ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

6 ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ


Στις μέρες μας, η ολοένα και αυξανόμενη απουσία εργασίας έχει απορυθμίσει τους καθημερινούς ρυθμούς των ατόμων που την υφίστανται, οι οποίοι πολλές φορές αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις σημαντικές οικονομικές υποχρεώσεις τους. 

Στο παρόν άρθρο θα αναφερθούμε σε κάποια «μυστικά» για να συντάξουμε ένα καλό και δομημένο βιογραφικό. Το βιογραφικό σημείωμα αφηγείται τις σημαντικότερες ιστορίες της ζωής μας σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Αυτό, συνεπώς που καλούμαστε να κάνουμε είναι να δομήσουμε σωστά αυτές τις ιστορίες , είτε αυτές προέρχονται από την προσωπική μας ζωή είτε από την ακαδημαϊκή ή επαγγελματική μας πορεία.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η πρώτη εντύπωση είναι εξαιρετικά σημαντική και ότι ο μέσος εργοδότης αφιερώνει περίπου τριάντα δευτερόλεπτα προκειμένου να δει ένα βιογραφικό, διαπιστώνουμε πόσο σημαντικό είναι να είναι προσεκτικά σχεδιασμένο για να προκαλέσει ευχάριστη εντύπωση. Είναι αυτό που θα κρίνει μία ενδεχόμενη συνάντηση επί προσωπικού και με ένα καλό βιογραφικό οι πιθανότητες για αυτή τη συνάντηση αυξάνονται κατακόρυφα. Ας δούμε όμως ποια είναι τα μυστικά ενός επιτυχημένου βιογραφικού: 

Προσεγμένη εμφάνιση



Δεδομένου ότι οι εργοδότες αφιερώνουν ελάχιστο χρόνο στην ανάγνωση των βιογραφικών εστιάζοντας στα βασικά σημεία, το βιογραφικό σας πρέπει να είναι σύντομο, λιτό, ευανάγνωστο, δίχως χρώματα και εικόνες.  Ιδανικά δε θα πρέπει να ξεπερνά τις 2 σελίδες. Μάλιστα, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην ορθογραφία, καθώς ένα και μόνο ορθογραφικό ή συντακτικό λάθος, είναι ικανό να σας στερήσει τη διεκδίκηση μιας πολύτιμης θέσης εργασίας.

Ακρίβεια και ειλικρίνεια στις πληροφορίες




Ένα πλήρες βιογραφικό πρέπει να αποτελείται από τα προσωπικά στοιχεία του υποψηφίου, τις σπουδές του, την επαγγελματική εμπειρία και τις δεξιότητές του. Είναι εξαιρετικά σημαντικό τα προσόντα που πρόκειται να παρουσιάσετε στο βιογραφικό σας να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Η πρώτη παράγραφος του βιογραφικού περιέχει τα προσωπικά στοιχεία: ηλικία, οικογενειακή κατάσταση, διεύθυνση, τηλέφωνα, fax, mail. Στη συνέχεια, θα αναφερθείτε στην εργασιακή εμπειρία, ξεκινώντας από την πιο πρόσφατη εργασία σας, και τις σπουδές σας. Στις επόμενες παραγράφους αναφέρεστε -με τη σειρά- στις γνώσεις ξένων γλωσσών, στον χειρισμό προγραμμάτων Η/Υ, σε τυχόν σεμινάρια που έχετε συμμετάσχει, παραθέτετε ικανότητες και δεξιότητες και κλείνετε αναφερόμενοι σε hobbies και συστάσεις. 

Εστιάστε στη θέση- στόχο

Κάθε φορά που αποστέλλετε βιογραφικό σημείωμα σε κάποιον υποψήφιο εργοδότη, είναι απαραίτητο να το διαμορφώνετε με τον κατάλληλο τρόπο ώστε να το προσαρμόζετε στη θέση για την οποία ενδιαφέρεστε.

Αποφύγετε τις ημερομηνίες αποφοίτησης


Εστιάστε στα έτη επαγγελματικής εμπειρίας και αποφύγετε τις χρονολογίες αποφοίτησης, προκειμένου να μη δώσετε αφορμή σε κάποιον υπεύθυνο που έχει ηλικιακά στερεότυπα, να σας απορρίψει επειδή είστε πολύ νέος ή πολύ μεγάλος κατά την άποψή του.

Προσοχή στην ενότητα «χόμπι – ενδιαφέροντα»


Διαβάστε προσεκτικά τις πληροφορίες που αναγράφονται στις αγγελίες εργασίας, αφού σε αρκετές περιπτώσεις μέσα από αυτές μπορείτε να καταλάβετε τα χαρακτηριστικά προσωπικότητας που επιζητεί ο εργοδότης σας, έτσι ώστε να τα προσαρμόσετε στα χόμπι σας. Αν για παράδειγμα, κάνετε αίτηση για κάποια θέση που απαιτεί ομαδικό πνεύμα εργασίας θα μπορούσατε να παρουσιάσετε ως χόμπι τη συμμετοχή σας σε κάποια ομάδα ή εργαστήριο όπου όλα έχουν άμεση σχέση με την ομαδικότητα. Αν από την άλλη μεριά, αυτό που προέχει είναι η δημιουργικότητα, μια ενασχόληση με την τέχνη ή κάτι που απαιτεί φαντασία θα ήταν ορθή επιλογή. Συνοψίζοντας, σε κάθε περίπτωση, προτιμήστε δραστηριότητες που συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, δραστηριότητες δημιουργικές ή ομαδικές και μην παραλείψετε να αναφέρετε τυχόν επιτεύγματα σε αυτές.

Στείλτε μαζί με το βιογραφικό και μία συνοδευτική επιστολή


Δεν πρέπει να στέλνουμε ποτέ ένα βιογραφικό σημείωμα χωρίς τη συνοδευτική του επιστολή. Δίνει την εντύπωση ότι δεν μπορούμε να συντάξουμε μια επιστολή και συνεπώς, θα αντιμετωπίζουμε θέμα γραπτής επικοινωνίας σε περίπτωση πρόσληψής μας. Ιδανικά τα γραφόμενα δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 3/4 της σελίδας.

Οι παράγραφοι είναι οι ακόλουθες: α) Η συνοπτική παρουσίαση του εαυτού σας, καθώς και του τι έχετε σπουδάσει (να ταιριάζουν στη θέση που επιθυμείτε), β) Η αναφορά στην εργασιακή σας εμπειρία με κύρια καθήκοντα και αποτελέσματα (λόγοι για τους οποίους πιστεύετε ότι είστε κατάλληλοι για τη συγκεκριμένη θέση) γ) Ο επίλογος με τον χαιρετισμό και την αίτηση για συνέντευξη.



Φτάνοντας στο τέλος του παρόντος άρθρου, το βιογραφικό μας σημείωμα είναι η περιγραφή του εαυτού μας σε προσωπικό, επαγγελματικό και ακαδημαϊκό επίπεδο, και μέσω αυτού μπορούμε να ξεχωρίσουμε από τους υπόλοιπους υποψηφίους για να διεκδικήσουμε με μεγαλύτερες αξιώσεις την εργασία που επιθυμούμε. 

Ακολουθώντας τα παραπάνω μυστικά είναι σίγουρο πως η πολυπόθητη θέση εργασίας δε θα αργήσει να έρθει! 

Καλή τύχη!!


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code