ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Η Αμερική γυρνάει ανάποδα τις μπλούζες απέναντι στον σεξισμό

Η εθνική ομάδα της Αμερικής προκάλεσε σεισμό στο σεξιστικό και μισογυνιστικό κατεστημένο με την απόφασή των παικτριών της να γυρίσουν ανάποδα τις φανέλες τους για αντίδραση.
Αποτέλεσμα η παραίτηση του προέδρου.




Οι  ΗΠΑ επικράτησαν με 3-1 στον αγώνα με την Ιαπωνία κατακτώντας για τρίτη φορά στην ιστορία τους το SheBelieves Cup. Θα μπορούσαν να το επιτύχουν και με μία ισοπαλία, αλλά δεν έχουν αρκεστεί ποτέ στα λίγα και κάθε φορά μας το υπενθυμίζουν με την γεμάτη πάθος προσπάθεια.

Με το ίδιο σύστημα θα "παίξουν" και την αμερικανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου στις 5 Μαΐου με στόχο την κατάκτηση σεβασμού και ισότητας.

Η αρχηγός Μέγκαν Ραπίνο και κάτοχος του Ballon D'Or αποκρίθηκε "Δε μασάμε τίποτα" απέναντι στη συγγνώμη που ζήτησε η αμερικανική ομοσπονδία μετά το πέρας της ακρόασης την περασμένη Δευτέρα, όταν δικηγόροι του κρατικού ποδοσφαιρικού σώματος της Αμερικής, κατήγγειλαν τις γυναίκες αθλήτριες των ΗΠΑ για αδυναμία και έλλειψη προσόντων σε σχέση με την ανδρική ομάδα.


 
Συνεχίζοντας τον λόγο της, συμπλήρωσε η Μέγκαν  "Θέλετε να μιλήσουμε για επιθετικότητα και εχθρότητα; Σε κάθε διαπραγμάτευση που είχαμε μαζί τους, υπήρχαν πάντα υπονοούμενα, ότι είμαστε υποδεέστερες και σε κάθε επαφή που είχαμε μαζί τους, υπήρχε υποτίμηση απέναντί μας και για αυτό υποβάλαμε αυτή την αγωγή". Να αναφερθεί πως μιλούσε με διαφορετικό αέρα αφού άνοιξε τον δρόμο προς την νίκη, με εξαιρετικής εκτέλεσης απευθείας φάουλ.

Οι Αμερικανίδες γύρισαν ανάποδα τις προπονητικές φανέλες τους ως ένδειξη δυσαρέσκειας προς τα σεξιστικά σχόλια της ομοσπονδίας και του τέως πλέον προέδρου Κορδέιρο, περνώντας εν συνεχεία το δικό τους μήνυμα για τις οικονομικές απολαβές, με αφετηρία τις διακρίσεις σχετικά με το φύλο και όχι την ικανότητα.

Τον ξεχωριστό τους ρόλο είχαν τα τέσσερα αστέρια στην φανέλα, αφήνοντάς τα οι αθλήτριες να φανούν διότι  συμβολίζουν τις επιτυχίες τους στα Παγκόσμια Κύπελλα. Κατακτήσεις που δεν μπορεί κανένας να τους αφαιρέσει.

Εν αρχή ην ο λόγος





Την περασμένη Δευτέρα, 9 Μαρτίου, ένας δικηγόρος της αμερικανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου υπέβαλλε δικογραφία παρουσιάζοντας τις αθλήτριες με λιγότερα προσόντα, με συμπέρασμα ότι η δουλειά τους στο γήπεδο είναι λιγότερο απαιτητική από την αντίστοιχη των ανδρών. Επομένως, δεν δικαιούνται να διαμαρτύρονται για τις υπερβολικά χαμηλές οικονομικές απολαβές τους.

Ο σκοπός της υποβολής αυτής της κατηγορίας, ήταν να αποδειχτεί ότι η αμερικανική ομοσπονδία δεν προέβη σε κάποιου είδους σεξιστική διάκριση εις βάρος των πρωταθλητριών κόσμου, όταν τους πρόσφερε εξευτελιστικούς μισθούς για τις υπηρεσίες τους. Αντίθετα απέδωσε με γνώμονα την τυφλή δικαιοσύνη, τα «αναμενόμενα» σε εκείνους που πραγματικά τα αξίζουν.

Η αγωγή χαρακτηρίστηκε ως μία ακόμη δικαιολογία για τις μισογυνιστικές διαθέσεις που χαρακτηρίζουν την ομοσπονδία εδώ και πολλές δεκαετίες, καθώς ήθελε την γυναίκα αθλήτρια να υποτάσσεται  καθολικά στο "ισχυρό φύλο" και σε ταπεινωτικούς μισθούς.




