ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Το δικό μας Eurovision-TOP 10


Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για Eurovision. Ένας θεσμός που έχει αφήσει εποχή, διαχρονικός, με τραγούδια που έχουν μείνει ανεξίτηλα στη μνήμη μας.
Μπορεί πλέον να μην δίνουμε τη σημασία που δίναμε πριν 15 χρόνια,αλλά υπάρχουμε κι εμείς οι λάτρεις του συγκεκριμένου διαγωνισμού. Θυμάμαι πάντα να περιμένω καρτερικά το Σάββατο του τελικού (πριν μπουν οι ημιτελικοί) και να μένω εντυπωσιασμένη από τα τραγούδια, τα φορέματα, τα χορευτικά. Σήμερα θα σχολιάσουμε τα κορυφαία 10 νικητήρια τραγούδια που μας έκαναν εντύπωση( είτε θετική είτε αρνητική). Ας ξεκινήσουμε λοιπόν:

10. ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 2017: Το περσινό νικητήριο τραγούδι,πέραν του ότι έδωσε την πρώτη νίκη της Πορτογαλίας από τότε που συμμετέχει, έκανε τους eurofans να συγκινηθούν. Για αρχή, η ερμηνεία του Σαλβαδόρ Σομπράλ  μάγεψε κοινό και κριτικούς, έπειτα,το ίδιο το τραγούδι που μοιάζει βγαλμένο από την δεκαετία του '50. Βέβαια, σημαντικό ρόλο στη νίκη του Πορτογάλου έπαιξε και το πρόβλημα της υγείας του(καρδιακή ανεπάρκεια). Μέχρι και την τελευταία στιγμή δεν είχε εμφανιστεί σε καμία πρόβα για τον ημιτελικό. Μάλιστα, η Πορτογαλία είχε ζητήσει,σε περίπτωση που ο τραγουδιστής δεν ήταν σε θέση να βγει στη σκηνή, να τους εκπροσωπήσει η αδερφή του και συνθέτρια του κομματιού, Λουίζα. Όπως και να έχει, το "Amar pelos dois" είναι ένα συγκλονιστικό κομμάτι, και δικαίως κέρδισε.
 
9. ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ 2006: Για πρώτη φορά στη σκηνή της Eurovision ανεβαίνει ένα hard rock συγκρότημα, οι Lordi, γνωστοί και ως "τέρατα". Με διαφορά ό,τι πιο τρομακτικό έχουμε δει ποτέ στο θεσμό αυτό. Θυμάμαι τότε όλα μα όλα τα αγόρια στο σχολείο να προσπαθούν να μιμηθούν,με τεράστια αποτυχία,τη φωνή του τραγουδιστή, τρομάζοντας τα κορίτσια. Με βεβαιότητα το "Hard rock Hallelujah", δεν ήταν το καλύτερο τραγούδι της συγκεκριμένης διοργάνωσης, ήταν όμως το πιο εντυπωσιακό, το πιο πρωτότυπο μέχρι τότε και η μοναδική rock συμμετοχή που κατάφερε να κερδίσει.


8. ΑΥΣΤΡΙΑ 2014: Η  Conchita Wurst τράβηξε πάνω της όλα τα βλέμματα από την αρχή που ανακοινώθηκε η συμμετοχή της. Παρότι δεν ήταν η μοναδική φορά που μια τρανσέξουαλ παίρνει μέρος στον διαγωνισμό, η Ευρώπη ενθουσιάστηκε. Όχι πως δεν υπήρχαν και τα ρατσιστικά σχόλια ή απειλές εις βάρος της. Όμως τα άφησε όλα πίσω, βγήκε, μάγεψε τους πάντες με τη φωνή της και το υπέρλαμπρο φόρεμά της,κέρδισε και έστειλε ένα μήνυμα στους απανταχού ρατσιστές, όχι μόνο της Ευρώπης, μα της υφηλίου ολόκληρης. Δεν είναι τυχαίο πως για αρκετούς μήνες το "Rise like a phoenix" ηταν πρώτο στα charts πολλών χωρών.

7. EΣΘΟΝΙΑ 2001: Ένα ξεσηκωτικό κομμάτι που έμελλε να ακούγεται σε κάθε πάρτυ μέχρι και σήμερα. Σου φτιάχνει αμέσως τη διάθεση, θυμίζει εποχές disco. Απλά υπέροχο. Για την ιστορία να πούμε πως ο τραγουδιστής Ντέιβ Μπέντον, έγινε ο μεγαλύτερος σε ηλικία συμμετέχων που νίκησε, αφού την ημέρα του τελικού ήταν 50 ετών και 101 ημερών.

6. IΣΡΑΗΛ 1998: Η Dana International έγραψε τη δική της ιστορία στο θεσμό του τραγουδιού της Eurovision. Δεν έκρυψε ποτέ τη σεξουαλικότητά της και σαν 'Diva" κατάφερε να αφανίσει όλους τους αντιπάλους της εκείνη τη χρονιά και να σκαρφαλώσει στην κορυφή. Το τραγούδι ήταν εξολοκλήρου γραμμένο στα εβρα'ι'κά. Η super star του Ισραήλ έχει πάει έκτοτε άλλες δύο φορές στην Eurovision, ως στιχουργός και συνθέτρια.

