ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Λαμία: Βελτιώθηκε, αλλά θέλει και άλλο!

Ο Θανάσης Μαγκλάρας γράφει για την επιθετική βελτίωση που παρουσίασε η Λαμία στον αγώνα με την ΑΕΛ, την άμυνα που συνεχίζει να εντυπωσιάζει, ενώ έχει και υστερόγραφα.



Η Λαμία αναδείχθηκε ισόπαλη με τη Λάρισα στο ΔΑΚ, χωρίς να «ματώσουν» τα δίχτυα οι δύο ομάδες. Το αξιοσημείωτο δεν ήταν αυτό, γιατί οι δύο ομάδες άλλωστε μας έχουν συνηθίσει σε παιχνίδια χωρίς πολλά τέρματα. Αυτό που άρεσε στο μάτι ήταν η επιθετική λειτουργία της Λαμίας, που δείχνει να παίρνει μπρος. Ο Πετράκης, με τα υλικά που έχει στα χέρια του αυτή τη στιγμή, χρησιμοποίησε κάποια «τρικς» που απέδωσαν καρπούς. Ας τα πάρουμε όμως όλα από την αρχή.

Ο καινούργιος προπονητής της Λαμίας δείχνει να εμπιστεύεται κάποιες από τις σταθερές που έχει αυτή η ομάδα. Η τετράδα της άμυνας με Σκόνδρα, Βύντρα, Αντέτζο και Βάντερσον, λειτουργούσε σε μεγάλο βαθμό εξαιρετικά και με τον Άκη Μάντζιο. Αυτό που έχει πετύχει ο Πετράκης σε μόλις τρεις αγωνιστικές, αν εξαιρέσουμε και το πρώτο ημίχρονο στον αγώνα του Βόλου, είναι η Λαμία να μη δέχεται φάσεις από τους αντιπάλους της. Αυτό βέβαια δεν το έχει πετύχει παρατάσσοντας την ομάδα με άκρως αμυντικούς προσανατολισμούς, το λεγόμενο «πούλμαν» στο ποδόσφαιρο. Η ομάδα από τη Φθιώτιδα έχει διαμορφώσει ένα συνεχές οργανωμένο πρέσινγκ.

Οι οδηγίες του προπονητή στο συγκεκριμένο τακτικό κομμάτι είναι συνεχείς από τον πάγκο. Δεν είναι ένας προπονητής που μιλάει συνέχεια και άσκοπα. Δίνει τις οδηγίες που πρέπει τη στιγμή που πρέπει και θέλει οι παίκτες του να ακούν τις οδηγίες-συμβουλές του. Ένα σημείο, που μου έμεινε από τη χθεσινή αναμέτρηση, ήταν η ατάκα του Πετράκη σε ένα σωστά οργανωμένο πρέσινγκ προς το Τάσο Καραμάνο. "Να μείνει Τάσο να μείνει" φώναξε ο Πετράκης, θέλοντας να κρατήσουν τις πολύ σωστές θέσεις που είχαν πάρει. Η επόμενη ατάκα ήταν οι "ανάσες" που ζητούσε να πάρουν οι παίκτες του και τα μέτρα που έπρεπε να δώσουν στην ΑΕΛ, όταν έκλεινε πολύ κοντά τις γραμμές της.

Το πρέσινγκ λοιπόν ήταν πολύ ψηλά στο γήπεδο στις αρχές του αγώνα. Η ΑΕΛ όμως πήρα αδικαιολόγητα μέτρα στο γήπεδο μετά το 15ο λεπτό. Αυτό οφειλόταν γιατί κατάλαβαν και αυτοί οι αντίπαλοι του ΠΑΣ Λαμία το κενό που υπάρχει στον άξονα και στην επιθετική τετράδα. Ξεκίνησε και πάλι χθες το σύστημα με 4-2-3-1 και κατέληξε πάλι να λειτουργεί ως 4-2-4. Μετά το 23ο λεπτό όμως και την αλλαγή πλευρών για τους Ρόμανιτς και Σάλιακα είδαμε κάτι διαφορετικό από τη Λαμία. Μια σημείωση πριν συνεχίσω. Καταπληκτικός Ρόμανιτς για μία ώρα στο παιχνίδι. Ότι καλό έκανε η Λαμία ξεκινούσε από αυτόν και από τον Μπεχαράνο.

