ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

ANALYSIS: Μια φορά η τύχη του...έκλεισε το μάτι

 

Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, με τον Παναθηναικό να έχει χάσει πολύ έδαφος και να τρέχει να προλάβει το τρένο της Ευρώπης, κάθε τρίποντο που έρχεται για την ομάδα του Λάζλο Μπολόνι μοιάζει με ''χρυσάφι'', κάθε χαμένος μοιάζει με αγωνιστική ταφόπλακα. Ναι ξέρω, αυτό που γράφω έχει μια δόση υπερβολής, αλλά αποτυπώνει νομίζω στον μέγιστο βαθμό πόσο οριακά είναι τα πράγματα αυτή τη στιγμή για το ''τριφύλλι''. Και με 4 παίκτες βασικότατους εκτός μάχης, με την εσωστρέφεια να έχει χτυπήσει ''κόκκινο'', νομίζω πως κανένας δεν είχε απαίτηση να δει υπερθέαμα από τους ''πράσινους'', με  μια ενδεκάδα ειδικών συνθηκών μέσα στη Ριζούπολη. Αντίθετα, είδαμε την επιτομή του ''ο σκοπός αγιάζει τα μέσα'', έναν διαρκή κλεφτοπόλεμο σε όλο το δεύτερο μέρος και εν τέλει μια σημαντικότατη νίκη για το ''τριφύλλι'', που δεν την άξιζε, αλλά την είχε πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη. 

Γράφει ο Αντώνης Παναγόπουλος

Στον αγώνα με τον Αστέρα στην πρεμιέρα, ο Παναθηναικός ήταν καταιγιστικός στο πρώτο ημίχρονο, δε σκόραρε και τελικά έχασε. Με Λάρισα και Βόλο ισοφαρίστηκε στο φινάλε, ο Ατρόμητος τον κέρδισε με γκολ στο 87', στην Κρήτη οι ''πράσινοι'' ήταν καλύτεροι και δεν κέρδισαν, στο ντέρμπι των ''αιωνίων'' άξιζαν κάτι περισσότερο από την ήττα με 1-0. Δε λέω σε καμία περίπτωση πως ο Παναθηναικός είναι εκθαμβωτικός και παίζει κάνα ελκυστικό ποδόσφαιρο, ωστόσο θα μπορούσε κανείς να πει πως η μοίρα (αν μπορούμε να μιλήσουμε για μοίρα στη μπάλα) του έχει δώσει λιγότερα από αυτά που του αναλογούν. Σήμερα ήταν μια πολύ διαφορετική ημέρα, σε σχέση με αυτά που περιγράφω πιο πάνω. Ο Παναθηναικός προηγήθηκε στην πρώτη του αξιοσημείωτη επιθετική προσπάθεια, χάρη σε τραγικό λάθος του τερματοφύλακα Βέρνχουλστ, είδε τον Απόλλωνα να χάνει κλασσικές ευκαιρίες, το VAR πήρε πίσω δύο λανθασμένα πέναλτι που είχε υποδείξει σε πρώτο χρόνο ο Κουτσιαύτης και ακύρωσε και το γκολ του Μπεντινέλι για μερικά εκατοστά, που λανθασμένα είχε αρχικά μετρήσει, οι ''πράσινοι'' έπαιξαν ένα από τα πιο εμφατικά και μη κολακευτικά...ταμπούρια στην ιστορία τους, στο φινάλε του αγώνα συνυπήρξαν την ίδια στιγμή τέσσερις στόπερ (Βέλεθ, Μαυρομάτης, Πούγγουρας, Σένκεφελντ), ο Διούδης έσωσε πολλές φορές το ''τριφύλλι'' και τελικά μετά κόπων και βασάνων ήρθε το ζητούμενο. Τρεις βαθμούς δίνει η σημερινή νίκη, τρεις βαθμούς θα έδινε και ένα εμφατικό 0-4 με μπαλάρα και έναν πράσινο επιθετικό μονόλογο. Το ζήτημα είναι ο Μπόλονι και οι παίκτες του να κρατήσουν μόνο το τρίποντο και να πετάξουν σχεδόν όλα τα υπόλοιπα κομμάτια του ματς. Βασικός στόχος για τον Ρουμάνο είναι να χτίσει ένα καλό σερί, με το παιχνίδι κόντρα στη Λάρισα στη Λεωφόρο να προσφέρεται για κάτι τέτοιο και στη συνέχεια όταν επιστρέψουν και οι απόντες να μπει δυναμικά στα απαιτητικά παιχνίδια που ακολουθούν (Άρης, ΟΦΗ, Βόλος, Λαμία, Ατρόμητος) που θα κρίνουν πολλά εν όψει του πλασαρίσματος που θα έχουν οι ''πράσινοι'' στα πλέι οφ. 

