ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

To καμάρι της Πάτρας που σιγά σιγά γιγαντώνεται!

 

 Ο Προμηθεάς βρίσκεται μια ανάσα από τους ''16'' του Basketball Champions League και το Sportsnewsgreece.gr περνάει από...ακτινογραφία την ομάδα-θαύμα του Μάκη Γιατρά. 

 Μέχρι πριν μια τετραετία, όταν έμπαιναν στην ίδια πρόταση οι λέξεις μπάσκετ και Πάτρα, το μυαλό πήγαινε χωρίς δεύτερη σκέψη στον Απόλλωνα. Αυτός είχε γράψει τη δική του ιστορία, ως μια από τις πιο επιτυχημένες επαρχιακές ομάδες στην Α1, ως ένας σύλλογος με πολλές παρουσίες στη μεγάλη κατηγορία με πολύ κόσμο, και παίκτες θρύλους, με σπουδαιότερο εξ αυτών τον ''Νουρέγιεφ'' του ελληνικού μπάσκετ, Κώστα Πετρόπουλο. Με την πτώση του Απόλλωνα, ανήλθε μια νέα δύναμη στα μεγάλα σαλόνια, ο Προμηθεάς. Μόνο που από ότι φαίνεται, θέτει λίγο πιο ψηλά τον πήχη και αυτά που έχει ήδη καταφέρει σε λιγότερες 1000 ημέρες στην Basket League μπορούν να χαρακτηριστούν ως ένα μικρό έπος. Μικρό έπος θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς και όσα έχει καταφέρει ο Προμηθέας από το 2012 και μετά, διότι πολλοί δε γνωρίζουν όλες τις πτυχές αυτού του όμορφου παραμυθιού.

                      Η μεθοδική πορεία προς το όνειρο

 Μέχρι το 2013, όσο κι αν ακούγεται εντυπωσιακό, ο Προμηθέας δεν είχε αγωνιστεί ποτέ σε εθνική κατηγορία. Τη σεζόν εκείνη (2012-2013) η ομάδα της Πάτρας προβιβάστηκε από το...παράθυρο στη Γ'εθνική ως φιναλίστ του τοπικού πρωταθλήματος της Α1 ΕΣΚΑΗ, αφού η πρωταθλήτρια Νίκη Προαστείου απέσυρε τη συμμετοχή της. Και κάπου εκεί ξεκίνησε το όνειρο. Μέσα σε τρεις χρονιές οι Πατρινοί πήραν άλλες τρεις συνεχόμενες ανόδους, έστω κι αν ο προβιβασμός από την Α2 στην Basket League ήρθε με αρκετή δόση τύχης, αφού ο Φάρος Κερατσινίου δε δήλωσε συμμετοχή και τη θέση του πήρε ο Προμηθέας ως πρώτος επιλαχών. Η πρώτη σεζόν στην μεγάλη κατηγορία ήταν αναγνωριστική, με βασικό στόχο την άνετη παραμονή. Ο κύριος Λιόλιος βέβαια από τότε είχε ξεκινήσει να επενδύει και να φέρνει παίκτες που είχαν προοπτικές. Οι Πατρινοί τερμάτισαν στην τιμητική 9η θέση, και μάλλον κανένας δε θα φανταζόταν τι θα ακολουθούσε. Πέρυσι, ο Μάκης Γιατράς διαδέχτηκε τον Βετούλα στον πάγκο, η πορεία των Πατρινών ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή. 3η θέση στην κανονική περίοδο με τρομερές νίκες (ΠΑΟΚ και ΑΕΚ μέσα-έξω). Στον πρώτο γύρο των πλέι οφ απέκλεισε το Λαύριο και κέρδισε το εισιτήριο για την Ευρώπη, εν τέλει έμεινε 4ος αλλά ουδείς πειράχτηκε από αυτό. Ο Προμηθέας έγινε η πρώτη επαρχιακή μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια που αγωνίζεται σε ευρωπαική διοργάνωση (τελευταίες ήταν η Ολυμπιάδα Πατρών και η Ολύμπια Λάρισας τη σεζόν 2007-08)