Για να εξηγήσω τι εννοώ. Ο Γιώργος Πετράκης κατάλαβε τη μεγάλη απόσταση που είχαν τα χαφ με την επιθετική τετράδα της Λαμίας και προσπάθησε να το λύσει με ένα απλό «τρικ». Όταν ή ο Μπεχαράνο ή κάποιο από τα στόπερ έπαιρναν τη μπάλα ένας εκ των Ρόμανιτς, Αραβίδη, Καραμάνου και Σάλιακα «κατέβαιναν» σε ρόλο «10». Αυτό έδινε μία πρώτη πάσα προς την επίθεση. Η μπάλα όμως γύριζε με τη μία πίσω στον πασαδόρο και αυτός είτε ήταν ο Μπεχαράνο, είτε ο Βύντρα, είτε ο Αντέτζο, έκανα τη βαθιά μπαλιά προς την αντίθετη πλευρά της επίθεσης. Συνήθως η μπαλιά αυτή ήταν προς το Ρόμανιτς.

Με αυτό το τρόπο η ομάδα της Λαμίας έβγαζε ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ένας με έναν το εξτρέμ με το αντίπαλο μπακ. Το περίεργο ήταν ότι η Λαμία το πέτυχε αυτό με τη Λάρισα να αγωνίζεται με δύο παίκτες σε κάθε πλευρά και όχι με ένα σύστημα με τρεις αμυντικούς, που θα ήταν λογικό να μένει στα άκρα ο επιθετικός με τον αμυντικό μόνοι τους. Η Λαμία έψαξε τη νίκη λίγο περισσότερο από την ΑΕΛ και αυτό είναι μια κοινή ομολογία, με το μεγαλομέτοχο της ΑΕΛ Αλέξη Κούγια να δίνει το χέρι του, με τη λήξη του αγώνα, στο Γιώργο Πετράκη.

Όπως προείπα, πολύ καλό παιχνίδι από το Μπεχαράνο μετά από καιρό. Πρώτος σε όλες τις μονομαχίες και πάντα έβγαζε τη μπάλα μπροστά με ορθό τρόπο. Επηρεασμένος από το τραυματισμό του έδειξε ο Χρήστος Αραβίδης, από τον οποίο βέβαια η Λαμία γνωρίζει τι πρέπει να περιμένει. Στα τελευταία 30' λεπτά του αγώνα οι δύο ομάδες φάνηκαν πολύ κουρασμένες. Είμαστε φυσικά και στα μέσα Ιούλη και δεν είναι εύκολο να διατηρούν τον ίδιο ρυθμό για τόσο μεγάλο διάστημα. Ακόμα όμως και τότε η Λαμία διατήρησε τη συνοχή της, έψαξε τις φάσεις αλλά και οι αλλαγές δεν μπόρεσαν να μπουν γρήγορα στο παιχνίδι και να αποδώσουν τα μέγιστα.

Ο Πετράκης έδειξε και με τις δηλώσεις του, ότι θέλει η ομάδα του να διατηρήσει το ρυθμό της μέχρι το φινάλε της σεζόν και επίσης τόνισε πως δοκιμάζει πράγματα. Είναι σημαντικό να ολοκληρωθούν οι αγωνιστικές υποχρεώσεις την επόμενη αγωνιστική στη Τρίπολη με τον Αστέρα και ο προπονητής της ομάδας από τη Φθιώτιδα να έχει μια ξεκάθαρη εικόνα για το ποιοι πρέπει να μείνουν και ποιοι πρέπει να αποχωρήσουν. Η Λαμία να τονίσουμε ότι τη νέα σεζόν θέλει να παρουσιαστεί πιο δυνατή και να στοχεύσει σε κάτι υψηλότερο από μια εύκολη παραμονή στην κατηγορία.

Υ.Γ. 1) Όπως λένε στη χώρα μας, με υπερβολή πάντα, είχε «μαλλιάσει» η γλώσσα μου να μιλάω για την ανανέωση του Αντέτζο. Ο Νιγηριανός είναι ένα κεφάλαιο για τη Λαμία και χαίρομαι που οι δύο πλευρές έφτασαν σε προφορική συμφωνία.

Υ.Γ. 2) Συνεχίζω να εναποθέτω την πίστη μου στον Επασί. Σας έχω πει και στο παρελθόν, ότι τερματοφύλακας που μιλάει συνεχώς στο γήπεδο και δίνει οδηγίες είναι απαραίτητος σε μια ομάδα, που ανεβάζει ψηλά το πρέσινγκ της.

Υ.Γ. 3) Η Λαμία πρέπει να κινηθεί για την απόκτηση δύο κεντρικών χαφ. Οι δύο τους πρέπει να έχουν τα χαρακτηριστικά του 8αριου που λέμε στο ποδόσφαιρο. Φυσικά πρέπει να έρθει και ένας για τη θέση του Ταιρόνε, με τον Ισπανό να αποχωρεί άδοξα από την ομάδα, ενώ θεωρώ ότι είχε ακόμα να δώσει πράγματα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code