''Όαση'' ο Ιωαννίδης, μεστός Χουανκάρ, ''επικίνδυνος'' Χατζηγιοβάννης

Μέσα σε όλη τη μετριότητα της Ριζούπολης υπάρχει και ένα τεράστιο κέρδος, και αυτό δεν είναι άλλο από την παρουσία του Φώτη Ιωαννίδη. Ανήμερα της ονομαστικής του εορτής, ο νεαρός επιθετικός ξεχώριζε σαν τη...μύγα μες στο γάλα, κάθε φορά που έβγαινε ο Παναθηναικός μπροστά, ενώ βοήθησε πάρα πολύ και ανασταλτικά όταν οι φιλοξενούμενοι έμειναν με 10 παίκτες και οπισθοχώρησαν. Δεν είναι μόνο η φάση του γκολ, δεν είναι η φάση του 72ου λεπτού που μοιράζει...σακούλες σε Κολ και Λισγάρα στην πιο εντυπωσιακή φάση του ματς, είναι η συνολική του παρουσία, η διάθεση, τα τρεξίματα, οι κινήσεις του χωρίς τη μπάλα. Και για να είμαστε δίκαιοι, αυτό πιστώνεται και στον Λάζλο Μπόλονι, ο οποίος παρά τη σκληρή κριτική που δέχτηκε την Κυριακή επειδή έβαλε τον νεαρό στη θέση του δεξιού εξτρέμ, επέμεινε σε αυτό που οραματίστηκε στον αγώνα με τον Αστέρα και μάλιστα αυτή τη φορά τον ξεκίνησε βασικό. Ίσως είναι πολύ πρώιμο να πούμε κάτι τέτοιο, αλλά ίσως απόψε ο Παναθηναικός ''κέρδισε'' έναν παίκτη, αφού το σημαντικότερο για τέτοιους ταλαντούχους πιτσιρικάδες είναι να ''ξεκλειδωθούν'' ψυχολογικά.

Δεύτερος καλύτερος του γηπέδου ήταν ο Χουανκάρ. Σημείο αναφοράς στη δεξιά πλευρά όταν επιτιθόταν ο Παναθηναικός, με ποιοτικά ανεβάσματα, αψεγάδιαστος στο αμυντικό κομμάτι. Στο δεύτερο ημίχρονο μετά την αποβολή του Ζαγαρίτη πέρασε στο αριστερό άκρο της άμυνας και ήταν εξίσου καλός, άσχετα αν στο 95' δεν κατάφερε να επιστεγάσει την πολύ καλή του παρουσία με ένα τέρμα. Το εντυπωσιακό για τον Ισπανό, ειδικά στο πρώτο μέρος, είναι πως κατάφερε να προσαρμοστεί τόσο καλά μέσα σε λίγα 24ωρα σε μια θέση που δεν την γνωρίζει καλά και να μεταμορφωθεί προς το καλύτερο, αφού στον αγώνα με τον Αστέρα στη Λεωφόρο δεν ήταν καθόλου καλός, είχε κακές τοποθετήσεις και ''έμπαζε'' πάρα πολύ. 

