ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Μπαίνουν στη μάχη για το ευρωπαϊκό τους εισιτήριο


Το καλοκαίρι που διανύουμε δεν μας έχει αφήσει να χαλαρώσουμε ... ούτε στιγμή από ποδοσφαιρικά
δρώμενα. Λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση του ιδιαίτερου φετινού Μουντιάλ, παρακολουθήσαμε το εκπληκτικό ευρωπαϊκό ξεκίνημα του ΠΑΟΚ στον Β' προκριματικό γύρο του Champions League, αλλά και τους δυσάρεστους για το ελληνικό ποδόσφαιρο αποκλεισμούς του Ατρόμητου και του Αστέρα στην αντίστοιχη φάση του Europa League.

Σειρά παίρνουν αυτήν την εβδομάδα οι δυο μεγάλες δυνάμεις της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Οι δυο τελευταίοι εγχώριοι πρωταθλητές, με δεδομένη και την απουσία του Παναθηναϊκού, είναι οι διαχρονικά καλύτεροι πρσεβευτές της χώρας μας στα ματς της Ευρώπης, κάτι που ωστόσο τους επιβαρύνει με το επιπλέον βάρος των προσδοκιών... Άλλωστε, ΑΕΚ και Ολυμπιακός, μαζί με τον φορτσάτο ΠΑΟΚ, είναι οι ομάδες που διεκδικούν αυτή τη στιγμή την είσοδο σε ομίλους, προκειμένου να βελτιώσουν τόσο τον δικό τους ευρωπαϊκό συντελεστή όσο και της Ελλάδας.

Η Τετάρτη είναι η μέρα των Δικεφάλων. Ο ΠΑΟΚ ανοίγει την αυλαία στις 20.00 υποδεχόμενος την Σπαρτάκ Μόσχας στο καμίνι της Τούμπας (τηλεοπτική κάλυψη από Novasports 2HD), ενώ σε ώρα ... Τσάμπιονς Λιγκ, ήτοι στις 21.45, η ΑΕΚ φιλοξενείται από τη Σέλτικ στη Γλασκώβη (Cosmote TV Sports). Αμφότερα τα παιχνίδια γίνονται στο πλαίσιο του Γ' προκριματικού γύρου της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, και για τις ομάδες μας είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρξει ένα καλό ξεκίνημα.

Θέλοντας να εστιάσω λίγο περισσότερο στην ΑΕΚ, μιας και τον ΠΑΟΚ τον είδαμε κόντρα στη Βασιλεία και στα μεθεόρτια γράφτηκαν με αναλυτικό τρόπο όσα έπρεπε να μάθετε, αυτό που θέλω να τονίσω είναι πως η Ένωση θα στηριχθεί σε αυτό που για τους εγχώριους αντιπάλους της θεωρείται σημάδι αδυναμίας. Στον σταθερό κορμό από πέρσι με τις λίγες προσθήκες. Παρά τις απώλειες των Βράνιες, Αραούχο και Χριστοδουλόπουλου (και δευτερευόντως του Γιόχανσον), η ΑΕΚ βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο ετοιμότητας χάρη στην ομοιογένεια του συνόλου της, που αποτελείται από παίκτες οι οποίοι ως επί το πλείστον συνέβαλαν ουσιαστικά στην περσινή κατάκτηση του πρωταθλήματος. Το ίδιο πλεονέκτημα είδαμε ότι έχει και ο Δικέφαλος του Βορρά, που εκτός των άλλων κράτησε και τον προπονητή του. Για την ΑΕΚ όμως, το γεγονός ότι ο Μαρίνος Ουζουνίδης δουλεύει με διαφορετικές μεθόδους την επιθετική λειτουργία της ομάδας δημιουργεί την πίστη πως θα σταθεί ικανό για να "καμουφλάρει" τις απώλειες των δύο επιθετικών βιολιών της περσινής πορείας. Μαζί βέβαια με την ένταξη στο βασικό σχήμα 2-3 το πολύ παικτών στους οποίους η ΑΕΚ θα βασίσει φέτος πολλά: στον Οικονόμου και κατά πάσα πιθανότητα στους Μπογέ και Άλεφ.