Όλα αυτά την χρονική στιγμή που η γυναικεία ομάδα έχει αμέτρητες επιτυχίες στο κοντινό ιστορικό της ενώ η ανδρική που παλεύει με όλη της την δύναμη να ανέλθει σε ανταγωνιστική εθνική ομάδα, ακόμη και σε τουρνουά που δεν ξεπερνούν τα σύνορα της αμερικανικής ηπείρου.

Αν προχωρήσουμε θα συναντηθούμε με τα υπόλοιπα επιχειρήματα της ομοσπονδίας. Μέσα στις διαπραγματεύσεις έθεσαν ως δικαιολογία τις βιολογικές διαφορές  των δύο φύλων καθώς και την "αδιαμφισβήτητη επιστημολογία", η οποία υπαινίσσεται ότι η δουλειά των ανδρών στο γήπεδο είναι σαφώς πιο επιβαρυμένη από την γυναικεία, αφού "οι άνδρες χρειάζονται ενισχυμένα τεχνικά χαρακτηριστικά για να αντεπεξέλθουν με επιτυχία στον σκοπό τους σε σχέση με τις γυναίκες".

Ένας δικηγόρος της ομοσπονδίας σύμφωνα με τα έγγραφα της δίκης του περασμένου μήνα, φέρεται να ρώτησε "Πιστεύεις ότι η γυναικεία ομάδα θα μπορούσε να ήταν ανταγωνιστική απέναντι στην ανδρική;" Η Λοίντ απαντώντας στην ερώτηση, είπε "Δεν είμαι σίγουρη, μήπως θες να πιαστούμε στα χέρια και ο νικητής να πληρωθεί πιο αδρά".




Στην ίδια δίκη η Άλεξ Μόργκαν ρωτήθηκε εάν χρειάζονται περισσότερες δεξιότητες για να αγωνιστείς στην ανδρική εθνική ομάδα απ’ότι στην γυναικεία, λέγοντας "όχι, αλλά χρειάζεσαι διαφορετικές ικανότητες".

Η κορύφωση της μάχης



Πολλές εταιρίες κολοσσοί  όπως η Coca-Cola, η Visa, η Budweiser κ.ά. καταδίκασαν την στάση της ομοσπονδίας αποκαλώντας τα σχόλια "απαράδεκτα και προσβλητικά", ζητώντας της να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στην δικαιοσύνη."Η εταιρία μας ήταν πάντοτε πρεσβευτής της ισότητας των φύλων, της δικαιοσύνης και της γυναικείας δυναμικής όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη" δήλωσε η Κέιτ Χάρτμαν, διευθύντρια της εταιρίας της Coca-Cola Company.
"Αυτές τις δηλώσεις τις έχουμε ξανακούσει στο παρελθόν. Δεν είσαι υποδεέστερη επειδή είσαι κορίτσι ή κάτι ανώτερο επειδή είσαι αγόρι. Αυτό που είπαν δε διορθώνεται' αποκρίθηκε η Ραπίνο μετά το ματς χωρίς να δείχνει ενδιαφέρον για την συγγνώμη που ακούστηκε από τον Κάρλος Κορδέιρο, πρόεδρο της ομοσπονδίας.

Η διεθνής Χίδερ Οράιλι, έσπευσε να επέμβει αηδιασμένη από τα σχόλια, αποκαλώντας  τους ισχυρισμούς, περί μειωμένης ακροαματικότητας που δεν δύνανται να αυξηθεί αφού η φύση δεν τους το επιτρέπει, το λιγότερο «ενοχλητικούς και απεχθείς».

Στο παρελθόν ο Κορδέιρο είχε επιχειρήσει να προσφέρει στις Αμερικανίδες ισότιμες απολαβές με τις ανδρικές, αλλά εκείνες το είχαν απορρίψει. Αργότερα οι δικηγόροι της γυναικείας ομοσπονδίας «ξεσκέπασαν» την απάτη. Αποκάλυψαν ότι οι απολαβές που πρόσφερε ο πρόεδρος, ήταν ίσες με αυτές που απολάμβαναν οι άνδρες 9 χρόνια πριν, δηλαδή το 2011.

Αλλά και το σώμα της FIFA  υποχρεώνει τις Αμερικανίδες αθλήτριες σε μειωμένες οικονομικές απολαβές. Κατά την διάρκεια του Μουντιάλ ανδρών της Ρωσίας, οι 32 συμμετέχοντες μοιράστηκαν 400 εκατομμύρια δολάρια. Οι πρωταθλητές Γάλλοι, επέστρεψαν έχοντας 38 εκατομμύρια από αυτά στις αποσκευές τους, οχτώ περισσότερα απ’ότι συνολικά όλες οι εθνικές γυναικών μαζί πέρσι στο Μουντιάλ της Γαλλίας.

Αυτό σε απλά μαθηματικά σημαίνει ότι οι γυναίκες μοιράστηκαν μόλις το 7.5% του συνολικού ποσού των ανδρών, με τις νικήτριες Αμερικανίδες να επιστρέφουν με μόλις τέσσερα εκατομμύρια σπίτι.