Για τον Χατζηγιοβάννη, τα έχουμε γράψει, τα έχουμε πει, έχουμε φτάσει να γινόμαστε σχεδόν γραφικοί. Ναι, το παιδί έχει πολύ ταλέντο, φυσικά και πρέπει να στηριχτεί και να θεωρείται κεφάλαιο για τον Παναθηναικό, αλλά πρέπει κάπου να πρυτανεύσει και η λογική. Ο βεντετισμός που βγάζει μέσα στο γήπεδο είναι δυσανάλογος της αξίας του και των όσων έχει προσφέρει, σε θέμα φυσικής κατάστασης είναι κάτω από τη βάση (σε κάθε κοντινό του σκηνοθέτη μετά από σπριντ πιάνει τα γόνατά του λαχανιασμένος), πράγμα απαράδεκτο για παίκτη 24 ετών, τα λάθη που κάνει στην άμυνα και ο τρόπος που πουλάει ακόμα τη μπάλα κάνοντας ανούσιες ντρίπλες καταντούν κουραστικά και μετά από ένα σημείο ο παίκτης γίνεται επικίνδυνος για την ίδια του την ομάδα όταν έχει την κατοχή κάτω από τη σέντρα. Αν κάποιος αναρωτιέται γιατί τα γράφω αυτά, ας ανατρέξει στα highlights της αναμέτρησης, να δει πως ξεκινάει η φάση του 42ου λεπτού για τους γηπεδούχους, με τον Χατζηγιοβάννη να κάνει ''σβούρες'' με τη μπάλα αντί να απομακρύνει. Μέτρησα άλλες 2-3 αντίστοιχες παρακινδυνευμένες ενέργειες κατά τη διάρκεια της μετάδοσης, οι οποίες όμως δεν κατέληξαν σε ευκαιρία για τον Απόλλωνα.

ΤΟ VAR έσωσε τον Κουτσιαύτη, όχι τον Παναθηναικό

Σε μια εποχή που υπάρχει ωμή παρέμβαση της τεχνολογίας στο ποδόσφαιρο, είναι τουλάχιστον αστείο να γράφεται ότι το VAR έσωσε τον Παναθηναικό. Μάλλον τον κύριο Κουτσιαύτη και τους βοηθούς του έσωσε από το να γίνουν αρνητικοί πρωταγωνιστές σε ένα πρωτοφανές χειρουργείο. Στη φάση του πρώτου πέναλτι που σφυρίζεται υπέρ του Απόλλωνα, ο ρέφερι της αναμέτρησης βλέπει παράβαση του Διούδη, δε βλέπει όμως ότι έχει προηγηθεί χέρι του Νίκου Ιωαννίδη. Το VAR το βλέπει, τον καλεί και το διορθώνει. Στο δεύτερο πέναλτι βλέπει το μαρκάρισμα του Ζαγαρίτη στον Τσιλούλη, δεν διακρίνει όμως ότι το φάουλ γίνεται εκτός ορίων της μεγάλης περιοχής. Μάλιστα το παράδοξο της υπόθεσης είναι πως ενώ αρχικά δε δείχνει δεύτερη κίτρινη στον μπακ του ''τριφυλλιού'', μετά την επανεξέταση της φάσης εξαντλεί την αυστηρότητά του και τον τιμωρεί. Στην τελευταία επίμαχη φάση ο Μπεντινέλι σκοράρει από θέση οφσάιντ. Ο διαιτητής αρχικά επικυρώνει το γκολ, το replay δεν τον δικαιώνει. Μοιραία για την ''Ελαφρά Ταξιαρχία'' το γκολ ακυρώνεται. 

Για να μην γινόμαστε κακεντρεχείς, οι φάσεις είναι πολύ δύσκολες και οριακές, σε καμία περίπτωση ο διαιτητής δε δείχνει δόλο να αδικήσει τον Παναθηναικό. Ωστόσο τέτοιου είδους φάσεις είναι οι λεγόμενες ''αμφισβητούμενες'', αυτές που παραδόξως τόσα χρόνια δίνονταν πάντα ανάποδα, αυτές που στερούσαν τόσα χρόνια στον Παναθηναικό τίτλους, πρεστίζ, έσοδα. Μπορεί να ξενίζει σε πολλούς ότι πλέον, έστω και με αυτό τον άχαρο τρόπο αποδίδεται κάπως δικαιοσύνη στο ποδόσφαιρο, για αυτό και οι μηνύσεις από τη διοίκηση του Απόλλωνα προς τους διαιτητές, γι' αυτό και η γκρίνια πέρυσι για τα 16 πέναλτι που κέρδισε ο Παναθηναικός (άσχετα αν ήταν όλα καθαρά). Πολλές φορές στο παρελθόν ακούγαμε ρητά του τύπου ''Ας έπαιζες μπάλα και δε θα σε ένοιαζε η διαιτησία'', αγνοώντας το ''δικαίωμα'' μιας ομάδας να κερδίσει ακόμα κι αν είναι σε κάκιστη μέρα. Αυτή είναι η μαγεία του ποδοσφαίρου, γι' αυτό και είναι ο ''βασιλιάς των σπορ''. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη νίκη του VAR, κι ας μην είμαι ο πιο θερμός υποστηρικτής του...

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code