμερα τα κομβικά σημεία του παιχνιδιού. Αφενός ο περιορισμός των Κλος και Σαρ από τους ποδοσφαιριστές του Γιοβάνοβιτς και αφετέρου το πόσο θα εκμεταλλευτούν οι "Πράσινοι" τα κενά, που δεδομένα θα προκύψουν. Ο Παναθηναϊκός δεν πρέπει να δώσει χώρο στη Μαρσέιγ και δεν πρέπει να εγκλοβιστεί σε παιχνίδι στον άξονα, όπου οι Μασσαλοί έχουν και περισσότερες λύσεις και πιο ποιοτικές. Τελευταίο σχόλιο έχει να κάνει με το πρόβλημα, που αντιμετωπίζει η ομάδα του Μαρθελίνο στις στατικές φάσεις. Παρόλο, που συζητάμε για μία ψηλή ομάδα, δεν υπάρχουν οι σωστές θέσεις και αφήνουν εκτεθείμενο σε αρκετές φάσεις και το τερματοφύλακά τους. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει ιδιαίτερα ψηλή ομάδα, όμως οι Μάγκνουσον, Σπόραρ και Γεντβάι, μπορούν με τη σωστή τοποθέτηση, να επιφυλάσσουν δυσάρεστες εκπλήξεις για το γαλλικό σύλλογο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code