ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

6/recent/ticker-posts

Ad Code



 

Πατρινό Καρναβάλι...κι όχι μόνο!


Διανύοντας το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μια εξόρμηση σε μία από τις πόλεις με τα μεγαλύτερα καρναβάλια στην χώρα μας.

                                                    ΠΑΤΡΙΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ




Φημίζεται ως το πιο φαντασμαγορικό καρναβάλι της χώρας μας κι όχι άδικα αφού κάθε χρόνο συγκεντρώνονται στην Πάτρα για να συμμετάσχουν πάνω από 10.000 καρναβαλιστές. Μετρά 180 χρόνια ιστορίας. Το καρναβάλι της Πάτρας δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός αλλά ένα σύνολο εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν χορούς, παρελάσεις, κυνήγι κρυμμένου θησαυρού, καρναβάλι των μικρών κ.ά. Οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 17 Ιανουαρίου και διαρκούν μέχρι την Καθαρή Δευτέρα. Κορυφώνεται το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς με την νυχτερινή ποδαράτη παρέλαση των πληρωμάτων του Σαββάτου, τη φαντασμαγορική μεγάλη παρέλαση αρμάτων και πληρωμάτων της Κυριακής και τέλος το τελετουργικό κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου στο μώλο της Αγίου Νικολάου στο λιμάνι της Πάτρας. Χαρακτηριστικές αρχές του είναι ο αυθορμητισμός, ο αυτοσχεδιασμός, η πηγαία έμπνευση και ο εθελοντισμός.

                                             Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι



Νησιώτικο τόνο παίρνει το καρναβάλι που λαμβάνει χώρα στην όμορφη πόλη της Κρήτης κάθε χρόνο. Χρόνο με το χρόνο γιορτάζεται το Καρναβάλι με ένα τρόπο που καμία άλλη πόλη στην Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει. Πάρτι σε όλη την πόλη για τρεις εβδομάδες με μουσική, χορό, θέατρο και παρελάσεις για μικρούς και μεγάλους. Το "Κυνήγι του Θησαυρού» είναι μύθος, το ίδιο και η Μεγάλη Παρέλαση με πολλά άρματα και χιλιάδες χαρούμενους καρναβαλιστές. Η σειρά που θα παρελάσουν οι ομάδες, προέκυψε μετά από κλήρωση που πραγματοποιήθηκε στην συνεδρίαση της Ολομέλειας των Καρναβαλικών ομάδων. Η Μεγάλη Παρέλαση θα μεταδοθεί ζωντανά μέσα από τις τηλεοπτικές  συχνότητες του ΚΡΗΤΗ TV και της Νέας Τηλεόρασης. Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι 2018, πραγματοποιείται με την Αιγίδα του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, του ΕΟΤ, της Περιφέρειας Κρήτης και του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης. Μεγάλος χορηγός του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού είναι η AMSTEL και στηρίζεται σε μεγάλο μέρος της Ρεθεμνιώτικης επιχειρηματικής κοινωνίας με το πρόγραμμα «ΕΛΑ ΚΑΙ ΕΣΥ», καθώς και από το νέο πρόγραμμα «Υιοθεσίας εκδηλώσεων». Χορηγοί Επικοινωνίας είναι ο Όμιλος της ΚΡΗΤΗ TV, το STAR Channel, και όλα τα ΜΜΕ της Κρήτης. Τέλος, ας σημειωθεί πως φέτος παρουσιαστής των εκδηλώσεων στο Ρέθυμνο θα είναι ο Γιάννης Σπαλιάρας. 
Πολλές χρήσιμες πληροφορίες για το πρόγραμμα, τη διαμονή και την ασφάλεια των επισκεπτών δίνονται στην επίσημη ιστοσελίδα του ρεθεμνιώτικου καρναβαλιού: rethymnocarnival.gr/index.php?langid=45 .

                                                Ξανθιώτικο Καρναβάλι



Ο θεσμός με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στην πόλη της Ξάνθης είναι αυτός του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού – Θρακικών Λαογραφικών Εορτών που ξεκίνησε το 1966.
Κάθε χρόνο στην περίοδο του τριωδίου διοργανώνονται δεκάδες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους. Το Ξανθιώτικο Καρναβάλι έχει να επιδείξει μια σειρά εκδηλώσεων γύρω από τη μουσική, το χορό και το θέατρο, εκθέσεις με εικαστικό ή άλλο περιεχόμενο, διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων και προβολές ταινιών. Στη διάρκεια των δύο αυτών εβδομάδων των καρναβαλικών εκδηλώσεων στην πόλη της Ξάνθης συρρέουν σπουδαίοι καλλιτέχνες για συναυλίες. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει γνωστό στα Βαλκάνια.Οι κύριοι συντελεστές του Καρναβαλιού δεν είναι άλλοι από αυτόνομους συλλόγους που έχουν ιδρυθεί από παρέες με μεράκι για δουλεία χωρίς να έχουν κάποια επιδότηση από κάποιο δημόσιο όργανο. Το μόνο έσοδο προέρχεται από τις Γιορτές Παλιάς Πόλης που κάθε σύλλογος έχει κάποιο στέκι με φαγητά. Οι σύλλογοι είναι 34.Κάθε χρόνο ένα διαφορετικό θέμα ψηφίζεται και βάση αυτού οι σύλλογοι δημιουργούν τα καρναβαλικά κουστούμια.
Ο θεσμός κλείνει με την καρναβαλική παρέλαση και το έθιμο της καύσης του ομοιώματος του Τζάρου (Κυριακή, 18 Ιανουαρίου 2018). Το έθιμο της καύσης του Τζάρου έφεραν πρόσφυγες από το Σαμακώβ της Ανατολικής Θράκης και αναβιώνει κάθε χρόνο από τους κατοίκους του ομώνυμου συνοικισμού, ο οποίος βρίσκεται κοντά στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου της Ξάνθης. Η ονομασία «Τζάρος» προέκυψε από τον ιδιόρρυθμο ήχο (τζ,τζ,τζ) που δημιουργούσε η καύση του θάμνου.

Ελπίζουμε να αξιοποιήσετε το τριήμερο αυτό για να ταξιδέψετε και να γιορτάσετε τις Απόκριες σε όποια από αυτές τις πόλεις προτιμάτε ή και σε κάποια άλλη. Όπου και να αποφασίσετε να πάτε, εμείς ευχόμαστε να περάσετε υπέροχες και ξέγνοιαστες στιγμές! Καλές Απόκριες!




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

 




Ad Code