ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ: ΣΤΑ... ΑΔΥΤΑ ΤΩΝ ΜΠΛΕ ΚΑΔΩΝ



Πολλοί από εμάς έχουμε την κακή συνήθεια να πετάμε καθημερινά στα σκουπίδια δεκάδες  αντικείμενα, αποφεύγοντας να χρησιμοποιούμε τους ειδικούς κάδους. 
Η  απροθυμία  αυτή στο να συμβάλλουμε στην ανακύκλωση, διαιωνίζει τα σημαντικά οικολογικά προβλήματα τα οποία με τη σειρά τους, δημιουργούν ιδιαίτερη ανησυχία σχετικά με το μέλλον του πλανήτη.

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, παρατηρούμε πως ο κόσμος ευαισθητοποιείται ολοένα και περισσότερο με αποτέλεσμα η ανακύκλωση να αποτελεί μια από τις προτεραιότητες όλων μας.  Εντάσσοντας την ανακύκλωση στη ζωή μας, υιοθετούμε περιβαλλοντική συνείδηση και συμπεριφορά και συνεισφέρουμε στο κοινό καλό.

Αν, ακόμη, δεν έχετε συμπεριλάβει την ανακύκλωση στη ζωή σας, ξεκινήστε αμέσως! Μάθετε μέσα σε λίγα λεπτά τους βασικούς κανόνες αλλά και τα μυστικά της ανακύκλωσης και κάντε κάτι υπέροχο για το περιβάλλον!

Τι ανακυκλώνουμε στους μπλε κάδους ανακύκλωσης

Οι μπλε κάδοι της ανακύκλωσης είναι εδώ και πολλά χρόνια στη ζωή μας. Όμως ξέρουμε πραγματικά τι ανακυκλώνεται και τι όχι; 
1) Συσκευασίες από πλαστικό: μπουκάλια από νερό αφαιρώντας τα καπάκια τους (τα οποία επίσης πετάμε στους μπλε κάδους), από αναψυκτικά, κεσεδάκια από γιαούρτι και βούτυρο, κουτιά από μπογιές, απορρυπαντικά, άδεια σπρέι, είδη καθαρισμού, σαμπουάν, αφρόλουτρα, οδοντόκρεμες, αποσμητικά, θήκες cd/dvd, πλαστικές σακούλες, πλαστικά πιάτα και ποτήρια, φιλμ περιτυλίγματος.
2) Συσκευασίες από αλουμίνιο
3) Συσκευασίες από Λευκοσίδηρο: κουτιά από γάλα εβαπορέ, τόνο, ζωοτροφές, τοματοπολτό, γενικότερα κονσέρβες, αλλά και τενεκέδες πχ από λάδι.
4) Συσκευασίες από Γυαλί
5) Συσκευασίες από χαρτί, τις οποίες είναι καλό να διπλώνουμε/τσακίζουμε για να πιάνουν τον μικρότερο δυνατό όγκο. Εδώ να διευκρινιστεί κάτι σχετικά με την ανακύκλωση χαρτιού, γενικότερα. Κατάλληλοι για την ανακύκλωση χαρτιού (βιβλία, έντυπα, εφημερίδες, περιοδικά) είναι οι κίτρινοι κάδοι που ίσως υπάρχουν στον Δήμο σας. Όπου δεν υπάρχουν κίτρινοι, μπορούμε να ρίχνουμε χαρτιά στους μπλε κάδους ανακύκλωσης, αρκεί όμως να μην είναι μικρότερα από το μέγεθος Α4, γιατί τότε η διαλογή τους είναι αδύνατη από την εταιρία ανακύκλωσης.

Πώς ανακυκλώνουμε σωστά τις συσκευασίες


Διαχωρίζουμε καθημερινά τα υλικά συσκευασίας μας από τα υπόλοιπα στο νοικοκυριό.
Αδειάζουμε εντελώς τις συσκευασίες μας από τα υπολείμματα.
Διπλώνουμε τα χαρτοκιβώτια.
Δεν πετάμε στον κάδο τα υλικά συσκευασίας μας μέσα σε δεμένες σακούλες, τα ρίχνουμε χύμα.
Δεν πετάμε ποτέ κοινά σκουπίδια στους μπλε κάδους ανακύκλωσης.

Τι βάζουμε στον κάδο μπαταριών



Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες μπορούμε να τις ανακυκλώνουμε στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης, από όπου οι μπαταρίες συλλέγονται για να ανακυκλωθούν. Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται η εταιρεία ΑΦΗΣ η οποία ιδρύθηκε το 2004 με σκοπό την οργάνωση συλλογικού συστήματος  εναλλακτικής διαχειρίσεις φορητών ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών. 
Στον κυλινδρικό κάδο ΑΦΗΣ τοποθετούνται μικρές μπαταρίες παιχνιδιών/κινητών τηλεφώνων και laptop. Έρευνες που έχουν γίνει αποκάλυψαν πως, αν και οι μπαταρίες αποτελούν μόνο το 0,2% του όγκου των αστικών απορριμμάτων από αυτές προέρχεται το 20% των τοξικών ουσιών.


Ως κάτοικοι αυτής της χώρας, οφείλουμε να υιοθετήσουμε συνήθειες και πρακτικές που θα συμβάλλουν στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και στην εξοικονόμηση πρώτων υλών, ενέργειας και νερού, ενώ παράλληλα, να ενδυναμώσουμε το πράσινο αποτύπωμα της Ελλάδας. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code