5. ΣΟΥΗΔΙΑ 2012: Οι Σκανδιναβοί λατρεύουν την Eurovision και δεν την αντιμετωπίζουν ως "πανηγυράκι", κάτι που φαίνεται σχεδόν κάθε χρόνο. Έτσι, το 2012, στο Μπακού του Αζερμπα'ι'τζαν τη Σουηδία εκπροσωπεί η νεαρή και πανέμορφη Loreen,με το τραγούδι "Euphoria". Από την πρώτη στιγμή ξεχώρισε και κρίθηκε ως το απόλυτο φαβορί για εκείνη τη χρονιά. Δικαίωσε επάξια τον τίτλο της, συγκέντρωσε 372 πόντους θυμίζοντάς μας γιατί μας αρέσει η Eurovision.


4. ΛΕΤΟΝΙΑ 2002: Η Λετονία, μόλις στην τρίτη της παρουσία στο θεσμό,καταφέρνει να κερδίσει. Η Marie N. χαρίζει μια πολύ όμορφη και εκλεπτυσμένη σκηνική παρουσία και συγκλονίζει. Στην αρχή εμφανίζεται ως άνδρας με κουστούμι, στη συνέχεια μένει με ένα κοντό βελούδινο φουξ φόρεμα, το οποίο όλα τα κορίτσια είχαμε ζηλέψει, και αναδείκνυε το καλλίγραμμο κορμί της Λετονής, Η μεγαλύτερη έκπληξη ήρθε στο τέλος της χορογραφίας, όταν τράβηξαν το φόρεμα οι δυο άντρες χορευτές και έγινε μάξι. Δικαιωματικά λοιπόν, η Λετονία κέρδισε το διαγωνισμό το 2002.


3. ΕΛΛΑΔΑ 2005: Η ελληνική αποστολή το 2005 είχε έναν σκοπό: τη διοργάνωση την επόμενη χρονιά στην Αθήνα. 31 χρόνια μετά την πρώτη μας εμφάνιση, ήρθε η ώρα να νικήσουμε και εμείς. Με οδηγό την Ελενα Παπαρίζου και με τον προφητικό τίτλο "My number one", η Ελλάδα κατακτά την κορυφή. Προσεγμένη χορογραφία, ταίριαζε απόλυτα με το τραγούδι. Το τέχνασμα με τη λύρα ήταν αυτό που ξεσήκωσε τους Ευρωπαίους, μαζι με την καταπληκτική και σέξυ Ελενα. Η Γηραιά ήπειρος παραληρούσε και εμείς πανηγυρίζαμε την μοναδική μας νίκη. Το "My number one" ήταν για αρκετούς μήνες πρώτο στα charts, ειδικά της Ελλάδας, της Κύπρου και της Σουηδίας.

2. NOΡΒΗΓΙΑ 2009: Ο Alexander Rybak μάς παρουσιάζει το "Fairytale", εμπνευσμένο από την παραδοσιακή μουσική της Νορβηγίας. Συνθέτει, γράφει τους στίχους και ερμηνέυει το ωραιότερο κομμάτι του διαγωνισμού με διαφορά την τελευταία 15ετία. Το σκηνικό θυμίζει παραμύθι, το χορευτικό συγκρότημα "Frikar" τον συνοδεύει εξαιρετικά και ο ήχος του βιολιού σου μένει αξέχαστος. Ο Alexander, ο οποίος είναι και φέτος υποψήφιος με τη χώρα του, κατέρριψε το ρεκόρ των 292 πόντων των Lordi, συγκεντρώνοντας 387, αριθμό ρεκόρ μέχρι και σήμερα. 

1. ΝΟΡΒΗΓΙΑ 1995: Το συγκεκριμένο τραγούδι όλοι το έχουμε ακούσει, είτε σε σειρές και ταινίες είτε σε διαφημίσεις, ελάχιστοι όμως γνωρίζουν πως πρόκειται για το νικητήριο κομμάτι του 1995. 23 χρόνια πριν η Νορβηγία εκπροσωπείται από το συγκρότημα  "Secret Garden",που αποτελείται από την Ιρλανδή βιολίστρια Fionnuala Sherry και το Νορβηγό  Rolf  Lovland. Πρόκειται για το πρώτο και μοναδικό μέχρι και σήμερα ορχηστρικό κομμάτι που κερδίζει το διαγωνισμό. Μάλιστα, για να γίνει δεκτό από την EBU, στο "Nocturne" προστέθηκαν και μόλις 24 στίχοι, γραμμένοι στα Νορβηγικά. Αναμφισβήτητα ήταν ό,τι καλύτερο μας έχει δώσει η Eurovision όλα αυτά τα χρόνια.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code