                      Το ονειρικό του ντεμπούτο στην Ευρώπη

  Το να καθιερωθεί μια επαρχιακή ομάδα, να κάνει πορείες στην Ευρώπη μόνο εύκολο δε μπορεί να θεωρηθεί. Γι'αυτό άλλωστε υπήρξε μια δεκαετία που στην Ευρώπη αγωνίζονταν μόνο ομάδες της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, παρά το γεγονός πως στο παρελθόν θα μπορούσαν κάποιοι βάσει της κατάταξης στη Basket League να κυνηγήσουν το όνειρο (Ρέθυμνο και Κολοσσός). Οι Πατρινοί όχι απλά άρπαξαν την ευκαιρία, αλλά παρουσιάζουν και μια πολύ ανταγωνιστική ομάδα. Στην πρεμιέρα οι Πατρινοί νίκησαν την Οστάνδη μέσα στο Βέλγιο με εμφατικό τρόπο, ακολούθησαν άλλοι τρεις θρίαμβοι με Ολύμπια Λιουμπιάνας, Μπαιρόιτ και Μπεσίκτας. Στη συνέχεια η ομάδα της Πάτρας ηττήθηκε στη Γαλλία από τη Στρασβούργο, αλλά ακολούθησε θρίαμβος επί της Νεπτούνας στη Λιθουανία. Οι δύο διαδοχικές εντός έδρας ήττες από Μπολόνια και Οστάνδη, δεν πτόησαν την ομάδα του Μάκη Γιάτρα, η οποία έκανε το χρέος στη Σλοβενία απέναντι στην ουραγό Ολύμπια και στο Τόφαλος επί της Μπαιρόιτ, με αποτέλεσμα η χθεσινή νίκη να τον φέρνει στο 8-4 ρεκόρ και στην ουσία στη φάση των ''16'' ακόμα κι αν χάσει στα δύο τελευταία παιχνίδια.

                               Οι συντελεστές της επιτυχίας

  Όλα ξεκινούν από τον κύριο Λιόλιο τον βασικό χρηματοδότη της ομάδας του Προμηθέα, ο οποίος παρέχει υψηλό μπάτζετ και όλα τα...κομφόρ στην ομάδα του. Οι ακαδημίες δουλεύουν σε εντυπωσιακούς ρυθμούς και κάθε χρόνο βλέπουμε παίκτες της εφηβικής ομάδας του Προμηθέα να παίρνουν λεπτά συμμετοχής. Άλλωστε οι παιδικές και εφηβικές ομάδες του Προμηθέα έχουν πάρει τα σκήπτρα στην Πάτρα από τον Έσπερο Πατρών και τον Απόλλωνα και προκρίνονται στα final 6, κερδίζοντας μετάλλια σε πανελλήνιο επίπεδο. Ενδεικτικό της δουλειάς που γίνεται στις ακαδημίες αποτελεί η συμμετοχή στην Ευρωλίγκα των Εφήβων το 2018, όπου οι Πατρινοί αντιμετώπισαν ομάδες όπως η Μπαρτσελόνα, η Μάλαγα και η Βιλερμπάν. Από εκεί και έπειτα στην ανδρική ομάδα, τα ηνία έχει αναλάβει ο Μάκης Γιατράς, ο οποίος παρουσιάζει ένα καλοδουλεμένο και ομοιογενές σύνολο. Διατηρεί από πέρυσι ένα ποιοτικό κορμό, με παίκτες όπως ο ''μαέστρος'' οργανωτικά Νίκος Γκίκας, ο Λίποβι, ο Σαλούστρος και ο Έλις και με τις απαραίτητες προσθήκες παικτών όπως ο Κασελάκης, ο Τσαιρέλης, ο Κατσίβελης και ο Μπράουν παρουσιάζει αυτή την πολύ ωραία εικόνα.

                                 Κόσμος και εγκαταστάσεις

  Οι αγώνες του Προμηθέα γίνονται στο ''Δημήτριος Τόφαλος'' χωρητικότητας 4.000 θέσεων. Ο Προμηθέας λόγω της μικρής του ιστορία δεν έχει δικό του πυρήνα οπαδών, ωστόσο το μπασκετικό κοινό της πόλης έχει αγκαλιάσει την προσπάθεια που γίνεται στην ομάδα και το γήπεδο έχει στα περισσότερα παιχνίδια πάρα πολύ κόσμο. Σε αυτό βοηθούν και τα προνόμια που δίνει η διοίκηση του Προμηθέα στους οπαδούς, καθώς κάθε παιχνίδι είναι σαν ένα μικρό event για τον κόσμο, με διαγωνισμούς, μαζορέτες, χορευτικά και μουσικά event στα πρότυπα ομάδων του NBA. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως φέτος ολοκληρώθηκε η κατασκευή του νέου υπερσύγχρονου κλειστού γυμναστηρίου του Προμηθέα στον Καστελόκαμπο, το οποίο προορίζεται για τις προπονήσεις όλων των τμημάτων και τους εντός έδρας των ακαδημιών, από μίνι μέχρι εφηβικά. Το κλειστό αυτό περιλαμβάνει κερκίδες, βοηθητικούς χώρους, τρία κλειστά γήπεσα μπάσκετ και βέβαια γραφεία και γραμματεία.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code