Έτσι, 67 εκατομμύρια δολάρια διεκδικούν στο δικαστήριο οι παίκτριες του Βλάτκο Αντονόφσκι, ως το πόσο που η ομοσπονδία τους χρωστά, αφού η χρηματική βάση της FIFA είναι εντελώς διαφορετική από την αμερικάνικη.

Γράμμα από τον πρόεδρο κατέφθασε στα χέρια των παικτριών την παραμονή του παιχνιδιού με την Ισπανία, απορρίπτοντας την πληρωμή του ποσού.




"Είναι αστείο, διότι προπονούμαι με 18χρονα αγόρια και έχω καλύτερα τεχνικά χαρακτηριστικά από εκείνα. Απλά είναι δυνατότερα, μεγαλύτερα και γρηγορότερα, γιατί αυτή είναι η φύση τους" δήλωσε η Ραπίνο μετά τον τελικό, ενώ πρόσθεσε ότι "όσο μεγαλώνουν θα γίνονται καλύτερα. Δεν είναι πυρηνική φυσική για να μην το καταλάβεις. Τεχνικά όμως είμαι 100 φορές καλύτερη, ακόμη και για ένα άτομο στα 34 του όπως εγώ, τους παίζω για πλάκα".
"Όχι μόνο ο πρόεδρος αποφάσισε να στείλει το γράμμα παραμονές του αγώνα, αλλά και παραμονές της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας. Υποθέτω ότι αν έτσι θες να γιορτάσεις την εορτή των γυναικών και θες να δείξεις ότι στηρίζεις το 50% του πληθυσμού που θέλει να ασχοληθεί με το σπορ, αυτό λέει πολλά για την διάθεση σου προς εμάς" πρόσθεσε σαφώς ενοχλημένη με την στάση του τέως προέδρου, η αρχηγός της εθνικής ομάδας και ακτιβίστρια, Ραπίνο.


Μετά από 107 χρόνια γυναίκα πρόεδρος κατόπιν παραίτησης του Κορδέιρο





Νέα πρόεδρος ορίζεται η Σίντι Πάρλοου Κόουν, έπειτα από την παραίτηση του Κορδέιρο. Αυτό αποτελεί ευχάριστη εξέλιξη για τα σχέδια της γυναικείας ομάδας, παρόλα αυτά δεν επικυρώνει την νίκη στο δικαστήριο τον ερχόμενο Μάη.

Η Πάρλοου έχει τρεις πιθανές κινήσεις που μπορεί να κάνει. Η πρώτη είναι να κυνηγήσει την δίκη ουδέτερα και χωρίς υπεκφυγές, η δεύτερη να βρει την χρυσή τομή μέσω δικαστηρίου και η τελευταία να περιμένει την εκλογή νέου προέδρου. Η τελευταία είναι δελεαστική ως επιλογή για να διαφύγει κάποιος, όμως η πρώην  παίκτρια της εθνικής ομάδας γυναικών την περίοδο 1995 – 2006 δεν είναι πρόθυμη να παρατήσει ένα τόσο ουσιώδες θέμα και ειδικά να το αφήσει πιθανότατα σε κάποιον λιγότερο ικανό.




Ενδεχομένως η Πάρλοου να καταφέρει τον εκσυγχρονισμό που χρειάζεται για την επίτευξη του στόχου ως προς τα δικαιώματα. Για να το επιτύχει αυτό θα χρειαστεί στήριξη από τους ηθικά σκεπτόμενους Αμερικανούς. Κύριος σκοπός της θα είναι βελτίωση του ανοσιουργήματος που δημιουργήθηκε μετά το πέρασμα της θητείας του Κορδέιρο. Επιπροσθέτως η απόφαση που θα παρθεί στην δίκη είναι πολύ πιθανό να διαφέρει από τις γνώμες των απλών πολιτών, δηλαδή το κατονομαζόμενο "λαϊκό δικαστήριο".

Σε σχέση με την τακτική που ακολούθησε ο Κορδέιρο, συγκεντρώνοντας πλήθος στο διαδίκτυο μέσω σχολίων, τόσο νομικά όσο και ηθικά, κατέληξε στην θέση του κυνηγημένου από την κυνηγού.




Από αυτή την σύγκρουση διαπιστώνουμε πως οι Αμερικανίδες αθλήτριες θα πράξουν οτιδήποτε χρειαστεί για να αποδείξουν πως το γυναικείο ποδόσφαιρο διαθέτει τα ιδανικά και να αναρριχηθεί μέχρι την κορυφή. Οι αθλήτριες του Αντονόφσκι έχουν στοχεύσει στην παγκόσμια επικύρωση και λήψη των γυναικείων δικαιωμάτων μέσα στα γήπεδα.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code