Η Σέλτικ είναι μια αναμφίβολα πολύ δύσκολη αντίπαλος, την οποία άπαντες στους κιτρινόμαυρους θα ήθελαν να είχαν αποφύγει. Το παιχνίδι της Τετάρτης στο Σέλτικ Παρκ θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τις ελπίδες της ΑΕΚ για πρόκριση, αφού για τους Σκωτσέζους ο παράγοντας έδρα είναι καταλυτικός στις ευρωπαϊκές τους μονομαχίες. Οι τραυματισμοί πάντως των Ντεμπελέ και Ντσαμ που τέθηκαν αμφότεροι εκτός μάχης είναι ένας πρώτος καλός οιωνός για την Ελληνική ομάδα. Ακόμα και σε περίπτωση αποκλεισμού, το θετικό είναι ότι η ΑΕΚ θα έχει μια δεύτερη ευκαιρία καθώς θα παίξει στα play-off του Europa League.

Η εβδομάδα που έρχεται όμως μας επιφυλάσσει και το επίσημο ντεμπούτο του Ολυμπιακού για τον Γ' προκριματικό γύρο του Europa. Οι ερυθρόλευκοι που τόσα χρόνια έχουν συνηθίσει στη ... λάμψη του Champions League θα κληθούν να αποκλείσουν δυο ομάδες προκειμένου να μπουν σε όμιλο, χωρίς να έχουν περιθώρια αποτυχίας. Ο υψηλός ευρωπαϊκός τους συντελεστής βέβαια τους δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν ως ισχυροί τη φετινή ευρωπαϊκή πρόκληση. Προερχόμενοι από μια ασυνήθιστα κακή σεζόν και με νέο προπονητή, αλλά και εντελώς νέα ομάδα που χτίστηκε από την αρχή, οι Πειραιώτες τίθενται αρχικά αντιμέτωποι με την Ελβετική Λουκέρνη, την Πέμπτη στις 21.00 (Novasports 2HD). Οι εμφανίσεις του Ολυμπιακού στα φιλικά προετοιμασίας μόνο ενθαρρυντικές δεν μπορεί να τις πει κανείς, με αποτέλεσμα να υπάρχει ήδη προβληματισμός πριν καν παίξει η ομάδα επίσημο παιχνίδι. Κι αυτό είναι ένα στοιχείο που κατά την άποψή μου μπορεί να ... βοηθήσει την ομάδα να ξεκινήσει με σοβαρότητα τη χρονιά. Γιατί αν ανατρέξει κανείς στο πρόσφατο παρελθόν, θα παρατηρήσει πως όταν η πίεση αυξανόταν και υπήρχε αμφισβήτηση και επιφυλακτικότητα, η ομάδα, συσπειρωνόταν κι έδειχνε το καλό της πρόσωπο, φέροντας εις πέρας την αποστολή της. Σε αντίθεση με τις περιόδους που επικρατούσε το χάος στα αποδυτήρια και όλα τα δεινά καταλογίζονταν σε εξωτερικούς παράγοντες... 

Από κει και πέρα ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί να εκμεταλλευτεί τη δυναμική που του δίνει η έδρα τους και δεδομένα θα στηριχθεί στο κοουτσάρισμα από τον Πέδρο Μαρτίνς, που στα ματς με τη Λουκέρνη θα δώσει τα διαπιστευτήριά του στον ερυθρόλευκο πάγκο και θα κριθεί από αυτά ενόψει και της συνέχειας, είτε η έκβασή τους είναι αρνητική είτε θετική. Ο Πορτογάλος θα πρέπει να αποφύγει τα πειράματα (όσο αυτό είναι εφικτό σε μια ολοκαίνουρια ομάδα) και να στηριχτεί στους πιο έτοιμους, οι οποίοι από ό,τι έχουν δείξει έστω τα φιλικά είναι οι Ομάρ, Σισέ, Μπουχαλάκης, Φορτούνης, Λάζαρος και Γκερέρο σε πρώτη φάση. Τα υπόλοιπα κομμάτια του παζλ πρέπει να παλέψει να τα βρει ο πολλά υποσχόμενος προπονητής των Πειραιωτών.

Την εβδομάδα αυτή ξεκινά για Ολυμπιακό και ΑΕΚ η σεζόν 2018-19 και όπως έχει δείξει και η ιστορία, η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Η οικονομική άνεση των ομάδων και η δυνατότητα περαιτέρω ενίσχυσης, η ψυχολογία, το πρεστίζ και αποφυγή τριγμών από τον ... Αύγουστο, όλα παίζονται σε αυτά τα ματς. Ευχής έργον να τα καταφέρουν και οι δυο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code