ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Peaky Blinders : 5+1 λόγοι που το αγάπησα

Η αγαπημένη Βρετανική σειρά έχει μπει πλέον στα περισσότερα ελληνικά σπίτια.
Καταλαβαίνεις ότι μια σειρά από την Ευρώπη έχει πετύχει από την στιγμή που κάνει επιτυχία μέχρι και στην μακρινή...Αμερική ! Ω ναι είναι από αυτές το Peaky Blinders.

Έχω να καυχιέμαι πως ήμουν από τους πρώτους που την ανακάλυψαν στην Ελλάδα.Ναι θα γίνω από αυτούς, «όταν εγώ έβλεπα την αγαπημένη συμμορία των Peaky εσύ ακόμα κρεμιόσουν από τα δέντρα!»

Η σειρά για όσους δεν γνωρίζουν(αν είναι δυνατόν!) ολοκλήρωσε την 4η σεζόν της και οδεύει προς την 5η το 2019.Από εκεί και πέρα , ούτε οι σεναριογράφοι της δεν γνωρίζουν εάν θα συνεχιστεί (κυριολεκτώ).

Πριν ξεκινήσω να αναλύω τους 5+1 λόγους που με έκαναν να αγαπήσω αυτό το βρετανικό αριστούργημα θα πρέπει να αναφέρω το story . «Στις κακόφημες γειτονιές του μεταπολεμικού Μπέρμιγχαμ το 1919, εν μέσω οικονομικής αναταραχής σ' όλο το Νησί, μάχονται για την επιβίωση και την κυριαρχία, συμμορίες, στρατιώτες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και κομμουνιστές. Επίκεντρο η διαβόητη συμμορία Peaky Blinders, η πολυπληθής οικογένεια Shelby, με αρχηγό των Thomas Shelby , που διαπράττει ληστείες, ελέγχει τον τζόγο και την πορνεία στο Μπέρμιγχαμ. Αντίπαλος τους ο νέος Αρχηγός της Αστυνομίας, C.I. Campbell , που στοχεύει να αποκαταστήσει την τάξη.»

Ξεκινάμε ...By order of the peaky blinders!

1.Βρετανική σκηνοθεσία



Είμαι από τους ανθρώπους που έχουν αγαπήσει την βρετανική φιλοσοφία του σκηνοθετικού κομματιού.Η σειρά Peaky Blinders δεν ξεφεύγει από αυτήν. Πολλά slow motions,πλούσια μουσική επένδυση και μεγάλη βαρύτητα στον φυσικό ήχο αλλά και στο περιβάλλον τριγύρω.Όλα αυτά σε συνδυασμό με το σενάριο, το οποίο και φυσικά δεν θα έφθανε στα όρια του ... σαχλού όπως τα αμερικάνικα (αγαπώ αμερικάνικο κινηματογράφο), σε κάνει να αγαπήσεις την σειρά!

2.Σειρά εποχής



Παρακολουθούσα φανατικά το Downton Abbey και το Broadchurch, κατατάσσοντας αυτές τις δύο σειρές στις κορυφαίες που έχω παρακολουθήσει ποτέ είτε είναι ευρωπαϊκές είτε όχι. Η πρώτη διαδραματίζεται στην Βικτωριανή εποχή, την δεύτερη την ανέφερα για να σας αποδείξω ότι γνωρίζω από Αγγλία. Όσον αφορά τους Peaky , αυτοί ξεκινάνε τις περιπέτειες του στο μακρινό 1919 όπως και στην πολυβραβευμένη σειρά Downton Abbey. Τι το συζητάμε; Ποιοτική σειρά εποχής σημαίνει για μένα αυτομάτως ότι θα την αγαπήσω...

3.Αληθινή ιστορία



Βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα.Τουλάχιστον στην βάση της, διότι από όσο γνωρίζουμε ναι όντως οι Peaky Blinders υπήρχαν , ωστόσο δεν είχαν τόσο μεγάλη επιρροή όσο βλέπουμε στην σειρά. Όπως και να έχει όταν παρακολουθείς μία σειρά , στην οποία ξέρεις πως οι πρωταγωνιστές της υπήρχαν όντως κάποτε...σε ιντριγκάρει όσο να 'ναι.

4.Ενδυμασία



Δεν ξέρω εάν το έχετε παρατηρήσει αλλά την τελευταία τουλάχιστον 4ετία, οι άντρες κυρίως, γυρνάνε σιγά σιγά προς την βικτωριανή εποχή. Μιλάω και φυσικά για τις στιλιστικές απόψεις. Είναι αυτό που λένε πως «όλα είναι κύκλος», κάποτε θα επιστρέφαμε και εκεί.Τα χτενίσματα και οι ενδυμασίες μοιάζουν πλέον κατά πολύ σε αυτό που ζούμε σήμερα, ειδικά με τον ερχομό της περίφημης τραγιάσκας(το καπέλο) στην μόδα. Εγώ προσωπικά την λατρεύω αυτή την εποχή , πόσο μάλλον για την ενδυμασία της , την οποία και βλέπω πλέον πως έχει επιστρέψει για τα καλά.

5.Σενάριο



Για να αγαπάς μία σειρά , πρέπει να σου αρέσει και το σενάριο. Λογικό και αναμενόμενο. Ο σεναριογράφος, Steven Knight γνωρίζει πολύ καλά ότι μέσα σε τόσα λίγα επεισόδια που προβάλλονται σε κάθε κύκλο θα πρέπει να χωρέσει τόσα πολλά πράγματα.Το καταφέρνει και μάλιστα σε έναν τέλειο βαθμό.Δεν υπάρχουν κενά στην ιστορία και είναι σχεδόν αψεγάδιαστο.

5+1.Ηθοποιοί 


Δεν γνωρίζω κατά πόσο θα έκανε αυτή την επιτυχία η σειρά εάν δεν είχε τους συγκεκριμένους ηθοποιούς. Δεν γνωρίζω ποιος θα μπορούσε πραγματικά να αντικαταστήσει τον Ιρλανδό , Cillian Murphy στον ρόλο του περίφημου Thomas Shelby. Ποια θα μπορούσε να ενσαρκώσει τον ρόλο της Grace Burgess καλύτερα από την μοναδική Annabelle Wallis ; Είναι όλοι τους μία και μία επιλογή , αλλά εάν ξεκινήσω να γράφω θα χρειαστούμε άλλα 5 άρθρα μόνο για τους ηθοποιούς.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code